x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Triumful schelelor

Triumful schelelor

de Diana Scarlat    |    30 Iun 2008   •   00:00
Triumful schelelor

Povestea schelelor din jurul Arcului de Triumf începe în decembrie 2007. Lucrarea a fost demarată de Primăria Capitalei, dar oprită imediat printr-o hotărîre de guvern dată, de fapt, cu o lună înainte de a se pune schelele pe Arc. Firma care le-a montat, cu sediul social la Piteşti, nu se ocupă de construcţii, ci de publicitate. Motiv pentru care, chipurile, trebuie să le suportăm pe monumentul istoric.



BARTER CU PRIMĂRIA ● Schelele sînt lăsate ca să aducă bani
Povestea schelelor din jurul Arcului de Triumf începe în decembrie 2007 şi e mai încîlcită decît nodul Gordian. Lucrarea a fost demarată de Primăria Capitalei, dar oprită imediat printr-o hotărîre de guvern dată de fapt cu o lună înainte de a se pune schelele pe Arc. Iar firma care le-a montat, cu sediul social la Piteşti, nu se ocupă de construcţii, ci de publicitate.

Primăria Capitalei a încheiat un contract cu D&D General Invest SRL, prin care firma de publicitate se angajează să asigure, pe întreaga durată a lucrărilor, schelele cu pricina. Fără a primi vreun ban de la Municipalitate, dar cu dreptul de a umple spaţiul cu imagini. Zis şi făcut! Schelele s-au instalat şi imediat au apărut panourile care au iscat scandalul de la începutul acestui an: reclama la afacerea de la Băneasa a lui Puiu Popoviciu, ginerele fostului nomenclaturist Ion Dincă, deasupra căreia "lumina" bannerul companiei de electricitate Enel. Reclamele ilegale au fost imediat înlăturate, pentru că în acelaşi contract "barter" se mai specifică faptul că se pot ridica pe schelele cu pricina doar panouri care să promoveze viitoarea imagine a monumentului, nu orice producţie publicitară.

UNDE E LOGICA? Ar însemna că firma D&D General Invest SRL nu poate încheia nici un contract de publicitate, deci nu-şi poate recupera investiţia. Cu toate astea, nici nu-şi ia schelele de pe monument. Mai mult, în perioada summit-ului NATO, după scandalul cu panourile publicitare, D&D General Invest SRL a mai investit nişte bani pentru a le demonta şi a le remonta, cu toate că nu a cîştigat nimic, potrivit contractului. Daniel Ştefănescu, administrator şi unic asociat al D&D General Invest SRL, nu a vrut să ne spună cît l-a costat toată "distracţia", dar e convins în continuare că-şi va recupera banii din închirierea spaţiului pentru publicitate, drept pentru care nici nu vrea să audă de demontarea schelelor de pe Arc. "Nu am cîştigat nici măcar un leu din publicitate. Nu cred că mi se va impune să dau jos schelele, pentru că există un contract care ar trebui să se respecte. Aştept să fac ceva! Dacă iau schelele de pe Arc încurc şi Primăria, deci încalc contractual, iar cheltuielile mele sînt aceleaşi", spune Ştefănescu absolut convins că a semnat un contract avantajos cu Municipalitatea şi că micile neînţelegeri se vor clarifica, iar firma lui va încheia contracte de publicitate.  

AŞTEPT SĂ MI SE-NTÎMPLE CEVA… Nu de aceeaşi părere este şi Florin Necula, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei, care se spală pe mîini precum Pillat din Pont cînd vine vorba despre schele: "Primăria nu plăteşte pentru schele. Există un protocol. Neştiind cît va dura un proces fără o finalitate imediată, respectiv începerea restaurării, s-a făcut acest protocol, ca, în schimbul schelelor, firma de publicitate să poată închiria spaţiul. Le-am spus că pentru reclame e nevoie de aprobare de la Ministerul Culturii. Şi ei au spus: «Aaa, ministerul…  s-a rezolvat!». Vă felicit, zic eu! Şi mai e nevoie de autorizaţie de la Primărie. «Păi unde?» «Păi dacă semnează domnul primar general...?!» «Aaa, domnu' Videanu! Perfect!» Dar nu s-a pus nici o reclamă pe Arc şi nu s-a semnat nici un contract pe tema asta".

ŞMEN SAU ŢEAPĂ? Pînă aici am putea înţelege că patronul Ştefănescu este unul dintre şmenarii care pun mîna pe cele mai profitabile contracte de publicitate. La numai 28 de ani este asociat unic şi administrator a patru firme, printre care şi cea care a semnat protocolul cu Primăria, iar la numărul de telefon înregistrat la Registrul Comerţului răspunde o firmă de contabilitate care se ocupă de actele lui. Sună a ceva putred, numai că firma lui a cheltuit pînă acum o sumă destul de mare şi nu a obţinut nici un profit de pe urma lor. Ar putea fi o mare ţeapă. Iar singurul care-a apucat să-şi facă reclamă cu ajutorul lui a fost Gigi Becali în luna februarie, cînd a venit să dea jos, contra cost, de pe monument un descreierat care s-a cocoţat pînă sus pe schele, ameninţînd cu sinuciderea. Din declaraţiile lui Florin Necula şi ale lui Daniel Ştefănescu reiese că, de la încheierea protocolului, cei doi n-au mai schimbat o vorbă… "Cred că în cîteva zile o să mă întîlnesc cu reprezentanţii de la schele şi o să mă lămuresc cu ei care e situaţia. Pînă acum nu am avut timp să discut. Firma s-a angajat că va asigura schele europene, ceea ce nu am găsit fără bani în Bucureşti, cu condiţia să aibă un spaţiu publicitar. În momentul de faţă, protocolul nu are finalitate. Între timp am aflat că nu ne mai ocupăm noi de proiect, pentru că s-a dat o hotărîre de guvern prin care lucrările trec la Ministerul Dezvoltării. Hotărîrea de Guvern 1424 este din 28 noiembrie 2007, iar, la noi, comunicatul a ajuns în luna ianuarie. Noi iniţial am avut reabilitarea Arcului de Triumf în proiectul de buget pe anul ăsta, dar, din ianuarie, de cînd ni s-a adus la cunoştinţă respectiva hotărîre de guvern, noi nu ne mai ocupăm de el", mai spune Florin Necula.

IEDUL CU 5 CAPRE. Proiectul de reabilitare şi consolidare a Arcului de Triumf s-a plimbat în şapte luni între trei direcţii ale Primăriei Capitalei şi două ministere. Dintre cele două ministere, cel al Culturii se disculpă din start prin vocea lui Mircea Angelescu, directorul Direcţiei Patrimoniului Cultural Naţional, care explică faptul că, în astfel de cazuri, numai Primăria Capitalei ia decizii şi semnează contracte, Ministerul nefiind nici măcar întrebat. Iar, în cazul reclamelor care au apărut la începutul anului pe schelele din jurul Arcului de Triumf, Ministerul Culturii nu a dat nici un aviz. De proiect se ocupă acum Direcţia "Managementul Creditelor Externe". Şefa direcţiei, Cristina Pîrvulescu, spune că nu ştie nimic de schele. "Acum sîntem în faza de lansare a procedurii de licitaţie pentru angajarea consultantului în vederea refacerii studiului de fezabilitate. Presupun că în două luni va fi lansată licitaţia, dar este vorba de documentele tehnice, şi nu de lucrări", spune Cristina Pîrvulescu. Deci, cum se spune la noi: "Alţi bani, altă distracţie!". Valoarea construcţiilor era în proiectul iniţial de 11.200.000 de euro şi includea şi un pasaj pietonal. Actualul proiect nu ştim cît va costa. Şi mai aşteptăm încă două luni numai pentru a se stabili consultantul...

"Schelele alea dădeau ca dracu’ înainte de summit"

"Cînd se vor încheia lucrările de restaurare la Arcul de Triumf?!... Oooo, prin 2009. În momentul de faţă se aşteaptă ca experţii autorizaţi din Ministerul Culturii să vină şi să expertizeze, apoi trebuie să se întocmească un caiet de sarcini şi abia după aceea va avea loc licitaţia în urma căreia vom şti ce firmă va prelua lucrarea", ne-a declarat fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu.
Întrebat de ce au fost date jos schelele de pe Arc chiar înainte de summit-ul din aprilie, Videanu a răspuns: "Cu toţii am zis, chiar şi domnul prim-ministru Tăriceanu… Hai, dom’le, că dă ca dracu' ca atunci cînd o trece Bush să vadă fiarele alea pe un monument, vorba aia, Arcu' e un simbol naţional", a adăugat Videanu.
"Primăria Sectorului 1 nu este cea care răspunde de lucrările de restaurare a Arcului de Triumf, ci Primăria Generală a Capitalei. De aici au fost date toate avizele, aprobările. Singura «implicare», să spunem, a primăriei de sector este aceea că monumentul se află pe raza Sectorului 1, dar investiţia este, cum spuneam, a Primăriei Generale. De ce au fost montate, date jos şi apoi, din nou, montate schelele! Pentru că a existat meşul acela pe faţada Arcului, iar Consiliul General a hotărît să fie dat jos, întrucît în Legea Monumentelor este prevăzut faptul că nu pot fi amplasate reclame pe faţadele monumentelor. Nu are nici o legătură cu data summit-ului", ne-a declarat Alexandru Ichim, directorul de comunicare de la Primăria Sectorului 1, Bucureşti. (Ramona Drăghici)

×