x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Veronica si lumea ei de basm

Veronica si lumea ei de basm

23 Feb 2004   •   00:00

Lulu Mihaiescu a consacrat un personaj incantator.

O copilita cu ochi albastri si cosite blonde. Infatisarea perfecta pentru Veronica, "fata buna si cuminte". Pe creatorii muzicalului i-a cucerit insa Lulu, o mogaldeata bruneta cu ochi negri si isteata foc. Ea era, de fapt, Veronica.
LAVINIA TUDORAN

Avea 3 ani. Nu stia multe cuvinte si le incurca intelesurile nevoie mare. Dar avea replica la orice. Plus ca era foarte muzicala. Simtea ritmurile, canta mult. Avea si cu cine semana. Doar tatal ei e om de muzica. Lulu Mihaiescu, viitoarea Veronica, aparuse deja la televizor, alaturi de o buna prietena a familiei, artista Angela Moldovan. Ea a fost, de altfel, cea care a indemnat cuplul Mihaiescu sa-si duca fata la o proba pentru muzicalul "Veronica", lansat in 1972.

CANDIDAT-SURPRIZA. "Ne-am dus la Temi (n.r. - Temistocle Popa, compozitorul coloanei sonore a filmului) sa o asculte. A placut-o din start. Era dezinvolta, indrazneata", isi aminteste tatal lui Lulu. A urmat proba de foc: prichindica la Studiourile Buftea. "A trebuit sa cant, sa spun cateva replici pentru ca Elisabeta Bostan (n.r. - regizorul) sa vada de ce sunt in stare", ne-a detaliat chiar Lulu. Asa a fost descoperita Veronica. Desi creatorii personajului si-o inchipuisera altfel. Au dat si anunt la gazeta, chemand la probe fetite blonde cu ochi albastri.

ACTRITA DE NOTA ZECE. "Primul tur de manivela a fost cand Luleata avea 3 ani si zece luni. Venea masina dimineata la 7 si o lua si se intorcea la 11 seara. A filmat in toata tara si la Moscova. Cand venea acasa, nu ne povestea ce a facut, dar era entuziasmata pana cand adormea", zambeste mama lui Lulu. Pentru orice copil ar fi o munca titanica. Dar Luleata se simtea excelent "la lucru". "Imi amintesc totul. Sunt lucruri de saptamana trecuta pe care nu le retin, dar filmarile, nici gand. Nu a fost greu. A fost ca-ntr-un basm", ne-a marturisit Lulu.

De opt ani in Canada
Lulu Mihaiescu povesteste cu nostalgie despre "Veronica". Este surprinsa ca inca se mai vorbeste de film si de personaj dupa peste trei decenii de la lansarea filmului. Nu este singura productie in care a jucat. Au urmat "Veronica se intoarce", "Mama" si "Saltimbancii ", regizate tot de Elisabeta Bostan. Lulu nu mai face film. Are 37 de ani si s-a mutat in 1996 in Canada, impreuna cu sotul si cu fiica sa, Ana, in varsta de 13 ani. Da lectii de pian si lucreaza la Departamentul financiar al unei companii de profil electronic. "Veronica" i-a ramas insa in suflet. Filmul nu putea fi ratat de Ana. "I-a placut mult. Le-a povestit si colegilor ei canadieni. Dar aici nu stie nimeni de Veronica", spune Lulu.

INEDIT
Ce poate pricepe un copil de 3 ani? Mai nimic. Lulu a fost insa un caz special. A trait un si jumatate printre adulti, e drept, in lumea povestilor. Cel mai bine s-a inteles cu Pittis. "Dragoste mare, amor nebun", glumeste mama lui Lulu. Cu regretatul Dem Radulescu facea pozne. O scena amuzanta a fost cea cu trasura. "Dem gonea cu trasura. Pe Lulu o luase frica. N-a mai rabdat: "Bibanule, mai incet, ca ma zdruncini". El i-a soptit suierat: "Taci, fiara, ca stricam filmarea"", se amuza tatal lui Lulu. Un alt moment inedit a fost atunci cand un coordonator i-a spus sa stea langa o floare pana ii face el semn sa plece. A trecut o jumatate de ora pana si-a amintit ca mititica ramasese stana langa floricica. Lulu a fost si prietena lui Gopo, care a desenato in avion, in 1973, in drum spre Moscova.

"Nu stiu ce e aia noptiera"
Artistii care au avut grija de Luleata i-au fost parteneri in film sau au lucrat pentru desavarsirea "Veronicai" isi amintesc cu drag de vremurile cand a fost facut muzicalul. Ei insisi au intruchipat personaje a caror amintire ne incanta si azi.

SCENA. Angela Moldovan, in film Smaranda, fiind prietena a familiei Mihaiescu, trebuia sa fie cu ochii pe Lulu si pe platou, si pe langa, cum s-ar spune. "Am jucat cu mare placere in film. Una dintre cele mai placute perioade din viata mea. Imi amintesc un moment mai nostim cu Luleata. Zizi Bostan i-a zis: "Veronica, te duci la noptiera sa scoti rata din sertar", apoi a strigat "Motor " si trebuia facuta scena. Insa Lulu a ramas pe loc, nedumerita. Zizi a ridicat un pic tonul, ea a inceput sa planga. In pauza am intrebat-o ce patise, iar ea mi-a spus suparata: "Tanti Angelica, eu nu stiu ce e aia noptiera, noi nu avem acasa"", ne-a povestit doamna Moldovan.

SORICELUL AURICA. Un rol destul de chinuitor l-a avut George Mihaita. El l-a intruchipat pe celebrul soricel Aurica si nu era dificila intepretarea, cat pregatirile tehnice. "Imi erau obrajii acoperiti cu un fel de latex, un cauciuc si cand mi-l scoteam seara parca imi scoteam obrajii cu totul. Peste toate insa a fost o mare bucurie, am intrat cu totii intr-o poveste. Este un film pe care il iubesc enorm", isi aminteste Mihaita.

MUZICA. Maestrul Temistocle Popa, care a compus muzica pentru "Veronica ", are o slabiciune pentru acest film. "Dintre cele 50 de muzici de film pe care le-am creat, "Veronica" ramane pe primul loc", ne-a spus Temistocle Popa.

PENTRU TOATE VARSTELE
Filmarile la muzicalul "Veronica - un film pentru toate varstele" au durat peste un an. A fost lansat in 1972, la Cinematograful Patria. S-au tras cadre in tara si la Moscova. Productia a fost regizata de Elisabeta Bostan. In lumea de basm au acceptat sa intre actori mari, precum Dem Radulescu (motanul Danila), Vasilica Tastaman (vulpea), George Mihaita (soricelul Aurica), Margareta Paslaru (educatoarea, zana si imparateasa furnicilor), Angela Moldovan (Smaranda), Florian Pitis (greierele), Mihai Stan (corbul). Filmul a fost premiat la Moscova si la Gijon.

POVESTEA
O poveste amuzanta, o feerie muzicala, cu talc si multe pilde. Actiunea este povestita pe scurt chiar de Lulu Mihaiescu: "Veronica era la un orfelinat. De ziua ei a primit o traistuta fermecata, cu ajutorul careia putea zbura si nu numai. Traistuta ii indeplinea toate dorintele. Dar Veronica trebuia sa fie ingaduitoare si darnica, sa-i ajute pe ceilalti copii. Si nu a facut-o. Nu a impartit cu ei darurile primite. A fost rea. Si-atunci traistuta s-a suparat foc si a pedepsit-o pe Veronica fugind la Zana. Asa ca Veronica a fost nevoita sa porneasca in cautarea traistutei. Si asa intalneste pe drum toate animalele: vulpea, motanul, corbul, greierele, soricelul, furnicuta. Prieteni buni si rai. De exemplu, vulpea o invata sa fure si sa minta. Dar numai cunoscand astfel de personaje, Veronica a invatat sa separe binele de rau. Asa ca finalul a fost fericit".

VERONICA
Veronica, Veronica,
Fata buna si cuminte,
Cu obrajii de petale
Si suras de catifea.
Veronica, Veronica,
Numai soare vei
avea (...)
Veronica, Veronica,
Fata buna si cuminte,
Pentru tine, Veronica,
Traista este darul meu.
Ea e plina de poveste,
E o traista fermecata
Poate multe sa te-nvete
Daca o asculti mereu...
Versuri de Mircea Bloc
Muzica de Temistocle Popa

CONTINUARE: Inger, ingerasul meu, Icoana n-am furat-o eu

×
Subiecte în articol: special film lulu veronica