x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tainul lui Sarkozy

Tainul lui Sarkozy

07 Feb 2008   •   00:00
Tainul lui Sarkozy

PARTENERIAT ● Preşedintele Franţei a luat "partea leului" şi la Bucureşti
Fără a avea public o componentă economică afişată, vizita-fulger a preşedintelui Franţei în România îşi dezvăluie încet-încet rezultatele surprinzător de substanţiale obţinute în cele cinci ore petrecute la Bucureşti. Cum spunea mai de mult domnul Traian Băsescu, şi Sarkozy a venit să-şi ia tainul.
PARTENERIAT ● Preşedintele Franţei a luat "partea leului" şi la Bucureşti
Fără a avea public o componentă economică afişată, vizita-fulger a preşedintelui Franţei în România îşi dezvăluie încet-încet rezultatele surprinzător de substanţiale obţinute în cele cinci ore petrecute la Bucureşti. Cum spunea mai de mult domnul Traian Băsescu, şi Sarkozy a venit să-şi ia tainul.


Acordul de parteneriat strategic între România şi Franţa semnat luni are consecinţe economice directe atât în privinţa viitorului proiectului Nabucco, cât şi în sectoarele nuclear şi aeronautic.


Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la adoptarea Gaz de France ca asociat la proiectul Nabucco au stârnit nedumerire printre ceilalţi parteneri care vor construi gazoductul. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a fost nevoit să-i liniştească pe reprezentanţii Austriei, Germaniei, Ungariei, Bulgariei şi Turciei că ţara noastră nu a semnat un angajament care să contrazică acceptarea companiei germane RWE drept partener la proiectul Nabucco. Emoţia printre partenerii la proiectul Nabucco rezidă în faptul că Gaz de France nu este acceptată de Turcia, şi decizia anunţată la Bucureşti poate să arunce în aer întregul proiect, şi aşa întârziat şi cu un viitor incert.


"Declaraţiile preşedintelui Băsescu au căzut exact cu o zi înainte de semnarea oficială la Viena a includerii RWE la Nabucco, ceea ce a creat nelinişte printre celelalte state. Din punctul lor de vedere, părea că România a acţionat unilateral în acceptarea Gaz de France la realizarea gazoductului", a precizat un înalt oficial român.


Varujan Vosganian a contrazis acum două zile la Viena declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la prezenţa companiei franceze între acţionarii Nabucco. "Remarca preşedintelui francez şi declaraţia preşedintelui Băsescu au caracter protocolar, în contextul unei vizite de nivel înalt", a spus ministrul român la ceremonia de semnare pentru accesul RWE la Nabucco Gas Pipeline International, compania care dezvoltă proiectul de conductă pentru transportul gazelor naturale.


ACORD. Luni, 4 februarie, Traian Băsescu spunea la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă organizată împreună cu Nicolas Sarkozy, că "a convenit" participarea Gaz de France la proiect. "Aş vrea să vă informez că am convenit ca firma de stat, compania de stat franceză Gaz de France să fie asociată proiectului Nabucco, România urmând să fie un susţinător al Gaz de France în angajarea în proiectul Nabucco", a declarat Băsescu. Şi preşedintele francez a confirmat acest fapt la întâlnirea cu presa. "Franţa este foarte sensibilă la acest lucru şi este un fapt foarte important pentru Gaz de France (intrarea în cadrul Nabucco – n.r.)", a precizat Sarkozy. Conducerea Gaz de France pare luată prin surprindere de aranjamentele franco-române la nivel înalt, declarând explicit că "nu a luat o decizie în privinţa participării la proiectul Nabucco". Participarea franceză este agreată acum şi de companiile MOL (Ungaria) şi Bulgargaz.


În schimb, autorităţile turce continuă să se opună participării Gaz de France la proiectul Nabucco, a precizat un oficial turc, citat de Reuters. Poziţia Turciei este de neclintit, deoarece Parlamentul francez a recunoscut în 2007 masacrul împotriva armenilor înfăptuit de armata turcă între anii 1915 şi 1916. Autorităţile turce neagă că armenii au fost victime ale unei campanii sistematice de eliminare. În plus, Franţa are o rezervă făţişă în privinţa intrării Turciei în Uniunea Europeană.


"DUPÅ MINE, POTOPUL..." "Consorţiul Nabucco este alcătuit acum din companiile RWE, OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz şi Botas, fiecare având 16,67% din acţiuni. Declaraţiile oficiale venite din partea preşedintelui României privind introducerea Gaz de France în proiect au indus o stare de nervozitate în rândul celorlalţi parteneri din consorţiul care va construi Nabucco.


Pentru a salva situaţia şi aşa precară a proiectului, Ungaria şi Bulgaria au anunţat că susţin implicarea Gaz de France. Mai întâi, MOL a precizat într-un comunicat de presă că "apreciază noul concept care implică Gaz de France drept cel de-al şaptelea membru al proiectului Nabucco", în vreme ce confirmarea bulgară a venit din partea lui Dimitar Petrov, ministrul Economiei şi Energiei.


PROCEDURÅ. Hilmi Guler, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale, a declarat cu ocazia primirii RWE în cadrul companiei ce va construi gazoductul că "în principiu Turcia nu este împotriva unui al şaptelea partener, dar decizia trebuie luată în comun de către toate părţile". Precizările ministrului turc vin în contextul în care pentru acceptarea unui nou partener este nevoie de acordul tuturor ţărilor care dezvoltă Nabucco, inclusiv al Turciei. Fiecare stat are drept de veto în desemnarea noilor acţionari şi este nevoie de unanimitate pentru luarea acestui gen de decizie. Şi Adrian Cioroianu, ministrul român de Externe, a precizat la vizita lui Sarkozy că "România poate propune Gaz de France o colaborare pe tronsonul românesc al Nabucco". Însă şi în acest caz este nevoie acordul tuturor statelor.


CENTRALÅ NUCLEARÅ. Cotidianul francez Le Figaro relata că parteneriatul strategic încheiat luni de preşedintele francez şi omologul său român ar putea fi urmat de achiziţionarea de către România a unei centrale nucleare, a doua din ţara noastră. Acest document-cadru este menit să consolideze relaţiile în mai multe domenii şi trebuie să fie urmat de o "foaie de parcurs", care ar putea duce la semnarea mai multor contracte, precizează publicaţia franceză. "Acesta este sensul parteneriatului strategic pe care l-am semnat împreună cu preşedintele României şi va permite o colaborare activă la nivelul energiei, în special energia nucleară, la nivelul gazelor naturale şi a industriei de armament", a declarat Sarkozy la Palatul Cotroceni. România a anunţat din toamna lui 2007 că intenţionează să construiască o a doua centrală nucleară în viitor, posibilele locaţii fiind pe Siret, în zona Bacău, sau pe Olt, la Făgăraş. Companiile franceze Areva şi Alstom sunt printre cei mai mari constructori de centrale nucleare din lume.


În plus, compania EADS este interesată ca România să cumpere de la aceasta avioane multi-rol, în urma anunţului că ţara noastră va aloca patru miliarde de euro în următorii ani pentru acest program de înzestrare a armatei române.


Preşedintele Sarkozy vinde bine

Nicolas Sarkozy s-a dovedit încă de la începutul mandatului un om politic extrem de practic. Fiecare din vizitele pe care le-a făcut în străinătate au adus companiilor franceze contracte de miliarde de euro. Sarkozy vinde “foarte bine” centrale nucleare, trenuri de mare viteză, armament, avioane. Aşa s-a întâmplat în Libia, Africa de Sud, China, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Tunisia, Maroc, Algeria. Vizita de la Bucureşti nu iese din tiparul pragmatismului preşedintelui Franţei. În plus, faţă de contractele amintite, Sarkozy a plecat de la Bucureşti şi cu un angajament ferm al României de participare cu trupe în Ciad. După aceste vizite, la Palatul Élysée, grupe de experţi urmăresc punct cu punct materializarea înţelegerilor convenite în cursul vizitelor.

 

 

Participare

“Aş vrea să vă informez că am convenit ca firma de stat, compania de stat franceză Gaz de France să fie asociată proiectului Nabucco, România urmând să fie un susţinător al Gaz de France în angajarea în proiectul Nabucco”

Traian Băsescu

 





×