x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaccinarea la Cuca Măcăii

Vaccinarea la Cuca Măcăii

de Ionela Gavriliu    |    14 Ian 2010   •   00:00
Vaccinarea la Cuca Măcăii
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Cuca Măcăii este o Românie Mică, ce se zbate între a trata gripa porcină cu Domestos şi a face faţă intoxicărilor mediatice.Anunţurile privitoare la gripa porcină ce apăreau la televiziunea locală din Cuca  nu au fost luate în seamă decât după ce s-a zis şi pe posturile naţionale că "domnul gras care-l imita pe Năstase"  a murit din cauza gripei noi. Rezultatul: în două zile, tot stocul de 50 de vaccinuri alocat comunei s-a evaporat, deşi anul trecut oamenii nici nu voiau să audă de vaccinare.

Cuca Măcăii. Anul gripei porcine. La televiziunea locală CMV TV un anunţ apare pe ecran, printre mesaje de felicitare, vânzări de porci sau anunţarea unor praznice. Cei care doresc să se vaccineze sunt chemaţi la dispensarul din comuna Cuca. Linişte. Locuitorii aşteaptă să vadă la televizor şedinţele din consiliul local, să audă ce mai spune ăla, ce mai zice ălălalt. N-au timp de prostii. Îşi zic, aşa cum e vorba în sat, că boala nu trece goganul, adică curba strânsă ce urcă la Cuca.

De aceeaşi părere e şi tanti Gena, femeie de 60 de ani ce locuieşte la ultima casă din Cuca Măcăii. Dincole de casa ţaţei Gena se prăvale lumea. Că mai departe de Cuca Măcăii altceva nu-i. "Când o fi să murim, murim oricum", spune femeia care nu vrea să-şi facă vaccinul, nici măcar de gura copiilor. Nu că n-ar fi auzit la televizor ce şi cum sau că n-ar fi deschisă la nou - doar a învăţat la bătrâneţe să încalece ATV-ul şi să meargă să-şi ia nepoţii de la şcoala aflată la 3  kilometri depărtare - dar i se pare situaţia ca în povestea cu drobul de sare.

"Noi, aici, la Cuca Măcăi, stăm bine. Nu ne inundăm, tornade nu se fac, doar dealurile să nu plece. Avem, de bine de rău, un porc în ogradă, o văcuţă şi găini în bătătură, verdeaţă în grădină. Acum ne-au băgat şi apă până la poartă. Ne descurcăm. De ce să o luăm înaintea nenorocirii, cum fac unii de se pun jos şi mor, că cică în 2012 o să vină sfârşitul lumii? Stai, domnule, să vezi dacă e aşa, că oricum mori, nu o lua tu înainte. Ca la potop...", e convinsă femeia.
Dacă ar fi să pună la inimă tot ce aude pe la radio şi la televizor, n-ar mai face nimic. Chiar azi a auzit că un meteorit a trecut foarte aproape de pământ. Aşa că, ce e o gripă porcină pe lângă asta?


"LE FAC PE TOATE, ŞI PE ĂLA, ŞI PE ĂLA"

A fost de-ajuns mediatizarea morţii unui domn care apărea la televizor şi-i făcea să râdă ca să le arate celor din Cuca Măcăii că nu sunt chiar aşa deosebiţi în faţa virusului. Valul de isterie mediatică a cuprins şi satele Cucăi. Anunţurile prin care doamnele doctor îndemnau oamenii cu boli cronice să treacă pe la dispensar nu au mai fost trecute cu vederea.

Ba oamenii au început să citească minuţios şi regulile de prevenire, şi lista cu simptome ce apărea în răstimpuri pe canalul local CMV TV. "Când ne-a venit lotul cu vaccinuri în luna decembrie şi am spus prima oară oamenilor prin intermediul televiziunii să vină să se vaccineze, au fost mai mult decât reticenţi. De exemplu, când veneau persoane pentru vaccinul antigripal obişnuit, le spuneam celor sub 65 de ani că au posibilitatea să-şi facă acest vaccin împotriva AH1N1. Nu voiau să semneze nimic şi refuzau să-l facă", explică doctoriţa.

După moartea lui Toni Tecuceanu, într-o singură zi, a epuizat cele 25 de vaccinuri ce i-au fost alocate. "Ziceau «Le fac pe toate, şi pe ăla, şi pe ăla», explică doctoriţa. Acum aşteaptă de la începutul săptămânii  o suplimentare cu 100 de vaccinuri şi oamenii s-au trecut pe listă de aşteptare.  Medicii din Cuca Măcăii spun că la început li se solicita acordul pacientului, dar de vinerea trecută nu le mai cere nimeni nimic.
 

"CINE SUNT EU, DE LA CUCA MĂCĂII, SĂ-L COMBAT PE CERCEL?"
"E la modă acum acest vaccin", spune zâmbind cealaltă doctoriţă din Cuca, Luminiţa Voicu. Şi dumneaei a rămas fără vaccinuri după mediatizarea intensă, deşi până pe 5 ianuarie nu reuşise să convingă decât 10 persoane să se vaccineze împotriva gripei porcine. Restul de 15 s-au epuizat rapid după moartea actorului de la "Cronica Cârcotaşilor".

Una din doctoriţe spune că a mers la Bucureşti, la o conferinţă a domnului Streinu Cercel, ca să afle mai multe despre gripa porcină. I s-a spus că printre efectele adverse pot fi comă, tetrapareză, meningită, dar şi că vaccinurile obligatorii pentru copii au riscuri. "Dintotdeauna s-a murit de gripă la persoanele tarate. Dar cine sunt eu de la Cuca Măcăii să-l combat pe domnul Cercel?", concluzionează doctoriţa.

Ca să aducă vaccinul în localitate, medicii din Cuca Măcăii trebuie să meargă la Piteşti, la Direcţia de Sănătate Publică, trebuie să stea la coadă şi să transporte vaccinurile într-o ladă frigorifică. Majoritatea celor care s-au vaccinat în Cuca sunt persoane peste 35 de ani. Nici n-ar avea cum să fie altfel, căci majoritatea tinerilor sunt plecaţi în alte ţări, la muncă, şi nici de sărbători n-au venit în sat din cauza crizei mondiale.


DOMESTOS, MAI TARE CA VACCINUL: OMOARĂ TOŢI MICROBII
Doamna Gherghina aşteaptă în anticameră la dispensar şi spune că e nehotărâtă dacă să-şi facă vaccinul Cantgrip. "Bărbatul meu l-a făcut, dar parcă mie îmi e aşa... Am auzit că dacă dai cu Domestos, mor toţi microbii uscaţi, aşa că spăl şi vasele, mă spăl şi pe mâini cu ăla. Noi suntem oameni de la ţară, de unde să ştim ce e cu virusul ăsta? Ce vedem şi noi la televizor..."

O mamaie rumenă e hotărâtă: o să facă vaccinul antigripal obişnuit. Ca în fiecare an. Are şi probleme cu inima şi a auzit că nu e recomandat cel pentru porcină. "Nici fir de răceală nu s-a mai lipit de mine de când fac antigripalul normal", mărturiseşte convinsă şi altor consăteni. "Dar şi când te încaieră boala, cu toate vaccinurile făcute şi răsfăcute...", dă verdictul un domn distins, cu bască. "Nu e corect că i se spune porcină, domnişoară, vă spun că am văzut la televizor. Eu mi-am mâncat liniştit porcul de Crăciun, că am ştiut că nu e ca la aviară. Porcina asta e mai mult o poreclă", explică dumnealui. "Şi atunci ce facem? Ne vaccinăm sau nu?", pune punctul pe "i" femeia rumenă.

Intelectualul satului, cunoscut de săteni ca mare amator de spirtoase la ore fragede din zi, spune că are o armă imbatabilă în lupta cu virusul ucigaş. Îi pasă de gripa porcină aşa cum îi pasă de vorbele mai-marilor din sat când îi cer să le arate respect: "Vă respect, dă-vă dracu'!". Zice că vrea să vadă cum trece virusul de îmbibătura de alcool pe care o toarnă, conştiincios, în el zilnic.

Unii dintre cei mai în vârstă oameni din Cuca care s-au imunizat împotriva porcinei sunt soţii Boncea. Femeia spune că s-a decis să facă pasul acesta pentru a nu se mai lipi şi alte boli mai rele de ei, pe lângă cele pe care le au. "Dar bărbatul tot mi-a căzut la pat. De la Dumnezeu sunt toate. Se apropie iepurele de Grivei", clatină din cap femeia în poarta casei.


CUCA MĂCĂII TV
CMV TV. Un post de televiziune cu emisiuni înregistrate miercurea şi duminica, cu dezbateri în direct în campaniile electorale şi cu un public fidel: locuitorii din cele trei localităţi ale căror iniţiale formează numele postului: Cuca, Morăreşti şi Vitomireşti. "Două zile pe săptămână facem ceva util pentru comună", spune doamna care se ocupă de firma de cablu cu ajutorul căreia s-a făcut acum 5 ani acest post de televiziune şi vrea să rămână anonimă.

Ce emite postul CMV TV? Felicitări de ziua diverselor persoane, anunţuri de vânzări/cumpărări porci, vaci, praznice, serbări ale copiilor şi, bineînţeles, şedinţele de consiliu local. Şi în cazul gripei porcine a apărut la televizor un anunţ din partea doamnelor doctor din sat. La început sătenii nu au băgat în seamă, dar, o dată cu declanşarea isteriei naţionale, au început să citească sfaturile de pe cartoanele TV. "Ştiu că avem o audienţă foarte bună. Cum măsor? De la radio Şanţ..."

×
Subiecte în articol: special