x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedie - Laura s-a mutat in Rai

Tragedie - Laura s-a mutat in Rai

de Dana Andronie    |    11 Mar 2006   •   00:00
Tragedie - Laura s-a mutat in Rai

Laura Stoica s-a grabit sa-si intal-neasca destinul. Era fericita. Poate prea fericita pentru lumea asta. A plecat cu iubitul ei, Cristian, la Ur-ziceni, unde a cantat in locul lui Daniel Iordachioaie. Ultima mutare pe tabla de sah a vietii s-a produs pe patratelul Sinesti, la 47 de kilometri de Bucuresti. E-ra atat de aproape de casa, dar s-a oprit la intersectia cu drumul catre Rai. Pe care s-a si dus, alaturi de lo-godnic si copilasul lor nenascut.

A parasit scena in momentul cel mai frumos al vietii. Soarta n-a lasat-o sa fie mama. A sustinut ultimul spectacol la Urziceni, unde, de fapt, altcineva ar fi trebuit sa cante. A facut ceea ce soarta i-a dictat!

Teatrul de Revista din Ploiesti a trimis-o pe Laura Stoica la spectacolul dedicat femeilor, de la Urziceni, dupa ce Daniel Iordachioaie a anuntat ca are un examen si nu poate ajunge. Trebuia ca Laura Stoica sa se duca si sa nu se mai intoarca. Asa i-a fost scris. O masina rosie i-a luat viata, intrand pe contrasens. Ironia sortii a facut ca Laura sa pozeze, anul trecut (pentru lansarea ultimului ei album editat de TVR Media), imbracata intr-un tricou pe care era o masina rosie. Deasupra scria: "Stop you, please!". Opreste-te, te rog! Aceasta rugaminte i-a fost ascultata, din pacate. Timpul i s-a oprit. Pe acelasi album, Laura ne-a spus ca si-a gasit iubirea care o duce direct spre Rai: "Doar tu ma duci direct spre Rai / Nu te voi lasa nicicand / Doar tu ma duci direct spre Rai / Am ramas cu tine in gand". Cristian Margescu este iubitul care a condus-o in Ceruri. El avea 36 de ani. Ea, 38 de ani. Urma sa devina mama si sa scoata un nou album.

Familiile indoliate si prietenii ii vor conduce pe ultimul drum pe Laura si Cristian, maine la ora 13:00.

Slujba de inmormantare are loc la Cimitirul Bellu.

A CANTAT TOT TIMPUL. Ce-am putea face noi? Ce-am mai putea face? S-o evocam? Ei bine, o evocam. Si? De ce nu am facut-o pana acum? Era Laura Stoica mai putin talentata, mai putin valoroasa decat acum cand, fizic, ea nu mai este? De ce a trebuit sa moara ca sa observam acest lucru?

Ce taina sau ce batjocura se ascunde in fata acestei fatalitati? Ne revoltam impotriva lui Dumnezeu ca n-a aparat-o, ca a luat-o la El inaintea implinirii pamantesti totale, cand urma sa se marite, sa nasca, sa lanseze inca un album. Ca n-a lasat-o sa fie mireasa si mama. Privim incruntati la cer si ni se pare ca Dumnezeu a ucis-o pe Laura Stoica. Acest Dumnezeu nedrept este, de fapt, proiectia nimicniciei noastre. Noi am ucis-o pe Laura Stoica, in sufletul nostru, pentru ca n-am vazut-o desi era langa noi. Am preferat divertismentul si ambalajele de staniol ale show-biz-ului in locul vocii ei minunate. Si acum plangem. Sincer, fara indoiala, dar la fel de superficial ca si in nepasarea noastra fata de Laura vie. Ea a cantat tot timpul, dar n-am auzit-o decat atunci cand a tacut. Suntem irevocabil defecti si ingrati fata de darul lui Dumnezeu. Pentru ca El ne-a dat-o ca sa ne bucuram de vocea ei. Nu ne-a trebuit, nu-i asa? Atunci de ce ne revoltam ca ne-a luat-o?

"Ceea ce este inspaimantator in moarte - spunea Andre Malraux - este faptul ca face iremediabil tot ce a precedat-o." In cazul Laurei Stoica este nepasarea noastra fata de ea. NU MAI PUTEM FACE NIMIC! Am parasit-o cu totii, si cei care eram datori s-o ascultam, si cei care eram datori s-o promovam. Dar, iata, ea nu mai are nevoie de noi. A avut, dar am lasat-o cu mana intinsa dupa un strop de recunoastere. Moartea ei e un dublu avertisment pe care, daca il vom intelege, mai mult ca sigur il vom uita maine, poimaine sau peste o jumatate de ora.

GOANA DUPA FERICIRE. Cine vrea sa fie un artist adevarat, sa se pregateasca pentru o soarta asemanatoare pare sa fie primul avertisment. Nu e obligatoriu, dar se poate verifica statistic cam care a fost soarta marilor artisti: nimic in timpul vietii, celebritate dupa. Al doilea avertisment se refera la fericire. Laura a dorit foarte mult sa fie fericita. Si, cand parea ca va fi, ca o compensatie a tuturor frustrarilor indurate, Dumnezeu a luat-o la El. Si pe ea, si pe iubitul ei, si pe viitorul copil. Noi percepem doar partea tragica a accidentului. Exista insa si o fata a lucrurilor si intamplarilor pentru care nu suntem pregatiti. Alergam innebuniti dupa fericire si nu ne dam seama ca, daca dorim prea mult sa o atingem, putem ajunge in Rai. Acolo se afla acum Laura, alaturi de sotul si de copilul ei.

ACEEASI REBELA. Ioana Bogdan, prietena apropiata a Laurei, spune acelasi lucru, dar cu alte cuvinte: "Acum, cand toata media ii acorda spatii largi, sa vorbim despre artistul Laura Stoica. Am lucrat multi ani impreuna. Abia acum se dezmortesc condeiele specialistilor. Si o redescopera ca fiind cea mai mare voce a rockului romanesc. De la lansare si pana azi, Laura a fost aceeasi rebela. A avut, mereu, acelasi talent, acelasi crez muzical, aceeasi voce unica, aceeasi forta de a fi originala, acelasi tumult, aceeasi dragoste fata de public, aceeasi dorinta de a fi fericita, aceeasi discretie asupra suferintelor ei sufletesti, aceeasi personalitate. N-a fost mai talentata in anii ’90 si mai putin astazi! De un an revenise pe scena, visele din adolescenta i se indeplinisera in sfarsit! Lucra febril, pregatea un alt album, intalnise iubirea visata, se pregatea sa aiba un copil. Destinul a avut insa alte socoteli..."

ULTIMA DATA
"Intamplare?! Destin?! De Pasti urma sa lansam un al doilea extras pe single al Laurei Stoica - «E Rai» - o piesa compusa de ea. Ne gandeam sa reeditam albumul «S-a schimbat» si sa includem si cateva piese noi. Mi-a spus odata ca nimic nu o face mai fericita decat sa fie din nou pe scena, sa cante, sa daruiasca ... De cand l-a cunoscut pe Cristi... muzica ei era alta! Nu pot sa cred ca de 1 Martie ne-am luat «la revedere» pentru ultima data... Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!" - Andrei Enescu, director TVR Media

SUPRAVIETUITORUL NU-SI AMINTESTE ABSOLUT NIMIC
PRIMELE CERCETARI. Soferul Daciei care a intrat in masina condusa de Cristian Margescu a adormit la volan
Singurul supravietuitor al accidentului, tatal tanarului care conducea Dacia ucigasa, nu a putut da detalii ieri despre imprejurarile in care fiul sau a intrat cu masina pe contrasens.

Nicusor Duia, in varsta de 42 de ani, a plecat cu fiul sau, Viorel Ionut, din comuna Slobozia Bradului, judetul Vrancea, si au condus "Papucul" cu randul pana la Slatina, judetul Olt, de unde au cumparat acumulatori. Dus-intors, ei au condus in acea zi peste 600 de kilometri fara sa faca o pauza de odihna. Supravietuitorul a declarat anchetatorilor ca pe autostrada a facut schimb la volan cu fiul sau, dupa care s-a culcat. S-a trezit in urma impactului, dar si-a pierdut cunostinta si apoi s-a trezit la spital. Potrivit comisarului Calin Mandica, adjunctul sefului IJP Ialomita, cel mai probabil tanarul Duia a adormit la volan din cauza oboselii excesive acumulate, pierzand controlul autoturismului. Impactul a fost deosebit de violent, cele doua masini fiind transformate in doua gramezi de fiare contorsionate.

Tatal soferului a fost internat in Sectia II chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca, din Capitala, cu policontuzie, traumatism cranio-cerebral minor, contuzie toracica si abdominala. Ionut Duia, soferul Daciei, este fiul unei familii de rromi si mai are patru frati care locuiesc in comuna vranceana Slobozia Bradului. Primarul comunei, Valerica Zamfirescu, a declarat ca familia Duia este cunoscuta ca fiind una linistita. (Radu Crivat)

SIGURANTA DE PATRU STELE
Masina in care si-a gasit sfarsitul Laura Stoica era un Renault Clio II, pe care, stranie coincidenta, cantareata il cumparase in urma cu exact un an, la 9 martie 2005. Conform testelor efectuate de European New Car Assessment Programme (EuroNCAP), Renault Clio a obtinut in 2000 patru stele la protectia pasagerilor. Automobilele sunt supuse unor teste de impact frontal la 64 km/h cu o bariera deformabila, impact lateral la 50 km/h, impact lateral cu un stalp la 29 km/h, lovirea unui pieton la 40 km/h, datele generate fiind masurate cu ajutorul unor manechine echipate cu senzori. Potrivit unor surse din Politie, masinile aveau aproximativ 70-80 km/h fiecare, ceea ce inseamna ca efectul impactului a fost de fapt cel al unei lovituri frontale de un zid la viteza de 140-160 km/h. Am incercat ieri sa obtinem raspunsuri la cateva intrebari de la firma Renault-Nissan, prin intermediul directorului de comunicare Cristina De la Rupelle, care ne-a declarat: "Nu am primit nici o informatie despre acest accident, decat ce am vazut la televizor. Fara a avea rezultatele unei anchete oficiale nu putem exprima o opinie pertinenta referitoare la cauzele producerii tragicului accident. Precizam ca vehiculul este prevazut cu airbag-uri, ABS, centre de siguranta cu pretensionare si limitator de efort". (Radu Crivat)

PRECEDENTE TRAGICE PE SOSEA
La 9 februarie, Laura Stoica s-a numarat printre putinii artisti care alaturi de Cartel Alfa pichetau sediul Guvernului. Ei cereau schimbarea acordului prin care se ofera imunitate militarilor americani aflati in Romania, in replica la achitarea puscasului marin care a provocat moartea muzicianului Teo Peter. Laura si Teo Peter nu sunt insa singurii artisti care au pierit pe sosea. Pe acelasi drum Bucuresti-Urziceni, in apropierea localitatii Sinesti, sotii Ion si Doina Aldea-Teodorovici au murit in octombrie 1992 intr-un accident. (Lucian Florea)
×
Subiecte în articol: eveniment stoica laura laura stoica