x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tristete in Kiseleff

Tristete in Kiseleff

07 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT - EDITIA a II-a

Asteptarea inchiderii urnelor semana aseara, la sediul central de campanie al PSD, cu un priveghi. Nici un zambet de incurajare, numai grimase fortate pe fetele tensionate. Prezenti - totii greii partidului, in frunte cu Adrian Nastase. Dar degeaba, rezultatele sondajelor de la iesirea de la urne nu au ajutat la inseninarea fruntilor si nici la intinderea ridurilor de sub ochi.
CAMELIA IONESCU

Imediat dupa inchiderea votului, la cateva minute dupa ora 21:00, presedintele PSD, Adrian Nastase, a iesit la rampa. Fata liderului puterii era departe de a fi incurajatoare, din contra. Desi mesajul se voia unul optimist, mimica lui Nastase prevestea vreme rea. Asa cum a fost in ziua alegerilor locale. "In ciuda vremii nefavorabile, prezenta la vot a fost mai ridicata decat in 2000", a spus premierul la inceputul discursului. Mai spre final s-a razgandit, afirmand ca prezenta la vot in mediul rural a fost afectata de ploaia mocaneasca, doar in momentele in care aceasta se oprea "afluenta spre urne era extraordinara". Remarca sefului PSD da o nota proasta liderilor judeteni, care au esuat in incercarea de a scoate lumea la vot. "Nivelul de participare este cu 10% mai mare ca in 2000, dar la sate, din motivul mai sus mentionat, prezenta a fost mai mica decat am fi sperat", a conchis Nastase, semn rau pentru sefii judeteni ai PSD, care ar putea fi serios luati la intrebari in viitoarele sedinte de partid. "Azi am invins", si-a continuat premierul, optimist, discursul, dar "nu putem castiga peste tot", a recunoscut el.

Capitala, fief al opozantilor

"Traian Basescu s-a pregatit patru ani de zile. Si s-a pregatit foarte bine. S-a vazut acest lucru", a recunoscut infrangerea Nastase, dar... "PD s-a transformat dintr-un partid national intr-un partid de Bucuresti", a comentat liderul PSD. Iar ministrul de Externe, Mircea Geoana, a fost, pentru partid, "un candidat foarte bun", care "a dobandit o foarte mare experienta in viata politica interna, care ii va folosi. Are viata politica inainte", si-a sustinut Nastase ministrul-candidat. "Nu ne-am propus si nu putem sa castigam peste tot in tara. Castigi in anumite locuri, pierzi in altele", a admis seful PSD infrangerea din Capitala, asa cum o aratau rezultatele fierbinti de aseara. "Il felicit in mod public pe Traian Basescu", a declarat Nastase, promitand ca "Guvernul va coopera cu primarul general".

Ramane speranta

Primele estimari ajunse la sediul PSD din Kiseleff au fost descrise ca fiind optimiste, intr-o culoare diferita de cea a fetelor pamantii de incordare ale liderilor prezenti acolo. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a stat inchis intr-un birou, impreuna cu seful PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, si cu candidatul pentru Capitala, Mircea Geoana, pana la momentul inchiderii urnelor. Analizau situatia si faceau planul de bataie. Pe holuri misuna restul sefilor, convocati pentru a coordona situatia: presedintele executiv Octav Cozmanca, secretarul general Dan Matei Agathon, ministrul Razvan Theodorescu, dar si seful cancelariei premierului, Alin Teodorescu. Toti s-au ferit sa faca comentarii, raspunzand intrebarilor cu ridicari din umeri si zambete fortate. Primarul Sectorului 1, Vasile Gherasim, a stat in holul sediului, cot la cot cu ziaristii, alaturi de George Padure, de Victor Ponta, Remus Truica si alti pesedisti de frunte, care nu faceau decat sa alimenteze tensiunea care deja, cu o jumatate de ora inainte de inchiderea urnelor, devenise aproape vizbila. Dar seful PSD a declarat ca potrivit datelor pe care le aveau aseara "exista o foarte buna sansa de a castiga primul tur la 16 municipii resedinta de judet, iar la sase dintre ele exista o sansa buna pentru castigul in turul doi", a sustinut Nastase, care a anuntat un procent de 41% la nivelul tarii pentru PSD, calificat ca "exceptional". Cifra este totusi departe de scorurile pe care la aratau sondajele dinaintea campaniei electorale, care cotau PSD cu o intentie de vot mult mai mare.

Resemnare la varf

Dupa ce seful partidului de guvernamant si-a incheiat discursul, s-a intors in birou, iar restul pesedistilor de soi prezenti in Kiseleff au inceput sa-si cheme la scara masinile de lux si sa o ia spre zari mai calde. La plecare, Adrian Nastase ne-a comentat si rezultatul cel putin impresionant - aratat de sondajele momentului - obtinut de ex-pesedistul Marian Vanghelie la Sectorul 5 din Bucuresti. "Basescu si Vanghelie, astia sunt castigatorii poporului roman", si-a varsat Nastase naduful, pe care il tinuse sub control pana atunci. La cateva minute dupa plecarea sefului cel mare, intra in sediu Mircea Geoana, vorbind la telefon. Am auzit o singura replica a candidatului invins, dar ea ar putea descrie bine tensiunea din Kiseleff: "Ei, copii, s-a terminat... La voi cum a fost?", a pus Geoana punct tevaturii de la partid.

SUMAR ALEGERI - 7 iunie 2004

Basescu 59,3% - Geoana 29,6%

Basescu: "Le multumesc bucurestenilor ca si-au luat Bucurestiul inapoi!"

Tristete in Kiseleff

Geoana: "Copii, fiti mai voiosi!"

Monica Tatoiu nu se da batuta

Dumitru Dragomir: "Ma intorc la fotbal"

Rezultatele sondajelor in tara

Candidati cercetati de politie pentru nazbatii

Peripetii cu stampile

Vot muiat de ploaie
×
Subiecte în articol: psd eveniment nastase