x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urmă a trecutului, mărturie a timpului

Urmă a trecutului, mărturie a timpului

de Loreta Popa    |    25 Mai 2008   •   00:00
Urmă a trecutului, mărturie a timpului

A avea stil înseamnă a fi capabil să realizezi un ansamblu al înfăţişării individuale original şi de o oarecare calitate.

Muzeul Cotroceni - O impresionantă colecţie de costume de epocă

A avea stil înseamnă a fi capabil să realizezi un ansamblu al înfăţişării individuale original şi de o oarecare calitate.

Două expoziţii ne­obişnuite au fost deschise de la 21 mai marelui pu­blic şi vor putea fi vizitate pînă la 22 iulie numai în grup organizat, la Muzeul Naţional Cotroceni: “Modă şi veşminte la Curtea Regală a României” şi “Familia Regală din România în cărţi poştale ilustrate”.

În luna iulie se vor împlini 70 de ani de la trecerea în nefiinţă a Reginei Maria a României (1875-1938), iar prin organizarea acestor expoziţii Muzeul Naţional Cotroceni doreşte să readucă în memoria celor de azi un aspect important al personalităţii acesteia: pasiunea pentru modă şi veşminte.

Pasiune. Încă din tinereţe, Regina Maria a urmărit şi chiar a reuşit să-şi creeze un stil propriu şi să fie în pas cu moda vre­mii. A apelat la cei mai cunoscuţi creatori de modă din epocă: Paul Poiret, Jean Patou, Redfren, Cheruite, Gabrielle Chanel, ie­şind în evidenţă prin toaletele pe care le-a purtat în diverse oca­zii şi care erau în marea lor ma­joritate de bun gust şi de foarte mare calitate. În cadrul expoziţiei pot fi admirate obiecte de vesti­men­taţie şi accesorii care au aparţinut Reginei, precum o man­tie cu mo­tive naţionale, costum popular şi alte cîteva piese din costumele populare, uniforma de colonel de Roşiori a regimentului IV Roşiori, md. 1895, o pereche de botine din mătase şi un evantai din pene de struţ, dar şi obiecte de vestimentaţie care au aparţinut celorlalţi membri ai familiei regale. Ex­poziţia este îm­bogăţită de cîteva accesorii care au aparţinut primei familii re­gale a României – Re­gele Carol I şi Regina Elisabeta – batiste şi şerveţele cu mo­no­grama Regelui Carol I, parură cu măr­gele, tocă, floare de piept, fundă cu floare pentru rochie şi cordon, purtate de Regina Elisabeta la nunta de argint, ca şi o maramă şi o rochie de catifea. Curtea Re­gală era formată şi din oamenii care de­serveau, iar în expoziţie sînt re­prezentate şi veşminte purtate de valeţi, jupînese. Expoziţia “Modă şi veşminte la Curtea Re­gală a României” este un proiect comun al Muzeului Naţional Cotroceni şi al Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, la care s-au alăturat Arhivele Na­ţionale ale României, doamna profesor Adina Nanu, care deţine o impresionantă colecţie de costume de epocă, şi Complexul Muzeal Naţional Moldova – Iaşi, încercînd astfel să reconstituie un aspect al vieţii cotidiane de la Curtea Regală a României în­tre 1866 şi 1930 şi să readucă în contemporaneitate parfumul unei epoci pline de fast şi strălucire.

Cărţi poştale ilustrate. Cea de-a doua expoziţie se doreşte o continuare a ex­po­ziţiilor de cartofilie din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni şi prima dintr-o suită dedicată fami­liei regale române, cuprinzînd imagini din perioada Regilor Carol I de Hohenzollern, Ferdinand şi Carol al II-lea. Cărţile poştale, ca şi fotografia surprind diverse etape, precum intrarea în societate, gustul pentru na­tură, dragostea pentru animale. Cartea poştală este, aşadar, un mijloc de comunicare, o mărturie a timpului, o urmă a trecutului, este istorie.

×
Subiecte în articol: eveniment