x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Toate florile din lume!

Toate florile din lume!

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    24 Apr 2009   •   00:00
Toate florile din lume!
Sursa foto: Arhiva personală/

Un buchet de şlagăre de muzică uşoară românească vă este oferit de Jurnalul Naţional, împreună cu Ediţia de Colecţie din 27 aprilie, înainte de a păşi în luna lui Florar: "Toate florile din lume".

După ce primăvara a alungat iarna şi a trimis drept sol primul ghiocel, zi după zi, natura ne-a adus în dar mii de flori: brânduşe, narcise, lalele, liliac, toporaşi, mărgăritar... Mugurii copacilor şi mlădiţele firave au scos la iveală, peste noapte, broderii minunate şi înmiresmate: flori albe, roz, mai mari, ori mai mici, care-şi scutură petalele în adierea câte unei rafale a vântului călduţ.

E primăvară! E anotimpul florilor, minuni pe care le regăseşti oriunde ţi-ai îndrepta privirea. E anotimpul speranţei şi al iubirii. În ton cu nuanţele primăverii, Jurnalul Naţional vă întâmpină cu o Ediţie de Colecţie specială însoţită de un CD excepţional.

ETERNUL GICĂ!
Viscol mare să fi fost, şi tot ar fi înflorit ghioceii ascultându-l. Cu vocea sa inconfundabilă, Gică Petrescu a reuşit la fiecare apariţie muzicală să ridice oamenii în picioare. Mai ştie oare pământul câte generaţii au fredonat cântecele lui Gică Petrescu? Cât despre Luigi Ionescu, interpretul a rămas în amintirea românilor drept solistul care a cântat, cum nimeni altul n-a mai reuşit, piesa "Lalele".

Aurel Storin, secretarul literar al Teatrului "Constantin Tănase", şi-a amintit istoria lansării şi a succesului acestui şlagăr. "Îmi aduc aminte că «Lalele» a detronat un mare şlagăr italian, care se numea «Marina, Marina»", spune Aurel Storin.

FLOARE DE NU-MĂ-UITA
Cine nu ascultă şi astăzi cu plăcere duetul Dorinei Drăghici cu Nicu Stoenescu "Firicel de floare-albastră / Floare de nu-mă-uita / Poartă tu, iubirea noastră / Prinsă-n gingăşia ta?" sau melodia "Albăstrele"? Muzica şi glasul Dorinei Drăghici au apărut la răscrucea de vânturi a muzicii uşoare româneşti, unde "toate trec, iubire sau noroc" unde, în mod firesc, destinul interpretului este de a trece cel mai repede.

Dincolo de această lege a firii, Dorina Drăghici a rămas în inimile celor ce îndrăgesc muzica uşoară românească, printr-o "abatere de destin... una dintre aceste miraculoase, fermecătoare abateri". Reţeta e pe cât de simplă, pe atât de complicată. Dorina Drăghici a lansat cântece pe care generaţii întregi le-au fredonat în gând, având de fapt în minte glasul limpede şi sensibil al celei care le-a însufleţit. Melodii care au făcut înconjurul lumi, pentru că interpreta le-a cântat peste tot în spectacole, în turneele de peste hotare. Melodii nemuritoare.

AMINTIRI DRAGI
Când vine vorba de muzică, Margareta Pâslaru... zâmbeşte... E dragostea vieţii sale: "Fiecare cântec a împrospătat amintirea unui anume moment din viaţa mea. De-a lungul timpului mulţi mi-au mărturisit că au plecat din ţară «doar cu o valiză şi un disc al Pâslăriţei»", spune artista.




Acestea sunt doar câteva exemple. În prag de Florar, artişti îndrăgiţi de toate generaţiile precum Margareta Pâslaru, Mirabela Dauer, Marina Florea, Florin Piersic, Constantin Drăghici, Marina Voica, Victor Socaciu şi mulţi alţii ne-au spus poveştile florilor al căror nume le poartă, poveştile lor, istorisiri în care ne regăsim cu toţii, melodii pline de romantism şi "culoare".

Cu toţii ne aduc în dar melodii fără vârstă. Şlagăre nemuritoare. Ne dezvăluie cum au fost create piesele care le-au adus un mare succes: săli arhipline şi ropote de aplauze. Cea mai frumoasă răsplată a publicului.


Artişti ce poartă primăvara-n glas
Albumul ce însoţeşte Ediţia de Colecţie "Toate florile din lume" cuprinde 25 de melodii interpretate cu mare dăruire de îndrăgiţi solişti de muzică uşoară. Selecţia pieselor a fost realizată de doamna Mioara Panaite, fonotecar al Electrecord. "Discul l-am gândit ca pe un scenariu în care apar atât florile, cât şi personajele despre care se cântă.

Am aşezat cântecele şi în ordinea cronologică a apariţiei florilor, de la ghiocei la crizanteme. Nu întâmplător prima melodie este «Toate florile», cântată de Gică Petrescu, din anii '50, şi se încheie cu «Toate florile din lume», în interpretarea Denisei Roman, un şlagăr din anii '90", ne-a declarat realizatoarea selecţiei muzicale a discului "Toate florile din lume".

 

"Temistocle Popa m-a surprins cu o melodie ce-mi purta numele - Margareta -, în timp ce înregistram «Florăreasa» lui Grigore Florian"
Margareta Pâslaru

"«Nufărul alb», interpretată de Florin Piersic şi Angela Similea, a fost melodia anului 1984 într-un concurs care se desfăşura în timpul acela"
Marcel Dragomir

"De la înălţimea toamnei care mă străbate din ce în ce mai profund vă chem să îmbrăţişaţi ca pe un dar rar această primăvară care şi prin aceste cântece florale ne fascinează"
Victor Socaciu

×
Subiecte în articol: special florile