x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un guvern de larga concentrare nationala

Un guvern de larga concentrare nationala

14 Dec 2004   •   00:00

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a propus ieri ca viitorul guvern sa fie unul "de larga concentrare nationala proeuropeana". El a mai precizat ca intr-o prima etapa, foarte curand, se va anunta alcatuirea unei majoritati parlamentare formate din PSD, PUR, UDMR si reprezentantii minoritatilor nationale, dupa care ar trebui sa se puna in aplicare aceasta propunere a umanistilor.


DANA PICIU, SILVIU SERGIU

CENTRU-DREAPTA. Dan Voiculescu a reafirmat ca PUR are o doctrina proprie, social-liberala si a precizat ca PUR nu este un partid de tradatori
Dan Voiculescu considera ca un astfel de guvern "va permite o stabilitate politica pe urmatorii patru ani si va elimina riscul ca Romania sa rateze integrarea in 2007". "Dupa parerea noastra, formarea noului guvern ar trebui sa fie facuta in interesul Romaniei si al romanilor", a mai spus liderul PUR. El a mentionat ca PSD, PUR, UDMR si reprezentantii minoritatilor "trebuie sa devina un bloc, care sa invite la guvernul de larga concentrare nationala celelalte partide parlamentare". Dan Voiculescu a spus ca cele patru formatiuni vor hotari prin consens daca este oportun ca PRM sa se afle printre partidele invitate la guvernare.

PREGATITI. Dan Voiculescu a spus ca pana la ora actuala nu a negociat nici un fel de portofoliu intr-un viitor guvern, ca partidul pe care il conduce este "in faza in care nu are nici un fel de angajament fata de nimeni", dar ca PUR are oameni pregatiti in aproape toate domeniile. "Ministerele in care noi putem sa ne aducem o contributie imediata ar fi cele ale Justitiei, Economiei, Agriculturii, insa nu as vrea sa se inteleaga ca PUR a negociat deja aceste ministere", a precizat Voiculescu. El considera ca un premier foarte bun pentru viitorul guvern ar fi Adrian Nastase, insa nu a exclus si alte posibilitati. "Daca un guvern condus de Calin Popescu-Tariceanu va avea o majoritate confortabila in Parlament, care sa ne dea certitudinea ca nu dupa trei sau noua luni va trebui sa schimbam guvernul si nu dupa inca sase luni sa schimbam primul-ministru, asa cum s-a intamplat intr-o perioada, noi nu avem nici un fel de vot impotriva unui prim-ministru nominalizat de domnul presedinte Traian Basescu".

STRATEGIE. In cazul in care propunerea umanistilor pentru un guvern de larga concentrare nationala proeuropeana nu va functiona, umanistii se vor gandi la o alta strategie, interesul major fiind "o guvernare stabila, un climat politic stabil, care sa nu puna in pericol integrarea europeana", dupa cum a spus liderul PUR, Dan Voiculescu.

PRECIZARI. Pe de alta parte, Dan Voiculescu a dorit sa precizeze ca PUR "nu a fost si nu va fi un partid oportunist, un partid de tradatori, care poate fi caracterizat ca o anexa a unui alt partid, indiferent care ar fi acela". El a afirmat ca a dorit sa faca aceste precizari pentru ca in ultimul timp au aparut "fel de fel de idei legate de oportunismul" partidului sau. Voiculescu a adaugat ca PUR este un partid cu doctrina proprie, social-liberala, de centru-dreapta, care se preocupa in continuare de capitalul autohton si de IMM-uri.

VIDEANU: "EXCLUDEM COLABORAREA CU PSD"
Click pentru a mari imaginea
Alianta Dreptate si Adevar exclude varianta unui guvern de uniune nationala, alaturi de PSD, asumandu-si chiar riscul crearii unui guvern minoritar. "Punctul nostru de vedere este clar si a fost anuntat inca de ieri de presedintele Traian Basescu. Noi vrem constituirea unui guvern in jurul Aliantei Dreptate si Adevar si am exclus orice colaborare cu PSD. Prin urmare, fie ca se va constitui un guvern cu sustinere majoritara, fie minoritara, cei care vor fi chemati sa constituie guvernul sunt reprezentantii Aliantei", a declarat ieri vicepresedintele PD Adriean Videanu (foto), membru in echipa de negociatori pentru obtinerea sustinerii parlamentare a Executivului. (Oana Stancu)

.

PSD
Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a salutat ieri decizia PUR de a forma majoritatea. "Este majoritatea alaturi de PSD si UDMR. O chestiune importanta si pentru partenerii nostri europeni, care asteapta formarea rapida a unei majoritati parlamentare, care sa asigure stabilitatea politica", a declarat Corlatean. In opinia sa, formarea unui guvern de larga coalitie nationala nu inseamna desemnarea unor ministri din randul altor formatiuni decat cele care asigura majoritatea parlamentara. "Toate partidele trebuie sa colaboreze pentru interesul national. Este, deci, vorba de un alt fel de colaborare. Majoritatea parlamentara se constituie in parametri conveniti, iar guvernul in consecinta" a spus Corlatean. (Silviu Sergiu)
IDEE NOUA
UDMR considera ca in momentul actual majoritatea parlamentara poate fi formata din PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor nationale, a declarat ieri vicepresedintele executiv al Uniunii, Borbely Laszlo. "Avem nevoie de stabilitate politica. Cred ca in momentul actual cel mai important lucru este sa se valideze mandatul deputatilor si senatorilor si la inceputul saptamanii viitoare sa fie aleasa conducerea Parlamentului", a spus Borbely. In legatura cu propunerea PUR referitoare la instalarea unui guvern de larga coalitie nationala, Borbely a precizat: "E o idee noua, va trebui sa o discutam. Deocamdata, in mod oficial nu s-a pus aceasta problema. Orice varianta care sa duca la o stabilitate politica este posibila", a precizat liderul UDMR.

×
Subiecte în articol: psd eveniment voiculescu naţională guvern dan