x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Taxa de fluture şi buletinul meteo la B1 TV

Taxa de fluture şi buletinul meteo la B1 TV

de Nicolae R Dărămuş    |    02 Ian 2012   •   21:00
Taxa de fluture şi buletinul meteo la B1 TV

"Fain e pe la voi!... Am vazut aseara pe B1 TV ca ningea la Gura Humorului de mama focului. Bine ca macar acolo aveti iarna, ca pe aici... Cald, ploaie... Parca nici nu-i Craciun. Ma gandeam sa nu ai probleme pe drum, cu zapada asta" – mi-a spus mama cand am intrat pe usa. Sosisem "acasa" la Cluj, dupa ce in urma cu cateva ceasuri plecasem cu masina din Bucovina. Lasasem in urma un tinut cu pospaiul unei zapezi de doua degete, imbracat intr-un soare bland si am crezut ca glumeste. Mama insa vorbea serios si o tinea una si buna ca "aseara au aratat la B1 TV secvente de la voi", cu ninsoare abundenta, schiori pe noua partie, puzderie de turisti si patroni de pensiuni foarte multumiti de castig.

Am ramas cu convingerea ca nu a fost atenta si ca redactorul stirilor, pesemne vreun melancolic, se va fi intrebat concret "Mais où son les neiges d’antant?", ilustrandu-si adecvat regretele acestui decembrie indulgent cu ceva filme din arhiva. O banuiala insa mi-a incoltit. Pe cand treceam pasul Mestecanis ma amuzasem intalnind cateva automobile care, judecand dupa schiurile ce le ornau capotele, goneau cu nadejde spre Bucovina. Era luni, 26 decembrie 2011.

Povesti de adormit si atras turistii
A doua zi am urmarit stirile de seara la postul de televiziune pomenit si bine am facut: la ora de maxima audienta, Vlad Petreanu in persoana a descris, cum s-a priceput el mai bine, minunatia de iarna ce se pogorase peste judetul Suceava. Dupa rostirile postului B1 TV, Dumnezeu binecuvantase cu alb si puritate sarbatorile crestine si pe "iubitorii sporturilor de iarna". Atotputernicul isi incepuse lucrarea cu cateva zile in urma, exact in orasul unde locu­iesc – pe cand eu inca eram acolo, asadar – si continua sa fie darnic...

Asa am aflat ca "la Gura Humorului ninge ca-n povesti si stratul de zapada are deja o grosime de 30 de centimetri". Mama fusese deci atenta: stirile erau la timpul prezent. Cititorul de prompter era entuziast si bantuit de o molipsitoare voiosie, in vreme ce pe ecran, exact din locul de unde plecasem pe soare, fara fular si descheiat la camasa, imi soseau imaginile unei veritabile Siberii, coplesite de huzurul economiei de piata. Schiorii nu incapeau pe partia Soimul, paltonarii si toapele se inghesuiau la vinul fiert al tarabelor din baza dealului, proprietarii de sanii nu pridideau sa incarce oaspetii dornici de clinchetul zurgalailor, bidiviii sforaiau aburiti, framantand neaua sub copite si, apoteotic, din "off", glasul unor patroane de pensiune informa publicul ca locatiile sunt pline, ca afacerea este prospera si ca produsele traditionale ale porcului bucovinean se astern la locul cuve­nit pe coronarele omului. Cat despre nameti, acestia tocmai ingropasera tinutul.

Am telefonat de indata unui bun prieten din Gura Humorului care umbla cu aparatul fotografic la el. Prin paduri, prin urbe. La Gura Humorului era tot cald, exact cum stiam. Pe partia Soimul tunurile aruncasera ceva zapada in cursul unei nopti, insa Soarele o invinsese. Nici vorba de schiori, de sanii cu zurgalai si de forfota turistica. Toate astea, alaturi de ninsoarea "ca-n povesti" si omatul "de 30 de centimetri", fu­sesera povesti. De adormit si atras turistii.

Urmeaza perceperea taxei de protectie
Mi-i inchipuiam pe automobilistii intalniti pe Mestecanis, privind perplex la conturul alb-murdar al partiei, facand o tura cu telescaunul – "Daca si asa am venit pana aici..." – si, din acelasi motiv, razbunandu-se mai apoi pe pantec si portofel.

Programul Consiliului Judetean Suceava "Craciun in Bucovina" asi­gurase cat de cat castigul hotelierilor locali, intrucat, campania electorala fiind aproape, nu numai schiorii fraieri si Mos Craciun urmau sa bata la usa "privatizatilor", ci si trimisii partidului portocaliu. Ultimii, pentru "taxa de fluture" – cum i se zice in Bucovina taxei de protectie. Protectie acordata PDL-ului, tot contra cost, nu de Bercea Mondial, nici de cla­nul Butoane, ci de inca o televiziune "nationala": postul B1 TV.
Poate se va interesa de caz CNA-ul.

×