x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un drum cu cântec şi lumină

Un drum cu cântec şi lumină

de Oana Georgescu    |    08 Feb 2009   •   00:00
Un drum cu cântec şi lumină

CEZAR GHIOCA • UN REGIZOR CU VERVĂ.
Regizorul Cezar Ghioca este parcă prea tânăr pentru CV-ul său impresionant. A absolvit UNATC în 2001 ca şef de promoţie, clasa prof. Tudor Mărăscu, şi este Doctor în Artele Spectacolului, specialitatea Teatru.



Cu zece ani în urmă, student fiind, obţinea Premiul pentru Regie cu spectacolul "Metamorfozele lui Pulcinella" după un scenariu propriu după Commedia dell’Arte pornind de la o idee de Adriani Placido, iar în 2004, o bursă de studiu Fulbright Junior în SUA în domeniul teatru musical. A fost asistentul regizorului Calvin McClinton la realizarea musicalului "Little Shop of Horrors" de Howard Ashman, a spectacolului "Before Breakfast" de Eugene O’Neill şi "Godspell" de John Michael Telebak şi Stephen Schwartz. Mai mult, Cezar a cochetat şi cu muzica în spectacolul-concert Tales from Romania, organizat de Kent State University School of Theatre and Dance, Fundaţia de Teatru Muzical McClinton şi Kent State University Museum. A participat ca interpret la "Wrightsville Renewal Festival", Covington-Virginia SUA (2006 şi 2008) în spectacolele teatral muzicale "A Taste of Romania" "I Do! I Do!" de Tom Jones şi Harvey Schmidt şi "Images of Romania" şi a susţinut propriul său concert "My Own Broadway".

COLABORĂRI.
Cele mai dragi spectacole pe care le-a pus în scenă aparţin genului său preferat, musicalul. În 2005 a început colaborarea cu Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" prin punerea în scenă a comediei muzicale "Parfum de Mitică" de Aurel Storin şi Nicolae Caragia. Cu siguranţă că 2009 poate fi considerat un an al succeselor pentru Cezar Ghioca, semnatar al regiei spectacolului "Omul din La Mancha", un musical de Dale Waasserman, Joe Darion şi Mitch Leigh care se joacă la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. Mai ales că rolul principal este interpretat de Tudor Gheorghe. În această perioadă, el a început repetiţiile la noua premieră pe care o pregăteşte pentru Teatrul de Revistă din Bucureşti, o comedie muzicală după "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, în concepţia lui şi a lui Octavian Sava care semnează şi versurile, pe muzica lui Marius Ţeicu. "Ideea unei comedii muzicale bazate pe «O noapte furtunoasă» îmi aparţine şi s-a născut în momentul în care montam versiunea clasică a acestei piese. Îi vom spune «9 Bis»... Este foarte dificilă transformarea replicilor pline de haz ale autorului în cuplete sau cântece care să egaleze proza lui spumoasă. Ne-am propus de la bun început folosirea unui procedeu de actualizare şi reevaluare, mult uzitat de americani, în ceea ce priveşte transformarea unor mari lucrări din dramaturgia clasică", ne-a spus Cezar Ghioca. Cezar Ghioca este pasionat de dans, muzică, jazz şi literatură. "În cazul lui «9 bis», transferul muzical contemporan al clasicei «Nopţi furtunoase», structura muzicală a cântecelor, împărţirea pe scene, gradarea acţiunii, caracterizarea în plan verbal a personajelor, poartă amprenta gândirii regizorale rezultate din colaborarea cu partenerii mei de creaţie".

×