x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victima: Delta Dunarii - Lupta pentru imagine personala

Victima: Delta Dunarii - Lupta pentru imagine personala

20 Oct 2005   •   00:00
Victima: Delta Dunarii - Lupta pentru imagine personala

Gripa aviara - subiectul la moda la nivel planetar - a ajuns, de vreo doua saptamani si in Romania, unde, in cel mai pur spirit balcanic, mai-marii zilei doresc sa extraga maxim de profit de pe urma acestei situatii. Nu este vorba de un profit material, ci de dorinta nemasurata de a atrage un plus de imagine in plan personal, neglijand cu desavarsire interesul comunitatii.

Dintr-o data, pasarile migratoare, pana mai ieri atractia principala a Deltei Dunarii, au devenit inamicul public numarul unu, fiind privite cu ura si frica de localnici, sentiment intretinut cu fervoare de autoritatile statului, strategic adapostite in birourile luxoase din centrul Bucurestiului. Isteria generalizata, declansata de echipa domnului Flutur in fatidica zi de 7 octombrie 2005, cand, de pe treptele de marmura ale Ministerului Agriculturii, anunta cu triumf in voce posibilitatea existentei virusului gripei aviare in "Ceamurlia de Jos din Delta Dunarii" (nimeni nu s-a uitat pe o harta sa vada ca localitatea Ceamurlia de Jos nu este in Delta Dunarii), a fost preluata si amplificata de mass-media, cu un entuziasm demn de o cauza mai buna. S-a gandit oare cineva ca imaginea singurului produs turistic al Romaniei fara concurenta pe piata internationala - Delta Dunarii - va fi distrusa, refacerea sa urmand a se face cu multe cheltuieli si in multi ani? Cu siguranta nu.

Singurul lucru care a contat a fost acela ca IMAGINEA autoritatilor romane sa fie apreciata la nivel european, ca imaginea domnului Flutur sa fie imbunatatita, iar poza sa de vajnic luptator cu gripa aviara sa monopolizeze zile la rand ecranele televizoarelor. Ima- ginile cu fugarirea gainilor prin Ceamurlia de Jos, gazarea in pubele de gunoi si incinerarea lor (masuri considerate de autoritati ca fiind preventive) au facut deliciul tuturor programelor de stiri ale televiziunilor straine.

Locul unde se intamplau toate nenorocirile: Delta Dunarii, Romania. Degeaba a aparut ulterior presedintele Basescu sau ministrul Nicolaescu care, incercand o abordare rationala a temei, au incercat calmarea avantului isteric al unor reprezentanti de seama ai autoritatilor. Sunt convins ca daca rezultatele testelor de la Londra ar fi fost negative, dl Flutur ar fi luat-o ca pe o infrangere personala.

A auzit cineva ca, in anul 2003, 89 de cazuri de gripa aviara au fost identificate la om in Olanda, unul dintre cei infectati pierzandu-si viata? Sau ca in 2002, la New York, au fost confirmate cazuri de gripa aviara la om? Cu certitudine foarte putini au aflat acest lucru. Si asta pentru ca pentru autoritatile din Olanda si SUA a contat mai mult imaginea tarilor respective decat aceea a vreunui ministru vremelnic numit intr-o functie. In acele tari, autoritatile si-au facut treaba eficient, cu profesionalism si, cel mai important lucru, fara a declansa o psihoza la nivel national.

Delta Dunarii, de-a lungul anilor, s-a confruntat si cu holera si cu antrax, dar nici una dintre aceste rele nu a avut efecte atat de distructive asupra zonei cum o are si o va avea "gripa lui Flutur".

Departe de noi gandul de a ne opune masurilor de prevenire a aparitiei in Delta a bolilor sau epidemiilor, masuri realizate cu profesionalism si eficienta. Dar nu voi intelege niciodata cum, doar din dorinta de satisfacere a imaginii proprii, unii oameni isi pierd ratiunea.

Dintotdeauna pasarile salbatice vin in Delta Dunarii si vor continua sa vina si primavara si toamna, iar unele dintre ele isi vor gasi sfarsitul natural aici, netinand seama de ordinele dlui Flutur sau de pornirile razboinice ale autoritatilor romane (directorul DSV Tulcea declara zilele trecute ca in urmatoarele 10 luni se va afla in razboi). Dar din pacate ele vor fi privite cu ura si frica doar de localnici, cati vor mai scapa din izolare, oaspetii traditionali ai Deltei continuand sa le vada doar in filmele ce vor descrie zona Deltei "asa cum a fost inainte de gripa lui Flutur".
Fundatia "Delta Verde"
Presedinte Virgil Munteanu

×
Subiecte în articol: eveniment dunării delta delta dunării