x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un talent românesc, un om cumsecade!

Un talent românesc, un om cumsecade!

de Florin Condurateanu    |    13 Iul 2011   •   21:00

Privesc imaginea lui Cornel Fu­ga­ru pe televizor, il vad cantand ca de obicei cantece de suflet, inter­pre­tate de asta data cu parul nins si mi se face pielea de gaina. A mu­rit nu numai un mare artist, un ma­re roman, a murit un om cum­se­cade. Mi se face pielea de gaina de sensibilitate, pentru ca asta starnea el prin cantecele lui, toate cantecele care patrundeau pana in cele mai mici unghere ale inimii. Mi se face pielea de gaina de sensibilitate in fata zambetului bland al acestui artist care niciodata n-a facut fite, niciodata nu si-a bombat pieptul, a fost intotdeauna cald si apropiat cu romanii din jur.

Intr-o pe­rioada in care ne-a adus la sta­rea de greata sumedenia de kitschuri, de fandosite orfane de circumvolutiuni doldora de material de plastic in tate, care sunt de­ranjate de romanii care intorc pri­virea dupa ele, fiindca, cred ele, ca sunt staruri, sunt niste caricaturi pline de hachite si cu creatia la nivelul gandacului de bucatarie. L-am vazut pe Fugaru stand de vorba pe indelete pe trotuar cu cate 2-3 romani care il salutau si ca­rora el li se oferea ca partener de taifas romanesc cald si prietenos. Sa nu uitam ca el a tinut mereu in ini­ma publicului cantece de re­fe­rinta, de temelie, le-a pus si pe ritmuri mai vioaie facandu-le sa fie fre­donate chiar de tineret.

De exemplu, compozitiile interpreta­te de trupa lui 'Sincron', 'Ducea, du­cea rufele la rau', 'Pe langa plo­pii fara sot', 'Alunelul'. Erau can­tece care reprezinta hematiile din sangele nostru romanesc pe care Fugaru cu trupa lui le canta pe stadioane sau in salile polivalente in fata a mii de spectatori care plecau noaptea fredonandu-le. Si sa nu ui­tam ca splendida melodie can­tata magistral de Monica Anghel cu care a luat un premiu inter­na­tio­nal, ei bine melodia de suflet 'Am ales nemarginirea' era compusa tot de Fugaru si de sotia lui, Mirela Voiculescu Fugaru. Mirela era medic stomatolog si si-a descoperit talentul in 'Cenaclul Flacara'.

Iata ca pe 20 iulie ge­niul romanesc Adrian Paunescu ar fi implinit 68 de ani. Sotii Fugaru au compus muzica de suflet cu care au debutat copii talentati pe care ii cresteau pentru scena cu rabdare si cu har. Cornel Fugaru n-a mai fost in prima lumina a re­flec­toarelor, era trist, ofta a de­za­magire, dar niciodata n-a suduit ta­ra, niciodata n-a aruncat cu zoaie in neamul romanesc, l-a ser­vit ca un patriot roman impartasit de ceruri cu un mare talent. Se bu­lucesc nori negri pe cerul omenirii, suiera crize viitoare, sa nu ne mai umilim statuile neamului. Sa pretuim eroii romani, intr-un fel si Fugaru fiind un simbol romanesc. Fiindca eroii romani sunt borne kilometrice pe drumul destinului tarii.

×
Subiecte în articol: special moarte cornel fugaru