x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UE trage cu urechea

UE trage cu urechea

de Irina Cristea    |    13 Feb 2006   •   00:00
UE trage cu urechea

Ascultarea telefoanelor este o practica raspandita in statele membre ale Uniunii Europene, dar si in SUA si in Rusia. Autoritatile au gasit noi argumente in favoarea acestei practici o data cu declansarea ofensivei impotriva terorismului, in vreme ce, atat la Bruxelles, cat si la Washington se pun la cale directive care sa faciliteze accesul anchetatorilor la caile de comunicatie folosite de suspecti.

In linii mari, dreptul de a monitoriza telefoanele cetatenilor este acordat printr-un mandat judecatoresc. Exista insa si cazuri in care acordul unui magistrat nu este necesar, fiind de ajuns aprobarea obtinuta "in interior", pe linia Ministerului de Interne.

30 DE MILIOANE DE ASCULTATI. In Italia, ascultarea telefoanelor se practica la o scara atat de larga, incat oamenii s-ar mira, probabil, daca nu le-ar fi interceptate convorbirile. Un raport al think-tank-ului Eurispes, citat de BBC, arata ca 30 de milioane de italieni au fost "victime" ale acestei practici in ultimii zece ani. Media anuala este intr-o crestere galopanta. Numai in ultimii cinci ani, numarul telefoanelor ascultate s-a dublat. Iar pretul unei asemenea vigilente este pe masura - un miliard de euro in cinci ani. Costul se justifica, sunt de parere autoritatile, care invoca dubla provocare cu care se confrunta Italia: razboiul global impotriva terorismului si razboiul intern contra Mafiei.

PARADOXUL BRITANIC. In Marea Britanie, anul 2003 a totalizat aproape 1.900 de interceptari, fiind vorba atat de telefoane, cat si de comunicari prin posta electronica. In 1958 s-au emis 95 de mandate de ascultare a convorbirilor telefonice. Zece ani mai tarziu, numarul a crescut cu 60. In 1979 erau ascultate 214 posturi telefonice, iar in 2.000 se ajunsese la 2.080.

Problema este deosebit de sensibila in Regat, daca nu aproape paradoxala. Obtinerea aprobarii este mai putin dificila decat in alte state, dar dovezile care rezulta isi fac loc cu mare greutate in tribunale. Pentru a pune sub urmarire telefonul unui suspect, Politia trebuie sa obtina aprobarea ministrului de Interne, nefiind nevoie de interventia unui magistrat. Problema este ca inregistrarile convorbirilor nu sunt probe admise in tribunal. Au trecere doar inregistrarile obtinute prin folosirea microfoanelor conventionale sau discutiile surprinse intr-o retea interna, atunci cand unul dintre interlocutori este agent sub acoperire. Numai ca orice discutie a unui suspect pe telefon fix sau mobil nu este admisa in proces si poate servi numai pentru colectarea ulterioara de informatii. Aceeasi situatie este in Irlanda, cele doua tari fiind singurele din Europa Occidentala unde functioneaza practica.

Ascultarea telefoanelor va reveni foarte curand un subiect fierbinte la Londra. Pentru a spori puterea MI5 (securitatea interna), Guvernul ia in calcul ascultarea telefoanelor parlamentarilor, dupa o interdictie ce dateaza de 40 de ani.

SUEDEZII CU MANUSI. In Suedia, tara a carei practica judiciara i-a facut cadou statutul de refugiat politic liderului MISA Gregorian Bivolaru, procedura este destul de clara. Atunci cand ancheta vizeaza o infractiune extrem de grava, cum ar fi crima, terorism, trafic de persoane sau de substante interzise, politistii pot apela la un magistrat pentru a li se da voie sa intercepteze convorbirile telefonice ale unui suspect. Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Justitiei de la Stockholm, Guvernul suedez urmareste ca, in viitor, politistii sa aiba dreptul de a asculta telefoanele preventiv, pentru a evita comiterea unei infractiuni. De exemplu, daca exista dovezi ca una sau mai multe persoane ar pregati un atac terorist, oamenii legii pot monitoriza convorbirile suspectilor folosind, in paralel, si alte mijloace de supraveghere. Chiar si asa, va fi nevoie in continuare de o aprobare judecatoreasca.

"BERLU", NEMULTUMIT
Procedura italiana prevede ca Politia are nevoie de acordul unui judecator pentru a intercepta convorbirile telefonice ale unui suspect. In cele mai multe cazuri, aceasta aprobare este o simpla formalitate, pentru ca magistratii italieni sunt foarte deschisi ascultarii telefoanelor. Mai mult, avizul lor presupune ca urechile vigilente ale anchetatorilor vor supraveghea si toate convorbirile persoanelor cu care suspectul intra in dialog. Usor iritat de amploarea fenomenului, premierul Silvio Berlusconi (foto) a cerut ca interceptarea convorbirilor sa fie permisa doar in anchete legate de crima organizata si de terorism. Prin urmare, suspectii de evaziune fiscala (un exemplu intamplator) nu mai pot fi ascultati. In plus, spre dezamagirea publicului italian, transcriptul convorbirilor interceptate nu mai poate fi facut public.

PUTERI SPORITE PENTRU SERVICIILE SECRETE
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii discuta astazi proiectul noii legi privind siguranta nationala. In proiect se propune ca serviciile de informatii, si mai ales SRI, sa primeasca competente sporite, avand dreptul de a efectua "acte premergatoare cu caracter probatoriu" pentru amenintari la adresa sigurantei nationale. Aceste acte premergatoare, necesare organelor penale in vederea inceperii urmaririi penale, vor putea fi facute doar de ofiteri de informatii "anume desemnati si special atestati". Un articol mai stipuleaza ca printre actele premergatoare sunt si constatarile personale ale ofiterilor de informatii si alte activitati prin care se pot obtine date necesare urmaririi penale si nu se specifica daca acest lucru poate presupune inclusiv perchezitia.

PLANURI
Normele UE prevad ca statele membre au dreptul de a aplica propriile principii constitutionale cand este vorba despre subiecte atat de sensibile. Totusi, comisia a propus o directiva care dadea cale libera stocarii informatiilor (convorbiri, e-mail-uri etc.) in virtutea luptei contra terorismului. Destul de ferm in forma initiala, proiectul a iesit mult "indulcit" din Parlamentul European, unde eurodeputatii au adoptat amendamente care, pana la urma, anuleaza tot ceea ce directiva incerca sa promoveze. Datele obtinute nu mai pot fi folosite "profilactic", iar dreptul la viata privata si la datele personale primeaza in fata securitatii nationale. Textul adoptat in PE mai prevede ca persoanele care au avut de suferit prejudicii in urma "monitorizarii" sa fie compensate.

"CAMPIONII"

STATELE UNITE

La cateva luni dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a autorizat, in secret, o agentie de culegere de informatii sa monitorizeze comunicatiile cetatenilor americani si pe ale strainilor aflati in afara teritoriului american suspectati ca ar avea legaturi cu reteaua Al-Qaeda. Institutia acreditata se numeste National Security Agency (NSA) si era pana la inceputul lui 2002 una dintre cele mai putin cunoscute agentii de informatii din SUA. Criticile dure care s-au adus Administratiei Bush ulterior atentatelor teroriste, potrivit carora serviciile secrete interne ar fi putut intercepta informatii despre "martea neagra" inainte de 11 septembrie, l-au determinat pe liderul de la Casa Alba sa acorde NSA mandat de urmarire a convorbirilor telefonice si a postei electronice, fara un acord in prealabil din partea Justitiei. Dezvaluirea a fost facuta abia in decembrie 2005 de cotidianul New York Times, care scrie ca supravegherea comunicatiilor electronice se face prin decriptarea semnalelor electromagnetice, interceptari telefonice si ale mesajelor electronice. (Anca Aldea)

GRECIA

Elita politica a Greciei, in frunte cu premierul Costas Karamanlis, dar si jurnalistii si cetatenii arabi care traiesc in Elada au fost ascultati ilegal mai bine de un an, in perioada Jocurilor Olimpice din 2004. Telefoanele mobile a aproximativ 100 de persoane (de la jurnalisti si arabi care traiesc in Grecia la politicieni si membri ai serviciilor de securitate) au fost supravegheate timp de un an, dupa ce un program ilegal de ascultare a fost instalat in sistemul companiei britanice Vodafone, al doilea operator de telefonie mobila din aceasta tara. Programul transfera conversatiile telefonice ale abonatilor Vodafone catre 14 mobile pe baza de cartela, de unde erau inregistrate, potrivit cotidianului britanic The Observer. Odata descoperita aceasta activitate ilegala, a izbucnit un scandal de proportii in Grecia. (Ana Ilie)

RUSIA

Practicile vechi nu au disparut din Rusia. La Moscova, Guvernul rus a "ordonat" operatorilor de telefonie sa ofere Serviciului Federal de Securitate (FSB, fost KGB) si Ministerului de Interne informatii despre apeluri, plati si alte servicii. Kommersant scrie ca, potrivit expertilor, o asemenea masura este contrara prevederilor Constitutiei. Dupa ce vor intra in posesia datelor solicitate, serviciile de securitate vor sti totul despre utilizatorii de telefonie mobila sau fixa: cu cine au vorbit, cat timp, unde sunt si cat cheltuiesc pe telefon. "Aceste inovatii sunt o surpriza neplacuta pentru noi", a declarat Aleksandr Malis, vicepresedinte al Korbina Telekom. (Camelia Muntean)
×
Subiecte în articol: special informaţii