x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traian Basescu va ramane in cursa

Traian Basescu va ramane in cursa

01 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Liderul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu, anunta ca nu are de gand sa se retraga din cursa parlamentara si ca, desi nu recunoaste rezultatul alegerilor legislative, va accepta decizia institutiilor statului.
OANA STANCU

CONDITII. Traian Basescu e dispus ca, in cazul in care PSD va fi corect in turul doi al alegerilor prezidentiale, sa recunoasca acel scrutin
Candidatul Aliantei afirma intr-o declaratie acordata Mediafax ca, daca institutiile statului vor decide validarea alegerilor care, in opinia Aliantei D.A. PNL-PD, au fost "fraudate" de PSD prin intermediul calculatorului si al "turismului electoral", el va recunoaste deciziile luate de acestea. "Le voi accepta solutiile si voi merge in turul doi, contrar presupunerilor lautarilor PSD care, pentru a inabusi orice reactie a Aliantei la fraudarea alegerilor, au incercat sa «ucrainizeze» Romania. De fapt, ei au incercat sa induca populatiei ideea ca Alianta PNL-PD si Traian Basescu n-ar respecta deciziile institutiilor statului, fie ele si mincinoase", a spus Traian Basescu.

El a adaugat ca nu va recunoaste niciodata alegerile legislative, pe care le considera "in mod major fraudate", insa va accepta hotararile pronuntate de institutiile statului, chiar daca acestea "acopera frauda". "Nimeni nu este mai presus de lege si nimeni nu este mai presus de institutiile statului de drept. Dar a recunoaste alegerile legislative inseamna a jigni electoratul Aliantei, care stie foarte bine ca a pierdut pentru ca a fost furat", a adaugat Basescu. El a mai spus ca, in cazul in care PSD va fi corect in turul doi al alegerilor prezidentiale, va fi dispus sa recunoasca acel scrutin. "Daca se vor abtine sa mai fure, probabil vor putea avea satisfactia sa aiba recunoasterea alegerilor de catre mine. Cat timp vor fura, n-o vor avea niciodata", a completat Basescu.

TURUL DOI. Cat priveste recomandarea de retragere din cursa prezidentiala, lansata de Adrian Nastase, Basescu a aratat ca nu are de gand sa dea curs acestei propuneri, deoarece, chiar daca a afirmat adesea ca va castiga din primul tur, nu a sustinut niciodata ca va renunta sa participe la toata cursa. "Adrian Nastase stie ca nu poate castiga alegerile prezidentiale decat daca eu ma retrag. Nu am declarat niciodata ca ma voi retrage din cursa, chiar daca mi-ar fi placut sa castig din primul tur. O sa castig din turul doi, asa cum mi s-a intamplat intotdeauna la primul mandat", a afirmat Basescu.

ACCEPTARE

"Voi accepta solutiile institutiilor statului si voi merge in turul doi, contrar resupunerilor lautarilor PSD care, pentru a inabusi orice reactie a Aliantei la fraudarea alegerilor, au incercat sa «ucrainizeze» Romania. Dar a recunoaste alegerile legislative inseamna a jigni electoratul Aliantei, care stie foarte bine ca a pierdut pentru ca a fost furat" - Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie

OPTIMIST

"Adrian Nastase stie ca nu poate castiga alegerile prezidentiale decat daca eu ma retrag. Nu am declarat niciodata ca ma voi retrage din cursa, chiar daca mi-ar fi placut sa castig din primul tur. O sa castig din turul doi, asa cum mi s-a intamplat intotdeauna la primul mandat" - Traian Basescu, candidatul Aliantei D.A. la Presedintie

PLANGERI PENALE
Reprezentantii Aliantei D.A. PNL-PD in BEC au depus marti seara o intampinare potrivit careia "in mai multe circumscriptii electorale au fost depistate 687 de persoane care au votat de mai multe ori". "Va dau exemplu o singura comuna din Teleorman - Olteni - la sectiile 231 si 232, 65 de tovarasi comunisti pesedisti au votat de cel putin doua ori si exista plangeri penale impotriva lor", declara directorul de campanie al D.A., Vasile Blaga. Intampinarea depusa de Alianta este insotita de o lista cu numele celor 687 de persoane care au votat de mai multe ori, datele de identificare si sectiile de votare unde si-au exercitat dreptul la vot. Alianta solicita renumararea voturilor din aceste sectii si refacerea proceselor-verbale de constatare a rezultatelor in respectivele circumscriptii.

NICHITEAN RAMANE IN PD
Vicepresedintele PD Suceava, Brandusel Nichitean, care a votat in cinci sectii din judet, s-a internat in spital cu diagnosticul "pierderea temporara a facultatilor mintale". Nichitean ramane in PD, desi Basescu anuntase luni ca a fost exclus din partid. Liderul PD Suceava Eugen Uricec a declarat ca nu s-a mai discutat excluderea deoarece starea de sanatate a lui Nichitean nu permitea o asemenea discutie. (Nicu Amoraritei)

"EROAREA UMANA ESTE EXCLUSA"
Traian Basescu a respins argumentele furnizate de BEC si de Statistica, aratand ca nu poate fi vorba de o eroare umana atat timp cat procesele verbale sunt scanate de un alt soft. Argumentul ca s-au introdus date gresite nu se sustine, explica el, atat timp cat totalul dat de voturile valabil exprimate si de cele nule este acelasi. "Desi au disparut 160.000 de voturi nule, cheia s-a inchis, totalul e acelasi. Ele au fost atunci mutate in alta parte", a declarat Basescu. El a adagat ca nu e vorba doar de 160.000 de voturi, ci de aproape jumatate de milion, cu cele de la Camera si Senat, si chiar si aceasta cifra se dubleaza, pentru ca nu au mai fost adaugate nici voturile nule, in medie 8% - corespunzatoare ultimului tronson de voturi numarate. Cozmin Gusa a subliniat si el ca "era la mintea cocosului" ca nu e vorba de o confuzie intre rubricile de pe procesele-verbale. "Daca, prin absurd, contestatia Aliantie la BEC ar fi fost data inainte de ’89, am fi avut cu siguranta acelasi raspuns, nu s-ar fi facut nici o verificare si am fi fost expediati in dispretul evidentei si al legii, asa cum a facut BEC aseara", a declarat Gusa. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: basescu traian eveniment turul alianţei