x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tentativa de revolta populara de la Iasi

Tentativa de revolta populara de la Iasi

16 Dec 2004   •   00:00

REMEMBER DECEMBRIE ""89
Mitingul anticeausist din 14 decembrie 1989, la care au fost indemnati iesenii sa participe, a fost oprit de autoritati. Una dintre temele tentativei de revolta de la Iasi este "Dinamoviada" de judo organizata in pripa acolo intre 13 si 16 decembrie. Nu stim daca s-a desfasurat ceva din ea, dar peste 300 de sportivi s-au cazat cu cateva zile inainte in hotelurile din Iasi.
ALEX MIHAI STOENESCU

VICTIMA. Vasile Vicol este primul arestat al conspiratiei de la Iasi din decembrie 1989
SPERANTA. Emilian Stoica a fabricat manifeste si a impanzit orasul cu ele
Ei sunt suspectati a fi luptatori si tragatori din trupele speciale ale Securitatii sau ale Armatei. Nucleul s-ar fi aflat la Hotelul Unirea, care domina cu inaltimea sa Piata Unirii si unde se cazasera 110 "sportivi". Pe aceasta ipoteza, intamplarile au o doza de spectaculozitate, pentru ca in acelasi hotel se cazasera si 176 de turisti sovietici din localitatile Nicolaev si Odessa. Securitatea afirma ca "turistii" erau luptatori din trupele speciale sovietice. Cum s-or fi simtit impreuna, vecini de camere? Cert este insa ca, in dupa-amiaza zilei de 14 decembrie, cand era clar ca manifestatia a esuat, hotelul s-a golit in mai putin de o ora. Cercetarea arata ca mutarea "Dinamoviadei" a fost o simpla coincidenta, dar asta nu exclude ca sovieticii sa fi vazut in ea o contraoperatie a Securitatii, fiind probabil unul din motivele abandonarii actiunii.

PLIMBAREA. In dupa-amiaza de 14 decembrie, liderii Frontului Popular Roman s-au deplasat in Piata Unirii, unde au gasit toate intrarile blocate de Militie si de Garzile Patriotice. Fortele de ordine fusesera amplasate in dispozitive inca de la ora 3 dimineata. Statia de tramvai a fost mutata din piata pe o strada din apropiere pentru a nu reprezenta un punct de stationare. Numerosi cetateni, atentionati prin manifeste si telefon, au incercat sa vina in Piata Unirii pentru a participa la miting si au fost obligati sa circule, sa nu se opreasca, iar altii, observand dispozitivul de interventie si pustiul pietei, au traversat ca si cum erau doar in trecere pe acolo. Dispozitivul amplasat de fortele Ministerului de Interne a fost compus in realitate dintr-un numar mai mic de forte decat cel prezentat exagerat de revolutionari, insa el avea anumite particularitati pe care abia in 1994 le-a dezvaluit colonelul Constantin Ciurlau.

IN ASTEPTARE. Incepand cu 12 decembrie 1989, in Iasi au intrat doua autocare de turisti din R.S. Moldoveneasca si din alte republici sovietice si 60-70 autoturisme in care erau 2-4 persoane. Puse sub urmarirea filajului, s-a descoperit ca asteptau in anumite puncte, desi aveau program de vizitare, apoi plecau la obiective (probabil descoperisera filajul) si se intorceau in acelasi punct de asteptare. La orele 16:00, orele declansarii manifestatiei, cele doua autocare au parcat in zona laterala a Hotelului Traian, in dreptul stradutei de acces spre Piata Unirii. Dispozitivul de contracarare din 14 decembrie era format din patrule ale Militiei, doua masini de pompieri si, in rezerva, o companie de securitate-militie de la batalionul din Falticeni. Dispozitivul era completat cu o echipa mare de filaj in piata. Efectivele trupelor de militie-securitate au fost plasate la intrarile in oras pentru a observa daca se intorc masinile straine dinspre Bolboca, Tg. Frumos. Este vorba despre coloanele de masini cu turisti sovietici care intrasera la 9 decembrie in tara si se oprisera pe soseaua de iesire din Iasi. Autocarele si autoturismele din oras au fost puse sub observare.

ADUNAREA. Numarul celor identificati in piata ca fiind convocati, mai bine zis raspunzand apelului FPR, a fost intre 200 si 300 de persoane. Totodata in Piata Unirii au fost identificati numerosi straini care cunosteau pregatirea mitingului. "Unii (straini, n.a.) au participat, pentru ca au fost identificati de filaj, intr-un anume fel. Ba, mai mult, retin ca mi s-a raportat ca au fost identificati chiar un ziarist sau doi ziaristi din Elvetia, sau din alta tara, care se gaseau in acel moment in piata. Eu am vrut sa raportez ca, initial, s-a spus ca acest 14 decembrie sa fie 16, dupa aceea s-a spus ca e 14 si nu 16. Iar, in final, cand s-a facut analiza tuturor datelor si informatiilor, ne-am intrebat, dar nu am putut sa gasim un raspuns pana azi: cine hotarase 16 decembrie si cine a schimbat apoi 14 decembrie?". Raspunsul il putem da astazi: cine a organizat si diversiunea de la Timisoara din 16 decembrie. Turistii sovietici au inceput sa plece din 15 decembrie din Iasi si nu au mai aparut pe toata perioada revolutiei. Surprinzator, la Iasi, pe toata perioada acuta a revolutiei, a fost relativ liniste!

PRIMUL ARESTAT. Liderii Frontului Popular Roman din Iasi au fost arestati cu mare precizie, dovada ca numele lor era cunoscut dinainte pe cale informativa. "Primul arestat a fost pe 14 decembrie - Vasile Vicol, un inginer, coleg la ICPUMP, unde era nucleul de baza al miscarii. Au urmat, in aceeasi zi, in ordine: Valentin Odobescu, Stefan Prutianu, Ionel Sacaleanu, Cassian Maria Spiridon si Aurel Stefanachi". Arestarea lui Vasile Vicol s-a facut dimineata, la locul de munca, fara ca ceilalti colegi sa fie si ei retinuti cu aceasta ocazie. Misterul acestei atitudini poate fi dezlegat doar daca identificarea lui Vicol ca facand parte din conspiratie nu se realizase pana atunci. Neavandu-l sub observatie de mai mult timp, noutatea informatiei despre apartenenta sa la actiune a determinat retinerea imediata, pentru a nu scapa de sub control vreo directie a miscarii. In presa ieseana a aparut dupa revolutie informatia ca unul dintre cei contactati de Vicol, un anume Dorin Vladeanu, nepot al primului secretar al Judetului Vaslui, a comunicat telefonic Securitatii tentativa sa de racolare. Practic, Securitatea nu putea ramane pasiva in fata unui gest care se facuse public, dar nici nu putea risca surprinderea revolutionarilor in flagrant printr-o arestare prematura. Ramane logica doar varianta necunoasterii apartenetei lui Vicol la FPR. Vladeanu n-are nici o legatura cu deconspirarea actiunii.

INTEROGATORIUL. In aceeasi dimineata, Cassian Maria Spiridon si Stefan Prutianu au plecat pe jos prin sectiile CUG, reconfirmand muncitorilor ora si convocandu-i inca o data la manifestatie, apoi s-au deplasat la Uzinele Nicolina si, in sfarsit, tot pe jos, in Piata Unirii. Dintre cei sase revolutionari arestati - Stefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Aurel Stefanachi, Vasile Vicol, Valentin Odobescu si Ionel Sacaleanu - , doar scriitorul Cassian Maria Spiridon a dat detalii ample despre ancheta si detentie. Era luat in fiecare zi de la institut cu un ARO la sediul Securitatii, interogat, pus sa dea declaratii, apoi era lasat peste noapte acasa. In acest timp i s-au prezentat probe din cursul urmaririi sale: "Mi-au spus si ce am vorbit in Piata Unirii si cu cine m-am intalnit la intoarcerea acasa, mi-au aratat fotografii din care imi cereau sa recunosc diverse persoane". Dupa trei zile de interogatorii, a fost transferat la Procuratura, unde a fost batut in timpul anchetei. Dupa aproape 24 de ore de interogatoriu si batai - asezat pe un scaun cu genunchii si batut la talpi cu bastonul, intins apoi pe o masa lunga si lovit in cap si pe spate cu pumnii - Cassian Maria Spiridon a fost anuntat ca va fi inchis, apoi imbracat in zeghe, cu numarul 31, si incarcerat. Era 18 decembrie. Incepuse Timisoara.

INFLUENTA. Aurel Stefanache, o personalitate mai dinamica si purtator al unui spirit hotarat va face declaratii complete anchetatorilor, fara sa incerce sa ascunda ceva din gandurile, proiectele si intentiile anticeausiste. "Am recunoscut ce fac fara nici o retinere - ii va declara autorului la 11.09.2004. Le strigam: "Indiferent ce se intampla cu mine, eu am castigat, eu am invins!"". Liderii Securitatii, in frunte cu generalul Vlad, admit ca revolutionarii de la Iasi au fost influentati de sovietici, dar nu neaga, ci chiar subliniaza caracterul curat al actiunii anticeausiste a grupului Prutianu-Cassian-Stefanache.

INTAMPLARI CIUDATE. Din ceea ce s-a publicat pana acum sau a fost discutat cu ocazia simpozionului tinut la 10 decembrie 1999 la Iasi, raman cateva lucruri obscure si chiar ciudate. La un moment dat, in febra destainuirilor de dupa decembrie 1989, a aparut si urmatoarea declaratie: "Dorin Astefanoaie, muncitor la CFS (aceasta a fost o aripa nedeconspirata, alaturi de cea de la Metalurgica) astepta doar un semnal de la Prutianu pentru a declansa un mic incident, cu baietii care-l insoteau, in preajma statuii lui Cuza, incident care ar fi adunat multimea". Este tipul de incident cu scop de a aduna lumea, intalnit apoi la Timisoara si care a fost pus mereu pe seama grupurilor de agitatori si incendiatori. Tot ca metoda pentru a aduna lumea, Emilian Stoica mentioneaza ca a folosit in timpul telefoanelor pe care le dadea diferitilor ieseni argumentul ca joi, 14 decembrie 1989, in Piata Unirii se vor aduce "portocale, orez si alte "bunataturi"". De ce? Raspunsul il da tot Emilian Stoica: "Majoritatea, imediat cum auzeau despre ce e vorba, ne tranteau telefonul in nas".

"ZIARISTII" SOVIETICI. Iesenii nu erau pregatiti pentru o revolta, nici anticeausista, nici anticomunista. Profesorul Gheorghe I. Florescu de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi a rostit, cu ocazia simpozionului din 1999, un mare adevar: "Poate, la un moment dat, undeva, s-a decis ca la Iasi sa inceapa ceea ce s-a intamplat pe 16 decembrie 1989 la Timisoara. Altii au gandit, poate, altfel si au manipulat totul pentru a avea ei castig de cauza. Poate, pur si simplu, capitala Moldovei a intrat intr-o asemenea punere in scena numai in virtutea planului imaginat de Frontul Popular Roman (...) Nimeni si nimic nu a provocat scanteia asteptata". Alte intamplari ciudate. In timpul anchetei de la Securitate, lui Cassian Maria Spiridon i s-au reprodus si urmatoarele cuvinte pe care le rostise intr-adevar in Piata Unirii: "Ce interesant ar fi sa fie si ziaristul sovietic pentru a vedea ce-i in Piata!". Care ziarist sovietic? Aurel Stefanache a explicat ca, in timpul uneia dintre vizitele la Uniunea Scriitorilor din Bucuresti, a luat legatura cu prozatorul Razvan Petrescu, iar acesta l-a anuntat ca la Iasi "va veni un ziarist sovietic la voi sa vada ce faceti". Agentii sovietici sub acoperire de ziaristi au fost identificati la Iasi de filaj, apoi de UM 0110. Vasile Vicol avea printre sarcinile sale in complot si pe aceea de a declansa dispozitivul care face sa sune clopotele Mitropoliei, in ziua de 14 decembrie 1989, fix la ora 16:00. In dimineata de 14 decembrie 1989, Vasile Vicol a fost arestat de Securitate, iar la ora 16:00 era sub ancheta. Dar la ora 16:00 fix clopotele de la Mitropolie au inceput sa sune! Dupa revolutie, Vicol va declara socat: "Desi eram captiv, clopotele au fost trase". Vom face din nou apel la Creanga: "Na, pozna!". In sfirsit, Titi Iacob, muncitorul de la "Nicolina", isi aminteste un telefon inexplicabil pe care l-a primit de la Timisoara in seara zilei de 17 decembrie 1989: "Voi ce faceti acolo, dormiti? Doar trebuia sa fiti primii...". Precizez ca "secta" (cum era considerata pe vremea aceea) din care facea parte Iacob a fost implicata si la Timisoara in evenimente.

A DOUA CONSPIRATIE. Cercetarea cazului in randul fostilor ofiteri de Securitate a adus autorului un amanunt interesant. Conform unei astfel de surse, Securitatea era in posesia a mai multor tipuri de manifeste, iar din anchetarea organizatorilor a rezultat ca aria de raspandire a manifestelor era mult mai mare decat cea revendicata de autori. Ancheta primara, inca din seara de 14 decembrie, a tras concluzia ca au existat cel putin doua retele de intocmire si raspandire a manifestelor si a pornit o actiune de identificare a celui de-al doilea grup. Pana la caderea regimului nu s-a putut obtine un rezultat convingator, dar convingerea interlocutorului - ofiter cu un grad mai mic in Securitatea Iasi - , care a furnizat autorului acest amanunt, fiind ca a doua retea era agentura sovietica. Oricum, intre 9 si 14 decembrie, au trecut granita pe la punctele rutiere de trecere a frontierei, numai dimineata la ore foarte mici, mai multe coloane de "turisti" sovietici. Acestia au fost legitimati si inregistrati pe liste la punctul de frontiera si intrebati prin sondaj cu ce scop calatoresc. Raspunsul a fost invariabil in limba romana, cu accent basarabean, si a constat in afirmatia ca isi fac vacanta in Iugoslavia si Bulgaria. Ceea ce cunoastem deja de la Timisoara - tineri atletici, cu parul scurt, cate doi-trei barbati intr-o masina, cateva femei cu alura sportiva, nici un copil - a fost mai intai inregistrat la Iasi.

HARTA. Mai mult decat atat, a existat si un indiciu. Colonelul Ciurlau arata ca "la un hotel, parca Moldova, in camere existau niste pliante si s-a gasit intr-o camera o harta pe care se trasese o linie incepand de la Iasi, Craiova, Timisoara". Subiectul a trezit interesul senatorilor:

"Dl. Sandulescu: "Ati spus ca vi s-a dat o harta pe care era o linie ce trecea prin - Craiova - Timisoara, era romaneasca sau ruseasca?"

Dl. Ciurlau: "Era romaneasca, in fiecare camera de hotel erau pliante turistice si, pe o harta dintr-un asemenea pliant, era acea linie trasa. In acea camera statusera niste turisti rusi. Noi cautam prin camere de hotel si, ceea ce gaseam foarte mult, erau sticle goale de bautura, inclusiv sticle de colonie, tampoane de vata prin care strecurau, era la ei o perioada de restrictie"."

CE A VAZUT MILEA? Alte surse din Securitate care afirma cu tarie ca turistii respectivi faceau parte din trupele speciale sovietice ar putea sa exagereze, insa exista un fapt cel putin ciudat care le da dreptate. Un grup de turisti care calatoreste cu automobilele pentru a ajunge in Bulgaria isi planifica parcursul in asa fel incat sa nu-l prinda noaptea pe drum. Pentru asta trece intr-adevar frontiera de la Est foarte devreme dimineata pentru a strabate soselele din Romania pe lumina si a ajunge in Bulgaria inainte sa se insereze. Numai ca "turistii" sovietici au patruns pe teritoriul Romaniei dimineata, au declarat ca se duc in Bulgaria, dar au oprit si au ramas in Iasi. In ziua de 13 decembrie, una dintre coloane - si aici e vorba si de martori ocazionali - s-a deplasat pe Dealul Bucium, o zona impadurita si cu acces unic prin soseaua nationala. Cealalta coloana a ramas in oras. Apoi, la un moment dat, in seara zilei de 13 decembrie, coloana din oras s-a pus in miscare cu o directie de deplasare spre Vest.

Coloana de la Bucium asteapta pe acelasi loc si in noaptea de 14 spre 15 decembrie, apoi, dimineata, isi continua drumul pe soseaua nationala spre Bucuresti (si Bulgaria?). Aceasta este coloana vazuta de ministrul Apararii Nationale, generalul Vasile Milea, si consemnata in Raportul Comisiei senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989: "In ziua de 15.12.1989, in timp ce ministrul Apararii Nationale, g-ral-col. Vasile Milea, se inapoia la Iasi, iar seful Marelui Stat Major, g-ral-mr. Guse Stefan, de la Buzau, unde participase la activitati de depunerea juramantului in unitati militare, au observat de-a lungul intregului traseu foarte multe masini straine din care majoritatea aveau numere de inmatriculare sovietice". Informatia este confirmata si de generalul de Securitate (r) Nicolae Plesita: "Generalul Vasile Milea era deputat de Iasi. Mergea spre nord si s-a intalnit pe la Bacau cu o coloana de masini Lada din Uniunea Sovietica. Securitatea n-a putut face nimic pentru ca ei s-au declarat "turisti". Milea a cerut militarilor lui sa opreasca o coloana. Avea si el informatii prin DIA. "Suntem turisti si trebuie sa mergem in coloana". Aceeasi varsta, aceeasi tinuta civila, aceeasi pregatire fizica, atletica. Milea mi-a povestit cu lacrimi in ochi. "E de rau, Nicule. Zvonurile cu Malta nu sunt vorbe in vant. Se pregateste si la noi..." Spera ca o sa-i spun lui Ceausescu. Am procedat ca in cazul lui Militaru. "Foarte bine ca mi-ai spus, dar tu esti ministrul Apararii, Vasile. Trebuie sa te duci sa-i raportezi lui Ceausescu fiindca s-ar putea sa aiba efect mai mare decat daca ne-am duce noi. De multe ori mi-a dat cu informatiile peste ochi. Daca spui si tu, spun si eu, poate reusim sa-l sensibilizam". "Ai dreptate". I-o fi spus, nu mai stiu. Noi am centralizat informatiile, mai ales ca intrasera si coloane de "turisti" pe la Nadlac si Bors".

"TURISTII". Informarea lui Nicolae Ceausescu asupra prezentei coloanelor suspecte de "turisti" sovietici s-a facut prin buletine informative trimise de la Departamentul Securitatii Statului si de la Ministerul Apararii Nationale.

Seful statului a cunoscut cazul "turistilor" sovietici, va urmari evolutia informatiilor despre ei si, mult mai important, il va folosi drept argument pentru mobilizarea generalului Milea impotriva manifestantilor de la Timisoara in noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989. De la postul de Militie Podul Iloaiei este semnalata Securitatii trecerea (spre interiorul tarii) a sase coloane, in intervalul 9-14 decembrie.

Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO 2004.

.

Nu ratati!
In numarele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din decembrie 1989..
×