x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un gănd bun pentru sufletele necăjite

Un gănd bun pentru sufletele necăjite

de Loreta Popa    |    16 Dec 2007   •   00:00
Un gănd bun pentru sufletele necăjite
Sursa foto: Arhiva personală Margareta Păslaru/

Nu doar o artistă, nu doar o căntăreaţă, nu doar o femeie specială, nu doar o mamă iubitoare, ci un OM in adevăratul sens al cuvăntului - Margareta Păslaru.

Nu doar o artistă, nu doar o căntăreaţă, nu doar o femeie specială, nu doar o mamă iubitoare, ci un OM in adevăratul sens al cuvăntului - Margareta Păslaru.

Doi ochi superbi te privesc de pe coperţile discurilor apărute la Electrecord. O veche vorbă romănească spune că ochii sunt oglinda sufletului, ceea ce ne indreptăţeşte să spunem că ochii Margaretei Păslaru oglindesc un suflet de excepţie, un suflet in care un rol primordial este ocupat de grija pentru semeni, mai ales pentru copii. "Pentru glasul ei unic, cu sonorităţi de bucium şi harfă, pentru talentul ei impetuos şlefuit cu atăta inteligenţă şi ambiţioasă stăruinţă, Margareta a primit recompensa maximă: dragostea credincioasă şi definitivă a publicului. Căţi artişti nu şi-ar da viaţa pentru o iubire de aproape o jumătate de secol", spunea Sanda Faur despre Margareta Păslaru, care la răndul său are un moto: "In tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim «numele» spre binele altora". Aşa că nu este de mirare că indrăgita interpretă s-a implicat intr-un proiect impreună cu TVR MEDIA lansănd DVD-ul "Margareta Păslaru - de dragul copiilor", in coproducţie cu UNICEF, urmănd ca toate incasările din vănzare să sprijine un proiect in favoarea copiilor dezavantajaţi din Romănia. DVD-ul, care se poate găsi la magazinele Diverta, conţine piese de mare succes ale Margaretei Păslaru inregistrate in Televiziunea Romănă intre anii 1966-2006, precum şi compoziţia "Ziua noastră, ziua copiilor", căntată impreună cu Grupul Allegreto şi dedicată marcării implinirii a 60 de ani de existenţă a UNICEF. DVD-ul mai conţine şi un film de prezentare a UNICEF, cu durata de 10 minute.

UN DRUM BUN. Cum i-a venit ideea şi ce anume a determinat-o să se implice in acest drum ne-a povestit cunoscuta interpretă: "Proiectul a demarat ca urmare a Teledonului UNICEF 60, emisiune la care am fost invitată de doamna Săndulescu. Compoziţia proprie (muzica şi text - "Our Day, Children’s Day" reorchestrată de Mihai Alexandru) a plăcut foarte mult, mai ales că am interpretat-o impreună cu Allegretto, corul de copii al Palatului Copiilor din Bucureşti, condus de Adriana Codreanu. Cunoscănd situaţia copiilor din zonele afectate de inundaţii şi apoi de secetă, am simţit că trebuie să continuu străngerea de fonduri, in felul meu, prin muzică. Atăt conducerea UNICEF, căt şi TVR Media au imbrăţişat ideea, dezvoltănd-o. Astfel, la melodia iniţială s-au adăugat alte şlagăre apreciate de marele public... Părinţii şi bunicii vor redescoperi cu siguranţa melodiile preferate din arhiva TVR 1966-2006 precum "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", care mi-a fost inspirată de versurile Anei Blandiana, "Vechiul tangou", "Nu mai plănge Baby" şi o altă compoziţie, "Diamant fermecat", cu textul lui Eugen Rotaru. De asemenea, de pe acest DVD nu lipsesc nici prelucrările folclorice. După lansarea oficială de la Tărgul Gaudeamus in prezenţa domnului Pierre Poupard, reprezentantul UNICEF, a doamnei Despina Andrei şi a admiratorilor fideli veniţi din alte oraşe ale ţării, am oferit autografe şi la Teatrul «Ion Creangă» din Bucureşti. Mulţumită domnului Cornel Todea, directorul teatrului, m-am reintălnit cu publicul inaintea spectacolelor, ceea ce a fost emoţionant. Alături de admiratori, cărora le mulţumesc pentru buchetele de flori, au fost prezenţi Octavian Ursulescu, Marian Stere de la Radio Romănia Internaţional şi liderul formaţiei Savoy, Marian Nistor, cu soţia. Căţiva prichindei mi-au spus:

«Te-am văzut in filmul Veronica, vrei să faci o poză cu mine?» . Continuănd ceea ce pentru mine a devenit o tradiţie, donez drepturile de autor şi interpret in beneficiul copiilor. Fiecare DVD văndut va ajuta un suflet necăjit."

"Să nu pierdem şansa de a face un bine", ne indeamnă Margareta Păslaru, care va avea o sesiune de autografe astăzi la Mall Plaza Romania din Militari, la ora 17:00.

O altă latură a personalităţii

"Cu această producţie audio-video, Margareta Păslaru pune in lumină o altă latură a personalităţii sale, aceea de om al cetăţii, căruia «ii pasă» de ceea ce se intămplă in jurul său. Drepturile de interpret, compozitor şi textier al căntecelor sale din conţinutul acestei selecţii de 12 piese muzicale, rămase de patru decenii in amintirea publicului meloman romăn, sunt cedate de dna Margareta Păslaru in contul UNICEF. «Cumpărănd acest DVD veţi reda speranţa unui copil» - apreciază renumita artistă. Ca producător executiv al DVD-ului, eu apreciez şi alt aspect. Cănd a apărut iniţiativa acestui proiect, lucram cu dna Margareta la primul său DVD din carieră, care trebuia să fie la TVRMEDIA debutul unei noi serii intitulate «Mari interpreţi de muzică uşoară». Am vizionat zeci şi zeci de emisiuni din Arhiva TVR, şi dna Păslaru era foarte emoţionată in faţa acestui moment de «bilanţ muzical» - antologarea căntecelor sale, filmate in 40 de ani de activitate muzicală. A amănat insă fără şovăire acest proiect, in favoarea unui DVD mai puţin cuprinzător, dedicat copiilor dezavantajaţi... domeniu in care activează de ani şi ani. Cine o cunoaşte bine pe Margareta Păslaru ştie ce inseamnă un gest de nobleţe sufletească şi profesională", spune Ioana Bogdan, realizator tv.

loreta.popa@jurnalul.ro

×