x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

de Petru Zoltan    |    Mara Raducanu    |    Cristian Ionescu    |    02 Feb 2012   •   21:00
Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii

Afara-i un ger cumplit. Sunt in jur de –15 grade. In Piata Universitatii, oa­menii continua sa le ceara gu­ver­nan­tilor dreptul de a fi respectati. Desi Gu­vernul Boc a facut un pas inapoi dupa 20 de zile de proteste, oamenii nu se lasa amagiti de masurile popu­lis­te adoptate in ultimele doua sap­ta­mani. Piata Universitatii a devenit pentru unii a doua casa. De atatea zile, dupa serviciu, vin la program. Iti trebuie intr-adevar vointa. Gerul cumplit le paralizeaza fata si mainile de­ja inghetate. Simti instant nevoia sa bei ceva cald. Ceaiul fierbinte, adus de ca­teva eleve, pe cheltuiala lor, este o ade­varata binecuvantare. "Ii ajutam si noi pe oamenii care stau aici, pe gerul asta cumplit, asa cum putem", sustine una dintre tinere. Este eleva in clasa a XII-a si ar vrea sa urmeze Facultatea de Teatru. O sperie insa lipsa de perspective pentru tinerii absolventi din Romania si se gandeste deja sa se indrepte spre o facultate de la Londra.
La cat e de frig, simti cum mana in­ghe­tata nu ti se mai desprinde parca de pe paharul caldut, de plastic. Oa­menii isi sufla in maini, se plimba de colo-colo, incercand parca sa se mai in­cal­zeasca. S-au strans deja prea mul­te datorii pe care alesii trebuie sa le plateasca. Inghetati – dar demni, de­za­magiti de sistem – dar luptatori, mintiti – dar increzatori, inselati – dar doritori sa se faca dreptate, pro­tes­ta­tarii din Piata Universitatii continua sa-si ceara activ drepturile. Nu sunt nici viermi, nici ciumpalci, nici ma­rinari pe nava Romania, nici rau-in­tentionati platiti de Opozitie, asa cum repede s-au grabit cei de la Pu­tere sa puna etichete. Sunt oameni ca­liti de saracie si de nevoi, demni su­pravietuitori cu o pensie de trei mi­lioane, someri disperati pentru grija zilei de maine. "Poc, poc, lasa-ne Boc"; "Traian a naufragiat in marea co­ruptiei/ Boc si acolitii fura sub co­man­da lui/ Stop/ Trimiteti de urgenta DNA, DIICOT si SMURD." Romanii stiu sa faca haz de necaz. "Pentru orice ciumpalac, frigu-i afrodisiac", se striga mobilizator in toata Piata. "Presa nu prea mai e interesata de ce se intampla aici, in piata. Nu mai vin jur­nalistii sa fie laturi de noi. Gata, au gasit alte subiecte", ne mar­turiseste dezamagit un protestatar.
Tinerii au anuntat ca vor veni zilnic, de la ora 20:00 pana la 22:00, pentru a nu lasa piata libera. Sloga­nul lor: "De la opt la zece seara vin aici si-mi apar tara!".

Discursul presedintelui Traian Basescu de zilele trecute nu a facut decat sa "scormoneasca" prin cutia cu neajunsuri a oamenilor. Oamenii sus­tin ca s-au saturat sa li se arunce praf in ochi. De data asta, vor lucruri concrete! "Nu plecam de aici pana la primavara", au precizat acestia. Pe la orele 22:00, atmosfera din piata se incalzeste. Cel putin, la figurat! Se canta "La multi ani!" si la cat mai multe zile de proteste... "Indiferent cati o sa ramanem, important este sa nu ramana Piata Universitatii goala. Un singur om daca avem aici si tot e ceva. Piata asta e un simbol al li­ber­ta­tii", ne marturiseste un domn la vreo 67 de ani. "Eu am o pensie frumoasa", continua el, dar e "pacat de ti­ne­rii astia care muncesc si nu au cu ce sa traiasca". Dinspre Fantana, ti­ne­rii strigau in cor "Sunt roman si sunt in viata, o sa vin si maine-n pia­ta". Aproape de ora 22, acestia au in­ce­put sa cante "La multi ani!" si la cat mai multe zile de proteste.


"Domnul presedinte este un om rau, nu vreau sa-mi fure viitorul!"
Am venit in Piata Universitatii ca sa protestez impotriva lui Boc, Basescu si Udrea. Pentru ca au ta­iat salariile parintilor mei si acum stam foarte prost cu banii si, pe langa asta, au facut foarte mult rau tarii noastre. Nu mai exista lo­curi de munca, tati si mami se des­curca tot mai greu, banii sunt foar­te putini si au fost folositi de po­li­ticieni sa devina mai bogati si e pacat de sangele varsat. Nu stiu foar­te multe despre Revolutie, dar am citit ca foarte multi oameni au murit atunci ca sa avem acum de­mo­cratie. Ne-a invatat la scoala ce inseamna asta, si mie imi pare rau de toti oamenii aia care au murit. Domnului presedinte Traian Basescu i-as spune sa demisioneze, nu stiu cine sa vina in locul lui, un om mai bun, asta este clar. Domnul presedinte este un om rau, pentru ca a furat din banii lui mami si lui tati, din banii tarii si nu vreau sa-mi fure si mie viitorul.
Ungureanu Maria, 11 ani, eleva

"Noi suntem «demos» si detinem «cratos»"
M-a scos din casa ceea ce a scos pe ma­joritatea, cred eu, si anume ne­sim­tirea domnului presedinte, care nu-si merita apelativul de domn, dar eu inca stiu ce-i ala res­pec­tul, spre deosebire de dansul. Pe scurt, asta m-a scos din casa, lip­­sa de respect, pe care o simteam de foarte multa vreme, iar picatura care a umplut paharul a fost domnul Arafat. Si-am continuat sa vin aici, in Piata, pentru ca am asteptat o reactie din partea domnului pre­se­dinte. Ma asteptam sa iasa si sa planga ma­car. Sa zica ceva, nu l-as fi crezut oricum. Discursul de ieri nu a fa­cut altceva decat sa ma faca sa stau aici pana la primavara. Noi nu suntem niste marinari. Tara nu este o nava. Romania este compusa din ce­ta­teni li­beri, care traiesc intr-o democratie. Noi suntem "demos" si detinem "cra­tos". Prin urmare, nu suntem nis­­te marinari care se exe­cu­ta la ordinele comandantului, din cate imi amin­tesc eu, presedintele este in slujba poporului. Cu alte cuvinte, poate dom­nul Basescu ar trebui sa execute, chiar si in fata mea.
Nicoleta Carjoan, 25 de ani , specialist in marketing si vanzari la TVR

"Ce se intampla in Romania ma doare, ma doare foarte tare"
De­miterea domnului Baconschi a fost un circ, n-a rezolvat nimic. Ala a fost doar un os aruncat la catelusi, ca sa ne inchida gura. Cred ca cineva, oricine ar veni la conducerea tarii, trebuie neaparat sa aiba coloana vertebrala si o mo­ra­litate exceptionala. Un om mo­ral, de asta avem nevoie. Din pa­ca­te, mare parte din guvernantii nostri si-a pierdut moralitatea. Se fura pe fata, nici macar nu se obosesc sa-si acopere urmele, iar cand dovedesti cu acte ca ai fost furat ti se spune ca esti prost si nu intelegi sistemul. Ipocrizia e in floare la noi. Ca sa va dau un exemplu, doar anumite firme ale anumitor persoane reusesc sa castige licitatii, desi nu ofera cel mai mic pret pentru executie. Lucrul asta sfideaza orice le­ge si logica. Clasa politica, din punctul meu de vedere, e toata o apa si-un pa­mant. Dar am sperante in cateva persoane, n-are rost sa le numesc acum, im­por­tant e ca sunt, la care mai sper sa aiba moralitate si sa-si faca treaba asa cum trebuie. Ceea ce se intampla in Romania ma doare, ma doare foarte tare. Ma doare ca sunt o multime de tineri cu o facultate care nu primesc nici o sansa, ma doare ca sunt batrani care sufera de foame dupa 30 de ani de munca.
Essig Bogdan, 37 de ani, somer, si-a dat demisia ca sa poata participa la proteste

"Romanii sa se trezeasca si sa nu mai aleaga punga cu malai"
Constat ca mass-media s-a cam saturat, nu mai e interesata sa ia pulsul Pietei. Am iesit in strada pentru ca sunt nemultumit de mo­dul haotic in care suntem guvernati. Prea merg toate alandala. Se adopta legi prin asumarea raspunderii, ca dupa o luna tot ei sa decida ca nu mai pot fi respectate. Se trece peste Parlament, se im­pu­ne o lege care nu este ana­lizata bine, si apoi nu se mai aplica. Traian Basescu sufera de boala ca­pi­tanului de vapor. El reprezinta o bucatica din tara si si-a asumat toate prero­gativele, mai putin pe cea a moasei comunale. Eu cu siguranta nu sunt marinar. Eu sunt muncitor pe uscat, imi place sa simt pamantul Romaniei sub picioare. Sunt nemultumit ca azi ies la pensie pe o lege si maine mi se reduc drepturile la jumatate sau chiar pe sfert. Avem nevoie de oameni competenti. La agricultura sa fie inginer agronom, la industrie, un inginer care sa fi parcurs macar cateva cicluri productive, nu pui popa sau ginecolog la agricultura, vreau sa fie omul potrivit la locul potrivit. Avem atatia oameni pregatiti, care pleaca in "afara" si noi punem politicieni. Nu ca n-ar fi buni nici aia, dar sunt oameni cu un interes individual, fara vreun merit profesional. Sunt rasplatiti cu astfel de functii. Sper ca romanii sa se trezeasca si sa nu mai aleaga punga cu malai sau galeata cu d-ale gurii. Sa aleaga, domule, oameni gospodari.
Boboc Mihai, 68 de ani, fost angajat in MApN, acum colonel in rezerva

"As vrea ca romanii sa fie mai solidari"
Eu vin in Piata Universi­ta­tii pentru ca Basescu este dictator. Are stofa de dictator, din prima clipa de cand a devenit presedinte am simtit lucrul asta. Insa atunci era pe val, era pla­cut de toata lumea. Nu sunt de acord cu ceea ce fa­ce acum. Isi atribuie nis­te lucruri care nu se re­ga­sesc in Constitutie. Totusi, pe mine nu m-a pacalit dom­nul Basescu. Cum a re­u­sit sa pacaleasca atatia oa­meni, nu pot sa-mi explic. Am vazut dincolo de pa­ca­lelile domnului presedinte. Imi place sa fiu libera, sa nu fiu constransa. Cu toate ca eram tanara cand a cazut Ceausescu, observ acum aceleasi apu­caturi la domnul presedinte Basescu. Iar motivul prin­cipal pentru care m-am ho­tarat sa ies in Piata a fost acela ca nici macar pe vremea comunismului nu ne-au taiat atatea drepturi si beneficii. Ne taie din libertate, ne fura viitorul. As vrea ca romanii sa fie mai solidari. Recunosc ca am avut cateva zile un sentiment de frustrare. Vedeam oameni prin supermarketuri care se plimbau si isi fa­ceau linistiti cumparaturile si ma gandeam: "Habar n-au ce se intampla cu viata lor, pentru astia ies eu sa inghet ca o proasta".
Madalina Ion, 39 de ani, artist plastic. S-a casatorit acum doua zile.

"Asta nu e trai decent, e un chin"
Noi am venit aici pentru ca salariile sunt mici, pensiile la fel, ba mai mult, le-au taiat, iar acum cei de la putere vor sa ne corupa din nou cu tot felul promisiuni si minciuni. Sunt aici sa protestez pentru ca nu au facut nimic bine pana acum si ne-au pacalit sa-i votam. Nu e prima zi in care protestez, am venit incontinuu de aproape doua saptamani, in fiecare seara. Vreau sa-si dea demisia astia din Parlament si sa ne lase in pace. Sa fie alegeri anticipate, si dupa om vedea pe cine alegem. Dar asa, clar nu se mai poate. Daca domnul presedinte ar fi in fata mea in momentul asta, i-as spune respectuos sa plece si sa ne lase in pace. A adus tara intr-o situatie in care pur si simplu ne chinuim sa traim. Asta nu e trai decent, e un chin.
Gherghinescu Calin Gabriel, pensionar, cu o pensie de 400 de lei

"Daca as ramane in tara nu as ajunge nicaieri"
Ne-am strans de la mai multe scoli si licee si-am venit in Piata Universitatii sa ajutam si noi cum putem. Am adunat bani si-am cumparat ceai, ca­fea si aducem oamenilor de aici, pentru ca este frig si e greu sa rezisti, ne-am gandit sa facem ceva pentru ei sa-i sustinem. Des­pre pro­tes­te, este normal sa se in­tam­ple asa. Fiecare isi sustine punctul de ve­de­re. As dori sa iesim din criza, dar bineinteles ca pentru asta trebuie sa se schimbe in primul rand conducerea, care face mai mult rau decat bine. Am au­zit si eu mesajul domnului presedinte, pentru tinerii care pleaca in "afara" pentru un trai mai bun. Il inteleg si sunt in parte de acord cu ce spune. Pentru ca si eu, la studiile pe care le am, probabil in tara as primi un salariu mult mai mic decat daca as profesa in "afara", insa acest lucru nu este normal. Ideal ar fi ca acest lucru sa nu se mai intample, dar in conditiile actuale acest lucru nu este posibil. Momentan sunt clasa XII-a, dar am lucrat si am experienta in televi­ziune, vreau sa continuu sa urmez actoria, si daca as ramane in tara nu as ajunge nicaieri.
Rosu Maria, 18 ani, eleva, cameraman montaje si fotografie

"Ma deranjeaza aroganta politicienilor, care a crescut de ceva vreme"
"Vin in Piata in special pentru Legea educatiei. Dupa cum a spus si minis­trul, trebuia sa fi fost acordat pentru educatie un anume procent din PIB. Si, apoi, vin in Piata pentru ca incerc sa le demonstrez celorlalti oameni, pri­e­teni ca e nevoie de pro­teste si de vocea oamenilor intr-o democratie. De curand m-am con­frun­t­at cu o groaza de opi­nii impotriva protestelor, care nu sunt deloc fundamentate, intrucat majorita­tea colegilor de la munca imi spun ca nu avem nici un sens sa facem proteste, pentru ca nu avem nici o cerere exacta. Dar eu vreau sa spun ca protestele sunt esenta democratiei. In momentul in care societatea civila are un cuvant de zis, atunci e democratie. Sunt nemultumita si vad nemultumirea asta pe chipurile parintilor, ale bunicilor si foarte multa lume considera ca Romania nu mai are un viitor. Ma deranjeaza ca nu exis­ta foarte multe posibilitati de cercetare, pentru ca asta este ceea ce mi-as dori sa fac in continuare si sunt constrans din punct de vedere fi­nanciar sa merg la un job care nu are absolut nici o treaba cu studiile mele profesionale si academiste.
Corina Gazdoiu, lucreaza in domeniul IT, masterat in istorie, 22 de ani

"Domnule Basescu, sunteti terminat!"
"Am venit sa protestez impotriva proiectului MIE, de la Rosia Montana, pe care il consider cea mai mare catastrofa care s-a petrecut vreodata in Romania din punct de vedere economic, arheologic si ecologic. As putea sa explic de ce este o catastrofa. In primul rand, economic, statul roman in­ca­seaza foarte putin din proiect si, in al doilea rand, zacamantul este subevaluat. Vom incasa in fi­nal mai putin de un miliard dintr-un zacamant care valoreaza proxi­ma­tiv 70 de miliarde. Acest proiect, la fel ca multe altele, releva coruptia au­to­ritatilor, a Guvernului si a tuturor guvernelor care au fost pana acum si care au permis inceperea proiectului din ’96-’97. Este evidenta implicarea pre­se­dintelui Basescu in proiect, care isi permite sa sustina fatis proiectul, desi un pre­sedinte ar trebui sa fie neutru, sa lase autoritatile sa-si faca treaba, nu sa spuna ce avize sa dea. Domnule Basescu, campania pentru Rosia Montana este bom­boana de pe coliva dumneavoastra. Sunteti terminat si zi­le­le va sunt numarate, saptamani, maximum luni.
Daniela Chiriac, avocat, 28 de ani

"Domnul presedinte a uitat ca trebuie sa aiba grija de un popor"
Am venit in Piata Universitatii din mai multe motive, dar cel mai tra­gic este ca am simtit mirosul dictaturii. Si este pacat ca cei mai tineri dintre noi nu l-au simtit si cred ca nu au de unde sa-l simta. Ei inca nu stiu ce inseamna sa traiesti sub o dictatura si nici mi­nunea democratiei. Oricum ar fi, nu ne indreptam intr-o directie buna. Argumente in favoarea dictaturii, in opinia mea, ar fi asu­ma­rile, asa-zisul presedinte jucator, sclavia televiziunii publice pentru putere. Din punctul meu de vedere, trebuie sa se schimbe Constitutia, iar totul sa fie asa cum ar trebui sa fie intr-o democratie adevarata. Despre Traian Basescu, conteaza omul in primul rand, apoi functia. Ideea e ca cei care vor urma sa inteleaga de ce stam aici si sa nu mai faca greselile celor pe care i-au schimbat. Domnul presedinte a uitat ca are un popor de care trebuie sa aiba grija.
Gabi Ion, 43 de ani, om liber

"E foarte greu sa reincepi ceva dupa ce ai fost in coma"
Protestez pentru castigarea dem­nitatii si pentru moralitatea po­porului roman, care este frumos, dar, din pacate, a adormit putin, iar cu frigul asta poate se tre­zeste un pic. Demnitatea ne-am pierdut-o treptat, am avut pretentia de la clasa politica sa ne reprezinte interesele, ca, odata votata, sa putem sa dormim linistiti si ca vor face lucrurile corecte pentru noi. Insa, societatea civila nu trebuia sa adoarma, era necesar sa ramana treaza. Iata, ne-am trezit, suntem in Piata Universitatii si incepem sa spunem lucrurilor pe nume. E foarte greu sa reincepi ceva dupa ce ai fost in coma. Incercam sa ne trezim din coma provocata de putere. Si nu numai noi, in toate orasele din Romania incep sa se tre­zeasca tot mai multi romani. Diaspora, la fel. Nu­mitorul comun tuturor pro­blemelor noastre este Traian Basescu, traim intr-o dictatura, indiferent ca vine nu stiu ce ambasador sa ne spuna sa fim fericiti ca nu ne impusca nimeni de pe acoperisuri ca sa vedem ca nu e dictatura. Cand un om acopera toate pu­terile intr-un stat si dicteaza, este dictatura. Clasa po­li­tica sper ca si-a invatat lectia o data cu inceperea protestelor, si sper c-au in­te­les ca trebuie sa se schimbe cu totul. Iar USL-ul vad ca a inceput sa ia act de lucrurile astea, sa inceapa un dialog cu societatea civila.
Ana-Maria Essig, 37 de ani, urmeaza a doua facultate, studenta la MTC

"Nu protestez de foame, ma simt umilit in tara mea"
Am venit in Piata Universitatii cu un mesaj: Desteapta-te, ro­ma­ne! Pro­testeaza impotriva oricui dis­pre­tuieste legea, adevarul si mun­ca! Am venit in Piata Universitatii pentru ca manifestatia de aici sa nu se intrerupa pana la rezolvarea tu­turor cererilor oa­menilor. Ma re­fer si la cei din Piata, si la cei din "spa­tele" ei, care nu pot sa vina aici. Cei de la gu­ver­nare sunt mincinosi, fura din banii cetateanului ca sa-i bage in buzunarele celor care le sunt prie­teni. In primul rand ar trebui gasiti niste oameni cinstiti si sa se achite macar de 70% din promisiunile pe care le fac catre cetateni. Daca l-as avea langa mine pe presedintele Basescu in acest moment, i-as spune: "Jos, Basescu!". Asa pre­se­dinte nu avem nevoie. Daca este mediator, cum zice saraca noastra Constitutie, sa fie mediator, nu dictator. Am o pensie mare, nu pentru mine vin aici. Nu protestez de foame, insa m-am saturat sa ne fie calcata in picioare demnitatea. Ma simt umilit in tara mea.
State Nicolae, 79 de ani, pensionar, fost inginer in cadrul programului nuclear, la Cernavoda

"Noi suntem cei care cream lumea si societatea in care traim"
N-am venit de la inceput, marturisesc ca initial am venit din curiozitate, apoi am continuat sa vin in fiecare zi din solidaritate. Pentru ca ma identific cu spiritul care s-a creat in Piata Uni­versitatii, cu anumite idei, pur si simplu. Exista o comunitate care se naste, exista idei pozitive cum ar fi: dreptate, solidaritate, dialog social, o clasa politica mai putin corupta, mai putin manipu­latoare. Toate aceste idei sunt importante pentru evolutia societatii romanesti. Cei care vin pe gerul asta sa protesteze cred foarte tare in ideile lor. Noi suntem cei care cream lumea si so­cie­tatea in care traim si vrem sa o schimbam atunci cand consi­deram ca nu mai merge bine. Nu cunosc finalitatea acestui protest, vom vedea cum evolueaza lucrurile. Dar in orice caz, nu se va termina aici.
Mihaela Bocsa, traducator, 30 de ani

"Acest Guvern trebuie schimbat, pentru ca e chiar ingrozitor"
Am venit in Piata initial ca sa lupt impotriva dictaturii si sa cons­truim o noua societate civilizata si generoasa. Prea multi ani am fost obisnuiti sa credem ca opinia noastra nu inseamna ni­mic, ca suntem prea mici sa facem ceva. Acum in­ce­pem s-o fa­cem, si deja incepe sa conteze. O schimbare venita in urma pro­testului indreptatit al maselor, cu o oarecare exagerare, e o do­va­da a unei democratii functionale. Acest Guvern trebuie schimbat, pentru ca e chiar in­grozitor. Sistemul a ajuns sa fie foarte permisibil, sa faca fie­­care ce vrea. Si fiind lasat sa o faca, Basescu exact asta face. Nu e ne­a­parat numai vina lui. Nu fac absolut nici o diferenta, vad in Basescu atat presedinte, cat si Guvern. Cred ca alegerile libere vor aduce un nou presedinte si un Guvern, sigur votat de un po­por adormit.
Andrei Todea, 32 de ani

"Consider ca traim intr-un sistem corupt, bolnav"
Traim intr-un sistem corupt, bolnav, care trebuie oarecum regene­rat. Clasa politica inca nu ne-a oferit ce ne-a promis din ’90 in­coace. Sunt adepta capitalismului, dar nu in sensul in care il inteleg guvernantii nostri. Capitalism in sensul de a fi parte din sistem, nu prin a ne vinde toate sursele care ar con­tribui la consolidarea economiei. Ma obisnuisem sa fim oficial numiti, "granarul Europei" si aveam o economie care duduia. In invatamant sunt conditii foarte proaste, din cauza sistemului birocratic, se ajunge foarte greu la noi, studentii. Insa, din cauza acestui sistem birocratic, nu toate facilitatile ajung la noi. De exemplu, se ofera tabere, se ofera multe alte lucruri pe care noi nu le mai apucam.
Elisabeta Ungureanu, masterand in istorie, 22 de ani

"In momentul asta este important sa-si recunoasca greselile"
De ce tin cu presedintele: Romania este un pic pe crestere, Basescu si Boc au facut totusi niste pasi buni. Nenorocirea mare este ca nu au renuntat la furturile odioase. De ce spun ca presedintele este omul potrivit sa ramana in functie: datorita faptului ca Opozitia nu promite nimic. O cadere a Puterii in momentul asta ar insemna sase luni de scandaluri politice, de impartire a surselor de finantare, in nici un caz in interesul tarii. Din punctul meu de vedere, ca un simplu cetatean si platitor de taxe, consider ca solutia ar fi un guvern condus de un tehnocrat. Mai important pentru politicieni, in momentul asta, este sa-si recunoasca greselile si sa incerce sa indrepte ce mai pot indrepta. Acelasi mesaj il am si pentru domnul presedinte.
Tabara Marian, 48 de ani, patron firma utilaje de constructii

"Vreau sa traiesc intr-o democratie care ii reprezinta pe toti oamenii"
M-am dezvoltat si am crescut cu ideea ca voi trai intr-o de­mo­cra­tie si ca trebuie sa traiesc intr-o democratie care ii reprezinta pe toti oamenii... Ma aflu aici ca sa fiu alaturi de prietenele mele, ele activeaza intr-o organizatie pentru apararea drepturilor femeilor si consider ca in tara noastra femeile nu sunt reprezentate politic. Sunt aici sa se auda si vocea mea, sa se vada ca existam, ca avem doleante, ca votul nostru chair are o mare greutate in ceea ce se vrea a fi democratie. As vrea sa se schimbe societatea in ansamblul ei, as vrea ca oamenii care ne vad pe noi aici sa inteleaga ca schimbarea porneste de la ei, ca si ei pot face ceva, ca ar trebui sa nu mai astepte ca cineva sa faca ceva pentru ei si ca prin valorile pe care le au si pe care si le apara pot aduce ceva nou.
Sima Iulia, jurnalista, 27 de ani

"Nu este un protest impotriva bugetului, impotriva austeritatii!"
Cred in democratie. Cred ca e important sa lupti pentru ceea ce crezi si momentan democratia este pusa in pericol de un guvern care nu mai tine seama de nimic. As vrea sa mentionez ca nu este un protest impotriva bugetului mic, impotriva austeritatii, im­potriva cresterii economice. In clipa in care nu construiesti nici o cresa, nici o gradinita, dar construiesti sali de sport in sate fa­ra canalizare nu inseamna ca nu ai bani, ci ca ai alte prioritati. Cred ca protestul asta re­pre­zinta un bun precedent, in sensul ca orice alta guvernare va sti ca daca derapeaza de la democratie tot aici ne va gasi, si la fel vom face. Modul in care se face politica, asta vreau sa schimb.
Miruna Matei, masteranda in Stiinte Politice la SNSPA, angajata a unei ONG, 23 de ani

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti 2012