x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valea mortii

Valea mortii

de Dorian Cobuz    |    Magda Colgiu    |    Dana Cobuz    |    22 Iun 2006   •   00:00
Valea mortii

Sase vieti au fost curmate si noua persoane au disparut dupa ce un paraias din Valea Tiblesului s-a um-flat peste masura in ultimele 48 de ore. Viitura a devastat localitatile Spermezeu si Tarli-sua, fiind afectata si casa in care s-a nascut Liviu Re-breanu. Seful statului s-a deplasat aseara de urgenta cu un elicopter in zona calamitata, unde a gasit 400 de oameni ramasi fara casa.

Sase persoane au murit si alte noua sunt date disparute in urma viiturii care a maturat marti seara Valea Tiblesului din judetul Bistrita-Nasaud. Bistrita nu este singurul judet afectat de stihiile naturii. Probleme sunt si in Galati, Mures, Arad si Alba. Prefecturile din 33 de judete au fost avertizate ieri cu privire la producerea de precipitatii insemnate cantitativ si grindina.

Numai in Valea Ilisua, ploile torentiale din ultimele doua zile au blocat drumuri, au inundat case si au distrus sute de hectare de teren agricol. Numarul persoanelor care si-au pierdut viata in aceasta zona a crescut la sase, a declarat subprefectul judetului, Nica Oprea.

SATE IZOLATE. Din cele sase victime care au fost gasite in zona localitatilor Tarlisua si Spermezeu doar una este identificata. Politia a declarat ca alte noua persone sunt disparute, dar localnicii spun ca numarul celor despre a caror soarta nu se stie nimic este semnificativ mai mare. Ieri, la orele pranzului erau izolate satele Agries si Agriesel, Drumul Judetean 171, care traverseaza Valea Tiblesului, fiind impracticabil pe mai multe sectoare.

Ploaia torentiala a lovit marti in jurul orei 17:00, cand paraiasul, care de obicei se poate trece cu piciorul, a iesit din albie si a inundat mai intai cateva zeci de gospodarii din satul Tarlisua. In scurt timp, torentul a ajuns la Spermezeu, apoi la Dumbravita, Dobric si Caianu Mic.

In satul Lunca Borlesie, apa a intrat in casa familiei Clapa, distrugand tot ce s-a putut si scotand din garaje cele trei masini. Acestea au fost imprastiate pe o arie de cateva sute de metri. La scena au asistat neputinciosi Benedicta Clapa (11 ani) si bunica sa, parintii fiind plecati sa munceasca in Spania, ca mai toti tinerii de pe Valea Ilisua. Fata povestea, rumena in obraji, ca s-au salvat urcandu-se cu bunica ei pe culmea de langa casa si de acolo au privit tot dezastrul provocat de cele doua veniri ale apei.

CASA LUI REBREANU. La intrarea in Tarlisua, bifurcatia cu Racatesu, cam doi kilometri mai sus, cativa politisti dirijau circulatia si permit accesul doar in caz de urgente. Nenorocirea abia de aici incolo ia proportii. Case duse de apa pana in mijlocul drumului sau gospodarii din care a mai ramas doar poarta. Printre casele distruse, cea in care s-a nascut marele romancier Liviu Rebreanu.

IN GRABA. Oamenii deznadajduiti au incercat sa-si salveze animalele si lucrurile mai de pret

In vatra satului se lucreaza la degajarea drumului, iar oamenii scot resemnati namolul din casele care nu au fost distruse. "Borcanul ala cu doua kile de carnati, adidasii tai si portofelu’ is colo, intre lemne, le-am vazut", face un inventar scurt una dintre femei. Un vecin vine sa-i ceara o drujba pentru a construi o scara cu care sa intre in casa lui prin pod. Raspunsul femeii vine amar: "N-avem drujba, nici cutit, nici sare, nici sapun. Am ramas fara nici unele". Si ii intoarce spatele. "E o bucatica de carne colo-n frigider, da’ trebe scos si facut. D-apai pe aragaz la cine, ca noi nu mai avem nici din asta", spune batrana, indemnandu-si mama si vecinii sa manance niste salam si biscuiti pe care ii scoate dintr-o punga de plastic.

MASURI
"Esential este acum sa se deschida comunicatiile. Si vorbim de deschiderea drumurilor, de telecomunicatii, de asigurarea cu apa, paine"

NEPUTINTA
"Ce se intampla acum reprezinta tipul de fenomen natural caruia, din pacate, nu-i putem face fata" - Traian Basescu

BASESCU, LA CAIANU MIC
Presedintele Traian Basescu s-a deplasat ieri dupa-amiaza cu elicopterul in comuna Caianu Mic, judetul Bistrita-Nasaud, pentru a evalua pagubele produse de inundatiile de pe Valea Tiblesului. "Aici, esential este acum sa se deschida comunicatiile. Si vorbim de deschiderea drumurilor, de telecomunicatii, de asigurarea cu apa, paine pentru cei care au probleme. Dar este tipul de fenomen natural caruia nu-i putem face fata", a declarat Basescu. Presedintele a intentionat sa ajunga si in comuna cea mai afectata de inundatii, Tarlisua, dar, din cauza problemelor de sanatate, a preferat sa se intoarca la Bucuresti. (Ana Dragu)

AVERTIZARI
Mai mult de jumatate din prefecturile tarii au fost avertizate cu privire la producerea de precipitatii insemnate cantitativ si grindina. Avertizarea a fost emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si transmisa prefecturilor din judetele Arges, Bacau, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea. "Ne vor crea probleme raurile mici, motiv pentru care le monitorizam", a explicat Petre Stanciu, directorul INHGA. Zonele cele mai afectate de instabilitate atmosferica vor fi Moldova, vestul si nordul Dobrogei, Muntenia, Oltenia, Banat si zona de munte. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin averse, care pot avea si caracter torential, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Cantitatile de apa vor depasi local 30-35 l/mp si, izolat, 50 l/mp si va cadea grindina. In urma precipitatiilor cazute in ultimele ore in judetele Arad, Bistrita-Nasaud, Galati, Iasi, Timis si Vaslui s-au inregistrat cantitati importante de precipitatii in intervale scurte de timp (96 l/mp in judetul Galati, 62 l/mp in Arad), insotite de grindina, intensificari ale vantului si descarcari electrice. (Elena Stan)

BILANT MAI
Sase persoane si-au pierdut viata, iar alte 523 sunt evacuate ca urmare a viiturilor formate dupa caderea unor ploi torentiale in opt judete ale tarii, potrivit ultimului bilant al MAI. Cei 523 de sinistrati ai acestui al doilea val de inundatii din acest an sunt din judetele Bistrita-Nasaud (400) si Galati (123). Potrivit datelor oficiale primite de MAI pana aseara, 63 de localitati din opt judete ale tarii au fost afectate de inundatiile produse in ultimele zile, 12 dintre acestea ramanand izolate complet dupa blocarea unor drumuri. Aceeasi statistica precizeaza ca 308 locuinte au fost distruse in totalitate, iar alte 1.282, avariate. Dintre acestea, 25 sunt in pericol de prabusire. Aproape 1.000 de gospodarii au fost inundate, iar alte 125 au fost complet distruse. Apele revarsate au avariat 31 de cladiri administrative, au blocat un kilometru de drum national si au avariat o alta portiune de cateva zeci de metri, precum si alti 58 de kilometri de drumuri judetene si 50 de kilometri de drumuri comunale. Apele umflate au rupt 17 poduri si peste 280 de podete, distrugand si 33 de posturi de transformare. (R.C.)

APROAPE 40 DE OAMENI SALVATI DE JANDARMII GALATENI
INUNDATII CU REPETITIE. Locuitorii judetului Galati au fost loviti de ape pentru a doua oara in acest an
Precipitatiile abundente care au cazut in judetul Galati au inundat zeci de case si sute de anexe gospodaresti din cinci localitati. Cei aproximativ 200 de militari, jandarmi, angajati ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU), politisti de frontiera si angajati ai Drumurilor Nationale au evacuat in total 123 de persoane, salvand 39 de oameni de furia apelor. Bilantul provizoriu efectuat de IJSU arata ca, din cele cinci localitati afectate, una este izolata, neavand acces la drumurile publice. Cea mai afectata localitate este Branesti, unde 28 de case au fost inundate, doua s-au prabusit, 40 de anexe gospodaresti au fost inundate si 20 ha de teren arabil se afla sub apa. Din cauza ca 10 fantani au fost colmatate, locuitorilor din Branesti li s-au distribuit sticle cu apa minerala. Mai sunt inundate case la Targu Bujor, Fartanesti, Mastacani, iar doua diguri locale, trei podete, drumuri comunale si DJ 254 si DJ 255 au fost blocate de aluviuni. DN 26, in apropierea localitatii Oancea, este impracticabil, fiind acoperit de aluviuni pe o portiune de 5 km. Aici asfaltul a ramas suspendat in aer, apa spaland pamantul de sub sosea. Pentru autovehicule s-a creat o ruta ocolitoare: Oancea - Roscani - Baneasa - Tg. Bujor - Fartanesti. Tot din cauza ploilor, terasamentul CFR a fost spalat de apa, in dreptul localitatii Fartanesti, personalul Galati - Barlad fiind oprit, cei 50 de calatori continuandu-si calatoria pana la destinatie cu un autobuz. (Daniel Mihalascu)

CIRCULATIE RESTRICTIONATA IN MURES
Zeci de case si gospodarii au fost inundate, iar alunecarea de teren de pe DJ 151 Ludus - Sarmas - la limita cu Bistrita-Nasaud s-a accentuat din cauza ploilor. Circulatia in zona se desfasoara cu dificultate, pe un singur sens, iar traficul feroviar a fost blocat pe ruta Ludus - Bistrita, din cauza inundatiilor. De asemenea, din cauza ploilor torentiale si a inundatiilor circulatia rutiera in zona Gurghiului a fost restrictionata, informeaza Prefectura Mures. Astfel, in zona orasului Sarmasu si a localitatilor Balda si Visinelu au fost inundate 28 de locuinte, 80 de anexe gospodaresti, 10 hectare teren arabil, 15 hectare de fanete si 40 de fantani. Au fost avariate patru poduri si 12 podete, inregistrandu-se un numar de 500 de pasari moarte. (Monica Harmanescu)

ALBA, SUB APE
Cateva localitati din judetul Alba sunt si ele afectate de ploile din ultimele trei zile. Peste 200 de persoane din satul Presaca Ampoiului au ramas izolate, 150 de locuinte, un drum national si mai multe drumuri judetene si comunale au fost avariate. Nici municipiul Aiud nu a scapat de inundatii. Marti seara, o puternica furtuna a provocat pagube importante in municipiul Aiud. Peste 100 de locuinte sau anexe gospodaresti au fost inundate, kilometri intregi de strazi fiind sub ape. Pagube insemnate au fost produse si in comuna Ciuruleasa, unde aproape 20 de case si gospodarii au fost inundate, iar drumul comunal 156 a fost afectat pe o distanta de patru kilometri, accesul in satul Bodresti realizandu-se doar pietonal. Si in Ponor, revarsarea Vaii Ponorului si Vaii Geogelului a inundat o casa si opt gospodarii, a afectat 14 podete, iar drumul comunal dintre Ponor si Vale in Jos a fost distrus pe 700 de metri, acelasi tronson fiind partial distrus si intre Ponor si Valea Rece. De asemenea, drumurile comunale care fac legatura intre Geogel si Valea Geogelului, respectiv Cheia, au fost partial distruse. (L.D.)

... SULFINA, LA ZIUA DUNARII
In timp ce seful statului nu a ezitat sa se deplaseze pe Valea Tiblesului, ministrul Mediului si-a vazut nestingherit de program. Conform biroului de presa al MMGA, Sulfina Barbu (foto) se indrepta aseara catre Stanca Costesti, pe raul Prut, pentru a sarbatori Zilele Dunarii. Manifestarile, care debuteaza astazi, vor fi deschise oficial de Republica Moldova, stat care detine presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). Ca o ironie a sortii, mesajul de solidaritate pe care il promoveaza MMGA in acest an, in care inundatiile cauzate de revarsarea Dunarii au creat numeroase situatii critice, este "Redescopera sufletul Dunarii - Ajuta-i pe semenii tai din zonele inundate".
×
Subiecte în articol: special valea galaţi case inundate