x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Terasele ilegale, pe mâna procurorilor şi poliţiştilor de la crimă organizată!

Terasele ilegale, pe mâna procurorilor şi poliţiştilor de la crimă organizată!

de Monica Andrei Capatos    |    10 Apr 2009   •   00:00
Terasele ilegale, pe mâna procurorilor şi poliţiştilor de la crimă organizată!
Sursa foto: Jurnalul foto/

Se construieşte în draci. Malul Lacului Herăstrău este un şantier în toată regula. Muncitorii cară molozul dintr-o parte în alta, montează pontoane, toată lumea are treabă. Nimeni nu i-a deranjat până marţi, când, la invitaţia ziarului nostru, primarul Sorin Oprescu a făcut o plimbare prin parc.



Pentru că realitatea din teren este alta decât cea şoptită în birou, Oprescu a fost uluit de ceea ce a văzut. Concluzia: va cere ajutorul procurorilor şi al poliţiştilor de la crimă organizată.

Miercuri dimineaţă. O zi frumoasă de primăvară pe care primarul general, Sorin Oprescu, şi-a început-o în Parcul Herăstrău, mai exact pe malul lacului, numărând terasele care au apărut ca ciupercile după ploaie. Evindent că situaţia pe care o ştia era alta decât cea din teren.

Aflase cu o zi în urmă de la un prieten că se contruieşte în Herăstrău, aşa că primii muncitori care i-au ieşit în cale cu materialele la subraţ nu l-au surprins. Se auzea încă de la distanţă cum sunt bătute şipcile pe acoperişul proaspetei construcţii, lângă ecluză.

"I-am trimis pe cei de la inspecţie să verifice. Sunt mulţi care au proprietăţi, cam 8.000 de metri pătraţi, nici n-ai ce să le zici", spune edilul. Am mai făcut câţiva paşi şi am dat de "Casa Di David", o terasă frecventată de toată lumea cea vestită a Capitalei, de la miniştri la filosofi, de la manechine la oameni de afaceri.

Este vorba despre acel restaurant care a obţinut autorizaţie în ultimele zile de mandat ale fostului primar, Adriean Videanu. A rămas problema terasei, care n-are autorizaţie, dar, la câtă lume îşi lasă amprenta pe spaţiul verde, e greu de crezut că se poate întâmpla ceva.

"Pământul este cumpărat, singurul lucru în neregulă este că terasa depăşeşte cu 40-50 de metri pătraţi spaţiul pe care-l au în posesie. Le-am dat notificare şi ăstora. Trebuie să intre în legalitate", completează Oprescu.

INEDIT
Trecem de "David" şi ajungem într-un mini-parc. Fiţele au fost şi s-au dus, la fel şi celelalte construcţii ilegale, iar în locul lor a apărut un spaţiu verde amenajat cu băncuţe, locuri de joacă pentru copii şi alei.
"Le-am spus să facă ceva frumos, că-i omor. Şi a ieşit. Să vezi ce mi s-a întâmplat. Într-o zi a venit la mine o delegaţie, erau mai mulţi, nu ştiam cine sunt, am crezut că vin să mă înjure.

«Noi suntem nişte cetăţeni care stăm vizavi», şi i-am întrebat vizavi de ce? «De parculeţul de pe malul lacului. Voiam să vă mulţumim, avem o vedere frumoasă». M-am liniştit." Trecem de moment şi revenim la problemele urâte, patroni care s-au extins mai mult decât contractele pe care le-au semnat cu Administraţia Lacuri şi Parcuri, clădiri lăsate în paragină zeci de ani, baze de agrement în stadiu de ruină.




Cert este un lucru: cei care au în proprietate terenuri în parc, conform legislaţiei în vigoare, n-au voie să ridice nici o baracă. "Mai toţi şi-au luat o unitate de alimentaţie publică, adică un wc. N-ai văzut ce-a făcut ăla din Parcul Operei? A fost şmecher, a transformat wc-ul printr-o hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 5 în restaurant", adaugă edilul Capitalei în timp ce mai descoperă pe malul lacului încă o construcţie.

"A, terasa se numeşte Celeste, le-am desfiinţat pontonul anul trecut. Nu ştiu ce fac acum, trebuie să verific." Anul trecut, Jurnalul Naţional a publicat o serie de materiale în care era prezentată situaţia restaurantelor de pe malul lacului.

La vremea aceea, "Marie Celeste" şi pontonul "Bonton" aparţineau SC Rodrag Trade SRL. Firma avea un contract semnat cu Administraţia Lacuri şi Parcuri la 28.05.1997, expirat un an mai târziu, şi se referea la o clădire, o terasă, un ponton şi o pistă de carting.

Mai exact, suprafaţa ocupată era de 610,35 mp, teren care este folosit pentru alimentaţie publică, 1.400 mp, teren pentru prestări servicii şi 1.542 mp de spaţiu verde. O bucată de 451,75 mp a fost vândută societăţii în baza Legii 550/2002 de Primăria Sectorului 1.


Fundaţie de hotel

Un alt ponton îi iese în cale edilului. Şi acolo se lucrează de zor. Muncitorii sudează nişte ţevi, trecem neobservaţi. "Mă duc cu ăştia până-n pânzele albe, problema e că nu pot să las lucrurile aşa. Este urât ceea ce văd", protestează Oprescu după ce merge câţiva metri pe lângă un gard mascat de o muşama ruptă. Lângă, o fundaţie cât toate zilele. Va fi un hotel.

"Habar n-aveam de asta, o să trimit oamenii de la inspecţie pe teren, am un director nou care vrea să facă treabă. N-am mai fost pe aici de 40 de ani. Când eram copil totul arăta altfel."

Trecem şi prin proprietatea privată de şapte hectare care a aparţinut Biroului de Turism pentru Tineret (BTT). Şi aici găsim şantiere, porţiuni mari de spaţiu verde defrişate. După ce a văzut dezastrul din parcul Herăstrău, Oprescu s-a hotărât să ceară ajutorul procurorilor şi poliţiştilor de la crimă organizată, singurii care pot face ordine pe malul lacului.

×
Subiecte în articol: special