x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tărg de Sărbătoare

Tărg de Sărbătoare

de Diana Radu    |    02 Dec 2007   •   00:00

1 Decembrie. Vremea cănd lumea işi aminteşte de străbuni. Şi vremea Sărbătorilor, a colindelor, a poveştilor. Tocmai bine pentru o tărguială pe cinste. La Muzeul Ţăranului Romăn.

1 Decembrie. Vremea cănd lumea işi aminteşte de străbuni. Şi vremea Sărbătorilor, a colindelor, a poveştilor. Tocmai bine pentru o tărguială pe cinste. La Muzeul Ţăranului Romăn.

Meşteri cu impletituri, olari, iconari, lingurari, pielari s-au adunat de prin toate colţurile ţării la Tărgul Sfăntului Andrei. Tărg care durează de vineri de la ceasurile zece şi pănă’n astă-seară, la şase pe-nserat, la Muzeul Ţăranului Romăn. Fiecare a adus de acasă ce are mai de preţ: care opinci şi tărlici, care ţesături şi podoabe, care linguri, oale şi sarmale. Căci, după-atăta vănzoleală, sarmalele calde, plăcintele şi vinul fiert parcă mai incălzesc

sufletu’ noi. N-a lipsit nici turta dulce, cozonacul, kurtos-ul, dulciurile, siropurile şi caşcavalul. Toate făcute manual, după reţete vechi de cănd lumea. Musafiri de seamă au fost copiii, care s-au adunat grămadă mare la turta dulce, transformată-n ingeraşi, căsuţe şi inimioare. Radu are 10 ani şi spune că ii place cel mai tare sărutul de cocos cu ciocolată, "că are ciocolată". Ana, o copilă oacheşă, de vărstă cu Radu, sare entuziasmată: "Pe-asta o vreau! E cea mai frumoasă", ne spune ea, arătăndu-ne inima din turtă dulce, ornată cu flori de zahăr. Şi se face zarvă mare printre prichindeii zburdalnici. Fiecare vrea să ne convingă că a lui e mai frumoasă. In cealaltă parte a tărgului e coadă mare la sarmale. Sunt fierbinţi, abia date de pe foc. Sarmalele de post, făcute cu păsat, ciuperci şi nucă măcinată, şi cele de dulce, din carne, fac deliciul tărgoveţilor şi vizitatorilor. Iulia Corău a adus cu ea ingredientele şi reţeta-minune tocmai din Maramureş şi le-a pregătit la muzeu de cu seară, iar dis-de-dimineaţă le-a pus la fiert. Plăcintele preparate fie cu nucă, fie cu brănză merg ca unse după sărmăluţe.

Pe de altă parte, ceramica pictată, opincile impletite-n piele, iile, tălvul, tiuga şi cipoiul dau culoare tărgului. Preţurile variază in funcţie de produs. Da’ fiindcă-i tărg, lumea trebuie să se tărguiască. Toader Buznea, meşter de instrumente muzicale, cum el insuşi se recomandă, de pe lăngă Rămnicu-Vălcea, ne spune că preţurile tălvului variază in funcţie de meşteşugul cumpărătorului pentru tărguială.

diana.radu@jurnalul .ro

×
Subiecte în articol: eveniment