x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victorie de orgoliu cu URSS la Coppa del Mondo

Victorie de orgoliu cu URSS la Coppa del Mondo

de Ilarion Tiu    |    09 Iun 2010   •   00:00

La 9 iunie 1990, în cadrul grupelor Campionatului Mondial de Fotbal din Italia a fost programat meciul România - URSS. Partida s-a des­făşurat pe Stadionul San Nicola din Bari, cu o capacitate de 60.000 de locuri. Înfruntarea dintre români şi sovietici a atras 42.907 spectatori, conform statisticii oficiale.

Casele de pariuri şi specialiştii momentului socoteau că Uniunea Sovietică era favorită. Totuşi, fotbalul românesc nu dăduse semne de slăbiciune în ultima perioadă. În preliminarii eliminase puternica echipă a Danemarcei, iar echipa Steaua Bucureşti învinsese pe Dinamo Kiev în Supercupa Europei şi pe Spartak Moscova în Cupa Campionilor Europeni.

Suporterii români şi-au făcut simţită prezenţa pe stadion, fiind aşezaţi la tribuna a doua şi la peluza din stânga tribunei oficiale. Erau îmbrăcaţi în galben şi foarte zgomotoşi. Gardurile stadionului au fost "tapetate" cu steaguri tricolore. Abia dacă se vedea pe alocuri câte un drapel sovietic.

România a început destul de anemic meciul, Silviu Lung evitând deschiderea scorului în câteva rânduri. Suporterii nu şi-au pierdut însă speranţa, scandând întruna "Luptăm! Luptăm! Luptăm şi câş­tigăm!". După jumătatea primei reprize, echipa României a intensificat atacurile, prilej pentru suporteri să crească agitaţia: "Uite acuşi, uite acuşi, / Vă dă golul Lăcătuş". Marius Lăcătuş nu i-a dezamăgit pe fani, marcând primul gol al partidei în minutul 42, dintr-o pasă primită de la Ioan Ovidiu Sabău.

Românii au început şi repriza a doua în forţă, iar în minutul 57 ju­cătorul Hidiatulin a făcut henţ în preajma careului. Arbitrul a acordat lovitură de la 11 metri, deşi din re­luările televiziunii italiene s-a văzut că sportivul advers a atins mingea cu mâna în afara careului. Lăcătuş a marcat al doilea gol, extaziindu-i pe suporterii români. Aceştia scandau, ostentativ, "Raz-dva-tri". Jucătorii tricolori au încercat să mai forţeze poarta sovietică, însă nu au mai marcat, deşi au avut ocazii Marius Lăcătuş, Ioan Ovidiu Sabău şi Iosif Rotariu.

Era prima victorie a României contra Uniunii Sovietice într-un meci oficial. La final, suporterii şi-au feli­citat idolii, scandând "Mulţi ani trăiască!" şi "Cinste lor, cinste lor, cinste lor românilor". Conducerea tehnică a echipei le-a făcut şi un favor jucătorilor, permiţându-le soţiilor acestora să-i viziteze 15 minute în vestiar.

Presa sportivă italiană a fost impresionată de jocul lui Marius Lăcătuş -"Corriere dello Sport" l-a numit "il bomber Lăcătuş". Nu doar ziariştii au fost surprinşi de prestaţia stelistului ci şi oficialii FIFA, care l-au ţinut 160 de minute la controlul antidoping.

"Să nu exagerăm prea mult meritele mele. Întreaga echipă a făcut un meci mare. Eu am făcut meciuri şi mai bune, dar de data asta am înscris două goluri cu care am contribuit la victorie. N-am avut resentimente faţă de so­vietici. Sunt fotbalişti ca şi noi"
Marius Lăcătuş

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani