x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Twin Peaks de Leordeni

Twin Peaks de Leordeni

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    04 Dec 2007   •   00:00
Twin Peaks de Leordeni

Povestea dispariţiei lui Aurică Matei pare să fie inspirată din "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu. Ca o adevărată Vitoria Lipan, soţia lui Aurică merge pe urmele anchetei.

Povestea dispariţiei lui Aurică Matei pare să fie inspirată din "Baltagul" lui Mihail Sadoveanu. Ca o adevărată Vitoria Lipan, soţia lui Aurică merge pe urmele anchetei.


In dimineaţa zilei de 4 decembrie Aurică Matei a plecat de la servicu pe jos. Se indrepta către staţia de maxi-taxi. Pe umăr avea o geantă şi in mănă ţinea o colivie in care se afla un sticlete prins cu puţin timp in urmă, pentru a-l face cadou fiului său Paul. Ajuns in apropierea staţiei de maxi-taxi Aurică a incercat să traverseze şoseaua de centură. Apoi s-a intămplat tragedia. Aurică a fost lovit de un autotractor cu remorcă. Şoferul, Victor Neciu, ajutat de fiul său şi de un angajat al acestora l-au suit pe Aurică in maşină. Şi duşi au fost. Sticletele murise. După căteva zile de la producerea accidentului colivia se afla pe masa poliţiştilor ilfoveni.


"BALTAGUL".
Maria Matei, soţia lui Aurică, a inceput să-şi caute soţul la data de 5 decembrie. Deja soţul ii lipsea de o zi de acasă şi nu ştia nimic de el. A "prins" un zvon cum că soţul ei ar fi fost lovit de o maşină. Un zvon adevărat. Femeia a pornit in căutarea soţului dispărut ca o adevărată "Vitoria Lipan", personajul principal al romanului Baltagul, scris de Sadoveanu. Intr-un final femeia s-a dus la Poliţia oraşului Popeşti-Leordeni, care se afla la două străzi de locuinţa lor. Acolo, poliţiştii au trimis-o la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Ilfov, să declare dispariţia soţului. "Am zis că
nu-l găsesc pe soţul meu şi mi-au zis să il dau dispărut la Inspectoratul Judeţean", spunea Maria cu lacrimi in ochii. Dar poliţiştii din Popeşti aveau informaţii despre accidentul in urma căruia soţul i-a dispărut. In drum spre IJP Ilfov a fost sunată şi rechemată la Poliţia Popeşti-Leordeni. Poliţiştii işi aduseseră aminte că au fost sesizaţi de un martor cu privire la accident. Profitănd de neatenţia unui inspector, Maria a luat declaraţia martorului-cheie. A fugit din biroul poliţistului, a făcut o copie după declaraţie, apoi s-a reintors. Atunci a aflat adevărul. Soţul ii fusese accidentat. In paralel cu poliţia, Maria demarase o anchetă proprie.


NECONCORDANŢÃ....
Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul Marian Dinulescu, ne declara la inceputul anului că numai trei martori confirmaseră accidentul. Din lipsă de probe, ceea ce i s-a intămplat lui Aurică se incadra la dispariţie. Comisarul spunea: "Competenţa mea este să identific persoana dispărută. Nu sunt eu in măsură să zic cine este vinovat. Există o neconcordanţă cu privire la data cănd s-a intămplat accidentul şi culoarea maşinii. Unii spun că este albastră cabina şi bena verde, alţii spun că este invers. Oamenii sunt de bună-credinţă. Pănă acum s-au făcut verificări la spitalele din judeţul Ilfov şi din Bucureşti". Din declaraţiile martorilor reieşea că victima nu prezenta loviri in urma impactului, dar un lucru cert era faptul că două persoane au urcat victima in masină. "Oamenii au mers pe ideea că il vor duce la spital spre direcţia Căţelu, că nu au putut să ne spună dacă a deviat spre centură sau a ieşit in Bucureşti direct. Facem verificări in evidenţa persoanelor cu identitate necunoscută, pentru că ne-am găndit că omul a fost internat in 2005 şi 2006 pentru afecţiuni psihice. Verificările in evidenţa cadavrelor cu identitate necunoscută au fost facute că, dacă intr-adevăr a fost accident, poate autorii l-au abandonat pe undeva."


NU AI MORTUL, NU AI ACCIDENTUL. Nici un martor nu a văzut momentul in care s-a produs accidentul. Martorii aud frănele, văd maşina din spate, văd persoana accidentată. Paul Militaru, martorul-cheie al tragediei, a revenit asupra primei declaraţii, pe care a schimbat-o. "A schimbat-o, dar nu substanţial. Schimbată in sensul că in prima declaraţie era intins (n.r. - Aurică Matei), iar in a doua era sprijinit de parapet. Erau două persoane, şoferul şi insoţitorul. Eu nu mă pot pronunţa că a fost accident, pentru că un accident rutier se cercetează de Poliţia Rutieră. Neexistănd victima, cum se spune la noi, in limbaj judiciar, «nu e mortul». Nu e mortul, nu e accidentul. Din punctul meu de vedere, din ceea ce am in dosarul de dispariţie, tind să cred că aşa este. Dar revin şi spun că nu am victima, nu e accident rutier", declara comisarul-sef Marian Dinulescu.


● Viaţa intre familie şi tribunal după un an de la nenorocire ● Inmormăntat după 54 de zile ● Anchete paralele ● Lupta pentru dreptate continuă ● Prin ochiul martorului ● Poliţişti ilfoveni de dat afară! ● Piatra de pe inimă ● Neciu e liber! Justiţia doarme in continuare ● Celălalt Neciu

×
Subiecte în articol: ediţie specială aurică