x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei zile ispititor de… gustoase

Trei zile ispititor de… gustoase

de Veronica Bectas    |    20 Ian 2012   •   13:14

Trebuie sa ne pregatim pentru un sfarsit de saptamana marcat de ispite culinare. Ne invioram, ne antrenam simturile si pornim in cea mai delicioasa explorare a orasului. Timpul trece cu repeziciune, dar nu exista nici un regret. Ramane doar amintirea unei desfatari gurmande si dorinta imediatei reintoarceri. Din aceasta perspectiva, bucurestenii sunt privilegiati pentru ca pot veni la un targ dedicat in intregime ciocolatei si dulciurilor de tot felul sau la un altul, la fel de savuros, in care preparatele traditionale readuc gusturile si aromele mult mai aproape de natura. Asadar, poftiti … la masa! Weekendul va pregateste insa si alte surprize. Targuri de nunti, caci iarna se pun la cale nuntile varatice, expozitii de fotografii sau de cristale, targuri de antichitati, ateliere pentru copii isteti, spectacole pe partie si cate si mai cate…

TarguriLa fiecare sfarsit de saptamana bucurestenii sunt invitati la o reintalnire cu gusturile romanesti, autentice. Vor fi prezenti mici producatori locali care va vor imbia cu preparate asa cum se faceau odinioara, folosind doar ingrediente naturale. Si tot ei va vor raspunde la toate intrebarile, ajutandu-va sa va decideti cum sa incepeti, din punct de vedere culinar, ziua. De la standuri nu vor lipsi branzeturile, prajiturile de casa si specialitatile din carne, dar nici brandurile locale precum sucul de mere 'Valea Mare', cozonacul 'Bujor', muraturile 'Puiucu' sau dulceturile 'Casa de pe Deal'. Targul Taranului va asteapta in fiecare zi de sambata si duminica in zona Uranus si este un proiect al Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si al Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor.

Sambata si duminica la Piatra Neamt va fi deschis Targul de Antichitati unde vor fi expuse obiecte decorative, bijuterii, ceasuri, picturi, piese de numismatica si filatelie. Este un bun prilej pentru amatorii de obiecte pretioase, innobilate de curgerea timpului, sa-si intregeasca colectiile.

Expozitii
In perioada 20-22 ianuarie, Muzeul de Geologie din Bucuresti va propune o expozitie inedita, 'Iarna Cristalelor'. Bijutieri, colectionari si geologi va invita sa admirati esantioane de cuart, ametist si citrin aduse din insorita Brazilie, dar si bijuterii din pietre pretioase si semipretioase. Cu siguranta insa veti ramane uimiti in fata Briliantului, un diamant slefuit in dubla piramida cu numeroase fatete.

Pana la 29 ianuarie puteti vizita expozitia de fotografie 'Oasa', deschisa la Muzeul National al Taranului Roman. Parintele Pantelimon Susnea si fotoreporterul Iulian Ignat recompun, prin intermediul a 48 de fotografii alb-negru si color universul Manastirii Oasa din Muntii Sureanu. Crampeie din viata de zi cu zi a calugarilor vietuitori la manastire sau credinciosi veniti la lacasul din munte in cautarea credintei si a alinarii.

Galeria Atelier va propune o expozitie cu fotografii, portrete, sunete si obiecte grupate sub titlul 'Resturi/ Restul'. Materialele de studiu sunt acele obiecte care-si gasesc de regula locul in piete, la targurile de duminica sau pur si simplu pe trotuar. Obiecte de care nu mai avem nevoie, care trec nestingherite de la un proprietar la altul. Sau maruntisuri, carora incepem sa le simtim lipsa. Expozitia de instalatii poate fi vizitata pana la data de 28 ianuarie.

Fanii muzicii rock pot simti atmosfera marilor concerte prin intermediul …fotografiilor. Expozitia ce va fi inaugurata sambata in spatiul din Turnul Croitorilor (Cluj Napoca), reprezinta o suita de imagini surprinse in timpul concertelor si festivalurilor din Romania, Cehia si Polonia. Protagoniste, formatii rock precum Rammstein, Saxon, Accept sau Apocalyptica. Evenimentul se va incheia la data de 5 februarie.

Ateliere
Caravana 'Profesorul Garfield te invata' va ajunge duminica la Cluj Napoca, cei mici avand parte de patru ore de distractie, incluzand ateliere de creativitate, spectacole sustinute de artistii de la Palatul Copiilor si concursuri cu premii. Ecologia este tema principala a acestui proiect.

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa le propune sambata elevilor din clasele I-IV un atelier de pictura pe geam- 'Adanc in miezul iernii', condus de artistul plastic muzeograf Irina Hasnas Hubbard. Cea mai atractiva ora de pictura, plina de imaginatie si buna dispozitie.

Nunti. Viitorii miri sunt asteptati in perioada 20-22 ianuarie sa treaca pragul targului de nunti – 'Nunta la palat', organizat in cadrul Muzeului de Arta Cluj Napoca. Ei isi vor putea alege decoratiunile pentru ziua cea mare, vestimentatia, cel mai savuros meniu, dar si invitatiile sau ofertele pentru inchirierea salilor de nunta sau a limuzinelor.

Timisoara gazduieste concomitent doua targuri de nunti- 'Planifica-ti nunta intr-o zi' (Casa Tineretului) si 'Zile de nunta 2012' (Opera Romana). Trei zile de oferte generoase pentru tinerii aflati in cautarea cadrului perfect pentru o nunta de vis.

O nebunie de dulciuri
O ceasca cu ciocolata calda sau poate o cafea aromata, servite alaturi de o prajitura delicoasa. Iata o solutie eficienta pentru a scapa de zilele mohorate de iarna. Fericire pastrata in cutiute mici, numai buna de savurat la nevoie. Choco Fest, un adevarat spectacol al dulciurilor, va invita sa va faceti propriile rezerve de fericire la Sun Plaza, in perioada 19-22 ianuarie. Asadar, patru zile in care veti putea gusta prajituri cu frisca, migdale sau ciocolata, baclava, sortimente de ciocolata de casa care va vor aminti de atmosfera copilariei, bomboane, fructe confiate, bezele si miere naturala. Nu rezistati tentatiei si savurati cele mai dulci momente!

Tinere talente

Prima editie a Festivalului 'Gala Scolilor de Arte' va avea loc sambata la Centrul Cultural 'Reduta' din Brasov, evenimentul fiind organizat de Asociatia Meridiane Socio-Culturale prin Centrul Cultural Virtual 'Artist pentru Arta'. Elevi ai scolilor de arta din intreaga tara vor fi protagonistii momentelor artistice, un bun prilej pentru acestia de a simti fiorul scenei

Iarna la noi
Pana la 20 februarie este deschisa la Muzeul National de Istorie expozitia foto-documentara 'Iarna la noi', o calatorie in timp avand ca puncte de reper imagini, documente si texte ce recompun marile evenimente ce au avut loc iarna. Razboaiele lui Stefan cel Mare de la Baia si Vaslui, retragerea in Moldova in timpul Primului Razboi Mondial, Cele doua Uniri din 1859 si 1918, Proclamatia de la Pades ce a marcat inceputul Revolutiei din 1821, Rascoala din 1907, dar si Revolutia din 1989. Si tot iarna au fost inaugurate Teatrul National din Bucuresti, Opera Nationala sau Institutul Geologic.

Festival pe zapada
Duminica la Vatra Dornei amatorii de sporturi de iarna si distractie pe partie sunt asteptati sa participe la World Snow Day (Ziua Mondiala a Zapezii), un eveniment aflat sub patronajul Federatei Internationale de Schi, organizat concomitent in 39 de tari, 225 de statiuni de iarna. Printre atractii se numara cursurile gratuite de schi si snowboard, concursurile si jocurile pe zapada. In acelasi timp, copiii vor avea acces gratuit la teleschi, iar echipamentele sportive vor putea fi inchiriate gratuit in intervalul orar 11-15. Ziua se va incheia cu un zbor cu schiurile pe partie, in nocturna.

Balcic
Pana la data de 12 februarie este deschisa la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi Bucuresti expozitia 'Balcic - reperul spiritualitatii romanesti'. Un periplu la malul marii, descoperind spatiul care a fermecat-o, cu ani in urma, pe Regina Maria. 40 de tablouri, in principal peisaje si 34 de artisti plastici din Romania, Norvegia sau Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: expozitii targuri