x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valentin Stan - Cand Prostia guverneaza Romania...

Valentin Stan - Cand Prostia guverneaza Romania...

de Valentin Stan    |    27 Mar 2006   •   00:00
Valentin Stan - Cand Prostia guverneaza Romania...

Presedintele Basescu si premierul Tariceanu s-au aflat la Bruxelles, la 23-24 martie, la Consiliul European, unde au primit cele mai devastatoare mesaje pentru interesele de aderare ale Romaniei la 1 ianuarie 2007, mesaje capabile sa diminueze sansa noastra de a ne atinge obiectivul la data fixata.

Exista oameni care traiesc speranta devenirii in timp sub zodia fasta a increderii netarmurite in destinul providential al unui om! In zorii umanitatii, acel om era, de regula, un semizeu! Sau un erou! Il regasim in statuile lui Phidias de pe Acropole sau in operele lui Homer! Astazi, destinul providential poate sa "zaca" in rasul dezarticulat al unui "analfabet" al puterii, capabil sa distruga constructia politica a sute de ani de relatii dintre Romania si Europa! Sau in verbul halucinant al unui impostor, cu apetit pentru putere si deficit de inteligenta, cocotat in varful politicii externe romanesti!

"AVALANSE" SI "SUSPENSII". Cand s-a pus problema respingerii Constitutiei europene de catre Franta, ministrul Ungureanu ne-a linistit "doct" si protector, la 30 mai 2005, printr-un comunicat oficial: "Calendarul nostru de aderare nu este afectat de votul asupra Constitutiei europene". Apoi, la 8 iunie 2005, conform Rador, ministrul ne-a speriat: "Nu stiu daca exista voci impotriva Romaniei, ca atare, cat s-ar putea sa existe voci care sa amendeze procesul de largire, in genere, care pare sa piarda din credibilitate!" (RADIO ROMANIA ACTUALITATI, 8 iunie 2005, ora 7:07). Pai, nu zisese, cu opt zile inainte, ca nu va fi afectat "calendarul nostru de aderare"?

La 2 septembrie 2005, conform Mediafax, acelasi ministru ne linistea in legatura cu ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniune dupa intalnirea informala a ministrilor de Externe de la Newport:

"Contez pe o avalansa de ratificari incheiate in urmatoarele cinci-sase luni. State din zona mediteraneana, state din zona central-europeana, din Europa de Vest".

Astazi, dupa sapte luni, au ratificat doar 13 tari din 25 cu principalele state ale motorului european, Franta si Germania, in afara procesului de ratificare. Conform EUObserver din 21 martie 2006, Ungureanu pare "dezamagit", acum, declarand ca "as fi mai fericit, nici nu e nevoie sa o mai spun, cu un ritm mai rapid al procesului de ratificare, in Franta, de exemplu!" Pai, asta e "avalansa de ratificari"?

Sufocat de "americanismele" rasuflate si de prost gust ale personajului caragialesc din fruntea statului roman, de care se rusineaza chiar si americanii, si uluit de atacul frontal dus de Romania impotriva intereselor franceze in NATO, ministrul de Externe al Frantei, Michel Barnier, avertiza public inca la 21 aprilie 2005:

"(...) Am cateodata dificultati in a intelege cuvintele pe care le gasesc un pic agresive la adresa Frantei!"

Vicepresedinta Bundestagului german, Susanne Kastner, o mare prietena a poporului roman, aproape ca ne implora, la 1 decembrie 2005, conform Rador, sa dam un mesaj "clar pro-european", cu precizarea: "E valabil, in mod special, pentru Presedintie!" (DEUTSCHE WELLE, 1 decembrie 2005, ora 14:43).

Romania este lipsita, pe buna dreptate, de sustinerea politica a Frantei si Germaniei in batalia pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007! Ea se vede astazi nevoita sa accepte ca procedurile de ratificare a tratatului de aderare, in cele doua tari-motoare ale integrarii, sunt conditionate de raportul pozitiv al Comisiei Europene, cu privire la tara noastra, din mai 2006. Adica, ratificarea se poate produce numai dupa 16 mai, data raportului prezentat de Comisie! Ceea ce, pe fond, era si este un handicap suplimentar imens pentru Romania! Fiindca tratatul de aderare specifica foarte clar ca Romania este presupusa a intra in UE la 1 ianuarie 2007, iar neindeplinirea corespunzatoare a criteriilor poate duce la amanarea aderarii numai cu un an. Punct! Nicaieri in tratat nu se spune ca neindeplinirea corespunzatoare a criteriilor poate duce la neratificarea tratatului!

Numai ca ratificarea este un proces ce tine de prerogativele de suveranitate nationala ale fiecarei tari din UE! Asa ca, indiferent ce scrie in tratat, Franta, Germania si alte tari pot, daca doresc, sa nu ratifice tratatul cu Romania in conditiile unui raport prost ceea ce ar amana aderarea sine die! Asta, in timp ce Basescu declara ritos, conform Rador, in interviul dat postului francez TV 5, la 18 noiembrie 2005, ca: "1 ianuarie 2007 este un reper pe care nici Guvernul, nici poporul roman nu vor accepta sa nu-l atingem"! (TV 5, 18 noiembrie 2005, ora 17:20). I-auzi!

Pai, atunci, cum sa intelegem comunicatul domnului Tariceanu, din 23 martie 2005, dupa intalnirea cu comisarul pentru extindere al UE, Oli Rehn, la Bruxelles, care precizeaza: "(... ) Decizia privind extinderea Uniunii Europene cu Romania si Bulgaria a fost deja luata. Problema care a ramas in suspensie este data aderarii"? Cum, adica, data aderarii este in suspensie? Pai, nu-i reper 1 ianuarie 2007?

GUVERNAREA PRIN "DEDUCTIE"! Dar ce ziceti de urmatoarea fraza din comunicatul cu pricina:

"Raportul ar putea da o recomandare privind amanarea aderarii, iar o neprecizare a unei astfel de recomandari deduce de la sine ca angajamentele luate au fost indeplinite"?

Adica, raportul Comisiei ar putea contine o recomandare pentru amanare! Si daca nu e amanare, atunci nu e nici o recomandare! Si daca nu e nici o recomandare, noi "DEDUCEM" ca ne-am indeplinit angajamentele! Adica Romania isi indeplineste angajamentele de aderare prin "DEDUCTIE"!!! Dincolo de prostia imensa, dublata de minciuna nerusinata, ascunse in acest text conceput de analfabeti, cum de nu stie Tariceanu ca in iunie 2006, Consiliul European, pentru a decide aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, are nevoie de o recomandare in acest sens a Comisiei, asa cum a fost procedura cu toate celelalte tari care au aderat la UE, inclusiv in cazul grupului celor 10 din 2004? Caci iata ce apare in alt comunicat al lui Tariceanu, din 23 martie:

"In cazul in care in raport nu va exista nici o precizare cu privire la data extinderii, inseamna ca va fi respectat termenul de 1 ianuarie 2007". De unde stie Tariceanu asta, mai ales daca Franta sau Germania nu ratifica tratatul?

Comunicatul lui Tariceanu din 23 martie mai precizeaza cu privire la raportul Comisiei asteptat in mai: "Seful Executivului s-a aratat convins de posibilitatea rezolvarii problemelor marcate cu «stegulete rosii» in domeniile agricultura si sanitar-veterinar, pana la sfarsitul acestui an. Este posibila mentinerea unor clauze de salvgardare sectoriale, ceea ce nu este acelasi lucru cu clauza de salvgardare care ar putea amana aderarea, a mentionat premierul!".

Adica, Tariceanu ne spune ca raportul va continua sa consemneze, in mai 2006, "stegulete rosii", adica domenii din indeplinirea angajamentelor de aderare aflate sub incidenta clauzei de amanare, prin decizie de unanimitate in Consiliul UE (desi el habar nu are ca asta ne poate amana)! Adica un raport care sa consemneze inca deficiente grave ("stegulete rosii")! In conditiile in care ministrul de Externe al Frantei, Douste-Blazy, avertiza inca din 11 martie 2006:

"Comisia face un raport si daca raportul este pozitiv, atunci intra (Romania-nota mea), daca raportul este negativ, atunci asteapta (...)!"

Bun, dar daca Franta are nevoie de un raport pozitiv ca sa ratifice tratatul, iar Romania va avea "stegulete rosii" pana la sfarsitul anului si nici o recomandare de la Comisie, cand va ratifica Franta tratatul ca sa prinda Romania intrarea in UE la 1 ianuarie 2007? In noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie?

Basescu ne spune candid si el in comunicatul din 24 martie 2006, ca "vulnerabilitatile pe care tara noastra inca le are nu sunt de natura sa activeze clauza de salvgardare si exista semnale solide ca in ceea ce priveste coruptia, steguletul rosu se va transforma in stegulet galben!"

Asa stie presedintele? Ca se intra in UE cu stegulete galbene si fara sustinere politica din partea Frantei si Germaniei? Atunci, de ce se precipita domnia sa intr-o vizita la Paris, dupa raportul Comisiei din mai, asa cum anunta un alt comunicat din 24 martie?

Ce-as mai putea adauga? Sa dea Dumnezeu si Douste-Blazy sa intram in UE la 1 ianuarie 2007! Si sa primim stegulet galben macar la prostia guvernantilor!

BILANT
Astazi, dupa sapte luni, au ratificat doar 13 tari din 25 cu principalele state ale motorului european, Franta si Germania, in afara procesului de ratificare.

NEDUMERIRE
Bun, dar daca Franta are nevoie de un raport pozitiv ca sa ratifice tratatul, iar Romania va avea "stegulete rosii" pana la sfarsitul anului si nici o recomandare de la Comisie, cand va ratifica Franta tratatul?

VIZITA
Asa stie presedintele? Ca se intra in UE cu stegulete galbene si fara sustinere politica din partea Frantei si Germaniei? Atunci, de ce se precipita domnia sa intr-o vizita la Paris, dupa raportul Comisiei din mai?
×