x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tradiţii vechi

Tradiţii vechi

de Catalin Pruteanu    |    21 Mai 2008   •   00:00
Tradiţii vechi

Taraful din Dră­găneşti Vlaşca a luat fiinţă în urmă cu 50-60 de ani şi era com­­pus din Ion Zidaru, Gică a lui Tudorache, Lică, Gogu a lui Stancu, Gheorghe Zidaru, Fane Acordeonistu’ şi alţi lău­tari de la care mulţi au învăţat meserie.

Muzicieni cu tra­diţie şi dra­gos­te de artă pe care şi-au transmis-o din tată-n fiu de-a lungul mai multor generaţii.


Taraful din Dră­găneşti Vlaşca a luat fiinţă în urmă cu 50-60 de ani şi era com­­pus din Ion Zidaru, Gică a lui Tudorache, Lică, Gogu a lui Stancu, Gheorghe Zidaru, Fane Acordeonistu’ şi alţi lău­tari de la care mulţi au învăţat meserie. Acum, taraful este condus de Ionel Zidaru “Jean”, la ţambal – un ţamba­lagiu foarte bun, cunoscut în zonă, cît şi în ţară, care a învăţat de la 10 ani acest instrument, cîntînd cu tatăl şi cu bunicul său la nunţile satului. În repertoriul lor se nu­mără piese ca “Dragostea”, “Balada haidu­cească”, “Miu Haiducu”, “Hora mare ca la Vlaşca”, muzică tradiţională şi jocuri: murgu­leţu, brîu, auleanu, minţita, fe­deleşu, ţigăneasca românească.


CETERAŞI.
Taraful românesc din Gălăuţaş func­ţionează din anul 1990, sub îndrumarea lui Nicolae Baci, este format din patru membri şi a participat la multe turnee şi festivaluri, concursuri, de unde au plecat cu numeroase distincţii. Au avut concerte internaţionale în Republica Moldova în 1995, timp de o săptămînă, şi anul trecut în Ungaria. Membrii tarafului au vîrste între 56 şi 80 de ani. Tradiţia muzicală este locală, provenită de la “ceteraşi”, fără influenţă ţigănească. Familia Cotfaş a păstrat tradiţia de generaţii, aproape toţi membri ei au cîntat, iar astăzi Mihai Cotfaş (79 de ani), vioară, este unul dintre cei patru membri ai tarafului. Ceilalţi sînt Vasile Colcer (66 de ani), vioară, Ioana Natea (66 de ani), solistă vocală, şi Nicolae Baci (56 de ani), interpret la dobă, instrument tradiţional ţără­nesc cu strune (patru corzi, percuţie şi ciupit). Instrumen­tele sînt traţionale, construite de ţărani. Doba este un instrument care ţine de tradiţia ceteraşilor.


STREAŢ
Ă. Ceata de lăutari din Ohaba, Melineşti, judeţul Dolj, e condusă de Ion Streaţă, starostele familiei, care, atunci cînd îl întreabă cineva de unde este, răspunde: “De unde se pupă Doljul cu Gorjul”. Încă două generaţii mai cîntă cu Ion Streaţă, toate trei la vioară: fiul Emil şi nepotul Cosmin. Lenuţa, soţia lui Ion Streaţă, o femeie energică, primitoare şi mereu cu zâmbetul pe buze, ştie vechi cîntece gorjeneşti şi nu se desparte niciodată de chitara sa. Fiica lor, Ionela, le-a moştenit talentul, are numeroase înregistrări la posturile de radio şi televiziune şi a imprimat pînă acum trei CD-uri cu muzică. Mirela Zisu e studentă în anul IV la Fa­cultatea de Litere din Craiova. “Mirela aduce o notă specială prin glasul ei de mare frumuseţe şi mobilitate”, spunea despre ea Mărioara Mu­rărescu. Şi mezinul familiei, Marian Streaţă, le calcă pe urme celorlalţi. Marian cîntă la acordeon şi e student în anul I la Conservatorul din Craiova.

 

“Aveam numai 3 ani­şori când bunicul mi-a pus vioara în mînă. Aşa a început totul pentru mine. Tatăl meu, Emil, şi vestiţii lăutari din Melineşti au contribuit şi ei din plin la conturarea şi definitivarea mea ca artist de mu­zică populară. Am absolvit Liceul de Artă «Marin Sorescu» din Craiova, iar în prezent sînt student în ultimul an la Conservatorul din Craiova şi profesor de vioară la Liceul de Artă”
Cosmin Streaţă

 

În prima zi de festival

Sîmbătă vă dau întîlnire pe scena Festivalului Tarafuri şi Fanfare de la Muzel Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti: Ţîpuritori din Oaş, Taraful din Ostroveni, Dolj, Paganini din Sălişte, Maramureş, Taraful din Morunglav, Olt, Taraful din Mociu, Taraful lui Gaciu din Soporu de Cîmpie, Fanfara din Coştei, Serbia, Taraful din Greceşti, Dolj. După un aşa drum lung, merită să veniţi să vă spună poveştile lor prin cîntec. Cel care se va ocupa de introdu­cerea lor în scenă este maestrul Grigore Leşe.

 

Repertoriul vocal moştenit de la înaintaşi

Cosmin, nepotul lui Ion Streaţă, starostele cetei de lăutari din Ohaba, este un bun violonist, abor­dînd în acelaşi timp şi repertoriul vocal moştenit de la înaintaşii săi. Cosmin a îmbrăţişat acest gen muzical de la vîrsta de 3 ani, sub îndrumarea atentă a bunicului şi a tatălui său, vestiţii lăutari din Melineşti. “Aveam numai 3 anişori cînd bu­nicul mi-a pus vioara în mînă. Aşa a început totul pentru mine. Tatăl meu, Emil, şi vestiţii lăutari din Melineşti au contribuit şi ei din plin la conturarea şi definitivarea mea ca artist de muzică popula­ră”, ne spune Cosmin. A absolvit Liceul de Artă “Marin Sorescu” din Craiova, iar în prezent este student în ultimul an la Conservatorul din Craiova şi profesor de vioară la Liceul de Artă. A obţinut multe premii la festivaluri naţionale şi interna­ţio­nale, dar cel mai important este Premiul I de la Festivalul “Maria Tănase”. Împreună cu orchestra liceului, a efectuat numeroase turnee în străinătate şi a realizat două albume împreună cu Mirela Zisu: “Măi neicuţă, craiovene” şi “Vine dorul puiului”, ce conţin cîntece de dragoste şi melodii instrumentale.

 

În a doua zi de festival

Duminică, 25 mai 2008, între orele 12:00 şi 20:00, formaţiile care vor interpreta sunt: Fanfara din Lămăşeni (judeţul Suceava), Taraful din Drăgăneşti Vlaşca (judeţul Teleorman), Taraful românesc din Gălăuţaş (judeţul Harghita), Fanfara lui Gălan (sau Fanfara Transilvania) din Cugir (judeţul Alba), Taraful lui Streaţă (judeţul Gorj), Taraful unguresc din Lăzarea (judeţul Harghita), Fanfara din Buneşti (judeţul Suceava) şi Taraful din Suceava.

×