x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tripleta portocalie care a furat Braşovul

Tripleta portocalie care a furat Braşovul

de Andrei Badin    |    30 Mai 2008   •   00:00
Tripleta portocalie care a furat Braşovul

TUNURI ● Documente despre jaful imobiliar al PD-L
Jurnalul Naţional a intrat în posesia unor documente care demonstrează că la Braşov avem de-a face cu o adevărată mafie imobiliară condusă de primarul în exerciţiu şi candidat la alegerile de duminică, George Scripcaru (PD-L). Beneficiari: candidatul PD-L la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Dumitru Puchianu, şi omul de afaceri Maor Zinger, ambii cu dosarele la DNA şi la Crima Organizată, dar îngropate, deoarece sînt oamenii de casă ai partidului prezidenţial. Ultimul tun dat de Scripcaru la Braşov: vînzarea proprietăţilor publice către mafia locală în ultima sedinţă a Consiliului Local.



TUNURI ● Documente despre jaful imobiliar al PD-L
Jurnalul Naţional a intrat în posesia unor documente care demonstrează că la Braşov avem de-a face cu o adevărată mafie imobiliară condusă de primarul în exerciţiu şi candidat la alegerile de duminică, George Scripcaru (PD-L). Beneficiari: candidatul PD-L la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Dumitru Puchianu, şi omul de afaceri Maor Zinger, ambii cu dosarele la DNA şi la Crima Organizată, dar îngropate, deoarece sînt oamenii de casă ai partidului prezidenţial. Ultimul tun dat de Scripcaru la Braşov: vînzarea proprietăţilor publice către mafia locală în ultima sedinţă a Consiliului Local.

Documentele demonstrează faptul că primarul George Scripcaru şi-a folosit funcţia pentru avantajarea prietenilor politici, dar şi în interes propriu. Povestea începe la 21 februarie 2000, atunci cînd Primăria municipiului Braşov a încheiat un contract de concesionare pentru firma actualului deputat PD-L Dumitru Puchianu pe o perioadă de 49 de ani pentru un teren pentru care a achitat modesta sumă de 218.000 USD, adică o pomană curată.

DEVOALAREA UNUI MARE TUN. Livrarea terenului s-a făcut către firma actualului pretendent la şefia CJ Braşov în urma unei licitaţii  în privinţa căreia există mari semne de întrebare. Extrem de interesant este faptul că semnătura de pe contractul de concesionare aparţine viceprimarului de la acea vreme, George Scripcaru, cu toate că în document se scrie că ar fi vorba despre primarul de la acea vreme, Ioan Ghişe. Scripcaru a semnat însă documentele pentru a-şi ajuta prietenul politic să facă avere pe proprietăţile statului. Practic, aşa cum reiese din contract, Scripcaru i-a concesionat lui Puchianu un metru de teren cu jumătate de dolar. În zona zero a Braşovului. De asemenea, Scripcaru a trecut în contract şi o clauză favorabilă "pretenului" Puchianu. Şi anume, de a prelungi concesionarea cu încă 25 de ani, evident în aceleaşi condiţii extrem de favorabile. Scripcaru avea interese directe la firma DIP&GIP SRL, acolo unde a lucrat cu Dumitru Ioan Puchianu. La această firmă, Scripcaru a fost director comercial. Mai pe româneşte, afacerea a fost în interes propriu. Vom demonstra şi cum Scripcaru a făcut bani din această afacere. Ar mai trebui precizat  că terenul în cauză este din zona scumpă a Braşovului, în cartierul Bartolomeu.

AFACERILE VICEPRIMARULUI CU SINE. Concesiunea are o istorie extrem de interesantă care demonstrează interesele care s-au aflat în spate. Devine parte la concesiune chiar firma controlată de viceprimarul Scripcaru prin soţia şi sora sa. În 2000 şi apoi în 2002 deţinem actele adiţionale doveditoare cele două entităţi semnatare ale contractului de concesiune convin printr-un act adiţional să adauge în contract o nouă firmă – DEPCOM SRL, care o are administrator pe Scripcaru-Angelica Genica, tocmai soţia viceprimarului Scripcaru. Într-un cuvînt, afaceri directe cu primăria în familie, fapt care este ilegal şi care atestă că George Scripcaru şi-a folosit funcţia în beneficiu personal. Am intrat şi în posesia contractului de concesiune de la 31 iulie 2003 şi a actului adiţional nr. 210, prin care în afacere intră şi celebrul om de afaceri local Maor Zinger, mai precis firma acestuia Atlanta House. În numele firmei Depcom nu a semnat tranzacţia soţia lui Scripcaru, ci sora primarului, Niculina Moldovan. Zinger este unul dintre cei favorizaţi de Scripcaru în multe afaceri imobiliare prin care Braşovul a fost pus la cheremul unuia dintre oamenii de afaceri văzuţi bine la Cotroceni. Afacerea s-a făcut prin vînzarea părţii de afacere a soţiei şi surorii lui Scripcaru către Zinger. Adică, familia Scripcaru a scos profit de pe urma aprobărilor date de capul familiei. Terenul mai e plimbat o dată şi prin altă firmă – AVASCA REAL ESTATE, reprezentată de un elveţian, asociat însă cu Zinger în firma TIVINA SRL. Această firmă, TIVINA SRL, apare şi ea în contract în octombrie 2004, cumpărînd afacerea de la Avasca şi Atlanta House. De data asta, Scripcaru e primar şi dă aprobarea. Ar mai trebui spus că afacerea prin care s-a realizat furtul imobiliar a încălcat legile în vigoare, în special Legea concesiunii, care prevedea la acea dată netransmibilitatea proprietăţii. Toţi cei implicaţi au devalizat bugetul public cu peste 5 milioane de euro. Astfel s-a construit Eliana Mall, proprietatea lui Maor Zinger.

FINALUL UNUI TUN. Ultimul act al competiţiei: Primăria Braşov vinde toate terenurile care fac obiectul vreunei concesiuni – în ultima sedinţă a Consiliului local, în trei ore au fost votate 106 hotărîri. Printre ele, şi cea de vînzare a terenurilor. Un supertun imobiliar, Scripcaru oferind astfel mafiei locale proprietăţile publice ale oraşului. Ar mai trebui spus că primarul George Scripcaru locuieşte într-o supervilă în şcheii Braşovului, vilă pe care nu putea să o cumpere cu salariul de primar.


 
BENEFICIARUL. Puchianu a prins o concesiune pomană curată • ROMPRES FOTO

"Regele"

Cheia afacerilor lui Scripcaru este Maor Zinger, cel care a pus mîna pe cea mai mare parte a terenurilor statului din Braşov. A ajuns în Top 300 în urma acestor tunuri imobiliare favorizate de primarul George Scripcaru. Se spune că deţine peste jumătate din terenurile din Braşov, el lăudîndu-se chiar cu 70%. Este sponsor al PL-D. În 2006, Brigada de Crima Organizată a început cercetarea lui Zinger. Era suspectat de spălare de bani şi evaziune fiscală. În mod concret, existau informaţii despre legăturile pe care Zinger le-ar putea avea cu grupări de crimă organizată. Ancheta viza firmele Atlanta House, Eliana Mall şi Tivina, dar şi alte şapte societăţi, al căror asociat este Maor Zinger. Omul de afaceri are relaţii apropiate cu falsul general SIE Matei, care a fost asociatul său în mai multe afaceri. Acesta a fost implicat într-un caz de luare de mită care l-a avut protagonist pe omul mafiei italiene Ricardo Orlandino. La acea vreme, Matei i-a promis mafiotului că va obţine eliberarea sa din închisoare după ce va mitui mai multe persoane cu funcţii înalte în justiţie. Matei a fost cel care l-a consiliat pe Zinger în multe din afacerile sale. Dosarul s-a închis în mod suspect. La fel ca şi dosarele lui Scripcaru şi Puchianu.




×