x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trecut sigilat in birou

Trecut sigilat in birou

de Ionela Gavriliu    |    01 Aug 2007   •   00:00
Trecut sigilat in birou
Sursa foto: Christian Silva/

Am vrut să scriem despre camera in care Prea Fericitul Părinte a lucrat, a stat pe gănduri şi de unde i-a condus timp de 20 de ani pe ortodocşii romăni. Am vrut să vedem cărţile incepute şi rămase neterminate din locul de taină al Patriarhului Teoctist. Peste toate s-a pus insă sigiliu.


Am vrut să scriem despre camera in care Prea Fericitul Părinte a lucrat, a stat pe gănduri şi de unde i-a condus timp de 20 de ani pe ortodocşii romăni. Am vrut să vedem cărţile incepute şi rămase neterminate din locul de taină al Patriarhului Teoctist. Peste toate s-a pus insă sigiliu.


In tradiţia populară există credinţa că sufletul celui plecat dintre noi străbate timp de trei zile locurile prin care a trecut şi pe care le-a iubit pe cănd era in viaţă. Reporterii Jurnalului Naţional au pornit dis-de-dimineaţă spre Patriarhie, cu găndul de a cuprinde in cuvinte atmosfera din biroul de lucru al Prea Fericitului Părinte. Promisiunea obţinută cu o seară inainte şi dorinţa de a scrie un reportaj de atmosferă ne-au făcut nici să nu ne punem problema vreunui obstacol.


La ora 8:00, marţi, am intrebat sfioşi la Biroul de presă al Patriarhiei dacă putem să intrăm pentru maximum 15 minute in camera de lucru a Patriarhului. "Sigur, sigur, să obţin numai aprobare. Ştiţi, acum am şefi noi şi trebuie să am acceptul lor." După o oră in care abia reuşeam să smulgem amănări pe termen scurt ale reprezentantului Biroului de Presă, ne-am dat seama că se


NIŢICĂ RĂBDARE.
Răbdare am avut incă patru ore. Sosirea altor feţe bisericeşti importante, conferinţa de presă şi invariabilul "nu e momentul" ne-au impins capătul răbdării pănă la ora 15:00. Am cerut un răspuns clar, ni s-a dat in schimb voie să păşim doar in holul corpului de clădire in care răvneam să intrăm. I-am explicat că nu de fotografii ale unor pereţi ducem lipsă, ci de un moment pe care nu-l poţi găsi pe scările de la intrare, in "ţac-ţac-ul" aparatelor de fotografiat.


CU SIGILIUL PUS. Exasperat de insistenţele noastre, reprezentantul Biroului de Presă a punctat decisiv: "Biroul patriarhului e sigilat". "De ce?" "V-am spus, nu mai insistaţi, azi nu se poate sub nici o formă, cănd se va desigila veţi putea intra." "Cănd?" "V-am spus, nu ştiu, trebuie să mă inţelegeţi."

Şi n-am intrat. N-am mai prins infiorarea din lucrurile care rămăn in urma unui om, din cărţile surprinse cu semnele de carte la jumătate de drum. Lucruri care, dacă i-au fost dragi răposatului, sufletul lui va veni să le măngăie pentru ultima oară in cele trei zile de la moarte.

N-am intrat in camera unde Prea Fericitul Părinte a rostit inţelept: "Eu in viaţa mea am avut multe inceputuri, dar va veni un singur sfărşit".

Am cerut un răspuns clar, ni s-a dat in schimb voie să păşim doar in holul corpului de clădire in care răvneam să intrăm... Iar ca bonus puteam vedea un tablou al Patriarhului chiar in dreptul uşilor deschise. Din simplu, cum ni se păruse la inceput să ajungem in biroul Patriarhului, aveam acum impresia că incercăm să pătrundem intr-o zonă strict secretă la care profanii nu au acces sub nici un pretext...

Ultima dorinţă

Patriarhul va fi inmormăntat vineri, 3 august, in Catedrala Patriarhală. Slujba va incepe la ora 11:00 şi va fi precedată de o şedinţă comemorativă a Sfăntului Sinod, conform declaraţiilor secretarului Sfăntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romăne, episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu. "Cred că şi-ar fi dorit să se odihnească in locul pe care l-a iubit şi a dorit să-l realizeze, anume in Catedrala Măntuirii Neamului", a adăugat Ploieşteanu. Acesta a dorit să nege afirmaţiile conform cărora Patriarhul va fi inmormăntat intr-un jilţ sau că Prea Fericitul Părinte ar fi lăsat un testament. (Ionela Gavriliu)


Doliu naţional

Astăzi, Guvernul va hotări ca 3 august să fie zi de doliu naţional. Drapelul Romăniei va fi arborat in bernă şi la sediile partidelor politice, instituţiilor de invăţămănt şi cultură, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele aflate sub pavilion romănesc, iar posturile naţionale de radio şi televiziune şi instituţiile de cultură işi vor adapta programele in mod corespunzător. In Romănia s-au mai decretat zile de doliu naţional 14 septembrie 2001, in memoria victimelor atacului terorist de la Statele Unite ale Americii din 11 septembrie, 14 martie 2004, pentru comemorarea victimelor atentatelor din Spania, şi 8 aprilie 2005, in memoria Papei Ioan Paul al II-lea. (V.I.)

×
Subiecte în articol: eveniment