x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde este Costi?

Unde este Costi?

de Ionela Gavriliu    |    28 Iul 2009   •   00:00
Unde este Costi?
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

A cincea zi de la dispariţia copilului de 7 ani nu a adus indicii noi în desfăşurarea anchetei. Parcă pe băiat l-a înghiţit pământul. Pistele pe care merg anchetatorii se lovesc de o dureroasă certitudine: nici un semn de la copil.



Dispariţia copilului de 7 ani din localitatea Rânca, judeţul Gorj, este încă un mister. Nu există nici un indiciu care să încline balanţa pentru vreuna din variante, fie răpire, fie plecare voluntară. "Ne menţinem interesul pentru oricare din ipoteze. Există elemente care momentan nu pot fi dezvăluite pentru a nu periclita ancheta", a declarat comisarul-şef Viorel Caragea, cel care se ocupă de caz.  
Bunicii  băiatului au fost testaţi duminică cu poligraful şi au clarificat neconcordanţele cu privire la ora dispariţiei, trecând testul poligraf, conform aceleiaşi surse.


NOPŢI RECI, URŞI, LIPSA HRANEI

Mama lui Costi, Olga Velcev, crede că cineva i-a luat copilul, pentru că nu avea cum să nu lase vreo urmă dacă ar fi plecat prin pădure. Aceasta a spus sâmbătă că oferă recompensă celui care-i va aduce informaţii despre copil. "E un copil firav, nu îi stă în fire să plece singur şi să facă atâta efort prin munţi", spune şi bunica, Nadejda Arbust, mai ales că băiatul era pentru prima oară într-o zonă montană.

Căutările au fost reluate luni cu mai puţini oameni, în jur de 100 de poliţişti, jandarmi şi salvamontişti, plus 30 de salvatori BGS. Căutările se vor concentra pe albiile râurilor Galbenul şi Gilort şi pârâurilor din zonă. Şansele copilului scad cu fiecare minut, pentru că nopţile au început să fie din ce în ce mai reci în munţii cu păduri nesfârşite, ciobanii de la stânele din zonă spun că urşii îi vizitează din ce în ce mai des - de două ori de când a dispărut Costi -, iar lipsa hranei şi a apei duc la slăbirea rezistenţei copilului.


PUNCT TARE - MOBILIZARE RAPIDĂ, PUNCT SLAB - REACŢII ÎNTĂRZIATE
Constantin Velcev, un băieţel de 7 ani din Constanţa, venit cu bunicii în vacanţă la Rânca de miercuri seara, a dispărut din staţiune joi, în jurul orei 17:30. Băieţelul vizitase Târgu Jiu cu o zi înainte, unde făcuse mai multe fotografii cu bunicii la diferite obiective turistice.

Joi, Costi sau Costea, cum îi zice bunica, s-a jucat cu doi copii pe drum, apoi a mers acasă, unde bunicii pregăteau un grătar. Bunica i-a spus copilului să se ducă în spatele casei să vadă cum face bunicul grătarul şi, pentru că era o bordură curată de asfalt, nu l-a mai încălţat în sandale şi l-a lăsat să plece în papucii de casă, din pluş verde. Din acel moment, familia nu l-a mai văzut. Era în jur de ora 17:30. Există martori care spun că la ora 18:30 Costi se afla pe un drum ce coboară prin spatele vilei unde era cazat, lângă buza pădurii. Unul dintre ei l-ar fi întrebat unde merge în papuci, dar copilul nu a fost vorbăreţ, aşa că omul s-a gândit că e din sat şi a mers mai departe.

Nu se ştie când bunicii şi-au dat seama că le lipseşte nepotul. Cert e că în jurul orei 21:30 au anunţat salvamontul, iar la 21:55 a fost apelat serviciul 112. După aproape o oră a venit un echipaj al poliţiei, pentru ca în jurul orei 00:30 să înceapă căutările cu 15 oameni şi cu un câine de urmă, cel puţin aşa susţin poliţiştii. Câinele de urmă ar fi mers pe drum 200 de metri, de la vila unde era cazat Costi până unde acesta s-a jucat cu copiii. Din acel punct, un drum secundar coboară prin spatele caselor şi pe lângă pădure, acolo unde a fost văzut copilul de martori.

A doua zi, peste 100 de oameni au împânzit pădurile în căutarea băiatului. Sâmbătă, a treia zi de la dispariţie, a fost adus un elicopter cu termoviziune al Ministerului de Interne, numărul participanţilor la scotociri dublându-se. Duminică au fost peste 300 de oameni care au străbătut traseele prin munţi fie pe jos, fie pe ATV-uri, motociclete sau maşini de teren. De luni însă, pentru că mulţi dintre poliţişti şi jandarmi, dar şi dintre voluntari se întorc la serviciu, căutările se fac de aproximativ 130 de oameni.


GĂSITĂ DUPĂ CINCI ZILE ÎN MUNŢI
În urmă cu doi ani, în munţii Parâng a mai fost înregistrată o dispariţie a unui copil. E.M., o fată de 14 ani care se afla prin pă­durile din zona Bumbeşti Jiu la cules de mure, a dispărut de lân­gă mama sa. La data de 25 februarie 2008 a fost înregistra­tă dispariţia minorei, iar după 4 zile de mers prin pădure co­pila a fost găsită de un lucrător forestier în dreptul Mănăstirii Lainici, la cca. 20 de kilometri de drumul judeţean. Fata era flămândă, îngheţată şi slăbită, dar şi-a revenit repede din şoc.


5079-97895-minor_velcev_constantin.jpgL-AŢI VĂZUT?

Velcev Constantin are 7 ani şi a dispărut în data de 23.07.2009 de la o pensiune din localitatea Rânca, judeţul Gorj. Se afla în vacanţă împreună cu bunicii materni.
La data dispariţiei, copilul purta o pereche de pantaloni scurţi, un tricou alb, hanorac albastru închis, iar în picioare avea o pereche de papuci de pluş de culoare verde deschis.
Costi, cum îl strigă familia, are aproximativ 1,25 m, 20-25 kg, ochi verzi, păr şaten, faţa rotundă, constituţie astenică.

×
Subiecte în articol: special copil parang costi disparitie