x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Terasele ilegale din Parcul Herăstrău, desfiinţate

Terasele ilegale din Parcul Herăstrău, desfiinţate

de Monica Andrei Capatos    |    15 Iul 2008   •   00:00
Terasele ilegale din Parcul Herăstrău, desfiinţate

CAMPANIE  ●  WC-urile devenite restaurante de lux, pe lista de demolare
A început demolarea construcţiilor ilegale din Parcul Herăstrău. Inspectorii Primăriei Capitalei au desfiinţat cîteva terase, un teren de fotbal şi un magazin de decoraţiuni interioare. Mai e mult pînă cînd zona verde va fi eliberată de amplasamente abuzive. Acţiunea trebuie continuată cu WC-urile transformate în restaurante de lux, despre care Jurnalul Naţional a scris încă din 2006.



CAMPANIE  ●  WC-urile devenite restaurante de lux, pe lista de demolare
A început demolarea construcţiilor ilegale din Parcul Herăstrău. Inspectorii Primăriei Capitalei au desfiinţat cîteva terase, un teren de fotbal şi un magazin de decoraţiuni interioare. Mai e mult pînă cînd zona verde va fi eliberată de amplasamente abuzive. Acţiunea trebuie continuată cu WC-urile transformate în restaurante de lux, despre care Jurnalul Naţional a scris încă din 2006.

Printr-o dispoziţie semnată de primarul general, Sorin Oprescu, inspectori ai Serviciului Desfiinţări Construcţii Ilegale, muncitori ai Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti comunitari, au început ieri demolarea construcţiilor ilegale aflate pe domeniul public, în Parcul Herăstrău. Startul a fost dat cu Societatea Comercială Orhideea Com Tur SRL, al cărei administrator este Florea Pelmuş. Firma a ridicat provizoriu, fără autorizaţie de construcţie, pe o suprafaţă totală de 1.900 mp: o clădire de 900 mp, din care 500 mp au destinaţie de alimentaţie publică (orientare spre lac), 400 mp – magazin electrice (orientare spre Şoseaua Nordului), un teren de fotbal de circa 400 mp şi alte terase şi alei betonate în suprafaţă de 600 mp. Orhideea Com Tur a obţinut dreptul de folosinţă şi de administrare pe un teren de 2.710 mp, din care 2.070 mp spaţiu verde, în baza contractului de închiriere 2240/1999, care a expirat în anul 2004.

Mai mult, administratorul societăţii nu a respectat înţelegerea: suprafaţa care avea drept destinaţie contractuală spaţiu verde este acum betonată şi dalată, pe ea se află alei, platforme, teren de fotbal betonat, cu gazon artificial. Firma mai sus-amintită a fost notificată în 2006, prin executor judecătoresc (notificare nr. 106/2006), să evacueze terenul pe care îl ocupă în parc şi a fost somată să desfiinţeze construcţiile ilegale. De asemenea, a fost sancţionată conform Legii nr. 50/1991 pentru executarea fără autorizaţie a unor lucrări de construcţii.

"Am promis că voi reda Bucureştiul bucureştenilor şi mă ţin de cuvînt. Încep prin refacerea spaţiului verde. Toate construcţiile ilegale, aflate pe domeniul public, vor fi desfiinţate", spunea primarul general, Sorin Oprescu, în urmă cu o săptămînă. Şi s-a ţinut de cuvînt.

WC = TERASE DE LUX. Nu este singurul caz de acest gen din Parcul Herăstrău. Jurnalul Naţional publică de doi ani materiale despre băieţii deştepţi care au pus stăpînire atît pe malurile lacurilor bucureştene, cît şi pe porţiuni din parc. Situaţia din Herăstrău este una aparte. Zona este considerată monument istoric, fapt ce ar împiedica apariţia construcţiilor. "Este deja de notoritate faptul că toate cîrciumile din parc sînt ilegale. Nu au canalizare, nici măcar autorizaţii sanitare. Mai mult de atît, legea prevede ca acestea să respecte o limită de cel puţin 15 metri pînă la lac. Or, cîte respectă acest lucru? Se ştie că toate dejecţiile se devarsă în apa lacului, însă nimeni pînă acum n-a luat vreo măsură", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedinte Ecocivica.

Jaful spaţiului verde a început în 2001, cînd Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărîre care permitea vînzarea toaletelor publice ca "spaţii comerciale". Procesul de amenajare a WC-urilor publice în restaurante s-a extins foarte repede. Budele au fost ridicate la rang de "fitze", iar printre firmele care le administrează se numără: SC DINO PARC SRL (2 amplasamente), SC TOTAL FOREST SRL, care a vîndut spaţiul firmei SC TOTAL DEVELOMPMENT SRL (3), SC SOLO EXIM SRL (2), SC ALVI COM PROD SRL (2), SC SIRETUL SRL (1), SC VIC şi IOANA SRL (1).

DE OCHII LUMII. După ce ziarul nostru a tot publicat anchete peste anchete despre ilegalităţile din parcuri, acum un an Primăria Capitalei a avut o tentativă de intrare în legalitate. A fost făcută doar pentru a impresiona opinia publică.

Campania a fost dată pe mîna lui Virgil Cîrstea, directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), omul care a coordonat toate afacerile din parcuri. Evident că rezultatul a fost unul egal cu zero. În afară de cîteva bodegi şi de restaurantul lui Dumitru Dragomir, aici fiind implicată mai mult Primăria Sectorului 1, nu s-a întîmplat nimic. Era şi de aşteptat.

EXPO-FLORA. Marii şmecheri de terase au supravieţuit cu brio, unii devenind posesori de terase chiar în plină campanie de demolare. Un exemplu a fost amplasamentul pe care se afla de 40 de ani Expo-Flora. Poziţionată central, expoziţia nu mai reprezenta interes pentru cei care administrează Parcul Herăstrău, aşa că a fost transformată într-o cafenea.

Fără canalizare, fără spaţii amenajate pentru spălatul vaselor, fără autorizaţie de funcţionare, fără avize de la mediu, dar cu multe pile. A existat şi o explicaţie. În afacere era implicată Cristina Pîrvulescu, director executiv al Direcţiei Management Credite Externe din Primăria Capitalei, cunoscută drept blonda care a căzut testul la integrare în 2004, cînd a fost propusă pentru postul de ministru. Împreună cu soţul ei, Bogdan Rădulescu, fost director adjunct al Direcţiei de Lacuri şi Parcuri, în perioada 2000-2004, au primit sediul Expo-Flora la cheie, cu toate amenajările necesare unei cafenele cu pretenţii. Acest lucru a fost posibil prin amabilitatea lui Virgil Cîrstea, care prin funcţia deţinută era şi asociat în această afacere. Campania Jurnalului Naţional a reuşit să desfiinţeze cafeneaua şi să readucă sediul la destinaţia iniţială de expoziţie florală.
Acesta a fost doar un caz protejat de Virgil Cîrstea. Ziarul nostru a publicat încă din 2006 o hartă cu toate terasele ilegale de pe malul Lacului Herăstrău: Casa di David, La Fitze, Mon Cher, Cuando, Il Paradiso, La Fatoria, Parco de Principe, Marie Celeste, New York City, Zefir, Il Giardinetto, Figari Pitza.

"Nu e suficient să se demoleze clădirile ilegale, trebuie să se stopeze orice fel de elan în a se mai accepta asemenea amplasamente. Chiar în acest moment putem spune că Ecocivica se luptă în instanţă pentru a salva 8,8 hectare din Parcul Titan. Şi nu numai. Mai este vorba şi de spaţiile verzi din celelalte parcuri, cum ar fi Cişmigiu", a mai spus Rădulescu.

Afaceri de familie ale şefului de la Parcuri şi Lacuri

Virgil Cîrstea (foto), şeful lacurilor şi parcurilor din Bucureşti, a fost subiectul multor anchete publicate încă din 2007 de Jurnalul Naţional. Regele parcurilor, aşa cum l-am numit, cel care locuieşte în fosta casă a preşedintelui Traian Băsescu de pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti 137B, a coordonat prin intermediul nepotului său, Mihai Ancuţa, multe afaceri de pe spaţiile verzi. Dacă ar fi să facem un rezumat, acesta ar suna cam aşa. Firma nepotului său, Tehnolux In-vest SRL, a fost înfiinţată chiar la sfîrşitul anului 2004, la puţin timp după ce Cîrstea a fost numit director al Administraţiei Lacuri şi Parcuri. Una din lucrările date a fost reabilitarea celor două biblioteci din Herăstrău. În aceeaşi situaţie, s-a aflat, şi sediul central ALPAB de pe malul Lacului Herăstrău şi cinematograful din parcul cu acelaşi nume. Ambele au fost renovate în condiţii similare cu bibliotecile, beneficiara fiind însă o altă firmă a nepotului, Crirox Group SRL. Şi cadourile unchiului Cîrstea către nepotul său au continuat. Au urmat două imobile, destinate iniţial angajaţilor ALPAB, administrate în final de SC Crirox Group Construct SRL. Pentru cele două spaţii, nepotul plătea o chirie de 15 milioane de lei pe lună şi primea în schimb una de 2.000 de euro de la SC Eco Horticola & Garden Center. Chiar pe malul Lacului Herăstrău, o altă firmă a nepotului, Black Fish Com SRL, era proprietara debarcaderului, unchiul contribuind cu două terase ridicate, una la parterul imobilului şi alta deasupra clădirii, întinsă pe 309 mp de spaţiu verde. Fără acte şi fără chirie. O altă afacere de familie este cea din Cişmigiu. Restaurantul Ocasion, amplasat pe malul lacului şi extins ilegal pe spaţiul verde.

×