x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Totul despre Cioaca

Totul despre Cioaca

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Ian 2008   •   00:00
Totul despre Cioaca

PORTRET ● Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei - episodul doi
Discutie in popota IPJ Brasov. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor se intreaba, pe un ton retoric, de ce se cheltuiesc atat de multi bani pentru cei aflati in arestul politiei. "In fond, ei au ales, prin ce au facut, sa fie acolo." De cealalta parte a mesei, reporterul il priveste candid. "Stiti pe ce cheltuiti multi bani, domnule comisar?" "Pe ce?" "Pe factura la curentul electric."



PORTRET ● Povestea celui pe care procurorul Iacob il acuza de uciderea sotiei - episodul doi
Discutie in popota IPJ Brasov. Seful Serviciului de Investigare a Fraudelor se intreaba, pe un ton retoric, de ce se cheltuiesc atat de multi bani pentru cei aflati in arestul politiei. "In fond, ei au ales, prin ce au facut, sa fie acolo." De cealalta parte a mesei, reporterul il priveste candid. "Stiti pe ce cheltuiti multi bani, domnule comisar?" "Pe ce?" "Pe factura la curentul electric."


In camera din arestul IPJ Brasov in care Cristian Cioaca si-a "executat" a doua ordonanta de retinere de 24 de ore, patru neoane mari au stat aprinse nonstop. Toata noaptea. In arest nu se da stingerea niciodata. In arest se lucreaza la foc continuu. "Astea sunt normele europene, sa nu se stinga lumina niciodata", sustine comisarul.

Ca un bonus la agresiunea asupra retinei, geamul de la camera de arest ramane vesnic deschis. Si iarna, atunci cand afara gradele sunt cu minus. Cristian Cioaca nu s-a plans de tratament. Desi povestea apoi ca s-a trezit dimineata dardaind. "Ai putut sa dormi in arest?!" "Si inca cum! S-au plans ceilalti ca i-a deranjat sforaitul meu…"


COLEGI DE CELULÅ. "Ceilalti" erau un pustan de 17 ani, cercetat in cazul fetei de 13 ani care a cazut de la balconul din Rasnov, si un major cercetat in cazul "cardurilor clonate". "Au incercat sa te traga de limba?" Zambeste resemnat: "Erau amarati si ei. Cel de la Rasnov primise chiar atunci un aparat de radio pentru care facuse cerere de nu stiu cat timp. Si l-a primit chiar in ziua aia!". Se inveseleste brusc, amintindu-si: "S-au bucurat sa ma aiba in camera, sa stii. Mi-au spus ca atunci au primit pentru prima oara de nu stiu cand carne in portiile de mancare". Ce se mananca in arest? "Mancare, naiba s-o ia. N-am mancat. A doua zi de dimineata ne-au adus pesmeti cu ceai." "In cani de tabla?" "Nu, au adus ceai la toata camera intr-o sticla mare de plastic taiata pe jumatate."


REGULI SPECIALE. In dupa-amiaza zilei de 16 ianuarie l-au adus la Curtea de Apel Brasov, pentru mandatul de arestare propus de DIICOT. Pe scari, in busculada creata de jurnalisti, a reusit sa-i strecoare cumnatului sau un biletel. Pe care scrisese, cu liniuta de la capat: "Trening, periuta si pasta de dinti, prosop…". Era pregatit pentru ce-i mai rau. Atunci am vazut-o pentru prima oara pe sora lui, Ana, plangand. I-au dat lacrimile din nou peste o ora cand, scos din sala de consiliu dupa audierea lui de judecator, ea a incercat sa-i ofere, de fata cu politistii care il pazeau, un pachet de tigari. "N-aveti voie", au repezit-o gardienii. "Regulile sunt stricte." "Sunt sora lui, a insistat ea, lasati-ma va rog sa-i dau macar o tigara, sa stie ca e de la mine." N-au lasat-o. In ziua aceea si-n circumstantele in care se afla, Cristian Cioaca era inculpat pentru instigarea la citirea mail-urilor nevestei disparute. A fost prezentat opiniei publice drept cel mai fioros infractor din Romania.


DE CE CÅTUSE. Nu intamplator i-au pus atunci catusele la maini. Prin octombrie povestea ca prima noapte in arestul IPJ Brasov (cea din 19/20 septembrie) a fost cel mai cumplit moment din viata lui. "Pentru ca sunt politist. Si cred ca nu exista umilinta mai mare pentru un politist decat sa se trezeasca dincolo, inchis printre infractori. Bine macar ca nu mi-au pus catuse", isi ridica el singur moralul pe atunci. L-au auzit, s-au prins si au marcat. Nu ii pusesera catusele cand l-au retinut pentru omor calificat, dar au facut-o la 16 ianuarie, pentru citirea mail-urilor… Apasand, psihologic, pe inca un punct vulnerabil. Care au fost efectele? In seara in care a fost pus in libertate, Cristian Cioaca marturisea: "Mi-au facut-o si p’asta, deci am scapat si de aceasta teama". Fusese un prag peste care trecuse.
Va urma
 
Cititi si:
 
 

Disparuta

In octombrie, Cristian Cioaca era instiintat, printr-o adresa oficiala, ca dosarul privind sesizarea disparitiei sotiei sale se afla in lucru la Serviciul Investigatii Criminale Brasov. Deci dosarul exista, nu fusese inchis, o data cu deschiderea celui de omor calificat, asa cum sustinea procurorul Iacob in interviul dat Jurnalului National. Prin noiembrie, comisarul-sef Florea Oprea, adjunctul sefului IPJ Brasov, ne confirma telefonic ca "dosarul e in lucru". Iar el exista in continuare, cel putin asa sustine si seful Serviciului Investigatii Criminale Brasov. Nu se efectueaza "lucrari deosebite", se adauga doar copii xerox dupa foile depuse in celalalt dosar, hartii care ar putea avea tangenta cu disparitia.


…Dar necautata de politie

"Inaltime 1,65-1,70 m (n.r. –  in realitate 1,58 m), astenica, ochi verzi, par vopsit negru, ondulat. Tatuaj sub buric, 2 alunite pe spate." Acestea sunt semnalmentele Elodiei Ghinescu in fisa ei de disparitie. La cat de mediatizat a fost cazul, orice politist ar fi trebuit sa le stie pe de rost. Macar cei de la Biroul Urmariri, care au atributii si competente in cautarea de persoane disparute. Am ales la intamplare cateva inspectorate judetene de politie si-am cerut celor de la Urmariri sa ne spuna semnalmentele, ca sa vedem si noi cat de profesionist e cautata Elodia…


IPJ Arad. Biroul Urmariri. "De la Jurnalul National sunt. Puteti sa-mi spuneti semnalmentele Elodiei Ghinescu?" La telefon, subcomisarul Micu Calin cade intr-o tacere adanca. Insistam: "Alo, alo!". Nici un raspuns. Din cand in cand, de la capatul celalalt al firului se auzea un pacanit discret. L-am identificat rapid: era zgomotul facut de tastele calculatorului, apasate de degete febrile. "Alo, alo!" Politistul se decide sa raspunda: "O clipa, va rog!" Pacanitul tastelor a mai continuat cateva zeci de secunde, apoi dintr-o data omul a inceput sa recite, cu voce egala: "O femeie de 1,65, ochi verzi, operatie de cezariana, doua alunite pe spate...". L-am intrebat: "Dar ce faceti, va uitati in calculator?" "Bineinteles ca ma uit, sunt 2.000 de disparuti!"


GIURGIU. Agentul-sef Marin de la Serviciul Urmariri din IPJ Giurgiu a inceput sa rada in hohote cand a auzit pentru ce l-am contactat. Ne-a "lamurit" apoi: "Nu e dosarul meu. Nu putem da noi semnalmentele. Numai biroul de presa al inspectoratului care are dosarul poate sa faca asta, pentru ca, sa va explic, la dosar exista sau nu acordul familiei disparutului pentru mediatizare". A venit randul meu sa ma bufneasca rasul. "Macar stiti ce culoare au ochii Elodiei?", insist. "Nu mai incercati. Daca ma trezesc legat?", ma intreaba agentul-sef.


BOTOSANI. "Buna ziua, am dori sa aflam si noi semnalmentele Elodiei Ghinescu." "Elodia?", zice barbatul contrariat. "Stiti, cazul Cioaca", precizez eu, doar-doar se va dumiri politistul. "Ah, da… Stati un pic." Dupa cateva secunde de tacere, intreb: "Ce faceti?" "Aaa, caut prin calculator", raspunde el. "E vreo problema, nu le stiti pe de rost?" "Aaa, ba da…", spune barbatul cu voce joasa. Vorbeste incet, balbaindu-se: "Aaa, vreti sa vi le spun asa, cum le stiu eu?". "Da." Astept iar cateva secunde, pana ce politistul isi face curaj: "E o femeie de 37 de ani, parca, intre 35-40 de ani, bruneta, cu parul cam… asa, pana la umeri, mai jos de umeri, 65 de kg, 1,65-1,70 inaltimea si cam atat, nu?". "Culoarea ochilor o stiti?" "Pe-asta nu o mai stiu, imi scapa", se scuza barbatul. "Acum, spuneti-mi si ce aveti in calculator." "Mda.., stati putin." Stau, dar politistul tace chitic. "Ce faceti, nu gasiti?", il intreb. "Stiti, aaa… la noi datele astea sunt cam…" "Cum?", insist eu. "Cam… nearanjate", raspunde barbatul, dupa care rasufla usurat: "Gata, am gasit!" si incepe sa-mi enumere semnalmentele femeii: "Parul negru, toate celelalte la fel cum vi le-am spus, aaaa, uitati: ochii verzi, am gasit!." "Semne particulare avea?" "Asta nu mai stiu", imi raspunde prompt politistul.


SATU-MARE. La Serviciul Urmariri din cadrul IJP Satu-Mare, agentul-sef Marincas ne-a intrebat surprins: "Nu cumva ati vrut sa sunati la Brasov?". Nu, Elodia e data in urmarire nationala, deci orice inspectorat judetean ar trebui sa aiba semnalmentele ei. M-a rugat sa astept sa se uite in "aplicatie" si s-a adresat unei alte persoane din birou – "E cineva de la Jurnalul National. Vrea semnalmentele Elodiei Ghinescu". "Pentru ce? Spune-i sa sune la Brasov!", s-a auzit vocea din fundal. "Va rugam sa contactati Brasovul pentru detalii despre acest caz", a revenit respectuos la telefon agentul-sef. "Nici macar semnalmentele nu ni le puteti da?", insistam. "Zice ca macar semnalmentele sa le dam", se adreseaza din nou politistul vocii din birou. "Or fi vrand sa faca vreun sondaj, ca pe strada...", se aude parerea colegului. "Doamna, imi pare rau. Sa stiti ca noi avem aplicatia, stim semnalmentele ei. Daca aveti cumva vreo informatie ca cineva a vazut-o pe raza judetului Satu-Mare, noi trimitem imediat o patrula sa verifice. Pentru alte aspecte, va rugam sa contactati Brasovul..."
Departamentul "Reportaj"
 
 

Cititi si:

Dosarul privind spargerea adreselor de e-mail
Sotul Elodiei Ghinescu, politistul Cristian Cioaca, a fost dus ieri incatusat la Curtea de Apel Brasov, unde nu a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Parchetul a declarat recurs. Cioaca este acuzat ca a platit 3.000 de euro unui specialist IT, instigandu-l sa sparga casuta postei electronice a sotiei sale. Apararea lui sustine ca "povestea este cusuta cu ata alba"!

 

Interviu cu procurorul Marius Iacob
La 17 septembrie, procurorul Marius Iacob a preluat cazul avocatei disparute din Brasov, "pentru ca era politist si era vorba despre o disparitie". A doua zi, Cristian Cioaca a fost invinuit de omor calificat. Dosarul devenise, dintr-unul de disparitie, unul penal. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National, procurorul Marius Iacob declara: "M-am oferit sa-l fac eu. Pentru ca altfel discut cu ei, altfel ne implicam... Nu inseamna ca eu sunt cel mai bun. Asa a fost sa fie!".
• "Daca Elodia traieste, eu imi dau demisia" • "Noi n-am zis ca Cioaca a aruncat obiectele in rapa" • "As pune dosarul pe net, ca oamenii sa-l vada"


Corespondenta dintre Elodia si amant
Corespondenta dintre avocata Elodia Ghinescu si amantul sau incepe din aprilie 2007, data la care SPP-istul a fost trimis in Afganistan. Cei doi se cunosteau din iunie 2006 si, asa cum reiese din mail-urile pe care si le-au trimis, incepusera relatia inca de atunci.

 

 

×