x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tignes, deschis veşnic!

Tignes, deschis veşnic!

de Sorin Anghel    |    22 Aug 2010   •   00:00
Tignes, deschis veşnic!

Staţiunea Tignes – 2.000 de metri altitudine – a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Franţa. Tinerii iubesc locul pentru Grande Motte, gheţarul pe care se poate schia şi vara.



În Franţa, turismul destinat celor care iubesc sporturile de iarnă se împarte între Alpi şi Pirinei. Cum vara mai rămân deschise doar pârtiile de pe gheţari, toată lumea se mută în Alpi, acolo unde posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt nenumărate.

Nu trebuie să te dai cu schiurile sau cu placa de snowboard ca să ajungi la Tignes, lângă Val d'Isere. Staţiunea, situată la 2.000 de metri altitudine, nu are perioade moarte. Micuţa localitate este locul ideal pentru odihnă. Presiunea aerului este mai scăzută, astfel că oxigenul devine mai rar. După câteva zile, organismul se adaptează şi produce mai multe globule roşii în sânge. Circulaţia devine mai eficientă, astfel că la întoarcerea acasă, în oraşele de câmpie, corpul este mult mai odihnit şi mai eficient. Vara se poate schia pe Gheţarul Grande Motte, dar locul este la mare căutare şi în rândul turiştilor care doresc doar răcoarea. Vara aceasta, traseele pentru ciclism pe teren accidentat au făcut din Tignes cel mai atractiv loc din Alpi. Asta datorită faptului că transportul pe cablu este gratuit.

Turele dificile, destinate experţilor, curbele line, adresate începătorilor şi "bike park"-ul imens te fac mult mai entuziast. Tignes este un paradis nu doar pentru schi şi snowboard, ci şi pentru cei înnebuniţi după adrenalină. Să cobori pe bicicletă prin locurile unde iarna se schiază fără probleme nu este chiar o treabă simplă. E destinată doar celor care au o doză importantă de nebunie în globulele din sânge.

Gheţarul Grand Motte mai este deschis doar până la 29 august. Din septembrie, vremea se înrăutăţeşte la peste 3.000 de metri altitudine, astfel că nimeni nu are curajul să se joace cu viaţa turiştilor. Până atunci, programul este unul destul de dificil pentru cei care petrec până în zori. Instalaţiile de transport pe cablu pornesc la ora 7:15 şi îşi încetează activitatea în fiecare zi la ora 13:00. Nu există zile pentru revizie şi nici salvatori montani zeloşi. La 3.456 de metri altitudine se găseşte un snowpark impresionant, deschis pentru oricine doreşte să-şi arate talentul în materie de free-style. Atmosfera este una incendiară şi îţi trebuie doar un tricou dacă vrei să te distrezi pe zăpadă.

Tignes este un loc cunoscut de francezi drept unul ideal pentru sporturile de iarnă. În fiecare sezon, aici se ţine Winter X Games, festival de free-style care aduce în zonă câteva mii de turişti fascinaţi de snowboard şi schi extrem. Iarna trecută, în cele trei zile de concurs, au fost peste 66.000 de spectatori, iar anul viitor, în perioada 16-18 martie, se anunţă peste 100.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: special