x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Toata agoniseala, in corturi de campanie

Toata agoniseala, in corturi de campanie

de Alexandru Nastase    |    Andreea Tudorica    |    28 Apr 2006   •   00:00
Toata agoniseala, in corturi de campanie

Ghemuita pe un colt de pat, stergandu-si din cand in cand o lacrima in coltul ochiului, priveste la soldatii care ridica unul cate unul corturile in fostul SMA, unde aproape 40 de localnici isi vor petrece noaptea. Si poate multe nopti de aici inainte. Are 83 de ani si s-a nascut in comuna Manastirea din judetul Calarasi.

Anica Ostroveanu are o casuta de chirpici chiar in primul rand de case de la malul Dunarii. A fost printre primii evacuati din zona. Preventiv. Apa inca nu a ajuns la casa. Dupa ce s-a dat alarma de evacuare, au venit soldatii si au ajutat-o sa se mute in tabara.

MUTAREA. "Au carat baietii, maica, tot. Si au urcat intr-o masina mare. Dupa aia m-au luat si pe mine in brate, ca pe un copil, si m-au cocotat in masina si m-au adus aici. Ce sa fac maica!? Iar daca ajunge apa la ea, cade prima, pentru ca e din chirpici. Cum o vrea Dumnezeu acum", spune matusa Anica. S-a adapostit cu tot calabalacul intre niste pereti de beton de la fostul SMA. Nu vrea sa doarma in corturile armatei, desi acestea sunt ridicate la numai cativa metri. "Mi-e frig, maica, in corturi. Aici, intre zidurile astea e mai adapost. Ma ghemuiesc in coltul patului, aci, langa caruta asta a vecinului, ma invelesc cu toate paturile si nu imi mai e frig."

Locatia aleasa pentru adapostirea refugiatilor din calea apelor se afla in punctul cel mai inalt din localitate. Corturile sunt aproape gata instalate de militari si pot adaposti aproape 1.000 de oameni. In baza pazita de jandarmi si militari, oamenii nu au acces decat cu bunurile aduse din case si cu caii, care ii pot ajuta la caratul cu carutele, caini, pisici si gaini. Restul animalelor sunt duse pe un camp in spatele fostului SMA, care in cursul acestei dimineti va fi imprejmuit cu gard. Nu sunt multi cei care vor sa doarma in corturile armatei. Se refugiaza fiecare pe unde poate. Pe la vecini cu case mai in deal, pe la rude din alte localitati. Isi incarca totul in carute si pleaca, dupa ce mai arunca o privire in urma spre case. Se reintorc dimineata sa isi mai ia din lucruri si pleaca din nou seara.

ULTIMUL DIG. In numai cateva ore, militarii, jandarmii si parasutistii au ridicat miercuri noaptea ultimul dig din Manastirea. Stavilarul intins pe cateva sute de metri, cu patru niveluri de saci cu nisip, a fost ridicat chiar la marginea soselei, in cea mai joasa portiune a localitatii. Cei 150 de parasutisti de la Brigada 34 Infanterie, Batalionul 45 Bucuresti, au si uitat al catelea dig este cel pe care l-au ridicat noaptea trecuta. Au ridicat stavilare la Spantov, Chiselet si acum la Manastirea.

INCULPATII ELECTRICA SE DAU SINISTRATI
Cinci dintre inculpatii in dosarul Electrica Banat au absentat la termenul de ieri al procesului, avocatii sustinand ca acestia sunt sinistrati in satul Toplea din comuna Brahanesti, judetul Galati, astfel ca magistratii au decis amanarea judecarii pe fond, sub avertizarea amendarii avocatilor si a citarii inculpatilor cu mandate de aducere. Potrivit PNA, in perioada 2003-2004, SISE Banatul Timisoara si alte unitati SISE din tara ar fi achizitionat de la Vasile Croitoru produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de aproximativ 21 de miliarde de lei vechi. Achizitia s-ar fi facut cu sprijinul unor persoane cu functii de conducere din cadrul societatilor, care au beneficiat, in schimb, de sume de bani si masini de lux in valoare de cinci miliarde de lei vechi. In dosar sunt judecati Silviu Lucian Boghiu - fost director general al SC Electrica SA Bucuresti, Livius Ioan Milea - fost director general al SC Electrica SA Banat, Viorel Dan - fost director general la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice Banat, care a obtinut in aprilie o sentinta favorabila din partea Tribunalului.

CASELE SE DARAMA
Ieri, cei 1.200 de locuitori din Bechetul de Jos, priveau de pe margine viitura care le inundase casele. Miercuri dimineata, apele au depasit digul celor 30.000 de saci de nisip care aparau satul de apele revarsate. Din cauza ca digul de saci a fost pus direct pe asfalt, fara o baza aparata, suvoaiele nu au intampinat rezistenta. O suta de case au fost avariate si 24 distruse, iar 1.114 hectare de teren arabil au fost inundate. Majoritatea localnicilor si-au gasit adapost la rudele din Bechetul de Sus, in vreme ce 93 de sinistrati au fost cazati in spitalul si in liceul din zona. Tot ieri, la patru ore dupa inundatie, 30 de jandarmi si 17 militari au incercuit localitatea. La fata locului a venit si secretarul de sat din Ministerul Administratiei si Internelor Anghel Andriescu, pentru a evalua situatia.

Satenii nu au voie sa intre in casele parasite deoarece exista pericolul prabusirii zidurilor. Localnicii isi amintesc de avertismentele timpurii din partea autoritatilor locale: "Ne-au rugat de cateva zile sa parasim zona, dar nu am crezut ca apele vor navali in case. Am asteptat pana in ultima clipa." Miercuri dupa-amiaza au sosit camioane cu ajutoare, insa sinistratii nu au putut beneficia de acestea pentru ca erau preocupati sa isi duca avutul la vecini. In schimb, satenii din Bechetul de Sus, neafectati de inundatie, au luat cu asalt cutiile cu ajutoare.

Locotenentul Bogdan Nicolae, de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Dolj, spune ca apele sunt in retragere: "Canalul dalat de la Dabuleni a fost spart, s-a creat o bresa, iar apa s-a lovit de digul de la Ianca si a luat-o spre Bechet. Ulterior, au fost facute brese in digul de la Ianca si apa s-a revarsat in Balta Potelului, determinand scaderea nivelului la Bechet." Satenii cer primarului sa fie lasati sa intre in case. (Radu Tutuianu)

GALATI, TARAMUL APELOR
In dreptul Galatiului, chiar peste Dunare, se afla localitatea tulceana I. C. Bratianu. Multi galateni inca ii mai spun 23 August, asa cum era ea denumita inainte de ’89. Trecerea Dunarii se face cu bacul, iar multi dintre locuitorii comunei vin la Galati pentru a-si vinde produsele sau pentru a cumpara cele necesare gospodariei. Acum, de cand batranul fluviu si-a iesit din matca, apa a inundat portiunile prin care se face imbarcarea pe navele ce duc pe celalalt mal al Dunarii. Printre oamenii simpli, masini si camionete. Unele dintre ele incarcate cu marfa pentru Tulcea. Traficul greu a fost intrerupt de multa vreme, pentru ca oricum circulatia se face destul de greu. Carutele abia izbutesc sa treaca prin apa care inunda pasarelele ce duc spre bac. Masinile mici, indiferent de marca sau de costul lor, intra in apa pana la partea de jos a portierelor si strabat cu repeziciune portiunea inundata, de teama ca apa sa nu patrunda inauntru. La sfarsitul saptamanilor, dar chiar si in zilele obisnuite cozile de masini care vor sa urce pe bac se intind pe distante considerabile. Exista momente in care masinile fac o coloana ce ajunge pana aproape de mijlocul localitatii. Soferii asteapta cu orele pentru a se putea imbarca. Drumul peste Dunare este scurt, in comparatie cu timpul petrecut la coada. Pentru evitarea unor neplaceri, cei care supravegheaza traficul fluvial au transmis notificari catre toti comandantii sa evite inaintarea pe Dunare cu viteza ridicata pentru a nu produce valuri. Si bacul merge destul de incet.

Pe malul galatean al Dunarii apa a inundat, si aici, pasarelele ce duc spre pontonul de andocare al bacului. Oamenii urca pe ponton trecand peste niste pasarele puse de administratorii trecerii. (Erik Hoosz)

BECHET
Autoritatile doljene au interzis ieri accesul in zona joasa a orasului Bechet, inundata de apele revarsate prin bresa creata in digul de la Dabuleni, printre cei evacuati din localitate aflandu-se si parintii prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. Incepand de miercuri, aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate din zona joasa a localitatii Bechet, ca urmare a inundatiilor. Sinistratii sunt cazati la rude sau la cunostinte care locuiesc in partea mai inalta a orasului sau la Caminul Cultural si intr-o sala de sport a unei scoli. "Printre primii evacuati din Bechet au fost parintii mei. Mi-a fost mai usor sa operez cu strainii decat cu parintii. Ai limite atunci cand trebuie sa actionezi cu ai tai. Mama este in spitalul de la Segarcea, iar tatal este la un coleg de facultate din Dabuleni", a declarat, joi, prefectul Nicolae Giugea.

OLTINA
Aproape 200 de persoane din comuna Oltina, judetul Constanta, evacuate din locuinte in urma inundatiilor, se intorc la casele lor, dupa ce nivelul apei a inceput sa scada, iar autoritatile locale sustin ca situatia este sub control. Digurile care protejeaza casele de-a lungul soselei sunt in continuare consolidate de jandarmi si militari in termen. Ieri-dimineata, la Oltina a fost convocat Comandamentul local pentru situatii de urgenta, fiecare consilier local acceptand sa se ocupe de anuntarea autoritatilor judetene in cazul in care vor aparea noi probleme. Autoritatile locale din comuna constanteana Oltina au dispus, luni noapte, evacuarea a peste 450 de persoane, dupa ce apele Dunarii au creat brese in digul de aparare, insa multi dintre oameni si-au scos doar bunurile din casa si-au ramas in locuinte.

SITUATIA CENTRALIZATOARE A PAGUBELOR
Obiective afectate / Total
  • Judete afectate 12
  • Persoane evacuate 15.834
  • Localitati afectate 152
  • Case inundate 1.774
  • Case distruse 326
  • Case in pericol de prabusire 129
  • Gospodarii si anexe gospodaresti inundate 4.532
  • Obiective socio-economice 61
  • Suprafete inundate controlat (hectare) 21.000
  • Drumuri nationale (kilometri) 6,5
  • Drumuri judetene (kilometri) 381
  • Drumuri comunale (kilometri) 123
  • Poduri 22
  • Podete 122
  • SITUATIA PERSOANELOR EVACUATE
    Judetul / Total evacuati
  • Braila 103
  • Caras-Severin 19
  • Calarasi 5.050
  • Constanta 410
  • Dolj 9.414
  • Ialomita 10
  • Mehedinti 38
  • Olt 4
  • Tulcea 786
  • Total general 15.834
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment case