x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Udrea nu răspunde dezvăluirilor din Jurnalul Naţional

Udrea nu răspunde dezvăluirilor din Jurnalul Naţional

04 Aug 2009   •   00:00

Elena Udrea a fost prezentă în această seară la Realitatea TV, în emisiunea "100%", unde a încercat fără succes să răspundă dezvăluirilor făcute de Jurnalul Naţional.Ministrul Turismului n-a reuşit însă să înlăture suspiciunile care planează asupra modului în care a cheltuit banii publici.

Deşi comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Ministerului Turismului îşi începe mâine activitatea, Udrea a declarat că nu se va prezenta în faţa parlamentarilor pentru că nu a fost invitată.

Robert Turcescu: Doamnă Udrea, eu vă propun să discutăm, înainte de a vorbi despre turism, despre bani publici şi despre felul în care au fost sau ar trebui să fie cheltuiţi - că, de fapt, subiectul pentru care s-a creat sau se creează începând de mâine comisie parlamentară este legat de felul în care dumneavoastră aţi cheltuit şi cheltuiţi în continuare bani publici. Avansez o sumă, 14 milioane de euro, care înseamnă bugetul ministerului pe care îl conduceţi; corectă?

Elena Udrea: 14 milioane de euro înseamnă bugetul, inclusiv cel de cheltuieli de funcţionare, cheltuielile de promovare... sau sumele pentru promovare sunt doar 10 milioane de euro...

Robert Turcescu: 10 milioane de euro, sume de promovare?

Elena Udrea: ...pe bugetul pe anul acesta, în condiţiile în care toate ţările care îşi fac promovare pentru turism au bugete începând de la 20 de milioane - dăm exemplul Greciei - aproape 150 de milioane, Spania - 450 de milioane, Italia - 25 de milioane, Germania are peste 30, România...

Robert Turcescu: PIB-ul acestor ţări se compară cu cel al României?

Elena Udrea: Dar să ştiţi că nici resursele de turism ale acestor ţări nu sunt de fiecare dată mult mai mari decât ale României. Problema este să reuşeşti ca, din resurse atât de multe, cum are România pentru turism, să atragi contribuţie la PIB din ce în ce mai mare. Dacă astăzi România nu se poate mândri că, prin turism, deşi are resurse de turism, nu aduce mai mult de 3,5-3,7 aport la PIB, conform master planului făcut de Organizaţia Mondială a Turismului, cu o bună gestionare a acestui segment al industriei pe industria ospitalităţii, turismul net poate să aducă până la 6,77% în numai patru ani. Dar pentru asta trebuie cineva să se ocupe şi de turism. Din păcate, PSD s-a ocupat de turism doar când a avut de privatizat structurile - a vândut toate hotelurile, aşa cum ştim -, iar PNL nu a făcut mare lucru. Vreau să clarificăm, înainte de a intra în chestiuni de natură politică, câteva dintre acuzele care vi s-au adus în aceste zile.

Elena Udrea: Daţi-mi voie numai să spun ceva pozitiv - şi e legat exact de ce sigur o să mă întrebaţi. Oamenii şi aşa aud atâtea lucruri negative despre Ministerul Turismului... Despre turism se spune şi la pozitiv. România se promovează începând de sâmbătă seara pe Eurosport...

Robert Turcescu: O să discutăm şi asta.

Elena Udrea: Un spot extraordinar de frumos şi care este gratuit, care nu a costat nimic.

Robert Turcescu: Îl şi dăm, să ştiţi. Nu a costat ce? Realizarea spotului. Cât mă costă la Eurosport...

Elena Udrea: Staţi puţin, publicitatea costă şi la dumneavoastră, la intern, şi ştiţi bine că am făcut o... televiziune româneşti să ni se dea promovare pentru turismul românesc gratuit. Am fost refuzaţi de către televiziunile din România; am făcut o licitaţie, a fost câştigată de o firmă la un preţ mic, iar televiziunile au ieşit şi au spus: „Este un preţ prea mic, noi la preţul ăsta nu facem promovarea României". Promovarea se face pe bani, asta este.

Robert Turcescu: Nu confundaţi lucrurile, că aici nu vorbim de... cum să spun, puteaţi să cereţi asta Televiziunii publice. Unor televiziuni precum Realitatea TV, Pro TV, Antena nu ştiu care, 3 sau 1, nu le puteţi cere să facă acţiuni pro bono, că nu sunt...

Elena Udrea: Noi am cerut, ne-au refuzat; am alocat o sumă de bani pentru televiziunile acestea care spuneţi dumneavoastră şi răspunsul a fost: "Suma pe care aţi alocat-o sau preţul la care firma care a câştigat s-a angajat este prea mic, noi nu promovăm România la acest preţ". Ok, este în regulă şi aşa.

Robert Turcescu: Noi nu acceptăm să difuzăm spoturile contractate de Ministerul Turismului printr-o firmă, şi acea firmă care a venit să încheie aceste contracte la aceste sume, deci nu... Nu umblaţi cu vorbe... ştiţi, cu "noi promovăm România la preţul...".

Elena Udrea: Eu vreau doar să spun că, dacă la Eurosport spuneţi că se plăteşte - aşa este, se plăteşte la Eurosport, nu poţi să duci gratuit; se plăteşte şi la Televiziunea Română, după cum vedeţi.

Robert Turcescu: Bun. Haideţi să începem cu câteva dintre aceste chestiuni aflate în dezbatere publică în acest moment. Aţi plătit pentru scena pe care au avut loc concertele de la mare, din aprilie, de Paşti, şi apoi la deschiderea sezonului estival, 64.000 de euro; pentru o scenă plătită cu o sumă similară, doamna Ridzi a plătit cu funcţia şi se pare că plăteşte şi cu o anchetă la DNA. De ce a costat atât de mult acea scenă, doamnă Udrea?

Elena Udrea: Eu, ca ministru, nu mă ocup de achiziţionat scene. La Ministerul Turismului nu am achiziţionat scene, ci am achiziţionat, printr-o procedură prevăzută de Ordonanţa 34, organizarea unui eveniment de Paşte şi de 1 Mai. De fapt, au fost două evenimente, dar într-un singur pachet. În cadrul acestui eveniment, au fost concerte, târguri şi aşa mai departe. Obligaţia pe care eu o am la Ministerul Turismului este să selecţionez firma care are cea mai mică ofertă per total eveniment.

Robert Turcescu: Câte firme au participat la această selecţie?

Elena Udrea: S-au înscris două societăţi, dintre care una a avut oferta...

Robert Turcescu: Aşa multe?!

Elena Udrea: Este treaba lor dacă nu au vrut să vină.

Robert Turcescu: Cât era suma, doamna Udrea, cu care aţi achiziţionat respectivul eveniment?

Elena Udrea: A fost achiziţionat per total cu 300... inclusiv TVA, în jur de 380 de mii de euro, două evenimente.

Robert Turcescu: Nu sunt bani buni pentru o astfel de perioadă, când toată lumea moare de foame, ca să spun pe româneşte? Cum Dumnezeu de au participat doar două firme?!

Elena Udrea: Nu ştiu, asta trebuie să întrebaţi...

Robert Turcescu: Media Pro şi încă o firmă, care înţeleg că în cele din urmă a fost descalificată.

Elena Udrea: A avut o ofertă neconformă. Nu ne spunea preţul, nu ne spunea nimic.

Robert Turcescu: Şi s-a descalificat, da?

Elena Udrea: Asta este! Îmi pare rău, eu nu pot să fac decât să aplic legea - şi nu eu, comisia care face procedurile şi Direcţia Juridică şi Direcţia de Achiziţii.

Robert Turcescu: Acum, vreau să vă întreb aşa: dumneavoastră, ca ministru, în momentul în care aţi văzut că la această selecţie de oferte au apărut doar două firme, pentru o sumă de 300 şi ceva de mii de euro - care nu e rea; e o sumă mare pentru vremurile pe care le trăim astăzi în toată lumea -, şi nu au apărut decât două firme, dintre care una nu putea să participe, pentru că nu avea... caietul de sarcini sau ce nu avea...

Elena Udrea: Avea o ofertă neconformă.

Robert Turcescu: O ofertă neconformă; şi a rămas una singură. De ce n-aţi zis: "Măi fraţilor, haideţi să mai facem încă una, că nu putem să rămânem cu una singură"?

Elena Udrea: Haideţi să vă spun ce spune legea: legea spune că şi dacă vine o singură firmă nu am voie să nu închei licitaţia. Şi am să vă spun că pe licitaţia pe care o organizăm acum pentru creaţia la campania "Turist în România" s-a prezentat o singură firmă; şi eu nu am voie să nu fac licitaţia, pentru că legea spune că şi o singură firmă poate participa la licitaţie. Deci, în cazul acesta în care au fost două firme şi una descalificată pentru ofertă neconformă, era absolut legal. În al doilea rând: eu cu acest eveniment am urmărit un lucru foarte simplu - turismul nu înseamnă doar cazare şi mâncare; turismul înseamnă să atragi turistul şi la altceva decât cazare şi mâncare, şi turismul românesc duce lipsă de activităţi alternative. Prin cele două evenimente pe care le-am avut de Paşte şi de 1 Mai, conform datelor furnizate de ANAT - Autoritatea Naţională a Agenţiilor de Turism - şi de Poliţia locală, am adus pe litoral aproape 200.000 de turişti. S-au încasat pe litoral, de 1 Mai şi de Paşte, şi în Bucovina, pentru că a fost o campanie şi pentru Bucovina. Aproape 8 milioane de euro.

Robert Turcescu: Domnul Burcea de la ANAT zice că de Paşte, la concertul pe care l-aţi organizat acolo, au participat foarte mulţi constănţeni şi foarte puţini turişti.

Elena Udrea: Eu nu comentez ce spune domnul Burcea, pentru că tot ANAT a venit şi s-a dezis de poziţia domnului Burcea. A spus că este o poziţie personală, iar eu datele le am din comunicatul ANAT care pot fi verificate de către oricine, nu numai din statistica Ministerului Turismului. Abia acum încercăm să creăm posibilitatea unui cont satelit, să avem şi noi statistici. Noi depindem de statisticile de la Institutul Naţional de Statistică, de ce ne spune ANAT...

Robert Turcescu: Dar 64.000 de euro pentru o scenă, repet, e o chestiune... Subiectul ăsta e în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în scandalul Ridzi. Nu înseamnă foarte mult...

Elena Udrea: Haideţi să nu încercaţi să uniţi... Ştiu care este campania care se duce în presă: se încearcă alăturarea celor două evenimente.

Robert Turcescu: Lăsaţi-o pe asta cu campania în presă, că eu nu sunt parte din nicio campanie în presă.

Elena Udrea: Nu, doar spun să nu repetaţi ceva ce spun alţii.

Robert Turcescu: Vreau să lămuresc nişte lucruri.

Elena Udrea: Eu v-am spus - Ministerul Turismului, prin Direcţia Juridică şi de Achiziţii, a achiziţionat organizarea unui eveniment, care a fost extraordinar de reuşit şi care a adus sute de mii de turişti şi încasări de milioane ca urmare a acestor evenimente făcute pe litoral în cele două ocazii: Paşte şi 1 Mai. Proba mea era, ca minister, să selecţionez firma cu cea mai bună ofertă. Asta am făcut.

Robert Turcescu: Dar a fost una singură, asta e marea...

Elena Udrea: Au fost două; una cu ofertă neconformă.

Robert Turcescu: Una singură.

Elena Udrea: Legea spune, aşa cum v-am explicat, că şi dacă era una singură, aia trebuia luată, dacă îndeplinea restul condiţiilor. Dacă dumneavoastră vreţi să discutăm despre cât a costat Bregovici, cât a costat scena...

Robert Turcescu: Da, o să discutăm şi despre cât a costat Bregovici.

Elena Udrea: Sigur. Ştiu ce o să-mi spuneţi. Noi am dat, avem un comunicat...

Robert Turcescu: L-am citit.

Elena Udrea: Nu noi. Nimeni nu preia comunicatele noastre şi comunicatele celor care ies şi susţin cauza corect, aşa cum este ea. Vreau să vă spun că există un comunicat de la Dakino SRL care spune - care sunt aici la dumneavoastră şi aşa mai departe - despre onorariile plătite sau încasate de Bregovici, în condiţiile în care în "Jurnalul Naţional" s-au vehiculat nişte sume nereale. Spune: "Concert în aer liber fără... 60.000 de euro", deci exclus.

Robert Turcescu: O să ajungem la Bregovici. O să-l avem şi pe Dan Chişu la un moment dat, care este patronul lui Dakino.

Elena Udrea: Se vehiculează sume nerealiste. Noi le-am contrazis cu documente, şi cu toate astea nu suntem preluaţi.

Robert Turcescu: Eu vă întreb încă o dată... încerc să înţeleg şi încercăm să înţelegem măcar asta, cum se cheltuiesc banii publici. Dumneavoastră spuneţi aşa: "Eu am avut de organizat un eveniment; am avut suma..."

Elena Udrea: Şi l-am făcut foarte bine.

Robert Turcescu: Asta, că l-aţi făcut foarte bine, spuneţi dumneavoastră. "Am avut suma asta la dispoziţie, l-am dat cui a venit şi a dat o ofertă pentru această sumă - da? -, dar nu mă interesează niciodată ministerul...

Elena Udrea: Nu că nu mă interesează! Mă interesează să fie în bugetul pe care...
Realitatea TV - 100%. Monitoring Media


Articole publicate de Jurnalul Naţional
Udrea, mai scumpă decât Ridzi
Eurosport şi-a luat tainul de la Elena Udrea
Udrea l-a scumpit pe Goran Bregovici
Elena Udrea cumpără imagine pentru ea
75.000 de euro, perdele pentru Udrea      
Scenariul jefuirii banului public
Udrea se bate cu Google
Elena Udrea l-a ameninţat pe jurnalistul Cătălin Tolontan
Udrea, contract vicios la Paris
Se şterg urmele pentru Elena Udrea

×
Subiecte în articol: special realitatea