x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Teroristul n-avea cazier - Florin Lesch a primit ieri 29 de zile de arest preventiv

Teroristul n-avea cazier - Florin Lesch a primit ieri 29 de zile de arest preventiv

de Tiberiu Kiss    |    28 Iun 2006   •   00:00
Teroristul n-avea cazier - Florin Lesch a primit ieri 29 de zile de arest preventiv

Barbatul din Lugoj suspectat de terorism a fost arestat ieri, pentru 29 de zile, de judecatorii Curtii de Apel Timisoara. El risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare.

Florin Lesch a fost urmarit de SRI Timis mai bine de doi ani, in urma unor informatii care scoteau in evidenta faptul ca acesta ar face parte dintr-o celula bosniaca a unei ample retele teroriste.

ISLAMIST. In toata durata filajului, Lesch a fost urmarit pas cu pas, reusind sa se dovedeasca faptul ca, intr-o perioada de stagiu, efectuat in 1996 pe teritoriul fostei Iugoslavii, lugojeanul a trecut la islamism, devenind un sustinator fanatic al fratilor sai musulmani. In timpul verificarilor, ofiterii de informatii au reusit sa intercepteze o serie de mesaje de amenintare, in numele cauzei islamice, trimise de Florin Lesch mai multor posturi de televiziune din tara si din strainatate, printre care si CNN. Luni seara, Lesch a fost arestat pe raza statiunii balneoclimaterice Buzias-Timis in timp ce se indrepta spre Timisoara, pe o ruta ocolitoare. Lugojeanul a fost retinut la bordul unui autoturism Renault, proprietate personala, inmatriculat cu nr. TM 08 POU. In prima faza a declarat anchetatorilor ca intentiona sa detoneze masina-capcana in Complexul Studentesc din Timisoara, in apropierea unei terase deosebit de populate pe parcursul campionatului mondial de fotbal. Expertii din cadrul Protectiei Civile Timis sustin ca daca manevra ar fi reusit, masina-capcana, cu cele doua butelii si rezervorul plin cu combustibil, ar fi putut distruge o cladire intreaga si ar fi facut minimum 100 de victime.

RETINUT. Cioloca Florin, complice cu Lesch si cu Buta, era un electronist amator si un cunoscut hacker

PREZENTA DISCRETA. Florin Lesch este cunoscut ca un personaj mai mult decat sters pe raza orasului Lugoj. Genul de om singuratic, fara cazier judiciar si cu un cerc relational destul de redus. In apartamentul sau din Strada Nucilor nr. 10, acesta locuia impreuna cu alte doua rude de gradul al II-lea, persoane care nu au banuit absolut nimic despre planurile diabolice ale acestuia. Batranii au aflat de activitatile conexe ale "nepotului" abia in momentul in care s-au trezit cu politia la usa. Pe timpul perchezitiei, oamenii legii au ridicat de la domiciliul lui Florin Lesch un calculator, o serie de fotografii si un carnet plin cu insemnari personale si patriotice, care indemnau la declansarea Jihadului. Cert e ca, alaturi de "razboinicul sfant", anchetatorii au mai retinut luni seara alti doi cetateni din Lugoj, despre care spun ca ar fi participat, financiar si logistic, la fabricarea autoturismului-capcana. Cei doi adepti ai lui Florin Lesch se numesc Casian Buta si Florin Cioloca.

BRAT ARMAT. Surse din cadrul DIICOT Timis sustin ca pe parcursul verificarilor a reiesit faptul ca Florin Lesch si Florin Cioloca erau electronisti amatori, in timp ce Casian Buta era un expert in calculatoare - cunoscut si ca hacker - si un maestru intr-ale ingineriei. Mai mult, anchetatorii spun ca acesta din urma, fata de ceilalti doi confrati, avea un loc de munca stabil, in sensul ca lucra la o fabrica de incaltaminte din Lugoj.

PSEUDONIM
Potrivit SRI, activitatea informativ-operativa derulata a relevat faptul ca incepand cu anul 2002, Lesch a participat la tabere de pregatire religioasa organizate in Romania, ocazie cu care a intrat in legatura cu membri ai organizatiei extremist-teroriste "Fratii musulmani". SRI sustine ca, in anturaj, acesta isi exprima deschis adeziunea la Jihadul islamic, acuzand politica pro-occidentala a Romaniei. Dupa convertirea la islamism si alegerea pseudonimului Aynan Hassan Abger (fost soldat in cea de-a VII-a Brigada a Armatei Islamice Bosniace), Lesch a fost indoctrinat cu percepte fundamentaliste.
SOC IN FAMILIE
Mama teroristului, Elena Lesch, s-a declarat socata de cele intamplate. Ea spune ca Florin are doar opt clase si ca, desi era un copil cuminte, avea momente cand voia sa iasa in evidenta. "Am fost socata sa aud de ce e acuzat fiul meu. Politia a venit si a ridicat de acasa un Coran. Il cunosc bine si ii place sa iasa in evidenta. Imi pare rau ca nu l-am dus pana acum la un psihiatru ori la un psiholog. N-a fost plecat niciodata nicaieri, nici macar nu are pasaport", a spus Elena Lesch. Mai mult, unii dintre vecini sustin ca Lesch era indragostit de arme inca de mic.

SECOND-HAND. Masina a fost achizitionata din Lugoj, la 13 mai
RUSINE. Casian Buta, unul dintre complici, si-a ascuns de zor fata
ARMA. Bomba artizanala, realizata dintr-un mobil si o butelie

PREZIDENTIALA
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Sibiu, ca barbatul arestat la Timisoara pentru terorism nu este primul cetatean tentat sa puna la cale in Romania astfel de acte. "Sa nu credeti ca suntem la prima situatie in care ar exista la unii cetateni, in mod deosebit straini, tentatia de a evalua posibilitatile oganizarii unor atentate pe teritoriul Romaniei. Practica noastra este: la suspiciune, expulzare si mai discutam peste 15 ani", a declarat Basescu. Presedintele a transmis organelor abilitate sa isi faca datoria in acest caz si si-a exprimat increderea in existenta probelor solide care au justificat capturarea tanarului.

PEDEAPSA
Florin Lesch a fost arestat ieri pentru 29 de zile de magistratii Curtii de Apel Timisoara, sub acuzatia de terorism. Judecatorii au analizat dosarul si au considerat ca exista impotriva tanarului de 28 de ani suficiente probe de vinovatie si date care sa justifice privarea lui de libertate. Ioan Florin Lesch a fost retinut luni seara de procurori pentru 24 de ore si dus ieri la instanta cu propunere de arestare preventiva. Daca tanarul va fi gasit vinovat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, risca sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea ce ar putea ajunge pana la 20 de ani.
×
Subiecte în articol: eveniment florin lesch