x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urmeaza Tariceanu?

Urmeaza Tariceanu?

de Oana Stancu Zamfir    |    Victor Ciutacu    |    Violeta Fotache    |    09 Feb 2006   •   00:00
Urmeaza Tariceanu?

Numarul urmaritilor penal in afacerea Rompetrol creste spectaculos. Dupa ziaristul Sorin Rosca Sta-nescu si fostul ministru Sorin Pantis, procurorii au introdus in "lotul invinui-tilor" doi demnitari, comisarii CNVM Victor Eros si Paul Miclaus. Ei sunt acuzati de dosirea unui raport de an-cheta incendiar pe care Jurnalul National il publica in exclusivitate. Urmeaza Tariceanu?

Doi demnitari CNVM sunt acuzati de favorizare a infractorului in dosarul Dinu Patriciu. Jurnalul National a intrat in posesia raportului pe care CNVM l-a ascuns sub pres, efectuat dupa actiunea bursiera din 7-15 aprilie 2004, in care actiuni Rompetrol Rafinare Constanta au fost vandute la preturi infime catre un offshore din Cipru, in spatele caruia se afla un apropiat de-al lui Patriciu. Premierul Tariceanu este si el beneficiarul unei tranzactii suspecte cu actiuni Rompetrol din care a castigat circa patru miliarde de lei.

Afacerea care s-a derulat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la 7 aprilie 2004 a produs pana acum mai multe trimiteri in urmarire penala si cercetarea conturilor a peste 60 de persoane, printre care si premierul tarii si sotia acestuia. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, directorul adjunct al societatii, George Philip Stephenson, si directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Florin Aldea, sunt cercetati pentru infractiuni de natura economica ca urmare a tranzactionarii pe bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare. Marti, Parchetul le-a comunicat calitatea de invinuti si directorului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, unul dintre beneficiarii operatiunilor suspecte la BVB in ziua de 7 aprilie 2004, si lui Sorin Pantis, director in cadrul grupului Grivco, caruia nu i s-au comunicat insa acuzatiile in legatura cu sfaturile acordate unui alt cumparator pe bursa in ziua respectiva, Camelia Voiculescu. Ieri, Parchetul a anuntat inceperea urmaririi penale si in privinta a doi demnitari CNVM, sub acuzatia de favorizare a infractorului.

RAPORT CENZURAT. Actiunea de pe bursa din primavara lui 2004 a iesit la suprafata abia anul trecut. Si asta pentru ca organismul care controleaza miscarile bursiere a decis sa ingroape sub pres neregurile petrecute in perioada 7-15 aprilie 2004 la BVB. Jurnalul National a intrat in posesia raportului CNVM, ingropat de Comisie la stadiul de nota informativa, caracterul de raport oficial nemaifiind trimis niciodata Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor si Parchetului.

Comisarul Bursei, Ionel Oprea, pus de CNVM tocmai sa supravegheze operatiunile bursiere, face o sesizare catre Comisie abia la 20 aprilie 2004. In urma sesizarii nr. 106, dupa inca doua saptamani, CNVM emite ordonanta nr. 269/03.05.2004, prin care autorizeaza un control la societatea de brokeraj Alpha Finance Romania SA, care intermediase operatiunile bursiere. Nota, care constata miscarile astazi incriminate, petrecute timp de o saptamana pe bursa, dar si felul in care Rompetrol pierde de bunavoie bani si actiuni in favoarea unui offshore suspect din Cipru este bagata la sertar de conducerea institutiei, fapta pentru care sunt urmariti penal acum actualul vicepresedinte al Comisiei, Paul Gabriel Miclaus (propus in CNVM de PNL), si comisarul Eros Victor (propus de UDMR). Jurnalul National va prezinta in exclusivitate concluziile pe care CNVM le-a avut pe masa si le-a ascuns.

FIRUL AFACERII. La 7 aprilie 2004 este listata pe bursa SC Rompetrol Rafinare SA, care va fi tranzactionata sub simbolul RRC. Prima care scoate la vanzare actiuni RRC este sora sa de holding, SC Rompetrol SA (fosta Rafinarie Vega). La ora 10:14, directorul adjunct al Rompetrol, George Philip Stephenson, instructeaza Alpha Finance sa vanda din contul SC Rompetrol SA 1.499.675.000 de actiuni RRC. Surpriza: un offshore cipriot, Saltville, pare informat din timp de aceasta miscare, pentru ca la ora 10:10, cu patru minute mai devreme deci, imputernicitul acestuia, Colin Hart, instructeaza si el aceeasi societate de brokeraj, Alpha Finance, sa cumpere de la Rompetrol SA 1 miliard de actiuni.

Adevarata surpriza o confera insa pretul la care Rompetrol SA scoate la vanzare actiunile: 116 lei pe actiune, in conditiile in care ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Petromidia pe piata pana la 11 noiembrie 2003 (sub simbol PTRM) fusese de 75.000 lei pe actiune, la BER (bursa electronica, Rasdaq). Intre timp insa Rompetrol a decis o splitare a valorii nominale a actiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA de la 214.220 la 1.000 de lei, ceea ce echivaleaza cu o noua valoare pe piata de circa 350 lei/actiune. Interesant este insa ca la aceasta valoare erau introduse majoritatea ordinelor de cumparare inainte de predeschiderea bursei. Rompetrol SA decide insa sa vanda la 116 lei/actiune, de trei ori mai ieftin decat daca ar fi vandut pe Rasdaq, iar offshore-ul cipriot cumpara aproape intregul pachet de actiuni.

SOCANT. Surpriza numarul trei este si mai grea. La ora la care Saltville face cumpararea, nu are nici un ban in cont, potrivit notei CNVM, in conditiile in care regulile Bursei spun ca nu se pot introduce ordine de cumparare in sistem fara a exista banii corespunzatori in cont. "Achizitionarea celor 1.000.000.000 de actiuni a fost acceptata de SSIF Alpha Finance Romania SA in conditiile in care Saltville Ltd era un client nou, care nici nu a alimentat contul de numerar inainte de cumparare. Dupa achizitionarea actiunilor RRC, Saltville Ltd era dator SSIF Alpha Finance cu suma de 117.160.000.000 lei", constata inspectorii CNVM.

Saltville face bani insa scotand la vanzare 550.000.000 din actiunile pe care tocmai le cumparase. Pretul este insa de doua-trei ori mai mare. Din actiunile pe care le pune pe bursa Saltville cumpara mai multe societati de brokeraj si cateva nume cunoscute - Camelia Voiculescu, senatorul Verestoy Attila, al carui fiu este actionar la una din aceste societati (TVM SA), precum si directorul Ziua, Sorin Rosca Stanescu - la valori cuprinse intre 250 si 300 lei/actiune. In urma acestei operatiuni, Saltville se alege cu 450.000.000 de actiuni, obtinute practic gratuit, si cu 22,5 miliarde in cont.

LOVITURA. Marea afacere se produce insa o saptamana mai tarziu, la 15 aprilie, cand Rompetrol SA rascumpara actiuni de la Saltville la un pret de sase ori mai mare decat le vanduse. La ora 10:14, Stephenson instructeaza Alpha sa cumpere pe contul Rompetrol SA 252 milioane de actiuni RRC de la Saltville, dar la 690 lei pe actiune. Rompetrol SA pierde doar la aceasta manevra 144 miliarde de lei. Daca sunt luate in calcul si operatiunile anterioare, pierderea depaseste suma de 200 miliarde de lei. Raportat la cursul BNR din 7.04.2004, este vorba despre peste sase milioane de dolari. Tranzactia se face nu pe piata obisnuita a bursei (Regular), ci pe piata Deal, acolo unde, potrivit regulamentelor BVB, se tranzactioneaza pachete mari de actiuni care au fost negociate in prealabil de agentii de bursa. Rompetrol plateste pentru cele 252 de milioane de actiuni 175,4 miliarde de lei, respectiv aproape toata suma pe care o castigase pentru toate cele 1,5 miliarde de actiuni vandute la 7 aprilie contra a 175,7 miliarde de lei.

Prin vanzarea actiunilor RRC, Rompetrol SA ajunge sa mai detina la sfarsitul zilei de 15 aprilie doar 11,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA.

GRUPUL. O alta societate a grupului Rompetrol, Rompetrol Downstream, vanduse in saptamana precedenta actiuni RRC cu 458-670 lei/actiune. La 15 aprilie, si aceasta cumpara de la Saltville 59 de milioane de actiuni la acelasi pret, 690 lei/actiune. Raportul CNVM constata ca societatea inregistreaza o diminuare a patrimoniului propriu prin pierderea suferita la rascumpararea actiunilor si, de asemenea, ca si-a cheltuit aproape toti banii din cont cu aceasta ocazie.

CASTIGATOR: SALTVILLE. Daca Rompetrol pierde, cel care castiga este offshore-ul cipriot. In urma operatiunilor efectuate pe piata de capital in perioada 7-16 aprilie, Saltville castiga 235 de miliarde de lei si ramane si proprietarul a 138,8 milioane de actiuni RRC, reprezentand 1,0055% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA, in conditiile in care a inceput sa cumpere fara sa aiba un ban in cont.

Din 11 aprilie, si persoanele fizice au inceput sa vanda actiuni RRC cu 650-700 lei/actiune. Notele CNVM consemneaza bunaoara ca Verestoy Attila inregistreaza un castig de 7,7 miliarde de lei si 28,5 milioane de actiuni ramase in portofoliu, iar Sorin Rosca Stanescu - 4,3 miliarde de lei. In privinta Cameliei Voiculescu, raportul nu stipuleaza vreo speculatie bursiera in perioada urmarita de raport (sfarsitul lui aprilie), actiunile cumparate fiind transferate in portofoliul brokerului Rombell Securities SA.

TANDEMUL PATRICIU - HART
Un element de baza in ancheta procurorilor sta in acest offshore cipriot infiintat la 27.01.2004, cu doar doua luni deci inaintea afacerii "Bursa". Imputernicitul acestui offshore este Colin Hart, un cetatean american cu domiciliul in Bucuresti. Colin Hart este cel care dezleaga misterul afacerii pentru procurori, numele sau legandu-se de cel al presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu. Hart si Patriciu au facut parte impreuna din Consiliul de Administratie al societatii SANEX Cluj. De asemenea, Hart a fost directorul general al Romania-Moldova Direct Fund (RMDF), proprietarul societatii olandeze Goodison Holdings BV, care controla 67,4% din Sanex.

In ce priveste Fondul de Investitii "Romania-Moldova Direct Fund-IEP", acesta este unul dintre fondurile de investitii gestionate de "Milestone Merchant Partners LLC", din Washington DC, care detinea un pachet de 29% din actiunile grupului Rompetrol. In septembrie 2002, cand OMV a devenit actionar la Rompetrol, RMDF isi retrasese complet participatia de 29% din capital.

ORDONANTA IERTACIUNII
Guvernul Nastase a emis in 2003 o ordonanta (nr. 118) care prevede transformarea in obligatiuni a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003. Actul normativ a stabilit stingerea datoriei istorice la buget a rafinariei Petromidia, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati, prin emiterea de obligatiuni cu maturitate de sapte ani. Practic, statul a pus pe masa, in cash, peste 600 de milioane de dolari care sa acopere debitele inregistrate in timp de compania condusa de Dinu Patriciu, conservandu-se respectiva suma si permitandu-se Rompetrol sa-si achite obligatiile, fara dobanzi sau penalitati, esalonat, intr-o perioada de sapte ani.

Audiat de procurori, ministrul de Finante din momentul respectiv, Mihai Tanasescu, a sustinut ca ordonanta a fost benefica pentru stat, permitand ca un contribuabil sa poata plati in continuare taxe catre buget. "Nu este nimic in neregula aici. Este o lege care a fost aprobata, o ordonanta care a facut ca un contribuabil sa poata sa-si continue activitatea si sa plateasca bani la bugetul statului in 2004-2005", a declarat luni Tanasescu. El a tinut sa precizeze ca, dupa intrarea in vigoare a prevederilor actului normativ investigat de procurori, compania si-a achitat obligatiile, platind in fiecare an dobanda convenita prin emisiunea de obligatiuni, "respectiv cate aproximativ 25 de milioane de dolari in fiecare an, si in 2004, si in 2005".

Pachet special pentru Tariceanu

Premierul Calin Popescu Tariceanu este si el unul dintre personajele chemate la Parchet in afacerea "Bursa". Ieri, acesta a anuntat ca nu a primit alta citatie din partea anchetatorilor in dosarul Rompetrol, in afara celei referitoare la audierea sa ca martor, la 29 noiembrie anul trecut. Intrebat daca se asteapta sa fie chemat ca invinuit in acest caz, premierul nu a dat un raspuns.

Implicarea lui Tariceanu in povestea petrecuta pe bursa in aprilie 2004 este insa una cu totul speciala. Desi a sustinut ca a investit pe bursa pentru ca a citit pontul in Ziarul Financiar, lucrurile stau cu totul altfel.

NU PONT, CI CADOU. Tariceanu nu avea cum sa citeasca in presa despre actiunile pe care le-a cumparat la 9 aprilie. Si asta pentru ca statutul lor este unul cu totul special, nefacand parte din lotul tranzactionat la BVB incepand cu 7 aprilie. Cand a procedat la splitarea actiunilor Rompetrol Rafinare de la 214.220 lei la 1.000 de lei pe actiune, Rompetrol Rafinare a pastrat 17.934.701 actiuni la dispozitia societatii. La 9 aprilie, Rompetrol Rafinare scoate la vanzare 10.000.000 de actiuni RRC. Calin Popescu Tariceanu cumpara tot acest lot in aceeasi zi, la ora 12:31.30. Desi pachetul este mic pentru piata Deal, acolo se va face tranzactia si subliniem aici ca piata Deal este destinata, conform procedurii BVB nr 4.6, "incheierii tranzactiilor cu pachete mari care au fost negociate in prealabil de catre agentii de bursa". Negocierea Tariceanu-Patriciu se consuma astfel incat si pretul este mai mic decat pe piata Regular, unde in acea zi actiunile RRC se vindeau cu 520 de lei. Tariceanu cumpara cu 500 de lei/actiune si plateste circa 5 miliarde de lei. Pierderile pentru Rompetrol sunt mai mari de 20 de lei/actiune judecand dupa faptul ca in curand pretul actiunilor ajungea la 690 de lei.

LAPSUS
"Am vandut actiunile, nu mai stiu cate, pentru ca am devenit prim-ministru si nu am vrut sa se considere ca exista un conflict de interese. Am facut un profit, dar sa stiti ca puteam sa fac un profit mai mare daca le-as fi tinut" - Calin Popescu Tariceanu, 8 septembrie 2005

CASTIG
Intr-un articol de presa, deputatul independent Daniel Ionescu, comisar CNVM intre 1998 si 2000, dezvaluia date similare afacerii derulate pe bursa in aprilie 2004. Contactat telefonic, Ionescu ne-a precizat ieri ca, din informatiile sale, premierul Tariceanu a vandut actiunile RRC in transe de cate 300.000 de actiuni la un pret mediu de 900 de lei pe actiune, azi fiind 1.116 lei/actiune. Astfel, castigul lui Tariceanu de pe urma cadoului facut de Patriciu se ridica la circa patru miliarde de lei.

Demnitari CNVM urmariti penal

DESCHIZATORI DE DRUM. Paul Miclaus (stanga) si Victor Eros sunt primii oficiali ai statului pusi oficial sub invinuire
Ancheta in cazul Rompetrol a continuat ieri cu punerea sub invinuire a doua persoane din cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Vicepresedintele acestei comisii, Paul Miclaus, si Victor Eros, membru CNVM, sunt de ieri nu doar martori in acest dosar, ci chiar invinuiti. Acuzatia formulata la adresa lor este grava: favorizarea infractorului, pedepsita de art. 264 Cod Penal cu inchisoarea de la 3 luni la sapte ani. Potrivit unor surse judiciare, cei doi sunt acuzati in concret de faptul ca l-au favorizat pe inculpatul Dan Costache Patriciu prin impiedicarea anchetei desfasurate la CNVM privind operatiunile desfasurate pe piata de capital.

Din motive de sanatate, Victor Eros nu s-a prezentat ieri la Parchet pentru a-si afla invinuirile, potrivit surselor noastre acesta avand probleme cu inima. Paul Miclaus a fost insa la Parchet si a solicitat un termen pentru a-si pregati apararea. Intr-o declaratie acordata Agentiei Mediafax, Miclaus a precizat ca citarea lui ca invinuit este "o greseala". El a refuzat sa comenteze ori sa faca publice acuzatiile care i-au fost aduse si a subliniat ca saptamana viitoare, marti, va prezenta procurorilor probe care sa il dezvinovateasca.

STRUCTURA POLITICA. Paul Miclaus si Victor Eros urmeaza sa fie pusi sub urmarire penala pentru comiterea infractiunii de favorizare a infractorului, procurorul general Ilie Botos informand deja conducerea Parlamentului in legatura cu cei doi. Structura comisarilor CNVM este una politica. Paul Miclaus a fost propus si numit comisar in cadrul CNVA, in anul 2001, cu sprijinul formatiunii liberale PNL. La 27 iunie 2001, Parlamentul l-a numit atat pe Miclaus (care era in exercitiu cu mandat de doi ani) pentru cinci ani, cat si pe Victor Eros pentru trei ani. Acesta din urma a fost sprijinit de UDMR. Victor Eros a fost si seful Directiei de Control Intern si Audit, infiintata in februarie 2001 prin ordinul ministrului Privatizarii, Ovidiu Musetescu. La 27 iunie 2005, Parlamentul l-a numit pe Paul Miclaus in functia de vicepresedinte al CNVM, alaturi de Dorina Mihailescu, acestia avand mandate de cinci ani.

OPT INVINUITI. In dosarul penal aflat pe rolul Parchetului instantei supreme, Directia de combatere a crimei organizate si terorism, opt persoane au fost puse sub invinuire pana in prezent, pentru operatiuni nelegale care privesc manipularea pietei de capital. Este vorba despre omul de afaceri liberal Dinu Patriciu, Phil Stephenson, director general adjunct Rompetrol, Colin R. Hart, reprezentantul off-shore-ului din Cipru Saltville Limited, Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua, Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor, Florin Aldea, directorul societatii de brokeraj Alpha Finance, Paul Miclaus, vicepresedinte CNVM, si Victor Eros, membru in comisie.

SI ALTII. In acest dosar sunt cercetate mai multe persoane, printre care Sorin Marin, fost actionar la Rompetrol, Alexandru Bucsa, vicepresedinte pe probleme financiare ale Grupului Rompetrol, John Works, fost director executiv al grupului Rompetrol. Dinu Patriciu si Sorin Marin sunt acuzati de inselaciune, iar celelalte persoane - de complicitate la aceeasi infractiune.

Tot in aceasta cauza complexa, procurorii au solicitat la 20 octombrie 2005 verificarea conturilor a 60 de persoane, printre care figureaza premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, fostul sef SIE Catalin Harnagea, dar si ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu si sotia sa, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe. Punerea sub supraveghere a conturilor viza verificarea circuitelor financiare incepand cu 1 ianuarie 2001.

ULTIMA ORA. Ancheta va continua joi si vineri cu audierea persoanelor care au facut parte din comisia care a analizat oportunitatea emiterii Ordonantei de Urgenta prin care au fost reglementate datoriile Rompetrol Rafinare, OUG 118/2003. Este vorba despre sase persoane care au fost mandatate de Guvern cu aceasta operatiune.

SECRET
"Nu pot sa comentez. Plecand de la prezumtia de nevinovatie, aplicabila inclusiv procurorilor, consider ca s-a facut o greseala atunci cand am fost citat ca invinuit. Nu pot sa va mentionez acuzele care mi-au fost aduse, pentru ca acestea tin de faza de cercetare penala si nu sunt publice" - Paul Miclaus, vicepresedinte CNVM

ACUZATIE
"... prin prezenta va aducem la cunostinta faptul ca fata de Eros Victor, membru CNVM, si Miclaus Paul Gabriel, vicepresedinte al CNVM, urmeaza a se incepe urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului..." - Ilie Botos, procurorul general al Parchetului instantei supreme

PARLAMENTUL, INSTIINTAT
Procurorul general, Ilie Botos, a informat ieri conducerile Camerei Deputatilor si Senatului ca fata de doi membri ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), subordonata Parlamentului, urmeaza a se incepe urmarirea penala. Este vorba de Eros Victor, membru al CNVM, si Miclaus Paul Gabriel, vicepresedinte al comisiei. Cei doi sunt acuzati pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in dosarul penal in care sunt cercetati pentru infractiuni de natura economica inculpatul Dinu Patriciu si invinuitii George Stephenson si Florin Iulian Aldea. (Carmen Vintila)
×