x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viata pe furis

Viata pe furis

07 Mar 2005   •   00:00

SPECIAL
DEZBATERE - Defectorii romani din Occident au fost dati uitarii de Justitie Spionii romani care au fugit in Occident au fost in majoritate condamnati la moarte si li s-a confiscat averea. Aceiasi magistrati care au dat sentintele impotriva lor sunt astazi oameni onorabili si slujesc democratia.
RAZVAN BELCIUGANU

Dupa ce au fugit in Occident ofiterilor din DIE li s-a imputat de tribunalele speciale ca au plecat cu secrete de stat, ca au dezertat si ca au spus tot ce stiau serviciilor de informatii din NATO. Poate ca in acest mod si-au ajutat natiunea sau poate nu. Poate au fost trimisi la ordin de DIE sau, cine stie, chiar de cupola KGB. Sau poate nu. Va prezentam de cateva zile sentintele secrete, asa cum apar ele in arhive, cu tot cu motivatiile lor. Ramane de studiat cat de documentate erau faptele pe baza carora spionii fugari erau condamnati, la fel cum ramane de vazut cat de impuse erau aceste decizii de catre sefii autoritatilor comuniste. Cei care au judecat atunci cauzele si care au hotarat, fara exceptie, in unanimitate, care sa fe finalul ofiterilor defectori, au devenit dupa revolutie slujitorii justitiei statului de drept. Primul este raposatul magistrat militar Gica Popa, care a hotarat si moartea dictatorului. Credem ca justitia romana, dupa 15 ani, nu trebuie sa mai aiba dublu standard. Cazurile ofiterilor prezentati de noi in aceste zile, luate individual, nu mai pot sa stea ascunse, iar dezbaterea pe argumente se impune.

MAIORUL ION CONSTANTINESCU s-a nascut la 26 august 1938, in Bucuresti si era casatorit. Era ofiter in Departamentului Securitatii Statului - UM 0525. Potrivit sentintei nr. 4/1985 in Dosarul 519/1984 de la Tribunalul Militar Teritorial, "aflandu-se cu insarcinari de stat la Ambasada R.S. Romania de la Bonn - R.F. Germania, la data de 12 septembrie 1984 a parasit misiunea incredintata si prezentandu-se la Consulatul SUA din Munchen, a cerut azil politic pentru sine si familie, refuzand astfel a se intoarce in tara si totodata cazand in pozitia de dezertare. Cu aceeasi ocazie inculpatul a predat organelor consulatului amintit documente si date constituind secret de stat ce apartinea ambasadei romane si pe care le detinea in virtutea insarcinarii ce o avea. Faptele imputate inculpatului sunt dovedite cu ordinul 08806 din 15 septembrie 1984 al sefului Departamentului Securitatii Statului din Ministerul de Interne prin care a fost trecut in pozitia de dezertare, cu adresa nr. 00637938/1984 a aceluiasi organ, din care rezulta caracterul de secret de stat al documentelor predate de inculpat Consulatului SUA din Munchen (f.15 si 16), precum si cu articolele aparute in presa vestgermana si franceza, articole care subliniaza atitudinea inculpatului de a fi parasit misiunea, de a fi trecut in vest si de a se fi predat consulatului american la care a cerut azil politic cu intreaga familie (f.18 - 19) (…) Este condamnat la: moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prev. de art. 157 al.1 teza I C.pen.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a si b C.pen pe timp de 5 ani si confiscarea partiala a averii constand in trecerea in proprietatea statului a bunurilor prevazute la pct. 1 si 2 din procesul-verbal de sechestru asigurator de la f.6 - 12, pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prev. de art. 253 al 1 C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al. 1 C.pen.; in baza art. 67 C.pen. dispune degradarea militara; obligat la plata a 800 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata prin art. 3 din Decretul 11/1988 la 20 de ani inchisoare, iar celelalte doua pedepse a cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col.just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Moraru Sava; lt. Col. Bostan Eugen; mr. Zarif Adrian; procuror - col. Just. Stefanescu Mihai; grefier - Samoila Magdalena.

MAIORUL MIHAI GHEORGHE s-a nascut la 21 noiembrie 1938, in Constanta si a absolvit Facultatea de Drept. Era ofiter al Directiei Informatii Externe - UM 0503. In Sentinta nr. 125/1981 data in Dosarul 507/1981 de la Tribunalul Militar Teritorial se arata ca: "aflat in misiune la Ambasada R.S. Romania din R.F. Germania, in ziua de 15 septembrie 1981 si-a parasit postul incredintat si a refuzat sa se intoarca in tara, lipsind astfel in mod nejustificat de la serviciu mai mult de trei zile. In momentul parasirii postului, inculpatul a sustras de la ambasada unele documente strict secrete de importanta deosebita pe care le-a predat serviciului de informatii vest-german. Faptele savarsite de inculpat sunt dovedite cu adresa de la fila 2 precum si cu ordinul de zi pe unitate de la fila 4, astfel ca instanta le retine ca atare (…)" Cu unanimitate de voturi, este condamnat la: "moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prevazuta de art. 157 al.1 teza I C.pen.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a si b C.pen pe timp de 5 ani pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prevazuta de art. 253 al 1 C. pen.; 7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prevazuta de art. 332 al. 1 c.pen.; in baza art. 67 c.p. dispune degradarea militara; obligat la plata a 700 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata prin art. 3 din Decretul 11/1988 la 20 de ani inchisoare, iar celelalte doua pedepse a cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Galatiuc Mircea; asesori - col. Vasile Ilie; col. Balavan Paul; lt. col. Stancila Florea; procuror - col. Just. Radu Ivan; grefier - Plesu Romil.

MAISTRU MILITAR CONSTANTIN STEFAN MERAI s-a nascut la 3 decembrie 1944, in comuna Rosiuta, jud. Gorj. Era casatorit si avea doi copii. Era incadrat la Directia Informatii Externe - UM 0503. Conform sentintei nr. 101/1981 din Dosarul nr. 438/1981 de la Tribunalul Militar Teritorial, "aflandu-se cu insarcinari la Ambasada RS Romania din SUA, la data de 22 august 1981 si-a parasit postul incredintat, refuzand sa se intoarca in tara. Totodata, sus-numitul a sustras din cadrul ambasadei documente strict secrete de importanta deosebita pe care le-a predat organelor de politie din New York, in momentul in care, prezentandu-se la acestea, a cerut azil politic. Faptele imputate inculpatului sunt dovedite cu actele de la f.12 si 13 din care rezulta predarea documentelor strict secrete organelor de politie din New York, solicitarea de azil politic si refuzul de a se inapoia in tara, precum si cu ordinul de la f.14 prin care a fost trecut in pozitia de dezertare (…)". Cu unanimitate de voturi este condamnat la: "moarte si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de tradare prin transmiterea de secrete prevazuta de art. 157 al.1 teza I C.pen.; 7 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a si b C.pen pe timp de 5 ani si confiscarea partiala a averii constand in trecerea in proprietatea statului a bunurilor prevazute la pct. 1 si 2 din procesul-verbal de sechestru asigurator de la f.6 - 12, pentru infractiunea de refuzul inapoierii in tara prevazuta de art. 253 al 1 C. pen.;7 ani inchisoare pentru infractiunea de dezertare prev. de art. 332 al. 1 C.pen.; in baza art. 67 C.pen. dispune degradarea militara; obligat la plata a 1.100 lei cheltuieli judiciare". Pedeapsa cu moartea a fost comutata prin art. 3 din Decretul 11/1988 la 20 de ani inchisoare, iar celelalte doua pedepse a cate 7 ani au fost amnistiate. Componenta tribunalului: presedinte - col. just. Sitaru Valeriu; judecator - col. just. Munteanu Fanica; asesori - col. Mereantu Grigore; lt. col. Pindaru Constantin; mr. Oancea Ion; procuror - col. just. Stefanescu Mihai; grefier - plt. adj. Plesu Romil.

Spioni de export

COL. ION IACOBESCU a defectat in SUA in 1969. A cooperat cu CIA. In 1970 a fost condamnat la moarte si confiscarea totala a averii.

MR. IOAN STANA a fost arestat la 25 iunie 1985, apoi condamnat la 20 de ani munca grea si confiscarea averii pentru ca a lucrat cu serviciile de informatii ale SUA. A fost eliberat la Revolutie. In 1991, regimul Iliescu cere reincarcerarea lui pana in 2005. Stana a cerut imediat azil politic in SUA.

LT. COL. FLORIN BROZICI a defectat in august 1982 in Belgia. In acelasi an a fost condamnat la moarte si confiscarea totala a averii.

LT. COL. MARIN RADU a defectat in Austria in decembrie 1982. A fost condamnat la moarte si confiscarea averii.

CPT. DAN AUREL MAGUREANU a defectat in Austria, la 12 ianuarie 1989. A fost condamnat la 20 de ani munca grea si confiscarea averii.

MR. CONSTANTIN IANCU, apartinand MApN, a defectat in aprilie 1989 in Turcia. A fost condamnat la 15 ani munca grea si confiscarea averii.

CONSTANTIN CHIRILA a fost arestat in 1981 si a fost acuzat pentru spionaj pentru "o putere NATO". A fost condamnat la 20 de ani munca grea si confiscarea averii.

COL. VASILE CONSTANTIN UNGUREANU a defectat in aprilie 1989 in Turcia. A fost condamnat la 15 ani munca grea si confiscarea averii.
×