x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tăriceanu i-a cerut demisia lui Băsescu

Tăriceanu i-a cerut demisia lui Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    20 Apr 2007   •   00:00
Tăriceanu i-a cerut demisia lui Băsescu

Imediat după anunţarea rezultatului votului asupra suspendării preşedin-telui Băsescu, la unison, reprezen-tanţii partidelor care au semnat sau au susţinut propunerea de suspendare au proclamat victoria democraţiei şi revenirea la normalitate. Pre-mierul Tăriceanu i-a cerut demisia preşedintelui Băsescu.

Imediat după anunţarea rezultatului votului asupra suspendării preşedintelui Băsescu, la unison, reprezentanţii partidelor care au semnat sau au susţinut propunerea de suspendare au proclamat victoria democraţiei şi revenirea la normalitate. Premierul Tăriceanu i-a cerut demisia preşedintelui Băsescu.

La o jumătate de oră de la aflarea votului din Parlament, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a grăbit să anunţe că referendumul de demitere a preşedintelui, obligatoriu după ce decizia de suspendarea fost adoptată, nu va mai avea loc, pentru că Traian Băsescu şi-a anunţat intenţia de a demisiona. Tăriceanu i-a cerut şefului statului să-şi respecte promisiunea şi a precizat că Guvernul are obligaţia, conform legii, să organizeze alegeri prezidenţiale în termen de trei luni. Mai mult, Tăriceanu a susţinut că Băsescu nu are dreptul moral de a candida pentru un nou mandat. În plus, premierul l-a somat pe Băsescu să-şi întrerupă toate contactele, atât cu Administraţia prezidenţială, cât şi cu toate celelate instituţii, "pentru că România nu îşi permite să aibă, pe lângă un preşedinte interimar, şi un preşedinte din umbră". "Este dreptul constituţional al Parlamentului să decidă suspendarea preşedintelui României. Parlamentul are dreptul constituţional de a-l demite pe preşedinte, deci orice declaraţie a lui Traian Băsescu care conţine contrariul este falsă şi neavenită", a susţinut Tăriceanu, comiţând însă o eroare, întrucât Constituţia nu prevede decât dreptul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, nu de a-l demite.

Prima reacţie a venit însă de la preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care va deţine interimatul funcţiei de preşedinte. "Vreau să-mi îndeplinesc atribuţiile, să fac instituţia să funcţioneze în conformitate cu prevederile Constituţiei. Adică să asigurăm echilibrul şi să lăsăm instituţiile statului, fiecare pe baza legilor lor, să-şi facă datoria", a fost mesajul pe care l-a transmis Nicolae Văcăroiu. Cât timp va fi interimar însă Văcăroiu nu ştie încă, deşi şi-a exprimat neîncrederea că Băsescu se va ţine de cuvânt şi va demisiona. Dacă, totuşi, Băsescu va demisiona, spune Văcăroiu, ceea ce i-ar da un mandat interimar de cel puţin trei luni, atunci va alege o echipă de câţiva consilieri. În caz contrar, adică al suspendării, Văcăroiu spune că nu va face modificări în actuala echipă.

SEMNAL. Un lucru bun şi sănătos, dar şi un semnal de avertizare foarte serios pe care Parlamentul i l-a dat lui Traian Băsescu, căci nimeni, indiferent cum se numeşte el, nu are voie să se joace cu Constituţia, a comentat şi liderul PSD, Mircea Geoană. Lucrurile, a spus însă liderul PSD, trebuie privite cu sobrietate, cu reţinere. "Pentru că momentul nu este uşor, nu veţi vedea nici la mine, nici la colegii mei şi, sper, la nici un om politic serios din această ţară fie jubilare, fie zâmbete sau amăgiri. E un moment greu pentru ţară, de mare responsabilitate", a arătat Geoană.

NORMALITATE. Preşedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, a atras atenţia asupra perioadei grele care va urma, dar a subliniat importanţa faptului că, în sfârşit, se intră în normalitate. Despre o soluţie proastă, pentru o situaţie proastă a vorbit preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Totuşi, Olteanu a apreciat că este o soluţie care permite ca de acum încolo eforturile să fie direcţionate către atingerea unei situaţii de echilibru, care să permită continuarea reformelor. Liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat că decizia adoptată de Parlament este una corectă, dar care nu a rezolvat problema stabilităţii politice. Ca atare, consideră Bela, este nevoie de "o altă atitudine". Pentru că s-a dovedit "un inadaptat social, un om profund corupt, cu care nu se poate dialoga", Băsescu merita să fie suspendat, consideră liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. "Nu se poate conduce o ţară numai din gard în şanţ, din şantaj în şantaj, din scandal în scandal", a comentat Vadim.

SUSŢINERE. Singura voce care s-a ridicat în Parlament pentru a-l susţine pe Băsescu i-a aparţinut preşedintelui PLD, Theodor Stolojan, care, asistând din balcon la dezbateri, a fost prezent la şedinţa de plen. Stolojan a acuzat "majoritatea anti-România" care a dus la suspendarea lui Băsescu. Din sediul PD, Emil Boc a acuzat şi el "atacul la adresa democraţiei, înfrângerea deciziei electoratului şi actul de trădare săvârşit de Tăriceanu".

PNL ÎşI CAUTĂ CANDIDAT
Liberalii aşteaptă să vadă dacă Traian Băsescu îşi va anunţa demisia din funcţia de preşedinte pentru a şti şi ei dacă vor fi sau nu nevoiţi să pregătească un candidat pentru prezidenţiale. În partid nu se arată nici un doritor, iar cel al cărui nume a fost avansat până acum, Crin Antonescu, se pare că nu vrea să candideze. Nici premierul Călin Popescu Tăriceanu nu dă funcţia de premier pe una ipotetică de preşedinte, preferând să urmărească de pe margine cursa. În aceste condiţii, liberalii s-ar gândi la o personalitate independentă politic, pe care să o susţină eventual alături de alte partide. Numele cel mai des pronunţat este cel al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. O altă variantă vehiculată în PNL este aceea de a nu prezenta nici un candidat la eventualele anticipate prezidenţiale.

APEL LA RAŢIUNE
Spre seară, premierul Tăriceanu a revenit cu noi declaraţii. El a cerut ca disputele politice din ultimele zile şi situaţia actuală de criză să fie rezolvate prin dezbateri democratice, dialog şi respect reciproc. El a făcut un apel la calm, raţiune şi normalitate în contextul în care preşedintele Băsescu ajunsese în Piaţa Universităţii şi se adresa mulţimii. "Îmi asum pe deplin această guvernare". (...) "Trebuie să fim raţionali, să gândim cu calm şi să găsim soluţia de a ieşi din această criză în care e România (...). Fac un apel la calm, la normalitate, e de dorit să evităm transferarea conflictelor politice în stradă, pentru că nu aşa vor putea fi rezolvate." Acestea au fost ideile mesajului pe care Tăriceanu l-a adresat aseară de la Palatul Victoria. Numai că, la ora la care Tăriceanu făcea acest apel la Guvern, lucrurile în Piaţa Universităţii fuseseră parţial liniştite de Traian Băsescu. Preşedintele suspendat făcuse la rându-i un apel la linişte şi, la scurt timp după plecarea sa, marea parte din cei care îl susţineau plecaseră spre casele lor.

×
Subiecte în articol: basescu tariceanu presedinte eveniment