x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un diamant neşlefuit...

Un diamant neşlefuit...

de Ramona Vintila    |    13 Mar 2008   •   00:00
Un diamant neşlefuit...

Deşi nu are experienţa marilor scene şi a marilor arii, prin talentul său nativ a reuşit să şocheze publicul spaniol şi nu numai.

 

Baritonul Dan Iordăchescu, una dintre cele mai mari voci ale operei române, cel care a susţinut concerte pe marile scene ale lumii, alături de celebrităţi mondiale, spune că tânărul Costel Busuioc ar trebui să rămână deocamdată în Spania să studieze. “Să vină aici şi să spargă inima târgului pentru că aici sunt oameni neserioşi care nu apreciază va­loarea. Trebuie neapărat să-şi continue studiile. Noi nu ştim să ne apreciem valorile, noi nu le cunoaştem şi când le cunoaştem nu le recunoaştem. Nu le preţuim.

Într-una din seri a cântat cu o oarecare teamă pentru că şi aria era foarte, foarte grea. «La Donna e Mobile» nu-i o arie uşoară, dar a cântat-o excepţional de bine, sigur cu o oarecare strângere, restrângere, nu aş spune chinuit cum a spus cineva. El nu are încă experienţa marilor scene, nu are experienţa marilor concerte şi mai ales nu are experienţa marilor arii, la care într-adevăr îţi trebuie un bagaj de cunoştinţe tehnice extraordinare. El nu le are încă, pentru că este înzestrat, este hăruit de Dumnezeu cu ceva natural. Sigur că aceste arii nu se pot cânta la infinit numai cu datele naturale pe care le ai, ele trebuie cultivate.

 

E foarte trist că un asemenea talent este descoperit în străinătate. Am auzit că Andreea Marin l-a ascultat şi l-a pus să cânte în emisiune ei. Electrecord a vrut să-i propună un disc, dar el în grabă să meargă undeva să câştige bani, a refuzat. Era bine să fi făcut acest disc, era o mărturie locală a drumului pe care l-a parcurs. Şansa lui este să facă acest masterat, la care nu este nevoie de alte studii preliminare. Studiile lui trebuie continuate în Italia sau în Spania. La noi nu are cine să-l ajute să continue acest har incre­dibil, dumnezeiesc. Să dea Dumnezeu să ia premiul acolo. Când îşi va pune tehnica la punct poate deveni nu Pavarotti, ci Costel Busuioc, de anvergura lui Pavarotti”.

 

SĂ STUDIEZE. Un artist liric deosebit, o voce excepţională recunoscută la nivel internaţional, Leontina Văduva îi doreşte lui Costel să aibă în jurul lui oameni capabili să-i dea sfaturile cele mai adecvate pentru o dezvoltare în viitor. “Cred că statul român ar trebuie să-i pună la dispoziţie un profesor de muzică capabil să-l facă să avanseze cât mai repede. Faptul că are opt clase nu înseamnă că este handicapat. Nu a avut posibilităţi să studieze, dar se observă prin succesul pe care îl are că a reuşit să înveţe repede lucruri destul de grele. Cu un profesor care să-l înveţe alfabetul muzical, sunt convinsă că ar avea posibilitatea să crească foarte repede. Oferta domnului Holender de a studia la Viena mi se pare foarte generoasă, dar problema trebuie văzută mult mai profund. Dacă aş fi în ţară, chiar şi eu aş fi capabilă din când în când să-i dau unele sfaturi, fără nici o pretenţie financiară. Faptul că nu a fost descoperit la noi, ci în străinătate, este un lucru care se întâmplă peste tot în lume. A fost norocul lui că a fost descoperit acolo. Probabil că cei din jurul lui de aici, din România nu au crezut în pasiunea lui atât de profundă.

 

Şanse să ajungă pe marile scene de operă ale lumii cred că are. Dacă ne uităm la Bocelli, în fond nu a fost o voce studiată. Se pune problema unui studiu foarte susţinut. Ar trebui să fie ajutat să aibă timpul necesar să se dedice studiului. Ca să se dezvolte are nevoie de timp, de multe ore de studiu. Nu neapărat cu vocea pentru că el are o vocaţie naturală. Având un auz aşa bun a reuşit  să-l imite pe Pavarotti, a reuşit să împrumute mişcările faciale care să-l ajute să aibă o emisie bună, dar are nevoie de foarte multă muncă pentru a ajunge la un nivel înalt.

 

Deocamdată ar putea să cânte canţonete, dar în paralel să studieze efectiv muzică. Să găsească un mentor care să aibă răbdarea necesară pentru a-l face să înţeleagă drumul pe care ar trebui să meargă cu adevărat. Străluciri de câteva ore sau de un an doi sunt multe în lume, dar trebuie să şi dureze în timp. Îi doresc din tot sufletul să reuşească pentru că este un băiat bun, un om cu calităţi umane deosebite, nu numai vocale. Dacă va veni la Bucureşti şi voi fi şi eu acolo voi fi foarte fericită şi mândră să-l întâlnesc şi să vorbim, mai ales că nu demult am început şi o carieră pedagogică”.

 

Pentru Ana Pacatiuş, interpreta de folclor mu­zical, dar şi una dintre profesoarele de la Şcoala de Artă Populară din Timişoara, Costel Busuioc “crea o stare specială” când mergea la spectacolele şcolii. “Vocea, timbrul, calitatea vocală sunt pentru o carieră de excepţie. Dacă familia ar fi ajutată, atunci ar fi ajutat şi el, ar putea să studieze. Instituţiile ar trebui să-l susţină mai mult, iar rea­lizatorii de emisiuni din ţară ar trebui totuşi, atunci când invită astfel de oameni talentaţi, să pătrundă mai mult calităţile vocii, nu doar să pună pe cineva să cânte două melodii”, susţine Ana Pacatiuş.

×
Subiecte în articol: să-l ediţie specială