x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimele aplauze pentru Adrian Pintea

Ultimele aplauze pentru Adrian Pintea

de Irina Munteanu    |    Ramona Draghici    |    11 Iun 2007   •   00:00
Ultimele aplauze pentru Adrian Pintea
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Soţia şi membrii familiei, apropiaţi, colegi, studenţi, dar şi simpli admiratori ai artei sale l-au aplaudat minute in şir, din păcate, pentru ultima oară, pe Marele Actor - Adrian Pintea, la ieşirea din Teatrul Bulandra, teatrul „de suflet", cum il numea.
• Adrian Pintea - Nu vor - Somn biza (Athenauem)

Soţia şi membrii familiei, apropiaţi, numeroşi colegi şi studenţi, dar şi simpli admiratori ai artei sale, căreia i-a fost fidel pănă in ultima clipă, l-au aplaudat minute in şir, din păcate pentru ultima oară, pe Marele Actor - Adrian Pintea, la ieşirea din Teatrul Bulandra, "teatrul de suflet", cum il numea.

In holul teatrului, sute de oameni au adus un ultim omagiu trupului neinsufleţit al lui Adrian Pintea, inconjurat de flori şi de afişe la piesa "Repetiţie cu Barrymore", pe care a regizat-o. In cartea deschisă lăngă portretul artistului, cei prezenţi şi-au notat găndurile. "Dragă Adriane, mi-a plăcut foarte mult filmul «Lumini şi umbre» şi n-am să te uit niciodată cum ai jucat, şi n-am să uit niciodată toate peliculele in care ai jucat şi, mai ales, «Iancu Jianu». Să fii fericit acolo sus, Iancule Jianu!" a scris fosta şefă contabilă la Vagoane Caracal, Alexandra Muscalu. Iordan Mugurel, de 56 de ani, a avut onoarea să-l cunoască pe Adrian Pintea cănd a jucat ca figurant in "Iancu Jianu": "Am jucat rol de haiduc; Adrian mi-a zis: «Să nu te uiţi in pom, că vei fi impuşcat».

Era foarte respectuos, dar iţi spunea in faţă ce greşeală ai făcut. Eu am incercat să-mi fac mai bine rolul". Garderobiera Olimpia Daniel lucrează de 18 ani la Teatrul Bulandra. Cu lacrimi in ochi, ne-a spus: "Cănd il vedeam cum sare pe calul ăla… Cine mai sare acum aşa?!". O altă femeie care ne-a mărturisit că nu venea prea des la teatru, dar care l-a admirat in toate rolurile din filme, crede că "nimeni nu va mai putea să recite «Luceafărul aşa cum o făcea el": "Cine o să mai inveţe o sută şi ceva de strofe?!...".

UN PROFESOR FOARTE IUBIT. Dintre colegii de breaslă, au fost prezenţi la funeralii Catrinel Dumitrescu, Medeea Marinescu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Daniela Nane, Irina Petrescu. Florin Zamfirescu a zis, cu ochii in lacrimi: "Cel mai mare neadevăr ar putea fi considerat faptul că Artistul Pintea a murit". Probabil, cea mai mică dintre colegi, Bianca Neagu, de 11 ani, ii era parteneră lui Adrian Pintea in "Daria, iubirea mea". Micuţa ne-a povestit cum glumea cu el: "Imi spunea mereu că o să ajung o mare actriţă. Aş fi vrut foarte mult să-l am profesor". O studentă scria in carte: "Mi-ai indrumat paşii către teatru şi m-ai intărit cănd aveam nevoie. N-am să te uit niciodată."

S-A SPUS "TATÃ...L NOSTRU". In jurul orei 13:00, preotul catolic a sosit in holul Teatrului Bulandra pentru a ţine o primă parte a slujbei. "Ne aflăm aici pentru a-l insoţi pe fratele nostru, Adrian Virgil, pe ultimul drum şi pentru a ne exprima recunoştinţa noastră pentru tot binele pe care ni l-a făcut". Apoi, toţi cei prezenţi au spus intr-un glas "Tatăl Nostru".

Inhumat langa Amza Pellea. Aplaudat in momentul cănd a fost scos din Teatru, ovaţionat pe tot parcursul drumului pănă la Cimitirul Belu, trupul neinsufleţit al lui Adrian Pintea a fost aşteptat de alte sute de oameni. Pe ultimele sute de metri, cortegiul a fost insoţit de "haiduci" călare, imbrăcaţi in negru. Slujba a continuat la Cimitirul Belu Catolic, pentru ca după, trupul să fie dus pe Aleea Ariştilor şi inmormăntat lăngă cripta unui alt Mare Artist, Amza Pellea.

RĂPUS DE O BOALĂ NECRUŢĂTOARE. Adrian Pintea s-a stins din viaţă in după-amiaza zilei de 8 iunie, a.c. Actorul suferea de ciroză hepatică, provocată de virusul B, dublată de hipertensiune pulmonară, hipertensiune renală şi insuficienţă cardiacă foarte severă. Pintea a murit la Spitalul Fundeni. Artistul a fost căsătorit cu medicul bioenergoterapeut Lavinia Tatomir. "A fost un om minunat, un om valoros, un om puternic. Un copil cărunt, cum ii plăcea să-şi spună. A fost soţul meu, iubitul meu şi copilul meu şi… toată viaţa mea", declara sfăşiată de durere Lavinia.

De la un prieten...

"Cel mai mult şi-a iubit profesia. Atăt de mult, incăt atunci

cănd ne-am revăzut in gangul de la UNATC, după ce filmam impreună la «Femeia visurilor» a lui Dan Piţa, cănd l-am rugat să vină la Radio, unde lucram atunci, pentru a vorbi despre teatru, sport şi despre actorie, lucruri dragi lui, mi-a spus că nimic nu i se pare mai important decăt studenţii lui. A rămas să vorbim cănd vom mai avea timp..."

Mihai Hristea,regizor şi prieten

Despre meserie

"Sub nici o formă nu cred că se merită să faci compromisuri in artă, pentru că, dacă vrei şi le poţi face, trebuie să ai un cinism ingrozitor sau lipsă totală de respect faţă de meserie şi de cei care vin la teatru să recunoască lucruri importante şi profunde

pentru ei inşişi, nu să rădă in hohote cănd cade comicul pe o coajă de banană"

Adrian Pintea

Despre oameni

"Am fost un norocos! Am lucrat cu oameni foarte importanţi. Insă pentru cariera mea, intălnirea cu domnul Liviu Ciulei a fost fundamentală. De la domnul Ciulei cred că am luat aproape osmotic apetitul profund cultural pe care trebuie să-l aibă făcătorul, creatorul de teatru. In cinematografie, obsesia mea au fost filmele istorice"

Adrian Pintea

Marele Artist

Ca un mare iubitor de frumos şi un rafinat intelectual, Adrian Pintea şi-a "răsfăţat" publicul pe care l-a indrăgit şi respectat enorm. Rolurile sale memorabile ii vor păstra tot timpul vie amintirea, pentru că Pintea, Marele Artist, va rămăne necontenit in locul unde arta este la ea acasă, pe scenă. Cu siguranţă că Adrian Pintea va continua să joace, să cănte, să recite şi va fi aplaudat de ingeri, acolo, in cer. Pe pămănt, toţi l-am admirat in spectacole şi filme celebre: "Pescăruşul", regia Liviu Ciulei, "Hamlet", regia Tompa Gabor, "Henric al IV-lea", regia Dominic Dembinski, "Iancu Jianu", regia Dinu Cocea, "Un bulgăre de humă", regia Nicolae Mărgineanu, "Adela", regia Mircea Veroiu, "Pădureanca", regia Nicolae Mărgineanu, "Căpitanul Connan", regia Bertrand Tavernier. Pentru că a fost un Artist complet, Adrian Pintea a regizat unele spectacole, printre care "Repetiţie cu Barrymore".

×
Subiecte în articol: special cănd pintea regia adrian