x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trambulina pentru America

Trambulina pentru America

de Eugenia Mihalcea    |    23 Iul 2005   •   00:00
Trambulina pentru America

De mici sunt descoperiti si indrumati de invatatori si de profesori. Castiga nenumarate medalii la concursuri nationale si internationale. Olimpicii romani aleg dupa liceu ca destinatie pentru continuarea studiilor America, pentru ca le ofera posibilitatea sa-si gaseasca locuri de munca bine platite.

Romania nu-si poate folosi olimpicii?


4 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Olimpicii romani care au participat la Olimpiada Internationala de Matematica s-au intors joi seara in tara. Urmatoarea destinatie - Universitati din Statele Unite ale Americii.

Incep de mici, din clasele primare cand isi uimesc invatatoarele cu mintile lor sclipitoare. "In clasa I socotea cu numere negative. Fratele lui l-a dus la scoala, la el in clasa, sa il arate colegilor ca pe o curiozitate", spune tatal lui Michnea Dragos despre olimpicul din Baia Mare, medaliat anul acesta in Mexic cu aur. In rest, o gramada de medalii si premii, care nu ar incapea intr-o pagina de ziar. Cei mai multi iau primele locuri I, II sau III la "nationale" in clasele gimnaziale.

RENUME. Internationala de anul acesta, care s-a desfasurat in perioada 8-19 iulie in Merida, Yucatan, Mexic a adus locul I pentru Romania in Europa, intr-un clasament neoficial pe natiuni, si al doilea in lume, dupa China, la egalitate cu Rusia si cu SUA. "In acest an am obtinut unul dintre cele mai bune rezultate din istoria olimpiadelor de matematica la care a participat Romania", a spus profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica al Romaniei.

VIITOR. Si totusi, care este viitorul olimpicilor internationali la matematica, dar nu numai? "Romania nu-i poate folosi", spune despre olimpici, nu fara o urma de regret, dar adoptand o pozitie destul de dura, Adrian Dafinei, coordonatorul lotului de la fizica. Olimpicii de la fizica s-au intors in urma cu mai putin de o luna de la Internationala cu trei medalii de aur si doua de argint. De ce aleg tinerii romani continuarea studiilor la universitati precum Princeton, MIT sau Brown, toate din Statele Unite ale Americii? "E o ocazie deosebita sa studieze acolo", spune mama lui Gabriel Kreindler, unul dintre medaliatii cu aur la matematica. Octavian Ungureanu, tatal lui Andrei Ungureanu, se codeste sa spuna unde va face baiatul lui facultatea. Este elev in clasa a XI-a, la Colegiul National "Traian" din Turnu Severin si mai are timp de gandire.

AMERICA. Adevarul este ca Andrei stie ce va face. Va aplica pentru o universitate din Statele Unite, pentru ca se stie ca aplicatia se face cu aproximativ un an inainte. Din familie cu traditie in domeniu, bunicul, profesor de matematica, tatal, la fel, Andrei vrea sa faca mai mult. Cercetare. "Imi place matematica pentru ca e stiinta perfecta", spune mezinul lotului, Adrian Zahariuc, care s-a intors in Romania cu aur. Ce va face mai departe? Raspunde ezitant. "Liceul...". Asta pentru ca este elev in clasa a XI-a la Colegiul National "Ferdinand I" din Bacau. Deocamdata.

PRIMUL AN LA PRINCETON
INDECIZIE. Student la Princeton, Andrei Negut nu stie daca se mai intoarce in Romania
La aeroport, in asteptarea olimpicilor de la matematica, a aparut generatia trecuta. Mai exact, Andrei Negut si Ana Caraiani, doi fosti olimpici la matematica si care tocmai au venit in vacanta in Romania de la Princeton, SUA. Andrei Negut a fost admis in toamna anului trecut la universitatea americana, cea mai apreciata institutie de invatamant superior in vederea studierii matematicii. Anul acesta universitatea a primit 9 romani cu burse partiale sau totale. Primul an la Princeton - "Viata academica are multe posibilitati", spune Andrei Negut. Se va mai intoarce in Romania - Nu stie acum, ceea ce sigur stie e ca vrea sa faca cercetare.

FIZICA FARA SOMERI
MEDALIATI. Lotul olimpicilor la fizica a facut o "figura buna" in Spania, in 2005
Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti nu are nici un absolvent somer, conform profesorului Adrian Dafinei. "Dar studentii nostri buni sunt in strainatate, pentru ca in tara nu sunt bani pentru cercetare", spune coordonatorul lotului olimpicilor la fizica. Cine sunt olimpicii? "Copii nascuti special, pe care profesorii ii urmaresc si ii formeaza inca din clasele mici". Lotul olimpic de fizica a obtinut cele mai bune rezultate in istoria participarii Romaniei: trei medalii de aur si doua de argint. Medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Anghel, Cristian Proistosescu, Mihai Moldovan. Medaliile de argint au intrat in posesia lui Andrei Constantin si Bogdan Stoica.

AUR AUR AUR
Gabriel Kreindler
  • absolvent
  • Colegiul National "Tudor Vianu" din Bucuresti
  • Adrian Zahariuc
  • clasa a XI-a
  • Colegiul National "Ferdinand I" Bacau
  • Bogdan Andrei Ungureanu
  • clasa a XI-a
  • Colegiul National "Traian" Drobeta Turnu-Severin
  • AUR ARGINT BRONZ
    Dragos Michnea
  • clasa a XII-a
  • Colegiul National "Gheorghe Sincai" Baia Mare
  • Andrei Stefanescu
  • absolvent
  • Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" Bucuresti
  • Marius Pachitariu
  • clasa a XII-a
  • Colegiul National din Iasi
  • ×