x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei luni fara Andreea

Trei luni fara Andreea

de Paula Anastasia Tudor    |    02 Noi 2005   •   00:00
Trei luni fara Andreea

Jurnalul National a trimis autoritatilor o scrisoare deschisa, prin care le solicita sa ia de urgenta masuri pentru ca acesti copii sa fie gasiti. Ni s-au alaturat sute de cititori care au semnat apelul pe Internet si avem deja semnale ca acest subiect e tratat cu seriozitate de autoritatile implicate. Campania noastra de presa continua. Mergem mai departe, pentru Andreea Dodan, pentru Larisa Chelaru, pentru toti copiii...
--Subscrieti la campania "Apel pentru copiii disparuti"--

Pentru Politia Romana, Andreea Dodan este inca un caz nerezolvat. Un dosar din cele 283 ale copiilor disparuti, ramase nesolutionate. De la disparitia Andreei au trecut 3 luni. A fost arestat si un suspect, insa fetita nu a fost gasita nici pana astazi.

A disparut din comuna Plopeni, Constanta, pe 1 august a.c. A fost cautata de politisti, jandarmi, politie de frontiera, DPIR, DIAS, elicopter cu termoviziune, avion utilitar, scafandri, pompieri si de voluntari timp de doua saptamani. In primele 5 zile s-a sperat ca este in viata, dupa aceea, au inceput sa o caute prin fantani, prin baltile din zona si chiar prin morminte.

ISTORIC. Disparitia a fost anuntata in aceeasi zi, seara. La ora 23:00, a venit politia din comuna. 10 politisti au luat primele masuri de cercetare la fata locului si au inceput sa caute fetita in imprejurimile casei, care este in marginea satului. A doua zi s-au adunat in jur de 50 de politisti care au inceput sa perie zonele din jurul localitatii. In a treia zi se contura un cerc impresionant de suspecti iar in ziua urmatoare, la dispensarul devenit cartier general, au fost adusi parintii, cunostintele acestora si localnicii cu antecedente, pentru a da declaratii. Tot in cea de-a patra zi au venit in zona circa 56 de voluntari, de la patru firme de paza.

In cea de-a cincea zi, au fost interogati si localnicii cu deviatii de comportament. Fara nici un rezultat, cercul suspectilor s-a restrans treptat, pentru ca cei luati la intrebari aveau alibiuri puternice si confirmate. In aceeasi zi, voluntarii au adus in zona caini antrenati de urma. Un caine a facut un traseu pe zona in care se juca de obicei fetita. La scotociri au venit si cateva echipaje de la Politia de Frontiera si de la DPIR. La orele 13:00 insa, toate fortele de ordine s-au retras din cautarile de pe teren. Concluzia oamenilor legii era ca fetita nu se afla in zona, ratacita.

SUSPECTI. La Plopeni au ramas doar ofiterii de investigatii, pentru a-i interoga pe cei 10 suspecti, cati erau atunci. Pe teren au ramas doar voluntarii care au venit sa caute si-n urmatoarele doua zile. Duminica (in cea de-a saptea zi) s-a obtinut o autorizatie de cautare in casele a trei suspecti si a venit laboratorul criminalistic care a prelevat probe. Una dintre ele, cateva pete de sange luate de pe o pereche de pantaloni a suspectului principal (Tistu Jan), a fost trimisa pentru analize la IML. Urma sa se stabileasca daca ADN-ul poate fi al Andreei. Pe 7 august, s-a spus ca rezultatul va veni intr-o luna si jumatate. El nu a sosit nici acum, dupa 3 luni.

Pe 10 august, Tistu Jan - un recidivist pe infractiuni de furt si violare de domiciliu, arestat pentru abuz repetat asupra doi dintre copiii pe care-i are in ingrijire, unul de 7 ani, iar altul de 13 ani. Era considerat si principalul suspect in acest caz, desi spusese ca pe data de 1 august se afla la Valcea, la fratele sau. Alibiul a fost verificat si nu total sustinut.

MARTURII. Parintii Andreei au fost audiati de mai multe ori si au fost testati si la Poligraph. Tistu Jan a refuzat insa sa se supuna acestui test. Dupa alte cateva zile de ancheta, el a marturisit ca ar fi ucis fata si ar fi aruncat-o in balta. In rechizitoriul incheiat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta e mentionata declaratia lui Tistu I.N. - fiul de 16 ani al lui Tistu Jan - care, in jurul datei de 1 august, ar fi vazut pe geam cum tatal sau se afla in casa cu o sora de-a lui si cu Andreea Dodan si intretinea cu acestea raporturi sexuale orale. Conform declaratiei copilului, dupa o ora de abuzuri asupra celor doua fete, Tistu Jan ar fi plecat insotit de ele si de alti doi copii ai sai spre o balta de langa localitatea Credinta. Peste o ora, tatal a fost vazut intorcandu-se, fara Andreea.

Pe aceste marturii si a declaratiei date de Tistu Jan s-a construit o ipoteza greu de zdruncinat: ca Andreea Dodan a fost abuzata si apoi ucisa. Jan Tistu a fost dus la Plopeni pentru a indica locul in care a aruncat fetita, deoarece, in absenta "corpului", nu putea fi pus sub acuzare. Acesta a indicat insa mai multe locuri, spunand apoi ca era beat si nu-si mai aduce aminte. Politisti, trupe DIAS, scafandri au inceput sa scotoceasca baltile pas cu pas, fara sa gaseasca ceva. Surse din interiorul politiei ne-au declarat ca Jan Tistu ar fi zis apoi, in bataie de joc, ca a facut acea marturisire pentru ca a vrut doar sa mai iasa din arest si sa mearga la Plopeni. Aceleasi surse ne-au precizat ca intre timp, Jan Tistu si-a retras declaratia, sustinand ca a fost fortat de politisti sa "marturiseasca".

In prezent sunt cercetati toti cei care au trecut granita cu copii de la 1 august incoace. Politia verifica si inregistrarile tardive de nasteri, mergand si pe ideea ca cel care a rapit-o pe Andreea ar putea incerca sa o declare pe numele lui. Aceasta metoda, sustine inspectorul Lian Constantin, face parte din noile proceduri de cautare elaborate de catre IGPR. Conform aceluiasi inspector, ipoteza rapirii fetitei si posibilitatea ca ea sa mai fie in viata inca sunt luate in calcul, iar seful Politiei Romane, Dan Fatuloiu, se intereseaza saptamanal de acest caz. La 1 octombrie, Andreea Dodan a implinit 6 ani...

LACRIMI
"Vreau sa-mi gaseasca copilul, fata mea cea mare plange si ea, saracuta, tot timpul... ma intreaba de sora ei, pentru ca erau nedespartite. Macar sa mi-o aduca! Vie... moarta, sa mi-o aduca sa o mai vad o data...!" - Mina Dodan, mama Andreei 5 august 2005

SI VISE
"Cercul nostru de suspecti se restrange, pana maine dimineata il vom gasi si apoi o gasim si pe fetita. Avem trei suspecti care lipsesc din localitate exact de luni. Din pacate, unul dintre ei e recunoscut ca fiind foarte violent" - Constantin Lian, comisar-sef, adjunctul IPJ Constanta, 2 august 2005

VICTIME ALE TRAFICULUI DE FIINTE
ANDREEA DODAN. A fost data in urmarire generala dupa opt zile de la disparitie
Conform Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate citate de Raportul privind traficul de copiii din 2004 al Organizatiei Salvati Copiii, numai in 2003, peste 1.000 de copii au fost returnati din Europa in Romania. Aproape 100 din cei 400 de minori intervievati pana la intocmirea raportului au declarat ca au fost vanduti pentru a fi exploatati sexual sau prin munca. "Rapirile reprezinta o modalitate de recrutare mult mai rara decat falsele promisiuni de munca, insa cu atat mai violente si mai traumatizante pentru victime. In aceste cazuri, recrutorul foloseste violenta inca de la inceput, se precizeaza in Raport. In cazul rapirilor, posibilitatea de a trece granita in mod legal este scazuta, asa ca traficantii apeleaza la «calauze» care, contra cost, faciliteaza trecerea frontierei, ocolind punctele de control." Dar cea mai des intalnita modalitate de recrutare este promisiunea unui loc de munca in strainatate, venita din partea unor cunostinte recente, a unor prieteni sau rude. De cele mai multe ori, recrutorii nu lasa prea mult timp de gandire, toate pregatirile pentru parasirea tarii durand doua sau trei zile. Dupa ce este recrutat, minorul este trecut peste granita si, odata iesit din Romania, este preluat de diverse persoane pana cand ajunge la gruparea care urmeaza sa-l exploateze. Principalele destinatii ale copiilor traficati, incepand cu anul 2003, sunt Spania, Italia, Franta, Olanda, Austria si Grecia, dar s-au intalnit cazuri izolate si in Africa de Sud si Cambodgia. Majoritatea minorilor traficati au peste 15 ani, insa OIM isi exprima ingrijorarea fata de tendinta de scadere a varstei copiilor care devin victime ale traficului. (Alex Nedea)

MAMA O AUDE PE LARISA STRIGAND
TARZIU. Larisa Chelaru a fost data in consemn la frontiera dupa 12 zile de la disparitie
Larisa Chelaru, fetita de 8 ani care a disparut acum doua saptamani din Lunca Cetatuii, nu a fost nici ea gasita. Parintii copilei nu mai rezista nici fizic, nici psihic. Din cauza durerii si a oboselii, mama o aude pe fetita sa strigand-o, tatal nu mai are puterea sa vorbeasca, iar celelalte rude, in asteptarea unei vesti, nu mai indraznesc si nu mai au puterea sa-i vada. Pe etajele invecinate cu apartamentul familiei Chelaru domneste o liniste apasatoare. "Nici cei de la politie nu prea mai vorbesc cu noi. Abia inchidem un ochi, cateva minute, toata noaptea. Nu mai rezistam. Astazi a fost prima zi cand nu am mai fost la biserica. Pur si simplu nu mai am putere. Dar preotii zic ca e vie. Mi s-a parut in cateva randuri ca Larisa ma striga si am devenit nelinistita, m-am uitat sa vad de unde striga. N-am avut noroc sa o vad", spune plangand Liliana Chelaru. Ar cauta-o ea pe Larisa, dar nu stie unde. "Nu pot sa o visez, poate mi se arata in vis unde a ramas", adauga femeia printre oftaturi. (Cristinel Popa)

×
Subiecte în articol: special andreea august fetita tistu tistu jan