x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vedeţi acest fluture? Acesta e cancerul dvs.‘‘

"Vedeţi acest fluture? Acesta e cancerul dvs.‘‘

de Monica Iordache Apostol    |    24 Mar 2008   •   00:00
"Vedeţi acest fluture? Acesta e cancerul dvs.‘‘

INTERVIU ● Dana Deac vorbeŞte despre boala care i-a schimbat destinul
Cuvintele-sentinţă din titlul acestui articol nu sunt o metaforă. Sunt cuvinte cu o concreteţe cumplită pe care le-a auzit, din senin şi fără avertisment, Dana Deac, ziarist şi director al postului public de televiziune. Cuvinte care au fost urmate de durere, spaimă, disperare şi de mirosul morţii care salvează viaţa.



INTERVIU ● Dana Deac vorbeŞte despre boala care i-a schimbat destinul
Cuvintele-sentinţă din titlul acestui articol nu sunt o metaforă. Sunt cuvinte cu o concreteţe cumplită pe care le-a auzit, din senin şi fără avertisment, Dana Deac, ziarist şi director al postului public de televiziune. Cuvinte care au fost urmate de durere, spaimă, disperare şi de mirosul morţii care salvează viaţa.


Pe Dana Deac publicul o cunoaşte ca jurnalist de investigaţie, puternic şi incomod, ca realizator al "Cafelei cu sare‘‘ şi, mai nou, ca director al TVR 1. Într-un interviu publicat de revista Q Magazine vorbeşte însă despre altceva decât lupta sa profesională. Vorbeşte despre disperarea şi durerea unui om bolnav de cancer, maladie care a venit neanunţată de nici un simptom şi, culmea, contrazicând un certificat medical de om sănătos. "Anul trecut în octombrie am descoperit că am cancer la sân. În mai puţin de o lună am suportat operaţia. Acum sunt pe citostatice, după care urmează o lună şi jumătate de iradieri, 25 de şedinţe, pentru ca în lunile iunie-iulie să închei această perioadă cu un tratament destul de agresiv‘‘, spune Dana Deac.


MALPRAXIS. A descoperit boala la patru luni după ce i se garantase, printr-o mamografie, că este un om sănătos. "Am fost victima unui malpraxis care mă putea costa viaţa. Am făcut o mamografie din bun-simţ şi am primit rezoluţia de corp sănătos. Pe această mamografie, după patru luni, un alt doctor îmi arăta celulele canceroase care aveau forma unui fluture. «Vedeţi, doamnă, acest fluture? Acesta este cancerul dumneavoastră...». Evident că am avut un şoc emoţional cumplit. Operaţia a fost făcută în condiţiile în care cancerul era foarte agresiv şi atacase deja ganglionii. Doctoriţa care şi-a pus parafa pe mamografia mea a fost mutată de la clinica la care am făcut investigaţia. Între timp eu am fost preocupată să-mi salvez viaţa şi nu am avut puterea să mă lupt cu «sistemul», spune Dana Deac în faţa jurnaliştilor.


"GÂNDIREA POZITIVĂ‘‘ NU EXISTĂ. "Am trăit şi experienţa unei femei căreia i s-a spus «lasă că treci tu şi de asta, eşti doar o femeie puternică», adică mi se făcea pe loc demonstraţia unei indiferenţe perfecte. Sau, de alte ori, mi se dădea sfatul cu «gândirea pozitivă», ceea ce este o altă demonstaţie a pasivităţii şi superficilaităţii unei relaţii‘‘, relatează directorul TVR reacţiile celor din jurul ei. Când îţi împietreşte inima de spaimă nu de sfaturi ai nevoie, ci de certitudinea că altcineva îţi înţelege suferinţa şi, mai mult, ţi-o acceptă. "Unui bolnav de cancer trebuie să-i fii aproape pentru a-l ajuta să treacă prin suferinţă, trebuie să fii cu el în suferinţă. Nu există «gândire pozitivă», există doar durere, spaimă, disperare, mirosul morţii care salvează viaţa (aşa descriu eu tratamentul cu citostatice, care sunt de fapt otrăvuri puternice, picurate în sânge, cam patru litri în decursul a 4-5 ore). Lupţi cu moartea de una singură, suferinţa te face empatică cu sinucigaşii şi cineva binevoitor îţi spune doct «gândeşte pozitiv!». Nu, nu poţi gândi pozitiv, pentru că suferi, iar suferinţa trebuie dusă până la capăt‘‘, mai spune Dana Deac.


ECARISAJ AL RELAŢIILOR. "Am putut trece până acum prin suferinţă sprijinită fiind de câţiva prieteni, adevăraţi îngeri păzitori. Pentru mine, cancerul nu este doar o cumplită maladie pe care o tratezi şi până la urmă trece. Este o schimbare de destin. Au rămas în jurul meu şi cu mine doar cei care mă preţuiesc cu adevărat. A fost momentul în care am făcut chiar un soi de ecarisaj al relaţiilor personale. Am avut nevoie de asta pentru a gestiona situaţia. Acum sunt fericită, pentru că, deşi am pierdut câţiva prieteni de vreme bună, am câştigat de fapt alţi prieteni, dar nu oricum, pe viaţă. Spun asta nu ca să sune frumos, ci pentru că fiecare mi-a "donat‘‘ câte puţin din viaţa lui pentru a-mi reconstitui propria viaţă. Fiul meu, Vlad, are 18 ani şi a reuşit până acum să mă facă mândră de el‘‘, povesteşte directorul TVR 1, adăugând că partea "bună‘‘ a bolii este aceea că i-a "oferit‘‘ cele mai frumoase suflete pe care le-a întâlnit vreodată.


Dana Deac nu este singurul nume celebru pentru care cancerul a devenit realitate. Sanda Nicola, Monica Tatoiu, Corina Drăgotescu au avut de înfruntat situaţii similare. "Mă întristează când citesc despre alte femei că trec prin această experienţă. Când eşti sănătos, ai sentimentul că boala nu te atinge pe tine, ceea ce nu exclude compasiunea. Când împărtăşeşti aceeaşi suferinţă realizezi propriaţi fragilitate şi asta te sperie. Încerci să comunici cu cei care au trecut prin experienţe similare şi asta îţi dă curaj. Cel mai important lucru este să nu te izolezi‘‘, mai spune Dana Deac. Acum director al TVR 1, Deac este hotărâtă să nu renunţe la funcţie şi la munca zilnică.

×
Subiecte în articol: special deac dan