x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valurile bat in Palatul Victoria

Valurile bat in Palatul Victoria

de Aniela Nine    |    14 Iul 2005   •   00:00
Valurile bat in Palatul Victoria

Situatia critica in care se afla aproape intreaga tara din cauza inundatiilor l-a determinat pe premier sa treaca pe locul doi anticipatele si sa convoace de urgenta ieri dimineata o videoconferinta cu prefectii.

Cuvantul de ordine al zilei de ieri a fost "stare de alerta". Chiar si la Palatul Victoria, cu toata criza politica, inundatiile au trecut pe prima pozitie, anunturile despre demisii sau nedemisii fiind expediate de premier undeva catre sfarsitul zilei, in functie de modul in care decurgeau lucrurile in Parlament. Astfel ca primul punct pe agenda de ieri a primului ministru a fost videoconferinta cu prefectii.

SITUATIE CRITICA. Situatia prezentata de unii dintre prefecti si confirmata, statistic vorbind, de reprezentantul ANM, conform caruia precipitatiile din ultimele sase luni au depasit media multianuala din ultimii 50 de ani, a demonstrat clar ca in tara lucrurile au iesit de sub control: 31 de judete afectate, peste 250 de localitati devastate de ape si, din nou, victime umane. In doua din cele mai afectate judete, Vrancea si Bacau, s-a declarat stare de alerta. Un avertisment serios a venit din judetul Harghita, prefectul Constantin Strujan informand ca raurile Trotus, Mures, Olt si Bistricioara au depasit pe teritoriul judetului cotele de atentie si chiar de inundatie.

AJUTOARE. Ca urmare si a cererii prefectului de Olt, care a anuntat ca autoritatile locale nu mai pot asigura familiilor sinistrate produsele alimentare necesare, executivul a decis sa aloce de la Rezervele de Stat si sa trimita, inca din cursul serii de ieri, alimentele de baza pentru populatia din judetele calamitate. Totodata, premierul a anuntat ca in cadrul sedintei de Guvern de azi se vor stabili fondurile ce vor fi alocate pentru refacerea infrastructurii afectate.

"NU STIU CE PRESUPUNE STAREA DE URGENTA"
Dovada elocventa a "priceperii" unor autoritati locale in gestionarea crizei inundatiilor, Directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor Vrancea a recunoscut marti seara, in cadrul Comisiei de Aparare Impotriva Dezastrelor, ca nu a citit planul judetean de interventii in caz de urgenta si l-a rugat pe prefectul Ion Oprea sa citeasca, in plenul sedintei, ce prevede cu exactitate starea de urgenta pe care comisia urma sa o decreteze. "Domnule prefect, ma scuzati, eu nu am citit asta, va rog sa ne spuneti ce presupune starea de urgenta ca sa stiu si eu ce implicatii ar avea aceasta situatie asupra oamenilor. Din punctul meu de vedere, nu este necesar sa aplicam starea de urgenta, pentru ca avem clar doar cateva locatii cu probleme si mai greu de atat nu poate fi. De evacuat ce sa evacuezi, pe ala de la munte, unde sa-l evacuezi?", a sustinut Victor Racosanu la sedinta Comisiei de Aparare Impotriva Dezastrelor. Ulterior, cu ajutorul prefectului de Vrancea, directorul SGA si-a completat cunostintele in domeniu.

Atentie - Situatia drumurilor afectate din tara


DIFICIL. Furia apelor a blocat multe artere
Circulatia pe o serie de drumuri nationale a fost intrerupta, iar pe altele se desfasoara cu dificultate din cauza cresterii debitelor unor rauri, a viiturilor si a caderilor de pietre, potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

CIRCULATIE INTRERUPTA

  • DN 2 - pe o distanta de 42 de kilometri intre localitatile Focsani si Adjud. Din cauza cresterii nivelului raului Trotus, apa loveste tablierul podului de la kilometrul 226+400, iar, pe mai multe sectoare, apa trece peste drum. Autoritatile tin sub observatie cotele raurilor Trotut, Susita si Putna, care in ultimele ore au avut o tendinta crescatoare.
  • DN 2 - traficul autovehiculelor a fost intezis pe un tronson de 50 kilometri, intre localitatile Balotesti si Lepsa (jud. Vrancea), ca urmare a acoperirii cu apa a unor portiuni a caii de rulare, a inundarii podului peste raul Putna de la kilometrul 53 si a caderilor de stanci la kilometrul 70. Pe aceasta sectiune de drum actioneaza un utilaj in vederea redeschiderii drumului.
  • DN 2 (Odobesti si Andreiasu) - traficul este oprit pe o sectiune de 43 de kilometri ca urmare a revarsarii raului Milcov.
  • DN 10 (Buzau-Brasov) - circulatia vehiculelor de peste 10 tone este interzisa in zona localitatii Siriu. Circulatia pentru restul autovehiculelor este permisa intre orele 21:00 si 6:00, 8:30 si 11:00, respectiv intre 13:30 si 16:00.
  • DN 11 - in dreptul localitatii Onesti, viitura raului Trotus a afectat infrastructura podului, iar intersectia DN 11 cu DN 12 A (de dupa pod) este inundata.
  • DN 11 - viitura puternica a blocat drumul pe un sector de aproximativ 100 de metri, in dreptul localitatii Harja (judetul Bacau)
  • DN 12 A (Comanesti-Onesti) - viitura raului Trotus a afectat partea carosabila pe mai mult de doua treimi in dreptul localitatii Tg. Ocna (jud. Bacau).
  • DN 12 A (Miercurea Ciuc-Onesti) - Inundat de apele raului Trotus pe o lungime de 200 m., pe o portiune de 50 de metri, drumul este distrus in totalitate in dreptul localitatii Agas-Bacau.
  • DN 12 B (Tg. Ocna-Slanic Moldova) - viitura raului Slanic a distrus drumul pe un sector de circa 70 de metri, in zona localitatii Ciresoaia (Bacau).
  • DN 23 (Focsani-Braila) - intrerupt pe o distanta de 35 Km. Apele revarsate ale raului Putna trec peste drum, intre localitatile Rastoaca si Maicanesti, din judetul Vrancea.
  • DN 2 L (Tisita-Lepsa) - oprit pe 45 Km din cauza viiturilor raului Putna.

    CIRCULATIE INGREUNATA

  • DN 12 C (Gheorghieni-Bicaz) - la Bicaz (jud. Neamt), platforma drumului a fost rupta pe o lungime de 80 de metri.
  • DN 15 (Reghin-Toplita) - acoperit de apa si aluviuni in zona localitatii Neagra (jud. Mures)
  • DN 66 (TG. Jiu-Petrosani) - se circula pe o singura cale la Bumbesti I-Jiu (Gorj) dupa avarierea unui podet.
  • DN 67 (Horezu-Rm.Valcea) - se circula pe o singura cale intre Bunesti si Govora, jud. Valcea
  • DN 7 (Rm.Valcea-Sibiu) - pe 200 de metri se circula pe o singura cale intre Calimanesti si Caciulata, tronson unde au loc lucrari pentru consolidarea unui versant.
  • DN 11 (Onesti-Bacau) - intre Ferastrau (Bacau) si Oituz (Bacau) din cauza unui podet blocat de viituri.
  • DN 11 (Tg.Secuiesc-Onesti) - se circula pe o singura cale intre Oituz si Poiana Sarata.
  • DN 11 A (Onesti-Adjud) - partea carosabila este traversata de apa pe o lungime de 50 de metri in localitatea Stefan cel Mare (Bacau).
  • DN 12 A (Comanesti-Miercurea Ciuc) - apele raului Trotus au distrus o treime din drum in localitatea Palanca (Bacau).
  • DN 12 C - se circula pe o singura banda intre Gheorghieni si Lacul Rosu.
  • DN 2 (Buzau-Focsani) - podul de la Maracineni este avariat.
  • DN 64 - acoperit cu apa pe o portiune de 20 Km, intre Dobrosloveni si Falcoiu (Olt).
  • DN 7 (Rm.Valcea-Sibiu) - drumul este rupt pe o lungime de 15 metri si o latime de 2 metri in dreptul localitatii Robesti (Valcea).

    VESTI BUNE
    De maine, vremea se incalzeste si nu vor mai fi precipitatii pana marti. La cotele de pericol sunt urmatoarele rauri: Bistrita, Trotus, Putna, Mures, Olt, Teleorman, Neajlov, Ialomita. Celelalte rauri sunt la cotele de atentie. (Elena Stan)
  • ×
    Subiecte în articol: metri eveniment bacau raului localitatii trotus