x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (V)

Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (V)

de Petru Zoltan    |    Mara Raducanu    |    Cristian Ionescu    |    05 Feb 2012   •   21:00
Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (V)

"Pentru orice ciumpalac, frigu-i afro­di­ziac." Asa rasuna in Piata Universitatii sloganul protestatarilor, de cand iarna si-a facut simtita prezenta. Cativa oameni flutura mandri steagurile Romaniei. Sunt toti aici, infruntand cu stoicism nu doar vreamea, ci si vremurile grele. Prin portavoce rasuna mesajul principal: "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati". Oamenii – e drept, mai putini la numar, nu abadoneaza lupta impotriva sistemului. Nici macar nu mai conteaza faptul ca s-a anuntat cod galben, rosu, gheata, ninsoare sau polei. Deviza lor este: "Sa nu lasam niciodata Piata Universitatii goala. Trebuie sa ramana aici macar un om. Unul singur... Este locul de unde ne strigam democratia". Afara e tot ger, desi temperaturile care acum cateva zile iti inclestau pur si simplu narile, iti inghetau mainile si iti para­lizau fata au mai scazut. Nu a scazut insa si dorinta manifestantilor de a se face dreptate. Lupta acestora cu sistemul... Un sistem care le-a luat din pensii, i-a lasat fara locuri de munca, i-a pacalit pana le-a luat votul si, uneori, poate cel mai grav, i-a lasat fara demnitate. "Ce ne dorim? Sa plece Basescu. Sa plece Boc. Sa avem o alta viata si locuri de munca la noi in tara. Sa nu mai fim nevoiti sa plecam departe de familiile noastre ca sa putem sa castigam bani", marturiseste un tanar protestatar la vreo 30 de ani. Oamenii de aici vor in mod evident o schimbare. Dincolo de saracie si de lipsurile materiale invocate, protestele din Piata Universitatii sunt mai ales impotriva "lipsei de transparenta si a dictaturii impuse de regimul Basescu".

Tinerii veniti aici, si cu care am stat de vorba, sustin ca acesta este momentul schimbarii. Ei vor la guvernare oameni capabili, si nu dintre cei pentru care a fi cetatean este sinonim cu "vierme si ciumpalac". Dintre cei care isi etaleaza posetele scumpe, sfidand problemele oamenilor de rand. Discursul lui Claudiu Craciun, tinut zilele trecute la Bruxelles, in Parlamentul European, le-a insuflat si mai mult curaj. "Am fost martor la un mic miracol in Piata Universitatii: oamenii au venit impreuna, de la studenti, activisti, pensionari si pana la oameni care lucreaza in companii/corporatii si au salarii foarte bune. Toti au venit impreuna si au scandat impreuna", declara Claudiu Craciun, portavocea manifestantilor din Piata, intr-un discurs care a ridicat in picioare Parlamentul European. Un discurs mana cereasca pentru manifestanti, deoarece le-a confirmat inca o data ca se poate. "Acum ori niciodata", sustin cei mai multi dintre ei. Sunt hotarati sa nu plece de aici pana la primavara. Sau chiar pana la vara daca va fi nevoie.

Traian Igas, boss-ul de la Interne – devenit meteorologul de serviciu de la MAI – anunta zilele trecute alerta de cod rosu. Mai exact, asa, in traducere libera – oameni buni, faceti-va proviziile si stati cumintei in casa. Nu cumva sa iesiti in Piata la proteste! Iata insa ca vremurile grele au triumfat impotriva vremii. Protestatarii nu renunta.

"As vrea sa inceapa sa le fie frica de oameni"
"Am venit sa protestez pentru ceea ce s-a creat in piata, la nivel de spatiu public si de coeziune sociala. Cred ca este inceputul unei constructii foarte bune, iar lucrurile se fac in timp, schimbarea vine o data ce ne-o oferim, in loc s-o asteptam. Lucrurile trebuie sa porneasca de la noi, tinerii. Trebuie sa stim ca spatiul public este al nostru, ca avem un loc unde putem sa ne strigam nemultumirile. Asta e primul lucru pe care l-as vedea ca schimbare, ceva in constiinta celorlalti. Ca si motiv individual, as vrea, de exemplu, ca trotuarul sa fie trotuar. As vrea ca oamenii sa nu mai aiba frica. As vrea ca sistemul de invatamant sa functioneze asa cum trebuie. Despre presedinte si cei de la putere eu am impresia ca fac spectacol si nu le pasa. Dar as vrea sa inceapa sa le fie frica de oameni, iar oamenilor sa nu le mai fie frica de politicieni. Sa existe un echilibru, omul sa fie om." (Andreea David, 30 de ani, arhitect)

"Nu vreau sa mai votez oameni, vreau sa votez programe politice"
"Vin in Piata pentru a da un semnal intregii clase politice, e timpul sa fie reformata, terbuie sa-si schimbe principiile dupa care functioneaza si dupa care comunica cu populatia. Pentru ca, de cand au inceput protestele, ei nu fac altceva decat sa ne ignore sau sa ne vorbeasca de sus. Discursul este unul demagogic, simplificator, de parca noi n-am putea intelege daca ni s-ar explica programele pe larg. Trebuie sa se schimbe acest lucru. Trebuie sa ne ofere comunicare, programe clare, pe care sa le respecte, atat cat se poate. Inteleg ca trecem printr-o criza, nu sunt absurd. M-am cam saturat sa vina politicienii sa-mi spuna: am luat o decizie, asta este. Nu-ti convine, imi pare rau. Eu nu vreau sa mai votez oameni, eu vreu sa votez programe politice." (Andrei Rus, 26 de ani, asistent universitar Facultatea de film, doctorand)

"Aceeasi adormire a populatiei se vede si in Armata"
"Am venit pentru vremurile pe care trebuie sa le suporte romanii in ziua de astazi. O legislatie defectuoasa, practic impusa printr-o se­rie lunga de asumari ale Guvernului, eludand prezenta Parlamentului si multe alte legi care vin ca un cui in sicriul pe care ni-l pre­ga­tesc. Toate masurile luate au ge­nerat o situatie de tensiune in societatea romaneasca, si asa zdrun­cinata de o lipsa de identitate… Ca si schimbari, vrem nu vrem, trebuie gasita o noua formula politica, ce sa guverneze aceasta tara, in­di­ferent ca-i repu­blica, monarhie constitutionala sau altceva. Trebuie actionat printr-o demisie a Guvernului, alegeri anticipate, constituirea unui nou Parlament pe o mai buna cunoastere a cetateanului a celor care urmeaza sa-i re­pre­z­inte, iar etapa urmatoare ar fi suspendarea presedintelui. Nu am dificultati ma­teriale, nu vin aici in Piata de foame. Nu ma impinge foamea cat ma im­ping legile de care va spuneam. Sunt fost militar si pot sa va spun ca aceeasi ador­mire a populatiei se vede si in Armata. Se incearca o aplatizare a spiritului combativ prin tot felul de masuri cum ar fi: existand deja reduceri bu­ge­tare cu 25%, Gabriel Oprea vorbea la un moment dat despre acel «Corp de rezervisti» care sa aiba aceleasi beneficii, intr-un sistem pe care nu stiu cu ce a reusit sa-l amornizeze cu ce exista deja. Practic, el gasise deja o solutie pen­tru inlocuirea Armatei Romane." (Deliu Gabriel, 36 de ani, fost cadru militar)

"Au implementat un fel de strategie a fricii"
Sunt studenta si am ceva an­te­ce­dente cu manifestatiile. Am protestat si-n Amsterdam de ziua drepturilor omului, iar acum solida­ri­zez cu romanii, probleme mari eu nu am. Si vin sa demonstrez ca sa arat ca nu trebuie sa fii disperat ca sa iti pese de societate, de oa­meni, de nesimtirea politicienilor. Problemele care mi se par importante in momentul asta sunt: distanta dintre clasa politica si societatea civila, ideea ca daca faci politica nu ai nimic mai bun de facut si sa-i lasi pe ei ca stiu ei mai bine, coruptia, care nici macar nu se sinchisesc s-o ascunda. Im plus, atitudinea presedintelui, care se comporta ca si cum el n-ar trebui sa ne dea socoteala. Sincer, l-am votat, dar acum imi pare rau. A dezvoltat un dispret fata de popor, iar asta se poate vedea din declaratiile lui: «Da? Si ce-mi faceti daca eu vreau sa fie asa?». Avem ce sa-i facem, de aceea n-am strans aici. Din pacate, ca sa ramana acolo unde sunt, conducatorii nostri au implementat un fel de strategie a fricii. Care functioneaza." (Diana Iftodi, 24 de ani, masterand la Jurnalism)

"Cand pun o stampila pe un buletin de vot, oamenii sunt direct responsabili"
"E greu sa spun ce m-a determinat, as prefera sa spun ce-as spera sa se intample. As spera sa se schimbe mentalitatea po­li­ti­cienilor, dar si a oamenilor de rand. A politicienilor, in sensul ca sa nu-si mai imagineze ca pot sa faca orice din pozitia din care se afla, si a oamenilor de rand, care trebuie sa inteleaga ca sunt responsabili direct atunci cand pun o stampila pe un buletin de vot, dar si ca pot sa aiba o opinie in momentul in care se intampla ceva in neregula in tara asta. E dreptul lor sa se exprime. Avem un presedinte care intervine acolo unde nu e cazul, face abuz, isi asuma tot felul de lucruri care nu reprezinta indatoririle lui de serviciu. Ma supara acest lucru. Iar Parlamentul functioneaza asa cum stim cu totii, nu are nici un cuvant de spus in fata lui Basescu. Iar Guvernul nu stiu daca exista in momentul asta. E doar vointa unei persoane." (Emilia Tugui, 34 de ani, arhitect)

"Ei nu mai reprezinta cetateanul, ci propriile interese"
"Vin in Piata pentru ca sper c-o sa pot sa schimb sis­temul, pentru ca este ne­functional in momentul de fata. Iar ce facem noi aici puteti vedea peste tot in lume. Protestam fata de un sistem bolnav, care ne-a adus la capatul rab­da­rii. Sunt atat de multe care merg prost, uitati-va la sistemul legislativ, la politica oamenilor astora. Au facut politica in asa fel, incat ei nu mai reprezinta cetateanul, ci propriile interese meschine. Voi veni in Piata pana cand acest protest va avea finalitatea mult dorita." (Gabriel Negulescu, 36 de ani, arhitect)

"Individualitatea ne este diluata"
"Vin in Piata ca sa in­de­pli­nesc o functie de anti­corpi. Pentru libertate, nu pen­tru bani, nu pentru ni­mic altceva. Este important sa ai o baza puternica, peste care sa construiesti ori­ce. Fie vorba de legi, res­ponsabilitate si oameni pe care poti sa-i tragi la ras­pundere daca gresesc. Sper sa se nasca un nucleu so­cial in acest sens. Socie­ta­tea civila in acest mo­ment nu e moarta, e putin adormita. Despre clasa politica din Romania, dat fiind faptul ca am fost tepuit de amandoua, nu pot sa spun decat de rau. In rest, actuala guvernare l-a schimbat pe Tariceanu, care incepuse sa implementeze niste masuri anticriza, au intarziat remedierea situatiei, si noi am ajuns la sapa de lemn, doar pentru ca Traian Basescu a ajuns presedinte. Oricum ar fi, nu sunt chestii facute pentru noi. Mereu a fost si va fi vorba de clase si oameni care fac ce li se spune, facand abstractie de circumstante. Individualitatea ne este diluata." (Ilina Robert Alexandru, 25 de ani, informatician)

"Ne-a promis ca o sa traim bine, si uite ca traim tot mai rau"
"Am venit in Piata Universitatii pentru a-mi apa­ra interesele, pentru pro­blema locurilor de munca, pentru un trai mai bun. Pe mine ma nemultumeste sis­temul de invatamant, in primul rand, sunt foarte mari taxele scolare. Poate-ti place scoala si vrei sa in­veti la o facultate mai bu­na, dar nu ai bani s-o faci si nici nu te ajuta ni­meni, chiar daca ai re­zul­tate foarte bune. Calitatea invatamantului ro­ma­nesc a scazut drastic de acum 20 de ani, cand in­va­tau parintii nostri. Cred ca rezultatele slabe se intampla din cauza faptului ca nu sunt motivati suficient profesorii. De-asta apar si probleme. Singura solutie pe care o vad eu ar fi alegerile anticipate. Sper totusi, atunci cand vremea se va incalzi, sa inceapa sa vina tot mai multi oameni in Piata. Asa, in numar mic nu cred ca rezolvam ceva. Despre domnul presedinte pot sa va spun ca este un mincinos. Ne-a promis ca o sa traim bine si uite ca traim din ce in ce mai rau. Doar cei de la guvernare traiesc bine. Au palate si alte chestii." (Ionut Rudareanu, 22 de ani, student SNSPA)

"Clasa politica trebuie radical reformata"
"Am venit in Piata pentru a crea o societate civila cat mai puternica si pentru a reduce controlul politicienilor asupra oamenilor. Am ajuns sa fim manipulati prin toate mijloacele, tocmai pentru ca ei sa-si faca jocurile. Pe mine ma numultumeste in primul rand problema Rosiei Montana si, in al doilea rand, coruptia foarte mare, imposibilitatea de a te dezvolta singur atat material, cat si spiritual. Nici in invatamant nu exista aceasta posibilitate si asa mai departe. De exemplu, sunt la doctorat si nu exista suficiente burse pentru a acoperi toate cererile. Este aproape imposibil sa-ti faci o lucrare de doctorat asa cum trebuie. Clasa politica trebuie radical reformata, ei trebuie sa tina bine minte ca suntem aici si sa se teama de noi. Nu vin aici de foame, am alte lucruri mai importante de facut, dar nu mai pot sa stau deoparte." (Iulia Mili­ta­ru, 33 de ani, doctorand)

"Sunt sigur ca, o data cu imbunatatirea vremii, protestele vor lua amploare"
"Principalul motiv e indignarea. Revolta fata de clasa politica si fata de tot ceea ce se intampla in tara, mergand intr-o directie complet gresita. Ma refer la coruptie, la distantarea clasei politice de oamenii de rand. Pacat ca numarul protestatarilor a scazut o data cu venirea frigului, dar suntem totusi veseli, iar asta se poate observa si auzi din lozincile noastre. Sunt sigur ca, o data cu imbunatatirea vremii, protestele vor lua amploare. Daca l-as avea pe Traian Basescu langa mine, i-as cere sa-si dea demisia, sa faca un lucru onorabil si sa plece. Probabil l-as mai intreba cum e posibil sa se ajunga in situatia asta si cum poate un om sa faca lucrurile pe care le face el. In cazul lui, asumarea de atatea responsabilitati si decizii fara sa-i fi intrat in atributii. Cum e posibil sa se intample asa ceva?" (Petre Tudor, 24 de ani, programator web)

"Sa-ti gasesti un loc de munca e ca si cum ai castiga la Loto"
"Am venit in Piata pentru ca nu se mai poate trai in halul in care se traieste, din cauza lui Basescu. De cand a devenit presedintele Romaniei a distrus tot pe ce a pus mana. A ingropat tara in datorii, desi nu era necesar s-o faca. A furat cat a putut, de pe unde a putut si-a dat mai departe din furaciune si altora, ca sa-l tina acolo unde e acum. Ca si pro­bleme individuale, imi lipseste un loc de munca. Ca tanar, acum, sa-ti gasesti un loc de munca e ca si cum ai castiga la Loto. Multi dintre noi sunt obligati sa plece in afara tarii ca sa faca un ban, muncind in constructii sau la cules de portocale, cu diploma de inginer. Parintii nostri pleaca si ei in «afara» sa munceasca. La varsta lor, 50-60 de ani, sa te duci in «afara» sclav pe plantatii de stiu eu ce e umilitor. Sunt de 22 de zile in Piata si voi veni pana la sfarsit." (Un cetatean liber)

"Riscam sa ne trezim cu tara distrusa de incompetentii astia"
"Am venit in Piata din solidaritate. Anul trecut, cand celelalte tari si-au luat masurile de siguranta in fata crizei, ma uitam cum se protesteaza la ei si ma intrebam: de ce la noi e amorteala asta? De ce nu iese lumea in strada? Si acum cand au iesit sunt mandra de acest lucru si sunt aici pentru ca este bine ce facem. Asa ne facem auziti. Ce ma supara este ca masurile anticriza au dat tot in saraci, in salariile si pensiile oamenilor de rand. Parlamentarii tot se lafaie in bani. Puteau sa taie si ei de la oamenii cu bani, nu de la toti amaratii. Oricum, achizitiile de tot felul de lucruri pentru parlamentari sunt foarte mari, puteau sa taie de acolo. Personal nu cred ca s-ar fi ajuns la o situatie atat de critica daca nu se luau toate masurile astea drastice. Apoi, mai sunt proiectele care sunt date la companiile straine, de exemplu Rosia Montana. Apoi mai e proiectul cu gazele de sist din Baragan. In loc sa bage utilaje sa duduie agricultura, ei exploateaza gaze de sist. Daca mai dormim mult o sa ne trezim cu tara distrusa de incompetentii astia, doar pentru ca nu suntem in stare sa luam atitudine." (Stan Sabina Mariana, artist plastic)

"Autoritatile au creat o stare de conflict"
"Nu am iesit in Piata din cauza austeritatii si saraciei, ci din cauza nemultumirilor fata de cum functioneaza democratia in tara. Consider ca democratia este o stare de spirit, si rolul institutiilor in mentinerea sau degradarea acesteia este esentiala. Abuzul autoritatilor locale si centrale au creat o stare de conflict si se poate constata ca exista mari probleme legate de legislatia electorala. Legile pe care Guvernul isi asuma raspunderea sunt legi importante, care ne afecteaza in mod direct pe noi ca indivizi, si aici exista o alta problema, si anume absenta dialogului social si civic. Iesind in Piata Universitatii se creeaza o platforma de participare cetateneasca, se conceptualizeaza un mesaj adresat clasei politice si tuturor organizatiilor sa vina mai aproape de cetateni. De asemenea, cetatenii trebuie sa inteleaga ca protestand intr-un mod pasnic pot avea un rol major in procesul de furnizare a stimulentelor si informatiilor in solutionarea nevoilor lor." (Maria Epure –24 de ani, PR)

"Suntem un stat politienesc"
"Fac in Piata ce face toata lumea de 23 de zile, protestam. Inghetam, ne si distram cateodata, dar in principiu ne exprimam simtul asta civic, care a murit de mult si vrem sa-l inviem. Din pacate, lipseste de prea mult timp. Ma supara faptul ca stam o mana de oameni la – 20 de grade si lumea nu vrea sa ne inteleaga sau se face ca nu ne intelege. Si aici ma refer la toata lumea, inclusiv politicieni, ve­cini, parinti sau oricine nu vine langa noi sa-si strige nemultumi­rile. Ei nu inteleg ca noi nu venim aici pentru ca nu avem ce face acasa. Dar ne-am saturat de un sistem, de o manipulare, de faptul ca ne-au murit poate rudele, prieteni la Revolutia din ’89 si nu s-a schimbat nimic. In continuare acelasi sistem politic, aceeasi oameni corupti, care acum fura democratic. Suntem un stat politienesc, nu mai poti sa iesi seara din casa daca ai fularul mai sus pe nas sau gluga pe cap, pentru ca te opresc jandarmii pe strada sa te legi­timeze" (Costin Militaru, 33 de ani)

"Sa nu ajungem la epuizare"
"La inceput am venit din curiozitate si acum vin zi de zi fiindca imi pasa si chiar cred ca cerintele pe care le strigam aici sunt legiti­me. Ce ma doare pe mine este starea sistemului medical romanesc. Atunci cand te duci la doctor trebuie sa-i duci si plicul. In Spania, si­tuatia sta cu totul altfel. Afara e frig, asa e, sunt oameni putini, insa trebuie sa ne dozam eforturile. Am vazut oameni care vin de di­mi­neata pana seara, nu e bine, se vor epuiza si pierdem din putere. In afara de asta, eu cred ca ar trebui crescuta expunerea internationala a protestelor. Eu am inceput toata povestea asta traducand articole pe blog despre ce se intampla in Romania. In alte tari nu stiu cum a fost, dar in Spania au dat ziarele ceva despre protestul din Romania numai cand s-au batut si-au dat foc pe bulevard. Iar asta m-a enervat." (Elena Borras, 26 de ani, traducator de litera­tura, a terminat Universidad de Salamanca, facultatea de traduce­re si documentare)

"Studentii din «afara» sunt foarte interesati de ce se intampla in tara"
"Cred ca s-au modificat foarte mult revendicarile. Pentru ce-am iesit acum si pentru ce iesim acum nu mai e in totalitate valabil sau s-a schimbat oarecum. Cred ca vor conti­nua sa apara noi teme. Am avut o discutie acum doua saptamani, in Varsovia, despre proteste, iar saptamana trecuta la Budapesta. Lumea de acolo este foarte interesata de ce se intampla in Romania, nu prea sunt informatii, ce ajunge la ei sunt citate din Basescu, Igas sau Udrea. Iar oamenii nu prea cunosc toate detaliile, dar sunt in­te­resati de evenimente. Iata, in Ungaria, situatia este dramatica acum, insa ei au deja un trecut de cativa ani de proteste, vestea bu­na e ca mare parte dintre cei cu care am vorbit sunt solidari cu ce se intampla aici, in Romania, si suntem priviti cu mult interes." (Mihai Lukacs, 31 de ani, docto­rand Universitatea Central Europeana din Budapesta)

"O fac din speranta de a fi mai bine"
"Am venit sa sustin si eu ce fac oamenii astia aici de atatea zile, in felul in care pot si eu. Facem proiectii in fiecare seara cu un proiector portabil, afisam imagini cu oamenii din piata, ca toti sa vada ce s-a intamplat in zilele trecute. Maine am vorbit cu un amic sa vina cu o chitara, sa punem protestele pe muzica. Sigur ca am si eu ne­mul­tumiri. Una ar fi imposibilitatea de a-ti gasi un job decent, de a-ti face o familie, faptul ca de atat timp nu se intampla nimic sau, daca se intampla, e ceva rau. Oricum, e o suma de lucruri, nu este un singur aspect. Masurile care s-au luat in ultima vreme, chipurile ca ur­mare a protestelor, n-au impresionat absolut deloc. Unde sunt co­mu­ni­carea, transparenta, baia de multime? Eu n-am venit aici sa fac politica. Si nu vin de foame, o fac din speranta de mai bine. Stim cu totii ca se poa­te mai bine, stim cu totii unde sunt problemele." (Teo Iorga, 30 de ani, grafician)

"Noi suntem cei care le intindem o mana de ajutor"
"Vin in Piata pentru ce stim cu totii. Dincolo de a inlatura persoana Traian Basescu, vrem sa inlaturam tot ceea ce reprezinta ea. Al doilea motiv ar fi ca am inceput sa ne adaptam frigului si chiar sa ne placa. Dupa trei saptamani, numesc chestia asta evolutie rapida. Oricum e la fel de frig ca si in casa. Am iesit in strada si pentru a transmite un mesaj politicienilor. Ar trebui sa inteleaga ca noi nu reprezentam dusmanul, noi suntem cei care le intindem o mana de ajutor. Lupta noastra e mai curand cu mentalitatea. Tinerii ar trebui sa-si scoata ochelarii de cal si sa ni se alature. Valabil pentru toti studentii mei. Numitorul comun este tendinta dictatoriala a pre­se­dintelui Traian Basescu. Ne dorim demisia Guvernului si reforma clasei politice." (Vlad Ioachimescu, 35 de ani, asistent universitar, cercetator UNATC I.L. Caragiale)

×
Subiecte în articol: proteste bucuresti 2012