x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ultimul "tun” al administraţiei Ciuhandu: 25 de milioane de euro pentru flori şi iarbă verde

Ultimul "tun” al administraţiei Ciuhandu: 25 de milioane de euro pentru flori şi iarbă verde

de Mircea Opris    |    15 Iun 2012   •   12:46
Ultimul "tun” al administraţiei Ciuhandu: 25 de milioane de euro pentru flori şi iarbă verde

Adminstratia timisoreana s-a consacrat, in ultimele doua mandate, prin "tunuri' de milioane de euro, prin amenajarea de spatii verzi si parcuri. Toate prin licitatii csttigate de firmele de casa ale fostei admnistratii Ciuhandu. Pe ultima suta de metr, dupa ce a pierdut alegerile echipa tararnista a lui Ciuhandu forteaza o ultima astfel de afacere: spatii verzi de nu mai putin de 25 de milioane de euro!

Viitorul viceprimar al Timisoarei, liberalul Dan Diaconu, a acuzat vineri administratia Ciuhandu pentru ca ar incerca grabirea unor licitatii in valoare de peste 25 milioane de euro pentru intretinerea spatiilor verzi din municipiu. Acestuia i se pare suspecta graba cu care actualii edili, pe picior de plecxare forteaza aparitia imediata a acestor licitatii pe sistemul electronic SEAP. Viitorul viceprimar a declarat ca ultimul acord pentru intretinerea spatiilor verzi a fost incheiat pe trei ani si nu expira decat anul viitor, iar noua licitatie se face pentru urmatorii patru ani.

"Nimeni nu poate spune ca sunt licitatii cu dedicatie, dar este suspecta aceasta graba', a spus Dan Diaconu. "Au fost publicate anunturile de intentie pentru lansarea unor licitatii publice in valoare de peste 25 milioane euro pentru intretinere spatii verzi, in aceasta perioada cand noua administratie nu este investita. Se fac presiuni foarte mari ca saptamana viitoare sa fie urcate pe SEAP caietele de sarcini', a mai declarat Dan Diaconu. Admnistratia inca in functie a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea acestui subiect.

Meteahna veche
Ciuhandu si compania s-au remarcat in ultimii opt ani prin lejeritatea cu care au aruncat milioane de euro pe renovarea de parcuri, aranjamente florale si perisagistice. Chiar si licitatiile castigate de catre regia primariei, Horticultura SA, au avut ca beneficiari ai banilor firme subcontractate, aceleasi de fiecare data, cunsocute ca "firme de casa', printre care Drufec sau Bindalim. Ultimul mare tun a fost inagurarea in plina campanie electorala a proaspat renovatului Parc al Copiilor, o lucrare pentru care s-au platit nu mai putin de 3 milioane de euro. Tot in aceasta perioada, in pArcul Rozelor, aceeeasi administratie a "pompat' 1,3 milioane de euro pe flori, plante ornamentale si cateva banci noi.

Aceleasi trei firme au inghitit anual milioane de euro pentru campanii de intretinere a parcurilor si a pomilor in fieacre pirmavara si in fiecare toamna. De exemplu, societatile Horticultura, Drufec si Bindalim sunt cele trei mari firme care au facut din Timisoara un oras "frumos si cu un aspect primavaratic'. Adica, in primavara acestui an s-au tocat 16,9 milioane de lei, circa 4 milioane de euro pentru plantari si curatarea de pomi si pentru aranjamente florale in parcuri si scuaruri. In perioada 2009-2010, de exemplu, s-au facut plantari masive in oras, intre 20.000 si 40.000 de arbori, la preturi umflate chiar si de 10 ori fata de preturile de pe piata horticola.

Lucrarile de corectie a arborilor, pentru care Primaria Timisoara plateste circa 100.000 de euro pe an sunt o alta bucurie a firmelor. Corectia unui singur copac poate ajunge chiar si la 2.500 de lei.

Celebrul Stonehenge a ajuns la DNA
Una dintre cele mai celebre batjocuri este kitsch-ul imitatiei celebrului parc din Anglia. Amenajarea spatiului verde de langa Uzina de Apa a ajuns in atentia DNA, procurorii anticoruptie incercand sa afle de ce a fost nevoie ca stancile plasate in mijlocul parcului, ca o replica la Stonehenge, sa fie importate tocmai din Grecia, in conditiile in care bazaltul putea fi adus ti din carierele de piatra din Muntii Apuseni. Interesul anchetatorilor este cu atat mai mare, cu cat firma care a castigat licitatia de 500.000 de euro pentru construirea parcului, SC Garden Center Group SRL Bucuresti, a decontat bucatile de piatra la o suma impresionanta, de aproape 150.000 de euro.

Graba licitatiilor
Potrivit rapoartelor prezentate de catre Directia de Mediu, in anul 2011, cele trei firme au primit putin peste 17 milioane de lei, doar pentru lucrari de intretinere a parcurilor, scuarurilor si aliniamentelor stradale din zona centrala. Aceasta in conditiile in care societatile si-au impartit orasul in trei mari zone: Horticultura are zona centrala, Bindalim cea de de nord, iar Drufec cea de sud. Contractele cu cele trei firme expira anul acesta, Horticultura urmand a-si termina treaba in luna august, iar celelalte doua societati pana la sfarsitul anului. De unde si graba de a declansa noile licitatii, asa cum a sesizat viitorul viceprimar al Timisoarei.

×