x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vardiştii cu girofar

Vardiştii cu girofar

de Petru Zoltan    |    16 Ian 2010   •   00:00
Vardiştii cu girofar
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Doi poliţiştii harghiteni au încercat să reţină abuziv permisul de conducere al unui şofer al Jurnalului Naţional în timp ce acesta se afla pe trotuarul din faţa sediului Poliţiei Municipale Miercurea Ciuc. Pentru că şoferul nu era în trafic, ci un simplu pieton, a refuzat să le dea permisul. Imediat s-a trezit încătuşat.

O investigaţie a Jurnalului Naţional legată de dezastrul ecologic din localităţile harghitene Bilbor şi Corbu s-a lăsat cu "brăţări" pentru un şofer. Zona din jurul celor două localităţi este cunoscută pentru defrişările masive şi tăierile ilegale de arbori. În aproape toate afacerile cu lemne din zonă sunt implicaţi direct sau prin interpuşi poliţişti, procurori şi judecători.

În zonele montane apariţia unor jurnalişti este practic un semnal de alarmă. Aşa se face că pe tot parcursul documentării am fost urmăriţi de o maşină albastră în permanenţă. Orice mişcare ne-a fost atent monitorizată. Am descoperit că poliţia locală nici nu se sinchiseşte să se dea la hoţii de lemne, pesemne poliţiştii fiind foarte ocupaţi cu alte cele. Pentru a explica cumva dezinteresul total al oamenilor legii din zona şi lipsa lor de activitate în ceea ce priveşte defrişările ilegale, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Harghita, Filip Gheorghe.


ŞI CÂND EŞTI PIETON ŢI SE IA PERMISUL

Am oprit maşina în faţa Poliţiei Municipiului Miercurea Ciuc şi am întrebat un poliţist de serviciu cum puteam ajunge la Poliţia Judeţeană. În mai puţin de zece secunde, maşina Jurnalului Naţional a fost blocată de un Volkswagen cu numărul MAI 13511.

Din maşina Ministerului de Interne a coborât un poliţist care pe un ton autoritar i-a ordonat şoferului să se prezinte la el în birou cu buletinul, după care a intrat în clădirea Poliţiei. Însă rapid şi-a făcut apariţia un agent de circulaţie care a cerut şoferului permisul şi actele maşinii. "Sunt pieton, de ce îmi cereţi permisul de conducere", a întrebat nelămurit şoferul. Crispat şi şocat de acest răspuns, poliţaiul a zbierat după nişte colegi cerând ajutor urgent. Cum era şi de aşteptat, oamenii legii nu au stat pe gânduri când e vorba de îmbulzeală. Vizibil marcaţi de filmele poliţiste de la Hollywood, cei trei bravi poliţişti i-au pus cătuşele şoferului.


UNDE-S MULŢI, PUTEREA CREŞTE

Bomboana pe colivă au pus-o însă nişte malaci cu cefe groase care au coborât dintr-o maşină cu numere de Bacău. Cei doi vlăjgani erau de fapt alţi poliţişti care, fluturându-şi legitimaţiile în vânt precum steagurile de luptă, au sărit în ajutorul celor trei colegi harghiteni. Cum şoferul nu era Croitoraşul cel Viteaz, nu s-a putut opune, mai ales că cei doi voinici din Bacău ţipau cât îi ţineau bojocii că sunt de la Cercetări Penale. Cu cătuşele la mâini, şoferul redacţiei a fost îmbrâncit în sediul Poliţiei unde îl aştepta ca un rege, într-o sală, Lucică Marian Cazacu, angajat al Ministerului Administraţiei şi Internelor. El era cel care blocase maşina redacţiei în parcarea Poliţiei. Cu toate că am încercat să aflăm ce funcţie şi grad are măria-sa, domnul Cazacu, nu am reuşit. Deh, secret de stat! Cu chiu cu vai şi-a făcut apariţia şi Filip Gheorghe, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, căruia i-am cerut să ne facă să înţelegem de ce pentru o parcare, presupus neregulamentară, a fost nevoie de atât circ. S-a făcut mic când l-a văzut pe Cazacu care urla: "O să vă dau o amendă de 20 de milioane şi vă reţin permisul o lună de zile, domnule Matei".


SRI-UL IMPLICAT, CU CĂTUŞE, ÎN DISCUŢII RUTIERE

Totuşi, trebuie apreciat faptul că la apariţia purtătorului de cuvânt, angajatul Cazacu a devenit dintr-o dată doar formal, politicos. L-am întrebat pe angajatul Cazacu care sunt motivele şi baza legală pentru care ţine cu tot dinadinsul să ia asemenea măsuri. "Pe scurt, sunteţi conducător auto. Nu mi-aţi respectat indicaţiile ca poliţist aflat în serviciu. Pentru asta vi se suspendă permisul de conducere. Pentru că aţi refuzat să vă legitimaţi, una. Pentru că aţi refuzat să plecaţi din parcare, doi", se agita angajatul Cazacu. În timp ce Cazacu dădea lecţii despre cum vrea chipiul lui de angajat plătit din banii statului să facă ordine, agentul de circulaţie s-a ivit şi el ca Hopa-Mitică. Fără să-l întrebe nimeni nimic, el s-a trezit negând că ar fi încătuşat pe cineva şi a dat vina pe unii de la SRI. Care, săracii, nici măcar nu fuseseră prin preajmă. "Sunt 70 de persoane care sunt martori, care au văzut ce s-a întâmplat. Păi e nevoie să vină colegii de la SRI să vă pună cătuşele?", gândea cu voce tare subofiţerul. În tot acest timp purtătorul de cuvânt privea spectacolul colegilor săi şi tăcea.

×
Subiecte în articol: calendar