x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urma banilor furati

Urma banilor furati

16 Iul 2004   •   00:00

EVENIMENT

Jurnalul National a refacut harta locurilor in care politia a descoperit banii ascunsi de autorii jafului secolului. Reporterii Jurnalului National au refacut harta descinderilor facute de anchetatori pentru prinderea autorilor "Jafului Secolului". Nica Petru, Gabriel Velescu si Aurelian Paven si cele 90 de miliarde furate de acestia au fost cautati in Bucuresti, Snagov, Rosu si Tartasesti.
ION ALEXANDRU, AMALIA CIUCIUCU, MIHAI MUNTEANU

Locatia in care a fost prins, in seara zilei de luni, 12 iulie, protagonistul principal al "Jafului Secolului", este o vila construita de curand in Snagov-Sat, pe malul lacului.

SNAGOV. Nica Petru a ajuns aici joia trecuta, la trei zile dupa ce a stat ascuns in imobilul inchiriat de Velescu si de iubita acestuia, Ioana Popa, in cartierul Colentina. Imediat dupa ce au golit masina blindata a firmei International CPI Security, hotii s-au refugiat cu banii in Strada Pasarani, la numarul 61 A. Luni, marti si miercuri, Nica Petru a fost ascuns aici, in timp ce Velescu si Ioana Popa au cautat prin ziare, la anunturile de la mica publicitate, o proprietate de vanzare. Au gasit o vila la Snagov, pe Strada Narciselor, un p+2, cu iesire la lac. Joi, Nica a fost mutat aici, dupa ce Ioana Popa a incheiat cu proprietarul, potrivit anchetatorilor, un antecontract de vanzare-cumparare, achitand un avans de 12.000 de dolari. Hotul s-a instalat intr-o camera de la etajul doi, pe intuneric, deoarece vila nu este racordata inca la reteaua de electritate, si se hranea doar cu mezeluri aduse pe furis de prietenii sai. In paralel, cu un autoturism Dodge, Velescu si Paven au transportat aici 12 genti si sacose in care se aflau 40 de miliarde de lei. Luni seara, politistii, procurorii si luptatorii SPIR au descins in aceasta locatie de la Snagov, retinandu-l pe Nica si recuperand suma in cauza. Vila a fost sigilata de anchetatori.

ROSU. Velescu, Paven si Nica se cunosc de foarte mult timp, "Jaful Secolului" fiind poate cea mai mare "afacere" pusa la punct de cei trei. Inainte ca Nica sa se angajeze la SC International CPI Security, a lucrat un timp pentru Paven, intr-un atelier auto situat in comuna ilfoveana Rosu, pe Strada Bahriului, la numarul 1 A. Aici, cei trei aduceau masini cumparate la mana a doua, le reconditionau si le revindeau. In Rosu exista multe ateliere si garaje particulare, foarte multi localnici castigandu-si existenta prin aceasta indeletnicire. Velescu a inchiriat acest garaj de la un cetatean, atelierul fiind amplasat pe proprietatea acestui cetatean, incadrat de un gard impenetrabil. Ajunsi acolo, in cautarea garajului cu pricina, reporterii Jurnalului National au intrebat in stanga si in dreapta vecinii daca au idee de faptul ca autoritatile au gasit dosite, printre piese si subansamble auto, 8,7 miliarde de lei, impachetati in pungi. Banii respectivi fac parte din lotul sumei furate de Nica si acolitii sai. Cei intervievati de noi ne-au sfatuit sa "ne vedem de treaba noastra" si sa nu ne mai bagam "in treburi care nu ne privesc".

COLENTINA. Gabriela Nicolae, cea care i-a inchiriat o camera in Strada Pasarani nr. 61A concubinei lui Gabriel Velescu, a fost ieri de negasit. Batrana care sta gard in gard cu ea ne-a povestit ca a vazut-o urcand intr-o masina rosie care a demarat in tromba. "Da, mama, s-o fi dus la barbate-sau. Ea nici nu venea prea des pe aici. Saraca fata, acum ca a patit rusinea asta, de s-a trezit ca a bagat hotii in casa, nici nu cred ca o sa vina prea curand. I-a spus aleia de la spital, Ioana Popa, sa plece din casa si s-a dus si ea. Oricum, mama, toata treaba asta ne-a luat asa, pe nestiute. Cine ar fi putut sa banuiasca ceva, eu una nu stiu… Va rog mult, mai copii, nu ma mai fotografiati. Si asa am aparut fara sa vreau la televizor. Daca vin prietenii alora dupa mine?…" Apoi, batrana a intrat in curte, speriata de obiectivul aparatului de fotografiat. Amintim cititorilor nostri ca sub patul camerei in care locuia pana acum cateva zile Ioana Popa, amanta lui Velescu, proprietara casei a gasit o geanta plina cu bani proveniti din imensa prada a lui Petru Nica si a complicilor sai. Femeia a presupus ca exista posibilitatea ca pe undeva prin casa ei sa mai fie ascunse sume mari de bani si a chemat politia. Desi cu o seara inainte anchetatorii rascolisera locuinta si imprejurimile, dupa descoperirea intamplatoare, Strada Pasarani s-a umplut din nou cu zeci de politisti si gura-casca. De data aceasta, perchezitia a fost mai minutioasa si, intr-un final, s-au mai descoperit alte 4,5 miliarde de lei ascunse intr-o magazie veche din spatele casei.

TARTASESTI. In Tartasesti, nimeni nu a auzit ca s-a descoperit vreo urma a banilor furati de Petru Nica si de complicii sai. Singurul politist aflat la postul din sat ne-a intampinat ridicand din umeri. "Noi n-am auzit nimic. Am aflat de la televizor ca cica si la noi se afla niste bani din aia. Ne-au sunat si sefii de la judet (IPJ Dambovita - n.r.) ca sa ne intrebe daca a venit cineva de la IGP. Nici pomeneala. Credem ca este doar un zvon." Nici oamenii de pe strada nu auzisera de jaf decat din ziare si din buletinele de stiri televizate. "Am vazut noi multe grupuri de reporteri care filmau pe aici, dar nu ne-am inchipuit ca are vreo legatura cu hotia aia a lui Nica", ne spune Marian Mardale, vanzator la birtul din centrul comunei.

PRETUL VILEI

Vila de la Snagov apartine unui cetatean israelian. Acesta nu se afla in Romania. A scos aceasta proprietate la vanzare, cu suma de cinci miliarde de lei (aproximativ 125.000 de euro). Israelianul a mandatat o agentie imobiliara sa se ocupe de intermedierea vanzarii vilei. Deocamdata, numele acestei agentii nu a fost dat publicitatii de catre anchetatorii care se ocupa de dosarul "Jafului Secolului". Ceea ce stim de la procurori este ca hotii intentionau sa cumpere aceasta proprietate cu banii furati, achitand un avans considerabil.
EDITIA a II-a

NESTIINTA

"Noi n-am auzit nimic. Am aflat de la televizor ca cica si la noi se afla niste bani din aia" - Politist din Tartasesti

IOANA POPA

Ioana Popa, concubina lui Gabriel Velescu, nu este data in urmarire si nici nu s-a inceput, deocamdata, urmarirea penala impotriva ei. Asta ne-au declarat ieri surse din cadrul Parchetului Tribunalului Bucuresti, dupa ce se zvonise ca femeia este cautata de anchetatori. "Nu avem probe impotriva ei. Nu s-a ascuns, noi stim cu exactitate unde se afla", au precizat procurorii. Se stie ca Ioana Popa a semnat cu proprietarul vilei de la Snagov precontractul de vanzare-cumparare dintr-o declaratie data de Nica. Pana ieri, procurorii sustineau ca nu au obtinut acel precontract.
×
Subiecte în articol: eveniment popa nica velescu