x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Taranu rau-platnic

Taranu rau-platnic

13 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
BACAU - Avocatul care sustine ca PNA il hartuieste nu este usa de biserica Avocatul Anghel Taranu sustine ca Parchetul National Anticoruptie cauta sa-l infunde din cauza ca a deranjat anumite grupuri de interese din Bacau. Cu toate acestea, este unicul avocat bacauan care a infruntat Comisia de Disciplina a Baroului in urma mai multor reclamatii in ceea ce-l priveste.
ADRIAN MOGOS

Click pentru a mari imaginea
OPINIE. Anghel Taranu crede ca actiunile PNA au substrat politic, dar trece cu vederea peste reclamatiile carora a trebuit sa le faca fata
Anghel Taranu a fost reclamat de cand si-a inceput cariera de avocat atat de clienti, cat si de colegi. La Baroul Bacau exista multe plangeri legate de restituirea onorariului, neimplicarea in procese, insulta sau calomnie. Cu toate acestea, avocatura este o meserie banoasa si iti ofera si un statut privilegiat. In 2001 a achizitionat un teren cu o constructie veche in centrul Bacaului. A cerut Primariei Bacau o autorizatie de constructie, dar nu a prezentat documentatia de demolare pentru imobilul vechi aflat pe terenul cumparat. Conform legii, in august 2003, cand termenul-limita de constructie expirase, Taranu trebuia sa depuna declaratia de impunere la Directia de Taxe si Impozite Locale a Primariei Bacau pentru stabilirea impozitului pe cladire. Nu s-a sinchisit sa-si plateasca darile si Primaria ii cere prin adresa 198634 din 12.01.2004 sa-si rezolve situatia financiara. Demersul autoritatii locale nu l-a impresionat pe Taranu, care a ignorat adresa Primariei. Inspectorii s-au pus pe treaba si au calculat ca Taranu datora bugetului local aproape 20 de milioane de lei, iar impozitul pe casa ajunge la 13 milioane de lei anual.

ANTECEDENTE. Refuzul de a achita taxele si impozitele a avut un precedent: casa avocatului de la Margineni. Finalizata in ianuarie 1993, aceasta casa nu a existat in actele Primariei. Timp de aproape 10 ani, Taranu nu a platit impozit pe teren si pe cladire. Mai mult, nici nu avea autorizatie de constructie pentru gard si anexe. Primaria din Margineni a incercat de cateva ori sa-si recupereze banii, dar nu a avut nici o sansa. In urma mai multor sesizari, Corpul de Control al Prefectului a descins la Margineni si a facut un control ca la carte. Inspectorii Prefecturii au descoperit ca Anghel Taranu nu depusese nici o declaratie de impunere pentru cladiri si teren de cand le-a achizitionat, suma datorata bugetului local al comunei fiind de aproape 8 milioane. Controlul s-a lasat si cu mustrari scrise pentru primar, pentru faptul ca a ignorat aceasta situatie. Abia in urma acestor verificari, Anghel Taranu a catadicsit sa-si achite darile catre bugetul local al Primariei Margineni, dupa mai bine de 10 ani.

APARTAMENTUL. Multe din reclamatiile formulate impotriva avocatului Taranu se refera la implicarea, mai bine zis neimplicarea acestuia in procese cu miza. Carmen Cretu si-a imputernicit mama, Maria Bajora, sa o reprezinte in procesul de partaj pe care il avea cu fostul sot, pentru ca era plecata din tara. Femeia a apelat la avocatul care reprezentat-o pe Carmen Cretu in procesul de divort, Anghel Taranu. In sentinta de divort din 1996 nu se mentioneaza nimic legat de apartamentul in care cei doi soti locuisera pentru ca acesta nu era achitat integral. Dumitru Lupu, fostul sot al lui Carmen, refuza inca din 2001 sa paraseasca apartamentul, cu toate ca intre timp fosta sotie devenise proprietara. Avocatul Anghel Taranu s-a oferit contra unui onorariu de 10 milioane sa o reprezinte in continuare pe proprietara, dar Maria Bajora l-a acuzat ca a incasat onorariul si nu a facut nimic. Intre timp, datoriile catre Asociatia de Locatari s-au adunat, astfel ca apartamentul a fost scos la licitatie si vandut, cu toate ca pe rol exista un proces care il avea ca obiect. Asa ca femeia a decis sa-si recupereze banii si actele. Toate modalitatile de a-si convinge avocatul au fost zadarnice, astfel incat s-a adresat decanului Baroului Bacau, reusind sa-si recupereze numai o parte din acte. Femeia a gasit printre actele returnate o copie dupa pasaportul fostului ginere de care ea nu stie si banuieste ca cei doi ar fi planuit preluarea apartamentului.

Click pentru a mari imaginea
AVERE. Vila avocatului Anghel Taranu din Strada Ionita Sandu Sturza nr. 59 a fost ridicata in mai putin doi ani de la obtinerea autorizatiei

ACUZE. Suzana Burceanu a fost pensionata pe caz de boala, dupa ce fusese internata repetat la psihiatrie, din cauza unei depresii aparute in urma decesului baiatului si sotului. In martie 2003, in timp ce urma tratamente medicale, ea si-a vandut apartamentul. Constantin Spanache, fratele femeii, nu a fost de accord cu aceasta tranzactie din cauza starii in care se afla sora sa. A explicat cumparatorului care este situatia, dar acesta, ca sa scape de probleme, a vandut imediat locuinta unei alte persoane, la mai putin de o luna de la cumparare. Spanache a decis sa-si caute dreptatea in instanta. Castiga, intrucat instanta a apreciat conform expertizei ca Suzana Burceanu nu avea discernamant in momentul cand si-a vandut locuinta. Ca urmare, toate contractele de vanzare-cumparare au devenit nule. La putin timp dupa proces, noul proprietar decedeaza. Problema a intervenit in momentul in care Spanache a vrut sa recapete apartamentul. Usa de la intrare era schimbata si avea lipita pe ea un biletel in care se preciza ca trebuia contactat avocatul Anghel Taranu. A mers direct la politie si a facut o reclamatie de violare de domiciliu, iar ulterior a sunat-o pe sora decedatei. Aceasta i-a spus ca trebuia sa-l sune pe avocatul mentionat in biletel, pentru ca o reprezinta pe fata defunctei aflata in Anglia. Ulterior, a aflat ca s-au ales atat el, cat si sora lui cu plangeri penale pentru ca au violat o proprietate privata, desi apartamenul le apartinea prin sentinta instantei.

AMENINTARI. Nici firmele imobilare nu au scapat de avocatul bacauan. Patronul Agentiei Imobiliare MARIAN LUCIANO a fost amenintat de Taranu ca ii va inchide firma si va infunda puscaria pentru ca i-ar fi inselat clienta. Totul a pornit de la un precontract de vanzare-cumparare al unei case. Cumparatoarea s-a razgandit in privinta afacerii, dupa ce in prealabil achitase un avans si comisionul catre agentie. Amenintarile l-au lasat rece pe patron, care a inregistrat discutia, l-a reclamat decanului Baroului Bacau, dar a facut si o plangere penala impotriva avocatului la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau. Acuzele aduse de catre patronul agentiei sunt de insulta, calomnie si amenintare.

RECLAMATII
Pe site-ul Biroului de Avocatura Elena si Anghel Taranu se precizeaza ca "faza de informare reciproca este gratuita". Pentru Emilia Tobosaru nu a fost nici pe departe asa. A avut nevoie de o consultanta juridica si a platit pentru ca asa i s-a spus, dar, cand a cerut sa i se returneze banii, a primit doar jumatate din suma, cu toate ca acea consultatie ar fi trebuit sa fie gratuita. Valentin Pilat l-a acuzat pe avocat ca i-a agresat sotia in timp ce se afla in biroul acestuia. Femeia a depus un certificat medico-legal, dar nu s-a luat nici o masura administrativa, deoarece nu exista nici un martor. Taranu a sustinut ca femeia a lesinat in birou si atunci el a chemat Salvarea. Alexandrina Gavril a fost condamnata la moarte in 1986 pentru delapidare, dar pedeapsa i-a fost ulterior schimbata in detentie pe 25 de ani. Ea sustine ca in timpul anchetei din 1983 a fost batuta de catre un ins care s-a prezentat ca fiind procuror. Acesta ii cerea in mod insistent sa spuna unde sunt ascunse cele 7 milioane de lei. Abia la instanta si-a dat seama ca cel care o ancheta era chiar avocatul Taranu, platit de familie sa o apere. Atunci a cerut rudelor sa renunte la serviciile lui.

DEZINTERES
"M-am intalnit cu Anghel Taranu la Curtea Suprema si mi-a spus un lucru uimitor pentru mine ca avocat. A spus ca nu il intereseaza sa castige procesele Asociatiei Operatorilor de Transport Public Privat Bacau, ci doar sa il inlature pe primar" - Radu Catalin Dancu, avocat, adversar al lui Taranu intr-un proces
×