x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vadim cere iertare evreilor

Vadim cere iertare evreilor

14 Feb 2004   •   00:00

Intr-o scrisoare adresata consilierului electoral israelian Eyal Arad, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cere scuze tuturor evreilor pentru greselile sale din trecut. Vadim Tudor recunoaste ca in Romania a fost Holocaust si cere un dialog deschis cu comunitatea evreiasca.

Intr-o scrisoare adresata strategului israelian Eyal Arad, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cere scuze tuturor evreilor pentru greselile sale din trecut. Consilierul sau israelian pentru politica externa, Nati Meir, ne prezinta, in exclusivitate, detalii despre acest document in posesia caruia a intrat "Jurnalul National".
MARINA CONSTANTINOIU

Jurnalul National: Spuneti-mi, este aceasta scrisoare principala conditie pe care liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, trebuia s-o indeplineasca pentru a putea semna contractul de colaborare cu Eyal Arad?
Nati Meir: Nu. Acesta a fost unul dintre pasii pe care Vadim i-a facut. Eu pot sa spun ca asta a fost ultimul pas. Si, hai sa spunem, cel mai puternic punct din cate au fost. "Este primul lider care recunoaste ca a fost Holocaust in Romania"

Dar ce este atat de important in acest document, incat ati afirmat, intr-un interviu anterior, ca un ziar din Romania v-a oferit un milion de dolari ca sa dezvaluiti din continutul ei?
Eu sunt aici de noua ani. Nu tin minte ca vreun lider roman, incluzandu-l aici si pe Ceausescu, sa fi recunoscut Holocaustul ca fenomen si in Romania. Este primul lider care recunoaste ca a fost Holocaust in Romania si cred ca eu personal am facut un serviciu evreilor care traiesc in Romania si pentru statul meu, care este Israelul.

Domnule Meir, de ce, de fiecare data cand este vorba despre Corneliu Vadim Tudor si viitoarea campanie electorala, sunteti cel care face declaratii si nu cineva din staff-ul de campanie al partidului?
Asta este un rol pe care eu il voi juca pana in momentul in care specalistul israelian in campanii electorale, Eyal Arad, va semna contractul cu Vadim Tudor. In clipa in care se semneaza contractul, el va deveni director general al campaniei electorale a lui Vadim. Asta nu inseamna ca eu imi dau demisia, dar eu o sa am grija si de afacerile mele in Romania, pe care in ultimele doua luni si jumatate le-am neglijat, pentru ca ce m-a interesat pe mine a fost sa ajungem sa semnam contractul asta, intre Arad Communications si domnul Vadim Tudor.

"Il cunosc pe Vadim de aproape trei ani"

De cati ani il cunoasteti pe Vadim Tudor? In ce imprejurari l-ati cunoscut?
Eu pot sa spun acum, si am si acte in sensul asta. Eu am fost pus de statul Israel, cu imputernicire, sa aflu detalii despre pilotul nostru Ron Arad (dat disparut in Liban din 1986 - n.r.). Vadim Tudor a incercat acest lucru si eu am avut imputernicire sa-l intalnesc, sa-l cunosc si sa vad cum putem ajunge sa obtinem informatii despre pilotul nostru. Eu il cunosc pe domnul Vadim de aproape trei ani si, de cand il cunosc, am ajuns la concluzia ca el nu este antisemit si vrea sa ceara scuze poporului evreu. Si cred ca ce a facut acum, cu ajutorul meu, dar mai mult cu ajutorul lui Eyal Arad, am ajuns la o solutie foarte buna pentru statul Israel si pentru toti evreii din lume. Eu il cunosc pe Vadim si pe toata familia lui si cred in sinceritatea lui. Nu cred ca face asta doar pentru campania electorala. De doi ani am luat initiativa de a fi alaturi de el. Dupa ce am facut acum pot sa ma odihnesc. Am lucrat ca un nebun ca sa ajung cu domnul Vadim la un moment istoric ca asta. Adica el sa-si ceara scuze in scris de la statul evreu si, mai mult, de la toti evreii care au fost in Romania si sa recunoasca faptul ca a fost Holocaust in Romania.

"Scrisoarea va fi publicata in revista "Romania Mare""

Unde va fi facuta cunoscuta aceasta scrisoare, ma refer in special la Israel, nu numai la presa din Romania?
Voi vedeti ca scrisoarea asta a fost iscalita la 1 februarie. Din 1 februarie eu o tin la mine in seif, nimeni nu a avut alt exemplar. Exemplarul asta a ajuns la domnul Arad la 1 februarie. Domnul Arad a ajuns cu ea la multe autoritati in Israel, dar nu vreau sa spun la cine, ca asta e problema lui, el stie cui i-a aratat-o. Si aici, cand a venit acum in Romania (joi dimineata - n.r.) a fost ultimul loc in care trebuia s-o arate si s-o dea, la comunitatea evreiasca. Astazi a stat acolo de la ora 9:00 si pana la ora 12:00 si, cand a iesit, el mi-a spus: "Eu mai mult decat am facut aici cred ca nu mai e cazul sa fac. Am terminat treaba la comunitate". Scrisoarea asta urmeaza sa fie publicata de domnul Vadim marti, in revista "Romania Mare". asta este chiar ultimul pas facut in acest sens, adica publicarea ei si in revista.
Daca eu, omul care a fost in armata israeliana, omul care a luptat pentru Israel, sunt acuzat de oameni de aici ca "m-am vandut" lui Vadim, pot sa va spun acum ca nu am primit un leu. Jur, pentru ca eu sunt un om habotnic, ca nu am luat un leu, nici de la partid, nici de la Vadim. In afara de faptul ca am fost cu ei la mese si am iesit cu ei, mai mult nu a fost. Am facut asta pentru ca cred ca fac un serviciu pentru Israel si fac sa fie bine pentru Romania.

Spuneti-mi, sunteti consilier pentru probleme de politica externa al liderului Partidului Romania Mare. Ati primit promisiuni din partea acestuia legate de obtinerea unui loc in Parlament sau eventual, daca ajunge la putere, in Guvern?
Eu nu stiu sa mint si la intrebarea asta am sa raspund simplu: "No comment".


Textul integral al scrisorii in care Vadim isi face mea culpa

Draga Eyal, Aceasta scrisoare este o confesiune. Ma confesez ca un crestin, ca unul care crede in Iisus Hristos si ca fiinta umana. De aceea as dori sa imi expun punctul de vedere cu privire la declaratiile mele anterioare, care au ofensat si ranit poporul evreu. Cer iertare lui Dumnezeu si oamenilor pe care i-am ranit. Stiu ca Dumnezeu ma va ierta numai dupa ce oamenii pe care i-am ranit ma vor ierta. Ma caiesc acum si pentru totdeauna si promit sa nu mai repet asta niciodata, impotriva nimanui.
A fost o greseala ca am negat Holocaustul din Romania, care a avut loc in 1941 si 1944, sub regimul lui Antonescu. In acele timpuri, Romania era tara aliata a Germaniei naziste si comunitatea evreiasca romana a intalnit aici zilele apocalipsei si ororile exterminarii. Generat ia tanara de romani trebuie sa recunoasca adevarul istoric al Holocaustului in Romania si, cand voi fi ales presedinte al Romaniei, voi introduce invatarea Holocaustului in scolile publice. Cel care jeleste stie exact cate lumanari trebuie sa aprinda pentru mama sa, tatal, sora si fratele sau. De aceea, admit faptul ca Guvernul roman condus de Antonescu a fost responsabil de uciderea a aproximativ 400.000 de evrei.
Admit ca am spus in trecut cuvinte groaznice si am facut aprecieri jignitoare la adresa unor personalitati evreiesti. Aici si acum imi prezint scuzele in memoria defunctului Rabbi Moses Rosen si domnului Elie Wiesel. Imi pare sincer rau pentru acele cuvinte si cer iertare. Si ma mai angajez sa nu permit in viitor nici o declaratie critica si antisemita impotriva poporului evreu, din partea nici unui oficial al partidului meu si in "Romania Mare", revista saptamanala pe care o conduc in calitate de redactor-sef. Promit ca actiunile si atitudinile a 250.000 de membri de partid ai PRM trebuie sa fie si vor fi un model de coabitare etnica si rasiala pentru ceilalti 21.000.000 de concetateni. Mai mult, ideologii partidului vor include, foarte curand, in platforma oficiala a PRM o sectiune mai specifica si elaborata opusa antisemitismului.
Aceasta sectiune va fi incorporata in doctrina noastra politica drept adaugire la sectiunea existenta privind pozitia noastra impotriva rasismului si a coabitarii normale a tuturor grupurilor etnice din Romania. Voi continua sa subliniez in conferintele de presa, declaratiile publice, aparitiile la radio si tv si in revista mea saptamanala, sub semnatura mea, pozitia mea asupra Holocaustului in Romania si atitudinea mea pozitiva fata de poporul evreu. Intre timp, sunt ferm decis sa actionez drastic impotriva oricarei figuri oficiale din partidul meu care va face declaratii antisemite, inauntrul sau in afara structurii de partid.
Aceasta scrisoare este si un apel oficial catre comunitatea evreiasca din Romania si de peste granita, cerand un dialog deschis cu PRM si cu mine, ca sa incepem o noua relatie bilaterala. In ceea ce ma priveste, va fi mai mult decat un dialog. Va fi timpul pentru actiune. Precum stiti, am construit recent, cu banii mei, un monument dedicat fostului prim-ministru al Israelului, Yitzhak Rabin. Anul acesta voi organiza si finanta un pelerinaj larg la Auschwitz, care va include alti lideri de partid, cam 100 de membri tineri ai PRM si pe mine. Voi mai anunta public intentia de a stabili in Bucuresti un Muzeu al Holocaustului.
In ceea ce priveste restituirea proprietatilor evreiesti - atat private cat si cele apartinand comunitatilor de evrei din Romania - sunt perfect de acord ca trebuie sa fie returnate proprietarilor legali si de drept. Aceasta chestiune este foarte clara si va asigur ca atunci cand voi fi presedinte al acestei tari, in decurs de un an toate aceste lucruri pe care le-am mentionat si care au fost amanate 15 ani se vor intampla si vor avea loc. Nu am nici o obiectie ca aceasta scrisoare sa fie facuta publica ca o scrisoare oficiala adresata dumneavoastra si stau pe deplin in spatele fiecarui cuvant. Voi mai publica aceasta scrisoare in revista mea. Facand asta, toti compatriotii mei romani vor avea o sansa sa ma intalneasca si sa ma cunoasca asa cum sunt cu adevarat.
Eyal, istoria nu este ceva de invatat, ci ceva cu care sa traiesti. Am facut multe pacate, le recunosc pe deplin. Nu suntem ingeri, suntem doar oameni. Nu vor mai exista pacate de acum incolo. Imi cer iertare de la toti evreii ofensati de excesul meu pamfletar sau verbal. asta sunt eu. M-am schimbat. Dupa o serie de tragedii, care au avut loc in familia mea, si o citire atenta a Bibliei, Dumnezeu mi-a dat o inima noua. Vreau sa multumesc poporului evreu pentru darul pretios daruit umanitatii - Cartea Sfanta. Israelul are o multime de dusmani reali si periculosi care trebuie redusi la tacere. Nu sunt dusmanul vostru. Hai sa deschidem un dialog. Un dialog pentru o lume mai buna, pentru poporul evreu si pentru poporul roman.

Al tau sincer,
Corneliu Vadim Tudor Bucuresti, 1 februarie 2004

×
Subiecte în articol: romania eveniment tudor vadim scrisoare arad evreu